Izmišljena priča o kostima i znački nacističkog vojnika u ulovljenom somu

Sedam godina se na našem govornom području objavljuje izmišljena priča o “šokantnom” ulovu u Poljskoj. Iako se nije desila, priča o stogodišnjem somu u kojem su pronađeni ljudski ostaci predstavlja se kao stvarni događaj.

Foto: Pexels

Članak portala 24h, originalno objavljen 25.6.2021. godine, podijeljen je na jedanaest Facebook stranica u oktobru ove godine.

VIDEO: UPECALI SOMA STAROG 100 GODINA: U njemu su pronašli ljudske kosti, a kad su saznali kome pripadaju DOŽIVJELI SU Š0K!

U članku se navodi da su dva poljska ribolovca u rijeci Odri upecala soma starog između 90 i 110 godina:

Poljski ribolovci Alfons Brzovski i Marek Ždanovič upecali su u rijeci Odri soma starog između 90 i 110 godina.

Riba je navodno bila teška 185 kilograma, a u utrobi su pronađene ljudske kosti i značke koje su pripadale nacističkom oficiru.

Ovaj kapitalan primjerak bio je težak 185 kilograma, ali ono što je posebno interesantno u cijeloj priči jeste ono što je pronađeno u utrobi soma.

Naime, u ogromnoj ribi pronađene su ljudske kosti i značke koje su pripadale nacističkom oficiru iz perioda Drugog svjetskog ra/ta.

U članku je navedeno da je pokrenuta istraga, angažovani su biolozi i forenzičari, ali nisu mogli sa sigurnošću utvrditi da li je čovjek kojem su pripadale kosti umro na neki drugi način ili ga je usmrtio i pojeo som. 

Članak portala 24h u vrijeme pisanja ove analize imao je više od 3.700 interakcija zahvaljujući dijeljenjima na Facebook stranicama u oktobru ove godine. 

Portali iz regije objavljuju članke o ovom “ulovu” od septembra 2015. godine. Najraniju trenutno dostupnu objavu pronašli smo na portalu Novi (1.9). Do 2022. godine priču su objavili Kurir, Glas Srpske, Telegraf, Informer, Nezavisne, Glas regije, Tuzlanski, Avaz, Ekskluziva, Alo i brojni drugi.  

 

Šta su činjenice?

Izmišljenu priču o stogodišnjem somu ulovljenom u Poljskoj, u čijoj su utrobi pronađene ljudske kosti i značke koje su pripadale nacističkom oficiru, objavio je satirični fake news portal World News Daily Report 10. aprila 2015. godine. 

Analizom prenošenja ove priče na društvenim mrežama bavio se američki fact-checking portal Snopes još 26.9.2017. godine. 

Snopes navodi da je World News Daily Report dobro poznati “obskrbljivač” lažnih vijesti s dugom historijom objavljivanja izmišljenih priča poput ove. 

Portal World News Daily Report nalazi ide linijom lažnih vijesti i povremenog zrna istine, što znači da iz nekih objavljenih članaka nije uvijek jasno da li je riječ o izmišljenoj priči, pa mogu biti shvaćeni kao stvarne vijesti kada ih prenesu drugi portali koji nisu satirički. 

Snopes navodi da fotografije ljudskih kostiju i nacističke značke, koje su u originalnom članku bile objavljene kao svojevrsne “ilustracije” za priču, jesu stvarne, ali nemaju nikakve veze s navodnim ulovom u rijeci Odri.

Fotografija kostiju iz originalnog članka zapravo pokazuje ljudske kosti iz 17. stoljeća, koje su iskopane na arheološkom nalazištu James Fort u Jamestownu u Virginiji. Fotografija nacističke medalje iz Drugog svjetskog rata kruži internetom od 2009. godine, navodi Snopes, kad ju je prodala aukcijska firma Dotta Auction Company. 

Ove fotografije nisu bile objavljene u člancima na našem govornom području. 

Međutim ovi članci, uključujući i članak portala 24h jesu blili opremljeni fotografijom soma, koja također nema nikakve veze s Poljskom. 

Oprema članka portala 24 h za koju je iskorištena fotografija na kojoj je Dino Ferrari iz Italije.

Naime, na njoj se nalazi Italijan Dino Ferrari koji je u februaru 2015. godine u delti rijeke Po upecao soma teškog 127 kilograma. O ovom ulovu svojedobno je izvijestio i američki CNN.

Jedinke većine vrsta somova žive od osam do 20 godina. Vrsta ove ribe s najdužim vijekom, do 60 godina, zove se džinovski som iz Mekonga (lat. P. gigas). 

Tvrdnja da su poljski ribolovci upecali stogodišnjeg soma u čijoj su utrobi pronađene ljudske kosti i značka koja pripada nacističkom oficiru, objavljena na portalu Novi bez napomene da se radi o satiričnom sadržaju, dobija ocjenu lažna vijest

Prenošenja ove tvrdnje bez napomene dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

31.10.2022. U članke portala Kurir, koji su ocijenjeni u ovoj analizi, uvršene su tačne informacije tako da oni dobijaju i ocjenu ispravljeno.

1.11.2022: Portali Infromer, Srbija Danas i Alo su ispravili svoje članke u skladu s činjenicama iz ove analize tako da oni dobijaju i ocjenu ispravljeno.

2.11.2022: Portal Telegraf je također izmijenio članak ocijenjen u ovoj analizi, pa u skladu s tim dobija i ocjenu ispravljeno.

8.11.2022: Portal Novosti je ispravio članak ocijenjen ovom analizom, pa u skladu s tim dobija i ocjenu ispravljeno,

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 29. 10. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Podzemni tuneli u Gazi “otkriveni” u klikbejt-naslovima

Mediji godinama izvještavaju o mreži podzemnih tunela u Pojasu Gaze, a u ko...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me