Izmišljene izjave Izetbegovića i Džaferovića

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Portal “Smesno” i dalje izmišlja izjave kako bi došao do klikova.

Ocijenjeni članci
Smesno.info Lažna vijest; Klikbejt; Smesno.info Lažna vijest; Klikbejt; Dijalog Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Kurir Lažna vijest; Ispravljeno; Zona sumraka Lažna vijest; Klikbejt; Dnevnevijesti24h.ga Lažna vijest; Klikbejt; Krofnica Lažna vijest; Klikbejt; Balkanis Lažna vijest; Klikbejt; Robija Lažna vijest; Klikbejt; Balkan-list Lažna vijest; Klikbejt; Ekspresno Lažna vijest; Klikbejt;

“Raskrinkavanje” je ove sedmice već dva puta pisalo o portalu “Smesno.info” i to u analizama “Dodik nije rekao da je BiH lažna zemlja“ i “Džeko o izborima: samo još jedna lažna vijest”. U oba slučaja članci obuhvaćeni analizama dobili su ocjene lažna vijest. U jednom slučaju je izjava Edina Džeke u potpunosti izmišljena, dok je u drugom izmišljen dio izjave Milorada Dodika.

Portal „Smesno“ nastavio je sa manipulacijama, a ova analiza obuhvata nova dva članka sa navedenog portala. U oba slučaja radi se o kombinaciji klikbejta i dezinformacije nastalih uredničkim intervencijama u sadržaje koji su prvobitno objavljeni u drugim medijima.

U prvom od dva članka kojima se bavi ova analiza riječ je o intervenciji u vijest sa konferencije za medije koju je održao Bakir Izetbegović, predsjednik SDA u izbornoj noći.

„Izetbegović: proslavio pobjedu SDA. Radna mjesta koja sam obecao mislio sam do 2029 godine. Od Neuma cemo napraviti Monte Karlo ali ima jedna kvaka“

Dok naslov govori jedno, sadržaj članka, odnosno tekst govori potpuno suprotno. Članak se, naime, sastoji od Izetbegovićeve izjave nakon izbora, u kojoj čestita svojim stranačkim kolegama na rezultatu i konstatuje pobjedu stranke. Nigdje u tekstu članka nema niti jedne riječi iz naslova koji je izmišljen je sa ciljem privlačenja većeg broj čitatelja.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kazao je da je SDA iznijela brilijantnu pobjedu na danas održanim izborima, naročito kandidat za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.
“U svim izbornim jedinicama je pobijedio, osim u Tuzlanskom kantonu. Čestitam i Ramizu Salkiću koji je pobijedio za potpredsjednika Republike Srpske”, rekao je Izetbegović.

Stvar je manje-više identična i u slučaju drugog članka obuhvaćenog analizom, a koji nosi naslov:

„Šefik Džaferović – Milion radnih mjesta koja sam obecao do 2029 godine ispunit cu ali do 2040 godine moramo svi skupa biti strpljivi“

Članak je takođe preuzet iz drugih medija, s tim da je u naslov dodana tvrdnja koja nema nikakve veze sa sadržajem članka, baš kao i u prvom slučaju kada je riječ o Bakiru Izetbegoviću.

U predizbornoj debati na Federalnoj televiziji kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, rekao je da njegova stranka ima plan da do 2026. godine u BiH bude zaposleno milion ljudi.

“Ljudi iz BiH odlaze iz dva razloga, jer nemaju posla i što neće da trpe negativnu retoriku i opstrukcije koje nas ometaju u radu. Mi moramo održati pozitivnu atmosferu. Bilježimo ekonomski rast, a nastavit ćemo zapošljavati. U prethodnom mandatu smo zaposlili više od 70.000 ljudi, a plan nam je da do 2026. u BiH bude zaposleno milion ljudi”, optimistično je kazao Džaferović.“

Dakle, ni tad u emisiji ni u ovom članku, a ni kasnije, Džaferović nije iznio drugačiju tvrdnju, odnosno spomenuo 2040. godinu.

Zbog činjenice da su tvrdnje iz naslova izmišljene i da nemaju uporište u samom tekstu, oba članka objavljena na portalu „Smesno“ ocjenjujemo kao klikbejt i lažnu vijest.

Napomena 22.10.2018.

 

Nakon objavljivanja ove analize, čitatelji su nam prijavili još prenošenja članka koji je ocijenjen. Portali "Balkan list", "Krofnica", "Balkanis", "Robija", "Dnevnevijesti24.ga" i "Zona sumraka" također su dobili ocjene lažna vijest i klikbejt. 

 

Napomena 24.12.2020.

Redakcija portala Kurir nas je obavijestila o ispravkama unešenim u prvobitni članak, zbog čega mu je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 11. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lajk na prevaru: Lažni rođendani na Facebooku za izazivanje saosjećanja

Pojedine Facebook stranice skupljaju lajkove i pratioce tako što objavljuju...

Lažna vijest
Dezinformacija
Kompilacija snimaka promoviše stare teorije zavjere o HAARP-u, “chemtrailsima” i Billu Gatesu

Neutemeljene tvrdnje da HAARP utiče na klimu i da nas “prskaju iz aviona” p...

Dezinformacija Teorija zavjere
Analiza
Pregled sedmice: Farme klikova, Novalić i table na graničnim prelazima

Tokom prethodne sedmice, u fokusu naše pažnje bile su različite tehnike koj...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me