Raskrinkavanje.ba

Izmišljene posljednje riječi Stevea Jobsa ne gube “popularnost” na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama i dalje kruži godinama star izmišljeni citat posljednjih riječi Stevea Jobsa, osnivača kompanije Apple.

Na Facebook profilu Neznalica sa stilom, 13.6.2021. godine objavljena je slika Stevea Jobsa, jednog od osnivača kompanije Apple, s citatom “nekih od njegovih posljednji riječi”.

MEDITIRATI

Steve Jobs je umro u 56. godini od raka gušterače, ostavivši za sobom bogatstvo od 7 milijardi dolara, a ovo su neke od njegovih posljednjih riječi:

"U ovom trenutku, ležeći u krevetu bolestan, prisjećam se cijelog svog života, shvaćam da sve bogatstvo koje imam nema smisla pred predstojećom smrću. Imam novac da zaposlim najbolje na poslu, ali nije moguće unajmiti ikoga da odagna moju bolest. Novcem se može dobiti sve vrste materijalnih dobara, ali postoji jedna stvar koju se ne može kupiti: život.

Kako sam odrastao, primijetio sam da sat od 30 i 3 milijuna dolara pokazuju isto. Da se s automobilom od 15 tisuća i 15 milijuna dolara može doći do istog odredišta. Da je od vina od 15 ili 1.500 dolara isti mamurluk. Da je u kući od 300 ili 3.000 četvornih metara osamljenost ista."

 

Identičan citat krajem jula objavljen je i na Facebook stranicama StaIma (.com), Čitaj knjigu, Depresija i anksioznost-stranica podrške i pozitivnih misli, Knjige na poklon - BiH, Livno Press Portal, u javnim grupama КULJANI I NAŠ GRAD - КULAI LAKOSOK ÉS A MI VÀROSUNK, PLANETA ZANIMLJIVOSTI, Niste znali i Najljepsi citati, te na nekoliko privatnih profila (1,2,3,4,5,6).

Nešto drugačiju verziju pronašli smo na profilu Belmin Mršo, u objavi iz jula ove godine.

Različite verzije ovog citata se godinama dijele na društvenim mrežama na našem govornom području. Najstarija objava koju smo uspjeli pronaći je iz 18. novembra 2015. godine. Objavljena je na Facebook profilu Beganovic Sabahudin. Riječ je o verziji koja se razlikuje u odnosu na objave iz 2021:

Steve Jobs: Posljednje riječi svijetu

Ja sam dostigao vrhunac uspjeha u poslovnom svijetu.

U očima drugih, moj život je oličenje uspjeha.

Međutim, osim posla, imao sam malo radosti. Na kraju, bogatstvo je samo činjenica života na koju sam navikao.

U ovom trenutku, dok ležim u bolničkom krevetu i prisjećam se cijelog svog života, shvaćam da su sva priznanja i bogatstva koje sam uzeo s toliko ponosa izblijedjela i postala beznačajna pred licem predstojeće smrti.

U tami, dok gledam u zelena svjetla stroja za održavanje života i slušam zujanje mehaničkih zvukova, ja osjećam dah Boga smrti koji mi se približava.

Sada znam, da kad steknemo dovoljno bogatstva za čitav naš život, trebamo tragamo za drugim stvarima koje nisu vezane za bogatstvo…

To treba biti nešto puno važnije:

Možda međuljudski odnosi, možda umjetnost, možda san iz mlađih dana…

Konstantno traganje za bogatstvom će samo preokrenuti osobu u uvrnuto biće, poput mene.

Bog nam je dao osjetila da osjetimo ljubav u svačijem srcu, a ne iluzije koje nam donosi bogatstvo.

Bogatstvo koje sam osvojio u životu ne mogu ponijeti sa sobom. Ono što mogu ponijeti su samo uspomene kao rezultat ljubavi.

To je pravo bogatstvo koje će vas pratiti, biti uz vas, dati vam snagu i osvjetliti put da idete naprijed.

Ljubav može putovati tisuću kilometara. Život nema ograničenja. Idite gdje želite. Dostignite visine koje želite dostići. Sve je u vašem srcu i u vašim rukama.

Koji krevet je najskuplji na svijetu? – “Bolnički krevet”.

Možete zaposliti nekoga da vozi auto za vas, da vam zaradi novac, ali ne možete imati nekoga da nosi bolest za vas.

Materijalne stvari koje se izgube mogu se pronaći. Ali postoji jedna stvar koja se ne može nikada pronaći kada se izgubi, a to je – “ŽIVOT”.

Kada osoba ide u operacijsku salu, ona shvati da postoji jedna knjiga koju tek treba završiti sa čitanjem – “KNJIGA ZDRAVOG ŽIVOTA”.

U kojoj god fazi života da se nalazite, vremenom će doći dan kada ćete se morati suočiti s time da se zavjese spuštaju.

Čuvaj ljubav za svoju obitelj, ljubavnu vezu, ljubav za svoje prijatelje…

Tretiraj sebe dobro. Čuvaj druge.

Na Facebooku smo pronašli i nešto dužu verziju citata, koja je sadrži i “pet neporecivih životnih činjenica” (link). U nekim objavama se, pak, navodi da je riječ o Jobsovom oproštajnom pismu (link).

 Ubrzo nakon što se na našem govornom području citat pojavio na društvenim mrežama, navodne posljednje Jobsove riječi objavili su i brojni portali, Uspešna žena, Adria daily magazin, Mudrac, RefikHrvic (.net), Bašta Balkana, Ženski kutak, Web-tribune (.com), Buka, In media, Stil. Kurir, Srbija danas, Cure, Medio, Oaza znanja, Glossy, Volim Podgoricu. Drugačiju verziju citata objavio je portal Zanimljivo.

 

Šta su činjenice?
 

Steve Jobs, jedan od osnivača kompanije Apple, umro je 5. oktobra 2011. godine od karcinoma pankreasa. Citat koji navodno sadrži njegove posljednje riječi kružio je internetom i na drugim jezicima. Prema pisanju portala Snopes, na engleskom jeziku se prvi put pojavio u novembru 2015. godine, četiri godine nakon Jobsove smrti.

U analizi objavljenoj 8.11.2015. godine, ovaj se portal bavio verzijom koja se tada dijelila i na našem govornom području (prva objava koju smo uspjeli pronaći), a koju su prenijeli i portali. 

Iako je Steve Jobs preminuo 2011. godine, navedeni citat počeo je kružiti internetom tek u novembru 2015. Nije objavljen nigdje osim na nezvaničnim profilima na društvenim mrežama i na slabo posjećenim blogovima, a nije ga potvrdio niko blizak osnivaču kompanije Apple.

Snopes takođe navodi da je Jobsova sestra Mona Simpson pomenula njegove zadnje riječi u  govoru na njegovoj sahrani. Ovaj govor je objavio i New York Times. U njemu se navodi:

Stivove posljednje riječi, satima ranije, bile su jednosloženice, ponovljene tri puta. Prije nego što je otišao, gledao je u sestru Pati, zatim dugo u svoju djecu, u svoju partnerku Lorin, a onda preko njihovih ramena. 

Stivove posljednje riječi bile su: “Oh wow. Oh wow. Oh wow”.

Ovaj portal navodi da citat ne predstavlja ni posljednje riječi Stevea Jobsa ni njegovu izjavu (bilo usmenu ili pisanu) iz bilo kojeg doba života, ali navodi da je Jobsov biograf Walter Isaacson zabilježio njegovo žaljenje pri kraju života o tome kako je odgajao svoju djecu.

Baš kao i na našem govornom području, i na društvenim mrežama engleskog govornog područja prisutno je nekoliko verzija navodnih posljednjih riječi Stevea Jobsa. U analizi objavljenoj 16.9.2020. godine, USA Today se bavio nešto drugačijom verzijom (onom sa “pet neporecivih životnih činjenica”) u odnosu na onu koju je raskrinkao Snopes. Ovaj medij navodi da između njih ima dovoljno sličnosti i jasna veza.

 

Reuters u analizi objavljenoj 21.9.2020. navodi da nema dokaza da je Jobs izgovorio riječi koje mu se pripisuju u navedenim citatima. 

Google pretraga [citata] daje samo postove i blogove na društvenim mrežama.

[Citat] se ne pojavljuje u njegovoj biografiji, koju je napisao Walter Isaacson (bit.ly/2HlMdTR). Ne pojavljuje se u izveštajima etabliranih medija. Da je Jobs dao tako dugačke i detaljne savjete u formi posljednjih riječi, to bi najvjerojatnije bilo zabilježeno u njegovoj biografiji, knjigama ili u medijskim izvještajima.

"Pet neporecivih činjenica o životu”, za koje se navodi da ih je izgovorio Jobs, godinama kruže internetom, a najstariji primjer koji je Reuters mogao pronaći je iz decembra 2013. Takođe, ove “neporecive činjenice” se na internetu pojavljuju i odvojeno i pripisuju se različitim autorima (1,2).

Dakle, Jobsove posljednje riječi bile su “Oh, wow. Oh, wow. Oh, wow” i nema dokaza da je izgovorio riječi koje mu se pripisuju na društvenim mrežama. Stoga objava na Facebook profilu Beganovic Sabahudin i članak na portalu Uspješna žena dobijaju ocjenu lažna vijest. Ostale objave izmišljenih posljednjih riječi Stevea Jobsa na društvenim mrežama i u medijima ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

27.8.2021: Nakon objave naše analize, portali Buka, Glossy i Stil Kurir objavili su ispravke u člancima zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno.  30.8.2021. godine i portal Oaza znanja nam je dostavio člank dopunjen u skladu sa tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno.

5.7.2022: Izmišljeni citat pokojnog suosnivača kompanije Apple Stevea Jobsa i dalje se kontinuirano dijeli društvenim mrežama. Jobsove navodne posljednje riječi, ocijenjene u ovoj analizi, u maju i junu 2020. objavilo je 18 profila i stranica na Facebooku. Ove objave podijeljene su skoro 3.000 puta i imale su skoro 9.500 reakcija. Sva nova pojavljivanja ranije ocijenjenih tvrdnji  dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 18.11.2015

Facebook profili i stranice: Facebook profil Beganovic Sabahudin

Steve Jobs: Posljednje riječi svijetu

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 24.07.2021

Facebook profili i stranice: Facebook grupa Najljepsi citati

☝️Novcem se ne može kupiti ni minut života!☝️ Zdravlje nema cenu zato mislimo o tome!❤

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.07.2021

Facebook profili i stranice: Facebook grupa Niste znali

☝️Novcem se ne može kupiti ni minut života!☝️ Zdravlje nema cenu zato mislimo o tome!❤

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.07.2021

Facebook profili i stranice: Facebook grupa: 🌍PLANETA❤ZANIMLJIVOSTI🌎

☝️Novcem se ne može kupiti ni minut života!☝️ Zdravlje nema cenu zato mislimo o tome!❤

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.07.2021

Facebook profili i stranice: Facebook grupa КУЉАНИ И НАШ ГРАД - КULAI LAKOSOK ÉS A MI VÀROSUNK

☝️Novcem se ne može kupiti ni minut života!☝️ Zdravlje nema cenu zato mislimo o tome!❤

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 31.01.2021

Facebook profili i stranice: Facebook grupa: Savjeti i prirodno liječenje

"Jedite hranu kao lijek. Inače ćete jesti lijek kao hranu" Posljednje riječi STEVE JOBS "

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.07.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica StaIma.com

Novcem se ne može kupiti ni minut života. Stiv Džobs je umro u 56. godini od raka gušterače, ostavivši za sobom bogatstvo u vrednosti od 7 milijardi...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.07.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica Čitaj knjigu

Zdravlje je najveće bogatstvo koje nema cijenu!!

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.07.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica Depresija i anksioznost-stranica podrške i pozitivnih misli

☝️☝️ Steve Jobs je umro u 56. godini od raka gušterače, ostavivši za sobom bogatstvo od 7 milijardi dolara, a ovo su neke od njegovih posljednjih rij...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.07.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica Knjige na poklon - BiH

NOVCEM SE NE KUPUJE ŽIVOT 🤔 Steve Jobs je umro u 56. godini od raka gušterače, ostavivši za sobom bogatstvo od 7 milijardi dolara, a ovo su neke od...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.07.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica Livno Press Portal

Zdravlje je najveće bogatstvo koje nema cijenu!!

 • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 19.11.2015

Uspesna žena: “Bogatstvo koje sam osvojio u životu ne mogu poneti sa sobom..” Poslednji reči Stiva Džobsa.

Ja sam dostigao vrhunac uspeha u poslovnom svetu.

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 15.11.2015

Adria Daily: Poslednje reči Stiva Dzobsa

Steve Jobs: Poslednje reči

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 15.09.2016

Mudrac: Steve Jobs – Poslednje reči

Ja sam dostigao vrhunac uspeha u poslovnom svetu.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 23.11.2020

Refik Hrvić: Posljednje riječi Stiva Džobsa

Steve Jobs: Posljednje riječi

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.10.2019

Bašta Balkana: Poslednje reči Stiva Džobsa mogu da budu putokaz kroz život

SAVETI MULTIMILIONERA

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.10.2019

Ženski kutak: „BOGATSTVO KOJE SAM STEKAO NE MOGU PONETI SA SOBOM“: Poslednje reči Stiva Džobsa nateraće vas da se DOBRO zamislite i ZAPITATE!

Stiv Džobs, jedna od vodećih ličnosti u industriji računara i zabave, preminuo je pre 8 godina od retke vrste tumora pankreasa, u 56. godini.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.07.2017

Web-Tribune (com): NOVAC MU NIJE SAČUVAO ZDRAVLJE: Poslednje reči Stiva Džobsa će vas naučiti ŽIVOTNOJ LEKCIJI

„Ja sam dostigao vrhunac uspeha u poslovnom svetu. U očima drugih, moj život je oličenje uspeha. Međutim, osim posla, imao sam malo radosti. Na kraju,...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.09.2016

Buka: Posljednje riječi Stiva Džobsa: Koji krevet je najskuplji na svijetu? – “Bolnički krevet”.

Ja sam dostigao vrhunac uspjeha u poslovnom svijetu. U očima drugih, moj život je oličenje uspjeha.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 14.09.2016

IN Media: Posljednje riječi Stiva Džobsa: Koji krevet je najskuplji na svijetu? – “Bolnički krevet”.

Ja sam dostigao vrhunac uspjeha u poslovnom svijetu. U očima drugih, moj život je oličenje uspjeha.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.11.2015

Stil: Bogatstvo mu nije moglo kupiti zdravlje: Poslednje reči Stiva Džobsa naučiće vas životnoj lekciji!

Ovo su poslednje reči najbogatijeg čoveka na svetu. Učite iz njegovog iskustva

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 15.12.2017

Cure: PARE MU NISU SAČUVALE ZDRAVLJE: Posljednje riječi Stiv Džobsa preokrenuće vam život!

Koji krevet je najskuplji na svetu? – Bolnički krevet.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.11.2015

Medio: Bogatstvo mu nije moglo kupiti zdravlje: Poslednje reči Stiva Džobsa naučiće vas životnoj lekciji!

Ovo su poslednje reči najbogatijeg čoveka na svetu. Učite iz njegovog iskustva

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 12.03.2018

Oaza Znanja: Steve Jobs: Posljednje riječi svijetu

Ja sam dostigao vrhunac uspjeha u poslovnom svijetu.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 06.10.2019

Glossy: "BOGATSTVO KOJE SAM STEKAO NE MOGU PONETI SA SOBOM": Poslednje reči Stiva Džobsa nateraće vas da se DOBRO zamislite i ZAPITATE!

Stiv Džobs, jedna od vodećih ličnosti u industriji računara i zabave, preminuo je pre 8 godina od retke vrste tumora pankreasa, u 56. godini.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 25.11.2015

Volim Podgoricu: BOGATSTVO NE KUPUJE ZDRAVLJE I LJUBAV: Poslednje riječi Stiva Džobsa su najvažnija životna lekcija!

Ovo su posljednje riječi najbogatijeg čovjeka na svijetu. Učite iz njegovog iskustva.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 15.08.2016

Zanimljivo vesti: Zadnje Riječi Stiva Džobsa Će Vam Promijeniti Život Iz Korijena

Ako tražimo kome da se divimo, sigurno bi to mogao biti Stiv Džobs. Pored nasljeđa svojih proizvoda, ostavio nam je svoje inspirativne misli i poglede...

 • Prenošenje lažnih vijesti