Raskrinkavanje.ba

Izmišljena izjava Bakira Izetbegovića

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Srbijanski "Informer" je konstruisao izjavu Bakira Izetbegovića koju ovaj nije izgovorio.

„Informerov“ članak o izjavi člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića uključuje tvrdnju koja je izvučena u naslov, ali se ne nalazi nigdje u izjavi. Drugim riječima, izjavu koja je izmišljena.

„BAKIR IZETBEGOVIĆ PROVOCIRA: Srbi su gori od Hitlera, Srbija i Srpska su ono ŠTO JE NEKAD BILA NEMAČKA!“

Članak je objavljen nakon javnog obraćanja, dakle govora, Bakira Izetbegovića na manifestaciji „Odbrana BiH – Igman 2018“ , koja je održana na Velikom polju na Igmanu trećeg augusta ove godine. Tvrdnja iz naslova nije tačna.

Šta je zapravo rekao Bakir izetbegović, kao što su mnogi mediji u BiH prenijeli:

Igman pamti dvije velike, dvije odsutne bitke za opstanak bosanskih vojski koje su branile dobro od zla, narod od zlikovaca, zemlju i slobodu od napadača, ideju jednakosti naroda i ljudi od onih koji su umislili da su iznad drugih i da imaju pravo na dominaciju.

Koji od dva fašizma je bio gori, Hitlerov ili Miloševićev i Karadžićev? Oba su sebi uzela za pravo da porobljavaju, ubijaju, odvode ljude u konc logore, iskorjenjavaju čitave narode. 

Onaj prvi je bio gori po svijet. Ovaj drugi je bio gori po BiH.

Dakle, nigdje nema tvrdnje da su su „Srbi gori od Hitlera“, niti da su Srbija i Republika Srpska ono što je nekad bila Njemačka. Informerov članak preuzeli su „Alo“ i „Srbija danas“.

Zbog činjenice da je članak zasnovan na potpunoj netačnoj i izmišljenoj tvrdnji, ocjenjujemo ga kao klikbejt i dezinformaciju.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 07.08.2018

Alo: SKANDAL Izetbegović: Srbi su gori od Hitlera!

Bakir Izetbegović, bošnjački član predsedništva BiH i lider SDA, utvrdio je, verovali ili ne, da su Srbija i Republika Srpska danas isto što i Nemačka...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 07.08.2018

Srbija danas (.com): Izetbegović ponovo provocira! Skandalozna izjava: Srbi su gori od Hitlera!

Bakir Izetbegović, bošnjački član predsedništva BiH i lider SDA, ustvrdio je, verovali ili ne, da su Srbija i Republika Srpska danas isto što i Nemačk...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 08.08.2018

Informer: BAKIR IZETBEGOVIĆ PROVOCIRA: Srbi su gori od Hitlera, Srbija i Srpska su ono ŠTO JE NEKAD BILA NEMAČKA!

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva BiH i lider SDA ustvrdio je, verovali ili ne, da su Srbija i Republika Srpska danas isto što je Nemačk...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija