Raskrinkavanje.ba

Izmišljena izjava Elmedina Konakovića o Ahmićima

Na društvenim mrežama kruži fotomontaža članka s izmišljenom izjavom Elmedina Konakovića o obilježavanju godišnjice zločina u selu Ahmići.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na Facebook profilu upitne autentičnosti 16.4.2023. godine objavljen je navodni screenshot članka čiji naslov sadrži izjavu ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića o izostanku s obilježavanja godišnjice zločina u selu Ahmići kod Viteza:

Konaković: danas nisam otišao u Ahmiće jer želim da pokažemo da smo drugačiji od SDA i Izetbegovića. Nije sve u mržnji.

Ispod navodnog članka s njegovom izjavom na fotografiji je prikazana i Konakovićeva objava na Facebooku s čestitkom za Vaskrs. U manje od 24 sata navodni screenshot članka s Konakovićevom izjavom objavljen je na još desetak Facebook profila. Iz objava s većine Facebook profila, koji su, kako se čini, prvi objavili navodni screenshot, nije jasno na kojem je portalu navodno objavljen članak s izjavom.

Na Facebook stranici Ponosni Bošnjaci objavljena je verzija screenshota s istom izjavom, ali na kojem se vidi i to da je navodni članak objavljen na portalu Nacional.


Šta su činjenice?

Pretragom riječi “Konaković”, kao i vijesti u rubrici “Svijet” i “Hrvatska”, na portalu Nacional nismo uspjeli pronaći navodni članak koji sadrži izjavu pripisanu Konakoviću.

Osim toga, poređenje navodnog screenshota članka objavljenog na društvenim mrežama s izgledom članaka koji se objavljuju na portalu Nacional otkriva tri detalja koja ukazuju na to da je riječ o fotomontaži.

Naime, ukoliko uporedimo sliku s društvenih mreža (lijevo) sa screenshotom članka objavljenog na portalu Nacional 17.4.2023. (desno), uočit ćemo da je stranica Nacionala dizajnirana tako da naslov stoji iznad, a ne ispod naslovne fotografije. 

Između naslova i fotografije mogu se vidjeti i datum i vrijeme objave i autor/ica članka, što na fotografiji s društvenih mreža nikako ne postoji.

Osim toga, na slici s navodnom Konakovićevom izjavom rečenica iza dvotačke počinje malim slovom, što nije praksa u novinarskim tekstovima. Iz stvarnog članka portala Nacional jasno se vidi da rečenica iza dvotačke započinje velikim slovom.

Rezultati Google pretrage navodne Konakovićeve izjave također nisu pokazali nikakve medijske izvještaje ili saopštenja koja bi potvrdila da je on zaista izgovorio riječi koje mu se pripisuju.

Nakon što je montirana slika njegove navodne izjave počela kružiti na društvenim mrežama, na svom Facebook profilu 16. aprila oglasio se i Konaković, koji je objavio montažu i rekao kako je u pitanju lažna vijest:

Pravili su lažne vijesti kako me hvale Kusturica i fikret abdić. 

Lažu svaki dan, al’ lažu brutalno. 

Danas su napravili ovu lažnu vijest. 

U našoj vjeri je jasno propisano kako će završiti spletkaroši. 

I hoće ako Bog da. 

Share-uje vojska sistema. 

Sve u ramazanu, pred 27. noć.

Shodno činjenicama, prvo pojavljivanje montirane fotografije kojom se tvrdi da je Elmedin Konaković izjavio da nije otišao u Ahmiće jer želi pokazati da je “drugačiji od SDA i Izetbegovića” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 16.04.2023

Facebook profili i stranice: Ponosni Bošnjaci: Konaković o Ahmićima

  • Prenošenje lažnih vijesti