Izmišljena vijest o nepostojećoj trudnoći

Portal „Doznajemo“ objavio je članak o navodnoj trudnoći petogodišnje djevojčice iz Lillea u Francuskoj.

Ocijenjeni članci
Doznajemo Lažna vijest;

„Doznajemo“ se u ovom članku pozvao na Buzzfeed koji je navodno objavio vijest o trudnoći, ali bez ikakvih detalja.

[1]„Ponavlja se šokantan slučaj: Primijetili da curici (5) raste stomak, ispostavilo se da je trudna!?“
5-godišnja djevojčica iz Lillea u Francuskoj navodno je trudna i treba roditi dijete, čime bi postala najmlađa porodilja u ovoj zemlji ikad. Dosadašnji «rekord» je 11 godina. Informaciju je objavio BuzzFeed, a ne navode se nikakvi drugi detalji o ovom slučaju, kao ni identitet djevojčice. Policija istražuje slučaj pod sumnjom za se*sualno zlostavljanje curice, a osumnjičen je jedan 32-godišnjak, čije identitet također u interesu istrage nije objavljen.

Nakon detaljne pretrage arhive "Buzzfeeda" ustanovili smo da taj medij nikada nije objavio ništa slično. Ni pretraga za ključne pojmove iz perioda kada je članak objavljen nije dala nikakav rezultat. 


Jedini rezultati sa ovim ključnim riječima su članci koji govore o slučaju petogodišnje djevojčice iz Perua, Line Medine, koja je ostala trudna u petoj godini i porodila se carskim rezom. Ovaj slučaj zabilježen je 1939. godine. 

[1]Iako vijest u prvi mah budi nevjericu, podsjetimo da postoji medicinski potvrđen slučaj u kojem je tada 5-godišnja djevojčica Lina Medina iz Perua, u 5. mjesecu 1939. godine carskim rezom rodila zdravog sina.

Nakon ovog pasusa, slijedi niz fotografija Line Medine i djeteta koje je rodila u petoj godini života, što je zapravo i jedini dokumentovan dio ovog članka.

Kontaktirali smo portal "Doznajemo" sa upitom o izvoru informacije, međutim do trenutka objavljivanja ove analize nismo dobili odgovor. Ovaj članak dobija ocjenu greška.

Dodatne informacije: 10.5.2018.

Nakon objave ove analize, dobili smo odgovor na upit postavljen mailom, kao i telefonski poziv od urednika portala "Doznajemo". Isti nam je saopštio da je izvor vijesti stranica "North Press" i članak objavljen na francuskom jeziku, dostupan na ovom linku. Rečeno nam je, takođe, da je članak postojao i na stranici Buzzfeed u vrijeme kada je vijest objavljena. 

Nakon više od mjesec dana smo dobili odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske. Na naš upit o istinitosti navoda sa francuskog portala "North Press", rekli su nam da se radi o lažnoj vijesti:

Obzirom da je tvrdnja o trudnoj petogodišnjoj djevojčici lažna te da je portal "Doznajemo" prvi preveo članak sa "North Pressa" i distribuirao ovu vijest na naše govorno područje, isti dobija ocjenu lažna vijest.

(raskrinkavanje.ba)

Footnotes

  1. a, b CITAT: "Doznajemo"
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 12. 04. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Bosna i Hercegovina nije počela proizvodnju borbenog drona

Na anonimnom YouTube kanalu objavljen je video u kojem se bez ikakvih dokaz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Video “medijske propagande o mikročipovanju” manipulativna je kompilacija snimaka iz “zavjerološke kuhinje”

Teorija zavjere o “čipovanju” ljudi prisutna je od kada i sama tehnologija...

Lažna vijest Dezinformacija Teorija zavjere
Dezinformacija
Tvrdnje njemačkog doktora o “jako čestim” krvnim ugrušcima nakon vakcinacije nemaju utemeljenje u stvarnosti

U kratkom videu koji se dijelio na društvenim mrežama i pojedinim portalima...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me