Raskrinkavanje.ba

Izmišljena policijska akcija protiv “humanitaraca”

Na osnovu prijave čitatelja/ki, istražili smo navode o tome da je po nalogu Tužilaštva BiH pokrenuta velika akcija “protiv humanitaraca koji su vodili humanitarne akcije na području BiH i dijaspore”.

Na Facebook stranici Svama 24 sata je 30.3.2022. godine objavljen status u kojem se tvrdi da je tog dana, u nekoliko gradova Unsko-sanskog kantona, kao i u Sarajevu, pokrenuta velika akcija po nalogu Tužilaštva BiH protiv “humanitaraca koji su vodili humanitarne akcije na području BiH i dijaspore”. Cijeli status glasio je ovako: 

VELIKA KLADUSA..SANSKI MOST..CAZIN..SARAJEVO.

Jutros ranim satima pokrenuta velika akcija po nalogu Tuzilastva BiH

Protiv HUMANITARACA koji su vodili humanitarne akcije na podrucju BiH i diaspore SVICARSKE .AMERIKE..KANADE..SLOVENIJE..NJEMACKE.

Sto mnogi bolesnici nisu docekali novac svoj i ljecili se mnogi su na zalost preminuli .

Jer Humanitarci nisu dali pokrice gde trose novac nego su u svoju korist radili.

Pokrenuta je i procedura u Turskoj bolnice da posalju izvjestaj u Tuzilastvu BiH koji su bolesnici tamo ljeciti i njihovi troskovi istraga u toku ????

Dan kasnije, ove tvrdnje objavljene su i na portalu USK Vijesti. U ovom članku također se tvrdi da je “jutros ranim satima pokrenuta akcija” te da se više informacija očekuje uskoro:

Jutros ranim satima pokrenuta velika akcija po nalogu Tuzilastva BiH

Identične tvrdnje objavljene su 31.3. u nekoliko objava na Facebooku (1, 2, 3). 

 

Šta su činjenice?

Da bismo provjerili istinitost ovih navoda, prvo smo pretražili obavještenja na zvaničnim stranicama institucija koje bi u ovom slučaju mogle biti uključene u sprovođenje navede akcije. 

Na zvaničnoj internetskoj stranici MUP-a Unsko-sanskog kantona, u sekcijama “Potjernice” i “Građanska stanja”, nije bilo obavijesti o nekoj sličnoj akciji, kao ni u dnevnim biltenima objavljenim 30. i 31. marta (1, 2).

Na zvaničnoj stranici Tužilaštva BiH, obavještenje o opisanoj akciji, koja je navodno provedena po nalogu ove institucije, također nije bilo objavljeno 30, odnosno 31.3. 

Na stranici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), 30. i 31. marta bila su objavljena četiri obavještenja – i to tri o aktivnostima u sklopu operativne akcije “Posrednik” (1, 2, 3) te jedno o aktivnostima po predmetu koji se odnosi na ubistva policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo (1). Ponovo, nikakva obavijest o “akciji protiv humanitaraca” nije objavljena. 

Za dodatnu potvrdu tačnosti informacija objavljenih na društvenim mrežama i portalu USK vijesti obratili smo se i Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, kao i portparolu Tužilaštva BiH.

Portparol MUP-a USK Adnan Beganović nam je putem telefonskog razgovora 11.4.2022. godine potvrdio da Uprava policije MUP-a USK nije obaviještena o provođenju takve akcije niti su se policijske agencije ili druge službe obraćale Upravi ili tražile njihovu asistenciju po tom pitanju.

Do objave ove analize odgovor Tužilaštva BiH nismo zaprimili te, ukoliko ga naknadno dobijemo, on će biti dodan u ovu analizu. 

Pored svega navedenog, na portalu USK Vijesti, ni 13 dana nakon objave inicijalnog članka i najave “dodatnih informacija”, one nikada nisu objavljene.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je 30. marta po nalogu Tužilaštva BiH pokrenuta velika akcija  “protiv humanitaraca”, objavljenu na Facebook stranici Svama 24 sata, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Istu ocjenu dobija i članak portala USK Vijesti, budući da se radi o prvoj medijskoj objavi ovih navoda. 

Kasnije objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 31.03.2022

USK Vijesti: Jutros ranim satima pokrenuta velika akcija po nalogu Tuzilastva BiH

VELIKA KLADUSA..SANSKI MOST..CAZIN..SARAJEVO.

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 31.03.2022

Facebook profili i stranice: Facebook stranica MosT-InfO Akcija protiv humanitaraca

  • Prenošenje lažnih vijesti