Raskrinkavanje.ba

Izmišljeni intervju s Branimirom Nestorovićem u kojem preporučuje “lijek” PreNatal

Branimir Nestorović u izmišljenom intervjuu “govori” o ženskom reproduktivnom zdravlju i uzrocima neplodnosti u današnjici, preporučujući i promovišući čaj PreNatal kao lijek protiv ženske neplodnosti.

Foto: Freepik.com

"Intervju" s Branimirom Nestorovićem objavljen je 31.10.2022. godine na lažnoj stranici Svjetske zdravstvene organizacije pod domenom "worldhealthorg8". Nestorović u “intervjuu” preporučuje čaj PreNatal, za kojeg se nudi posebna ponuda s 50% popusta u svrhu promocije "lijeka". Ostvaruje se tako što je potrebno pogoditi vrata iza kojih se popust nalazi.

PreNatal je kombinovani prirodni lek koji eliminiše uzrok poremećaja plodnosti.

U intervjuu Nestorović navodno tvrdi da na neplodnost kod žena utiče nekoliko faktora, poput konzumacije antibiotika i paracetamola. Navodno, Nestorović je ustvrdio da je jedan od razloga zbog kojeg žene teže zatrudne i "stalna i nekontrolisana upotreba farmakologije". U članku se tvrdi i da je vantjelesna oplodnja opasna procedura. 

Tekst se nastavlja preporukama prirodnog lijeka, čaja PreNatal, koji "eliminiše uzrok poremećaja plodnosti", navodeći i "stručne nazive" sastojaka PreNatala u postocima. Također, u "intervjuu" se saznaje da je Branimir Nestorović navodno provodio i testiranje "prirodnog lijeka" u Nacionalnom centru za ljudsku reprodukciju, čiji su rezultati bili više nego uspješni. Istraživanje je navodno pokazalo da je "više od 700 žena zatrudnelo u prvim nedeljama korištenja PreNatal", a to ne uključuje one koje su navodno zatrudnjele "na kraju kursa ili neposredno posle".

Na kraju članka nalaze se upute za narudžbu čaja, koji se može naručiti samo direktno na web stranici proizvoda. Ponuđen je, također, i popust do 50% koji se ostvaruje ukoliko zainteresovani/e pogode ispravna vrata iza kojih se proizvod nalazi.

Šta su činjenice?

"Intervju" koji je objavljen na stranici “worldhealthorg8” jedan je od brojnih primjera manipulacije u svrhu preporuke i promocije biljnih proizvoda koji se predstavljaju kao rješenje i lijek za razne vrste bolesti. Koristeći web dizajn i logotip Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), web stranica zloupotrebljava ime SZO-a kako bi prodaja ovog preparata bila što uspješnija.

Internet-pretraga ne daje rezultate koji bi potvrdili da je Branimir Nestorović dao intervju u kojem govori o čaju PreNatal; ne postoje dijeljenja ovog teksta, ništa što bi ukazalo na to da je Nestorović zaista govorio o ovoj temi ili promovisao ovaj proizvod. Također, na stranici Svjetske zdravstvene organizacije nikada nije objavljen ovakav intervju niti promocija proizvoda PreNatal.

Sastojci proizvoda PreNatal koji su navedeni u tekstu nabrojani su po njihovom procentu te je korištena "stručna terminologija", a u pitanju su zapravo biljke koje se koriste u svakodnevnoj primjeni. Ne postoji nikakva vrsta istraživanja koja dokazuje da navedene biljke pomažu u prevenciji ili da liječe neplodnost. Pokušaj korištenja "stručnih" naziva biljaka samo je još jedan od pokazatelja da je u pitanju lažni lijek. Dakle, čaj je napravljen od zelenog čaja, lista matičnjaka, lista koprive, lista mente i lista masline.

Google pretraga pokazuje da Nacionalni centar za ljudsku reprodukciju, u kojem je navodno testiranje objavljeno, ne postoji. U intervjuu nije navedeno o kojem je nacionalnom centru riječ, u kojoj je državi testiranje sprovedeno ni u kojem periodu/godini. Osim rezultata dobijenih "testiranjem", u tekstu nisu priloženi ostali detalji.  

Trenutno, osim ovog intervjua i stranice na kojoj je on objavljen, ne postoje kredibilni izvori u kojima se preporučuje čaj PreNatal. Također, ovaj se čaj ne nalazi na spisku odobrenih lijekova Agencije za lijekove BiH

Budući da je intervju s Branimirom Nestorovićem lažan, objavljen na stranici koja nije funkcionalna i ne vodi nigdje osim na link s ovim "intervjuom", dobija ocjenu lažna vijest. Tvrdnja da je PreNatal "prirodni lijek" protiv uzroka ženske neplodnosti dobija ocjenu pseudonauka

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 31.10.2022

worldhealthorg8: Civilizacija koja nestaje: Sedam od 10 žena u Bosni NE može da zatrudni. Više od polovine trudnica doživi pobačaj u ranim fazama. Spas postoji, ali ne za sve

Jedinstven intervju sa srpskim pedijatrom, pulmologom i alergologom, penzionisanim profesorom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i bivšim š...

  • Pseudonauka
  • Lažna vijest