Raskrinkavanje.ba

Izmišljanje skandala tamo gdje ga nema: Činjenice o testiranju vakcina i “Covid potvrdama”

Prilikom svog svjedočenja u Evropskom parlamentu izvršna direktorica Pfizera Janine Small nije “otkrila” niti “bombastično priznala” nikakvu novu informaciju.  

Foto: Freepik

Na Twitteru je 11.10.2022. godine objavljen isječak videosnimka sa sjednice Specijalnog odbora Evropskog parlamenta o pandemiji Covid-19, bez prevoda i sa sljedećim opisom: 

Fajzer je potvrdio da vakcine nikada nisu ni testirane da li zapravo sprečavaju širenje virusa.
Oduzimana su nam osnovna ljudska prava na osnovu pretpostavke koja nikada nije testirana, niti se u praksi pokazala kao tačna...
Ovo je zločin protiv čovečnosti!

Videosnimak s prevodom na naš jezik prikazuje Roberta Roosa, holandskog zastupnika u Evropskom parlamentu iz JA21 političke partije nastale pred kraj 2020. godine. On postavlja pitanje izvršnoj direktorici Pfizera Janine Small da li je Pfizer testirao kako vakcine protiv Covid-19 sprečavaju prenos virusa među ljudima prije nego što ih je stavio na tržište. Videosnimak s prevodom istoga dana pojavio se na Facebooku, gdje je u opisu navedeno: 

EU parlament
Cjepivo Pfizer NIJE testirano na prijenos virusa.
EU parlamentu, pred istražnim povjerenstvom, jedna od direktorica Pfizera u izjavi je priznala da u trenutku puštanja cjepiva na tržište uopće nisu bili testirani te da nisu imali podataka sprječava li cjepivo prijenos virusa uopće.
A upravo je ta tvrdnja bila temelj za uvođenje COVID potvrda i diskriminaciju građana prema cijepnom statusu.
Osnovna ljudska prava su nam oduzeta na temelju pretpostavke koja nikad nije provjerena, niti se u praksi pokazala točnom...
Ako ovo nije pravi zločin protiv čovječnosti, ne znam što jest!

 U videosnimku se navodi:

(...) Na saslušanju o bolesti Covid 19 u Evropskom parlamentu jedan od direktora Fizera mi je upravo priznao da u vrijeme uvođenja cjepivo nikada nije bilo testirano na zaustavljanje prijenosa virusa. Time se uklanja cjelokupna pravna osnova za COVID putovnicu. Tu Covid putovnicu koja je dovela do masivne institucionalna diskriminacija kako su ljudi gubili pristup bitnim dijelovima društva: Mislim da je ovo šokantno čak i kriminalno. Molim vas pogledajte video do kraja. 
Ja ću govoriti na engleskom tako da nema nesporazuma. Je li cjepivo Pfizer protiv COVID-a testirano na zaustavljanje prijenosa virusa prije nego  je ušlo na tržište? Ako ne, molim vas, recite to jasno. Ako da, jeste li spremni  podijeliti podatke s ovim odborom?  I stvarno želim izravan odgovor da ili ne i veselim se tome. Puno vam hvala. 
Što se tiče pitanja, jesmo li znali za zaustavljanje imunizacije prije nego što je došlo na tržište. Ne. Znate, morali smo stvarno ubrzati prema brzini znanosti kako bi stvarno razumjeli šta se događa na tržištu.
Ovo je skandalozno. (...)

Narednog dana tvrdnje iz videosnimka pojavile su se u članku na portalu Logično pod naslovom: 

Bombastično priznanje direktorice Pfizera u EU Parlamentu – nikad nismo testirali da li COVID cjepivo sprečava prijenos virusa!

U članku se navodi: 

U EU parlamentu održavaju se saslušanja o velikoj Covid prevari farmaceuta i sumnjivoj nabavki cjepiva Europske Unije. Na saslušanje je odbio doći Albert Bourla, glavni direktor Pfizera, iako je prvotno pristao, ali je poslao svoju zamjenicu Janine Small. Ona je u svom svjedočenju ispred EU Parlamenta priznala ono što mi na ovome portalu govorimo već dvije godine – cjepiva nisu testirana na prijenos virusa!

Videosnimak je bio viralan i na Facebooku. Objava na stranici Građani za Mislava Kolakušića imala je više od 21.000 interakcija. Zabilježila je više od 800 komentara te je podijeljena preko 12.000 puta.

Šta su činjenice? 

Suprotno tvrdnjama u članku portala Logično, gdje se navodi da je u Evropskom parlamentu održano saslušanje o “velikoj Covid prevari farmaceuta”, u Evropskom parlamentu je zapravo održana sjednica Specijalnog odbora o pandemiji Covid-19. Ovaj odbor Evropskog parlamenta, sastavljen od 38 članova/ica, uspostavljen je 10.3.2022. godine. 

Tvrdnje o “bombastičnom” priznanju Pfizera postale su viralne nakon što je holandski zastupnik u Evropskom parlamentu Robert Roos na svom Twitter profilu objavio snimak sa sjednice Odbora održane 10.10.2022, u kojem Janine Small, izvršna direktorica Pfizera, odgovara na njegovo pitanje o “testiranju” da li vakcine protiv Covid-19 sprečavaju prenos virusa među ljudima. U viralnom videosnimku objavljen je tek jedan dio odgovora direktorice Small. 

No, ovo navodno priznanje, odnosno izjava da Pfizer prije puštanja na tržište nije testirao da li vakcina protiv Covid-19 sprečava prenos virusa među ljudima, nije nikakva novost. Pfizer to nikada nije ni tvrdio. 

Neposredno prije nego što je vakcina puštena na tržište izvršni direktor Pfizera Albert Bourla u intervjuu za NBC News 3.12.2020. godine rekao je da još uvijek nije jasno mogu li vakcinisane osobe prenositi virus drugima.

"Mislim da je to nešto što treba ispitati. Trenutno nismo sigurni u to”, kazao je. 

Studija koju su finansirali Pfizer i BioNTech objavljena je u New England Journal of Medicine  10.12.2020. godine, dan prije nego što je je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila hitnu upotrebu Pfizerove vakcine protiv Covid-19 pod naslovom “Sigurnost i efikasnost BNT162b2 mRNA vakcina protiv Covid-19”. Studija nije uključivala informacije o efikasnosti vakcina u sprečavanju prenosa virusa te je svakako već tada bilo poznato da za to nisu provođeni testovi.

Informacije o imunizaciji koje su objavile zdravstvene institucije također nikada nisu sadržavale takve tvrdnje. Štaviše, naglasak je uvijek bio na sigurnosti i efikasnosti u sprečavanju težih oblika bolesti i smrti, pa tek onda zaraze, dok o sprečavanju prenošenja nije bilo riječi. Recimo, na službenoj stranici Vlade Republike Srpske, u odjeljku pod naslovom “Zašto treba da se vakcinišemo”, objavljenom 20.7.2022. godine, navedeno je da nisu dostupne informacije o tome kako vakcina utiče na širenje virusa. 

S obzirom na to da su trenutno ograničene informacije o tome u kojoj mjeri vakcina utiče na samo širenje virusa korona, te koliko dugo traje imunitet stečen vakcinacijom, preporuka je da i osobe koje su primile vakcinu primjenjuju sve lične mjere zaštite uključujući nošenje maske, održavanje fizičke distance od najmanje 2 metra od drugih osoba, izbjegavanje većih druženja i okupljanja, često pranje ruku i održavanje higijene, te pridržavanje ostalih preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

O ovom lažnom predstavljanju već poznatih informacija pisali su portali Associated Press, Politifact, kao i naš partnerski portal za provjeru činjenica Faktograf.

U članku od 14.10.2022. Faktograf navodi da u decembru 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nije imala “dokaze o učinku cjepiva na prijenos virusa” i da je to objavljeno   8.1.2022. godine u dokumentu ove organizacije. 

To je dokaz da Pfizerova direktorica nije iznijela neku novu istinu ili šokantno otkriće jer je SZO tu činjenicu naveo u svom dokumentu iz siječnja 2021. godine, znači prije godinu i 10 mjeseci.

AP u članku od 13.10.2022. godine navodi da je američka FDA u saopštenju od 11.12.2020. navela da “u ovom trenutku nema podataka na osnovu kojih bi se moglo utvrditi koliko će dugo trajati zaštita koju pruža vakcina niti postoje dokazi da vakcina sprečava prenošenje SARS-CoV-2 sa osobe na osobu”. Glasnogovornik Pfizera je za Associated Press rekao i da je testiranje bilo osmišljeno tako da procijeni efikasnost vakcine protiv Covid-19 u prevenciji bolesti. Sličnu je izjavu za Politifact dala profesorica medicine na Kalifornijskom univerzitetu u San Franciscu Dr. Monice Gandhi, koja je naglasila da sprečavanje prenosa virusa nikada nije bila primarna svrha vakcina protiv Covid-19 te da to “nikada i nije bila tvrdnja farmaceutskih kompanija u razvoju ovih vakcina".

Činjenica da nakon prvih testiranja vakcina protiv Covid-19 nije bilo poznato da li vakcinacija utiče na sprečavanje širenja virusa povezana je u videosnimku Roberta Roosa s Covid potvrdama i navodnom diskriminacijom građana na osnovu vakcinalnog statusa. Roos u videosnimku navodi da su oduzeta osnovna ljudska prava “na temelju pretpostavke koja nikada nije provjerena”. 

Faktograf se u spomenutom članku bavio provjerom tačnosti ovih tvrdnji te je naveo da su već u novembru 2021. objavljeni rezultati istraživanja u kojima je potvrđeno da se “cijepljenjem smanjuje mogućnost širenja virusa.” Osim toga, navedeno je da vakcinacija nije bila jedini uvjet za izdavanje Covid potvrda. 

 S druge strane, a kao što je vidljivo iz Uredbe EU od 14. lipnja naslovljene “Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o okviru za izdavanje, provjeru i prihvaćanje interoperabilne potvrde o cijepljenju, testiranju i preboljenju bolesti COVID-19 (EU digitalna COVID potvrda) radi olakšavanja slobodnog kretanja tijekom pandemije bolesti COVID-19” cijepljenje je bilo samo jedan od tri temelja za dobivanje potvrda.

Predstavljanje odavno poznatih i javnih informacija kao “bombastičnog otkrića” i njihovo korištenje van konteksta za promicanje neutemeljenih tvrdnji o “Covid prevari” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Netačne tvrdnje da je uvođenje Covid potvrda bilo zasnovano na “neprovjerenim i netačnim pretpostavkama” ocjenjujemo kao dezinformaciju, dok navod iz članka portala Logično da je pred Evropskim parlamentom “održano saslušanje o velikoj Covid prevari” ocjenjujemo kao lažnu vijest.  

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 12.10.2022

Logično: Bombastično priznanje direktorice Pfizera u EU Parlamentu – nikad nismo testirali da li COVID cjepivo sprečava prijenos virusa!

U EU parlamentu održavaju se saslušanja o velikoj Covid prevari farmaecuta i sumnjivoj nabavki cjepiva Europske Unije. Na saslušanje je odbio doći Alb...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 11.10.2022

Twitter profil: Fajzer je potvrdio da vakcine nikada nisu ni testirane da li zapravo sprečavaju širenje virusa.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 12.10.2022

Youtube: Miletić Marin: Pfizer u EU: nismo nikada testirali cjepivo na širenje zaraze

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 12.10.2022

Instagram profili: Fajzer je potvrdio da vakcine nikada nisu ni testirane da li zapravo sprečavaju širenje virusa.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 12.10.2022

Braniteljski portal: BOMBASTIČNO PRIZNANJE DIREKTORICE PFIZERA U EU PARLAMENTU – NIKAD NISMO TESTIRALI DA LI COVID CJEPIVO SPREČAVA PRIJENOS VIRUSA!

U EU parlamentu održavaju se saslušanja o velikoj Covid prevari farmaecuta i sumnjivoj nabavki cjepiva Europske Unije. Na saslušanje je odbio doći Alb...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 12.10.2022

Facebook profili i stranice: Bombastično priznanje direktorice Pfizera u EU Parlamentu – nikad nismo testirali da li COVID cjepivo sprečava prijenos virusa!

U EU parlamentu održavaju se saslušanja o velikoj Covid prevari farmaecuta i sumnjivoj nabavki cjepiva Europske Unije.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 12.10.2022

Facebook profili i stranice: [PODIJELI] VEĆ 7 MILIJUNA PREGLEDA VIDEA u 24 sata, koji razotkriva prevaru s cjepivima protiv covida 19, mog kolege i prijatelja iz EU parlamenta Roba Rosa.

Kampanja "Cijepi se, misli na druge", najveća je PREVARA u povijesti čovječanstva. Tu prevaru su milijuni ljudi platili svojim zdravljem, a veliki bro...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 12.10.2022

Facebook profili i stranice: Kako se ono papagajski ponavljalo?

Misli na druge: BOCNI SE !?

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 13.10.2022

Facebook profili i stranice: Bombastično priznanje direktorice Pfizera u EU Parlamentu – nikad nismo testirali da li COVID cjepivo sprečava prijenos virusa !

U EU parlamentu održavaju se saslušanja o velikoj Covid prevari farmaecuta i sumnjivoj nabavki cjepiva Europske Unije.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 13.10.2022

Narod.hr: Šokantno priznanje Pfizera u EU parlamentu: Nismo testirali zaustavlja li cjepivo širenje virusa!

Priznanje Pfizerove direktorice Janine Small pred EU parlamentom da cjepivo protiv COVID-19 nije testirano na prijenos i širenje zaraze prije puštanja...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 14.10.2022

Lider: Iz Pfizera priznali: Cjepivo protiv covida nije nikad testirano na transmisiju

Cijepi se, misli na druge, bila je krilatica u hrvatskom javnom i medijskom prostoru tijekom pandemije COVID-19.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija