Izmišljeni članak o Putinovoj “mobilizaciji Srba” viralan na društvenim mrežama

Korisnici/e društvenih mreža dijele screenshotove izmišljenog Informerovog članka o izjavi predsjednika Ruske Federacije Vladimir Putina da će mobilisati “braću Srbe” koji su Rusiju podržali na društvenim mrežama. Jedna od verzija screenshota jasno navodi da je u pitanju lažna vijest, ali druge verzije dijele se kao da je u pitanju stvarni članak.

Foto: kremlin.ru, Wikimedia Commons

Na Facebooku je 22.9.2022. godine objavljen screenshot izmišljenog Informerovog članka u čijem se naslovu navodi da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao da će mobilisati “braću Srbe” koji su Rusiju podržali na društvenim mrežama. Autor izmišljenog članka naveo je da se ne radi o pravoj vijesti.

PUTIN ODLUČIO! Mobilisaćemo i našu hrabru braću Srbe koji su nam pružali podršku preko društvenih mreža - imamo spisak!

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je objavio delimičnu mobilizaciju, a ova vest odjeknula je kao bomba u Evropi i svetu!

Nemački kancelar Roki Balboa i do sada je već očigledno da je ovo potpuno fejk vest, ali me živo zanima koliko ljudi čita nešto pre nego što šeruje 

 

 

Pronašli smo primjere sličnog screenshota u kojima se tvrdi da je Putin rekao da će Rusija mobilisati Makedonce koji su pružili podršku ovoj zemlji putem društvenih mreža.

Ovi screenshoti podijeljeni su na desetinama Facebook i Twitter profila, pri čemu nije jasno da li su pojedini/e korisnici/e pročitali/e do kraja tekst sa slike i shvatili da je riječ o montaži (1, 2, 3).

Ubrzo su se na društvenim mrežama počele dijeliti verzije screenshota bez rečenice u kojoj se navodi da je riječ o lažnoj vijesti. Najranija takva objava koju smo pronašli podijeljena je na Twitteru 22.9.2022. godine. Slika je objavljena uz opis:

Kakva divna vijest za sve litijaše, božanske nedavače svetinja,kosovosrbijaše, putinoljpce i trampomane


Ovaj screenshot podijelile su desetine korisnika/ca društvenih mreža. 

Slično se desilo i s verzijom u kojoj je Putin rekao da će Rusija mobilisati Makedonce.


Šta su činjenice?
 

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin najavio je 21. septembra djelimičnu mobilizaciju. Povodom ove najave istog dana oglasili su se brojni evropski i svjetski zvaničnici. Portal Informer je neka reagovanja prenio u članku koji je objavljen 21. septembra u 13.50 sati i kasnije izmijenjen u 14.06 sati. Vrijeme objave članka i fotografija kojom je opremljen poklapaju se s detaljima na screenshotovima koji se dijele na društvenim mrežama. Identičan je i broj komentara koji se vidi ispod slike, ali i podnaslov. Naslov je, međutim, različit:

SVET NA NOGAMA, STIŽU REAKCIJE NA PUTINOVU OBJAVU MOBILIZACIJE! Oglasila se EU, ali i Peking! Dramatična poruka iz Poljske!

Dakle, jasno je da je ovaj članak poslužio kao osnova za montažu koja se dijeli na društvenim mrežama. U verziji screenshota u kojoj je navedeno da je vijest lažna vidi se i link na drugi članak s naslovom “Šolc: Ovo je znak da je napad Rusije na Ukrajinu neuspešan!”. Ovaj link dio je Informerovog originalnog članka. 

Screenshot koji ne sadrži informaciju da je vijest lažna bio je viralan prethodnih dana na društvenim mrežama. Međutim, samo u dvije objave koje smo uspjeli pronaći jasno je naznačeno da je riječ o montaži (link, link).

Značajan broj korisnika/ca ovaj je screenshot podijelio uz opise koji donekle sugerišu da je riječ o izmišljenoj vijesti i šali (link, link). Ipak znatan je broj i onih koji/e su screenshot podijelili/e bez objašnjenja ili s opisima koju upućuju na zaključak da je Informer zaista objavio da je Putin rekao da će mobilisati “braću Srbe” koji su Rusiju podržali na društvenim mrežama (link).

Shodno činjenicama, sve objave screenshota na kojem je navedeno da je Informerov članak izmišljen dobijaju ocjenu satira.

Twitter objavu screenshota od 22.9, bez navoda da se radi o montaži naslova o “mobilizaciji Srba”, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo i objavi screenshota od 29.9.2022. s naslovom o ”mobilizaciji Makedonaca” bez navoda da se radi o izmišljenom članku.  

Ostale objave ovih screenshotova bez informacije o lažnoj vijesti ili opisa iz kojeg je to jasno dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 04. 10. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me