Izmišljanje otmica - još jedan izvor zarade za portale

Na regionalnim portalima je početkom godine ponovo oživjela urbana legenda o djevojkama koje su navodno nestale, pa zatim pronađene u Rajlovcu “kod Kineza u podrumu”.

Ocijenjeni članci
Ekskluziva Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Eskluziva (site) Prenošenje lažnih vijesti; Srbija danas (.com) Prenošenje lažnih vijesti; Federacija Prenošenje lažnih vijesti; Kozarac-Mutnik Prenošenje lažnih vijesti; Prva alternativa (blogspot) Prenošenje lažnih vijesti; Euskola Prenošenje lažnih vijesti; Trikica Prenošenje lažnih vijesti; Jumagazin Prenošenje lažnih vijesti; A1 info Prenošenje lažnih vijesti; Webtribune Prenošenje lažnih vijesti; Balkans Press Prenošenje lažnih vijesti; Balkan uzivo Prenošenje lažnih vijesti; Info Smer Prenošenje lažnih vijesti; Top Tema Prenošenje lažnih vijesti; DDZabave Prenošenje lažnih vijesti;

Već dvije godine internetom kruži lažna vijest o tri djevojke iz Sarajeva koje su otete kako bi njihovi organi bili prodani na crnom tržištu. Otmičari su, navodno, Kinezi koji vrebaju mlade kako bi im “povadili organe”. Najranije dostupni članak koji smo pronašli objavljen je na portalu “Ekskluziva.ba”, međutim on nije izvor ove “vijesti”.

Nestale tri djevojke, iste noći pronađene u prodavnici kod Kineza u podrumu, nadrogirane, obrijane i potpuno gole, i obilježene za vađenje organa: Potraga za nestalim djevojkama uspjela!
UPOZORENJE, PROČITAJTE OBAVEZNO I PODIJELITE DALJE, OVO JE UŽAS KOJI SE DEŠAVA I KOD NAS! OPASNO PO ŽIVOTE, BOLESNO, NEJVEROVATNO…

Naslov i podnaslov ovog članka koji “moramo podijeliti dalje”, samo su uvod u nešto što je nazvano “ispovijest” iako nije u toj formi:

Na internetu se pojavila ispovijest, koju prenosimo u nastavku:
``U Sarajevu su nestale tri djevojke Dragana, Merima, Vahida. Sve se desilo u Rajlovcu i narod se podigao, kao i policija  u potragu za djevojkama. Pošto se već dešavalo sumnja i dalje je pala na podrume kineza, tako da su uslijedili pretresi. Obično su pomiješani radnici  Bosanci i Kinezi, tako da je teško primijetiti i povjerovati šta se dešava u tajnim podrumima Kineza. Protivili su se ulasku običnog naroda, ali kad je komšija specijalac stigao sva vrata su bila otovrena… Trgovci su ostali pribrani, nisu paničili tako da smo pomislili da tu nema ništa, ali smo se ipak odlučili za pretres svih prostorija.
Specijalac je bio svjestan jer se  odavno sumnjalo na takva dešavanja. Specijalci su ubrzo došli i opkolili prodavnicu, djevojke su našli u jako mračnom podrumu, nadrogirane, obrijane i potpuno gole i obilježene za vađenje organa. Trenutno su na Psihijatriji na Koševu. Kako nam kažu bosanski trgovci, obično se to dešava kad djevojka uđe sama da se vodi u podrume kao da nešto isproba novo, a jeftino…

Kako bismo provjerili navode iz članka, kontaktirali smo MUP Kantona Sarajevo sa upitom da li je u 2016. godini prijavljen slučaj otmice od strane Kineskih državljana, te da li su zabilježili slučajeve trgovine organima. Odgovor prenosimo u cjelosti:

MUP Kantona Sarajevo:

U vezi Vašeg upita obavještavamo Vas da je izvršenim provjerama u službenim evidencijama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo utvrđeno  da tokom 2016., 2017. i u proteklom periodu 2018.godine nije bilo evidentiranih slučajeva otmice od strane kineskih državljana, niti prijava trgovine ljudskim organima.

Najranije objave, uključujući portal “Ekskluziva”, kao izvor članka navode stranicu “Najportal.info”, koja više ne postoji. Članak bilježi objave i 2017. godine, a 2018. je ponovo započelo masovnije dijeljenje na raznim portalima.  

Iako je više nego očito da je riječ o lažnom članku ili barem članku vrijednom provjere, ovaj predmet fikcije se i dalje objavljuje i dijeli po Facebooku. Članak na portalu “Ekskluziva” podijeljen je više od 2100 puta. Komentari onih koji povjeruju u ovakvo nešto uglavnom pozivaju na protjerivanje.

Obzirom da su nam iz MUP-a potvrdili da nije bilo nikakve akcije specijalaca niti otmice, tvrdnje u navedenim člancima ocjenjujemo kao lažne. S obzirom na to da je izvor originalnog članka nepoznat a priča izmišljena, svi portali koji su objavili ovu vijest će dobiti ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Napomena

07.06.2021: Portal Ekskluziva je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena i ocjena ispravljeno. 

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 26. 05. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave, “pasoš Republike Srpske” i pseudonauka

Tokom protekle sedmice, Raskrinkavanje je pisalo o različitim medijskim man...

Lažna vijest
Ne, bebe u Turskoj se ne rađaju s mutacijama zbog vakcina

Turski političar Fatih Erbakan plasirao je lažnu vijest o bebama koje su u...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Balkania Info: Niti je “predsjednik nastradao” niti je “glumac završio u bolnici”

Anonimni portal Balkania Info koristi razne manipulativne tehnike kako bi n...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me