Izmišljene Bidenove izjave o Srbima kruže internetom već 11 godina

Kandidatura američkog političara Joea Bidena za predsjednika SAD, potakla je novo kruženje izmišljenih izjava koje mu se pripisuju bez ikakvih dokaza. Po društvenim mrežama, forumima i blogovima se, naime, već godinama tvrdi da je Biden rekao kako “sve Srbe treba staviti u nacističke koncentracione logore” te sa su Srbi “nepismeni degenerici, ubice beba, mesari i silovatelji”.

Na Facebook stranici Zidni mozaici je 18. juna 2020. godine podijeljena slika koja prikazuje američkog političara Joea Bidena, uz izjavu koju je navodno izgovorio 1999. godine.

Sve Srbe treba staviti u nacističke koncentracione logore. Srbi su nepismeni degenerici, ubice beba, mesari i silovatelji.

Džo Bajden 1999.

Navedena objava je u vrijeme pisanja ove analize bila podijeljena više od 240 puta. Osim na Facebooku, iste tvrdnje se dijele i na Twitteru. 

Navedene dvije rečenice - nekad zajedno a nekad odvojeno - se pripisuju Bidenu godinama unazad. Nije moguće utvrditi kada su se tačno pojavile, a najstarije takve tvrdnje koje smo pronašli su iz 2009. godine, kada je Biden, u funkciji tadašnjeg zamjenika predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, doputovao u zvaničnu posjetu Beogradu u okviru turneje po zemljama zapadnog Balkana. 

Tabloid Alo je 19. maja te godine objavio članak u kom su izdvojene navodne Bidenove izjave iz 1993. godine. Članak, koji je objavljen na naslovnici tadašnjeg izdanja ovog lista, dostupan je na stranici Novinar:

„Srbi su nepismeni, degenerici, silovatelji, ubice beba, kasapi i agresori“, na CNN-u, 1. 8. 1993. godine

.„Krajnosti srpske bestijalnosti… silovanje Bosne i mahniti srpski fašizam iza njega… srpski varvarizmi“, govor u američkom Senatu, 3. 8. 1993. godine.

„Mi se suočavamo ne sa varvarskim ratom, već sa prostačkim glasnim činom srpskog ekspanzionizma i agresije… Ovo je fašističko razbojništvo u maršu“, „Nešnel pablik radio Vašington“, 15. 5.1993.

„SAD moraju da predvode Zapad u odlučujućem odgovoru na srpsku agresiju, počinjući sa vazdušnim napadima po srpskoj artiljeriji“, nedeljnik „Tajms“, 3. 5. 1993. Godine.

Slika: Naslovnica tabloida Alo od 19. maja 2009. godine

Navodnu izjavu o Srbima kao “nepismenim degenericima” je objavio i portal Politika u svom članku iz maja 2009. godine. 

Prilikom te posjete, tadašnji predstavnik Demokratske stranke Srbije u skupštini Srbije Jovan Palalić je, “protestujući protiv posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Beogradu”, dostavio Bidenove izjave Ministarstvu vanjskih poslova Srbije, navodi se u članku na portalu RTS. Portal De-construct je u maju 2009. godine objavio članak o tome na engleskom jeziku, dostupan na ovom linku, u kojem se navodi da je Palalić izjave “dokumentovao” i poslao Ministarstvu.

Dokumentacija uključuje Bidenovo nezaboravno gostovanje u CNN-ovoj emisiji Larry King Live, kad je rekao da su “Srbi nepismeni degenerici, ubice beba, kasapi i silovatelji”, njegov navod tokom senatorskih razmatranja 1999. godine o NATO-ovoj agresiji protiv Srbije da “sve Srbe treba zatvoriti u koncentracione logore po uzoru na nacističke”, i druge jednako neoprostive izljeve mržnje i zlobe.

Jovana Palalića smo kontaktirali preko Srpske narodne stranke čiji je danas član, s upitom o “dokumentovanim” izjavama koje su predate ministarstvu 2009. godine, te molbom za uvid u iste. Gospodin Palalić nas je preko kolegice u stranačkoj centrali posredno uputio na stranicu RTS-a, no nije mogao podijeliti “dokumentovane izjave” koje je predao Ministarstvu. 

Tadašnji ministar vanjskih poslova, Vuk Jeremić, sastao se s Bidenom tokom njegove posjete, no osim šturih informacija o opštim temama o kojima su razgovarali, nema izvještaja koji bi ukazivali na to da je ministar Jeremić uložio neki protest zbog “dokumentovanih” izjava koje su predate njegovom ministarstvu.

Na dan Bidenove posjete Beogradu (20. 5. 2009.), britanski novinar i bloger Neil Clark je objavio blog u kojem ga je optužio za rasizam zbog izjave o NATO intervenciji 1999. godine u tadašnjoj Jugoslaviji. No, kako je napisao u blogu, nije bio u mogućnosti potvrditi autentičnost izjava o “nacističkim logorima” i “nepismenim degenericima”. Zbog toga je obrisao navodne izjave, te naveo da će ih vratiti u tekst ukoliko bude imao dokaz da su autentične. Blog do danas nije dopunjen takvim izvorima i dokazima. 

Dopunio sam ovaj post jer nisam mogao naći stopostotnu potvrdu za druge antisrpske citate koji se pripisuju Bidenu. Ako neko može da mi pošalje linkove na primarne izvore u kojima je Biden izgovorio navodne komentare: “Srbi su nepismeni degenerici, ubice beba, kasapi i silovatelji” i “sve Srbe treba zatvoriti u koncentracione logore po uzoru na nacističke”, molim vas da me obavijestite i ja ću vratiti te citate [u post] i dopuniti članak ponovo.

Pomenute “izjave” su se ponovo intenzivnije dijelile 2016. godine, kada su održani američki predsjednički izbori. Biden je i tada bio jedan od nominovanih kandidata Demokratske stranke za predsjedničke izbore, ali je odustao od kandidature u korist Hillary Clinton. Te godine, Biden je također posjetio Beograd

Portal Vostok je 23. maja 2016. objavio članak u kojem se navodi kako je Biden izjavio “Sve Srbe treba staviti u nacističke koncentracione logore. Srbi su nepismeni degenerici, ubice beba, mesari i silovatelji” u emisiji Larry King Live na CNN-u. Članak s tim navodom je prenijelo nekoliko desničarskih portala, a podijeljen je na više od 500 Facebook stranica.

Taj članak se dijelio i prošle godine, u vrijeme kada je Demokratska stranka birala koga će kandidovati na američkim predsjedničkim izborima, koji bi se trebali održati ove godine. Biden je bio jedan od 27 glavnih kandidata ove partije. Ostali kandidati/kinje Demokratske stranke su u međuvremenu odustali od izborne trke, te će Biden biti protukandidat trenutnom predsjedniku SAD, Donaldu Trumpu.

Šta su činjenice?

U svim slučajevima navođenja izjava da “Srbe treba staviti u nacističke logore” i da su “Srbi degenerici, ubice beba, mesari i silovatelji” koje se pripisuju Bidenu, radi se o anegdotalnim citatima, bez izvora koji bi potvrdili autentičnost izjava. 

Pretragom ključnih pojmova za prvu i drugu rečenicu, odnosno izjavu, na internetu nismo uspjeli pronaći direktan dokaz da ih je Biden ikada izgovorio. Najbliži konkretan dokaz za takve tvrdnje su “dokumentovane izjave” koje je Jovan Palalić predao Ministarstvu vanjskih poslova Srbije, no šta je tačno gospodin Palalić “dokumentovao” ostaje nepoznato, budući da, kako je rekao,  nije u prilici podijeliti te dokumente.  

Kontaktirali smo CNN sa upitom o autentičnosti navodnih Bidenovih izjava. Glasnogovornica te mreže nam je odgovorila sljedeće:

Naš tim je pregledao našu arhivu. Larry King nije imao emisiju na dan za koji ste pitali [1. august 1993.]. U arhivi nismo našli nikakav dokaz o citatu kojeg ste opisali u svom upitu. 

Svi citati Bidenovih navodnih izjava da “Srbe treba staviti u nacističke logore” te da su “Srbi degenerici, ubice beba, mesari i silovatelji” - uključujući i one koji se pojavljuju na slici koja se ove godine dijeli na društvenim mrežama - zasnovani su na tvrdnjama koje nisu potkrijepljene izvorom. Tvrdnja da je trenutni kandidat na američkim predsjedničkim izborima izgovorio ono što mu se pripisuje u programu CNN-a ispostavila se kao netačna. Budući da autentičnost tih izjava nije potvrđena, te da ni televizijska kuća koja ih je navodno emitovala ne može potvrditi da je Biden rekao ono što mu se pripisuje, toj tvrdnji na portalu Alo iz 2009. godine dajemo ocjenu lažna vijest, a na drugim portalima i na društvenim mrežama prenošenje lažnih vijesti

Napomena 03.11.2020.

Na Facebook stranici Ljubiša Preletačević Beli (link) je 03.11.2020. objavljena slika (link) sa netačnim navodima koje smo ocijenili u ovoj analizi. Do vremena ove pisanja ove napomene, i svega dva sata nakon što je postavljena, ta Facebook objava je zabilježila preko 1.000 reakcija i podijeljena je 89 puta.

Napomena 09.11.2020.

I nakon američkih predsjedničkih izbora ove godine, na kojima je pobijedio kandidat Demokratske stranke Joe Biden, portali su nastavili objavljivati izmišljene citate koji mu se pripisuju. Tako je portal Alo objavio članak sa dva “citata” iz ove analize na dan američkih izbora, 3.11.2020. Navode iz članka je potom prenio niz portala, uključujući Novosti, Espreso i Pravdu. Osim na portalima, izmišljene Bidenove izjave su se intenzivno dijelile i na društvenim mrežama.

Napomena 11.12.2020.

Ocijenjene tvrdnje u članku portala Espreso su u međuvremenu zamijenjene tačnim informacijama, te članak dobija i ocjenu ispravljeno.

Napomena 13.4.2021.

Članak portala Mondo (.rs) sa tvrdnjama ocijenjenim u ovoj analizi, objavljen 3.11.2020, je u međuvremenu izmijenjen tako da sadrži tačne informacije, i dobija i ocjenu ispravljeno.

Napomena

Članak portala Alo sa tvrdnjama ocijenjenim u ovoj analizi, objavljen 3.11.2020, je u međuvremenu izmijenjen tako da sadrži tačne informacije, i dobija i ocjenu ispravljeno.

14.11.2022: Portal Politika je u originalnom članku ispravio netačne navode pa je članku ovog portala dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Rašid Krupalija Objavljeno: 02. 09. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Ime nove podvarijante SARS-CoV-2 “oživjelo” staru teoriju zavjere o pandemiji

Na društvenim mrežama ponovo se dijeli teorija zavjere da 5G mreža uzrokuje...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Viralni video učenika/ca koji gledaju snimke teškog rada roditelja je montaža

Više od milion pregleda ostvario je videosnimak sa jedne Facebook stranice...

Lažna vijest
Lažna vijest
Fotografija sarajevske Vijećnice u bojama kosovske zastave nije autentična

Širi se montirana fotografija zgrade Vijećnice u Sarajevu na kojoj je navod...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me