Izmišljeni prilog Al Jazeere: U Kataru nisu uhapšeni navijači iz Ukrajine zbog nacizma

Nekoliko medija objavilo je da su u Kataru uhapšena tri navijača iz Ukrajine zbog širenja nacističke ideologije, pozivajući se na navodni prilog koji je objavila Al Jazeera.

Foto: Youtube screenshot

Na portalu Večernje novosti 22.11.2022. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

NEVIĐEN SKANDAL NA SVJETSKOM PRVENSTVU: Stigli Ukrajinci i odmah uhapšeni, niko ne može da vjeruje šta su radili

U članku se navodi da su tri navijača iz Ukrajine uhapšena tokom Svjetskog fudbalskog prvenstva koje se ove godine održava u Kataru, i to zbog širenja nacističke ideologije. Kao izvor ovih tvrdnji navodi se prilog koji je navodno objavila Al Jazeera.

Evo kako je o tome izvestila „Al DŽazira“:
– Ukrajinski fudbalski navijači su uhapšeni u Kataru – počinje prilog, koji možete i vi videti, a nastavlja se sledećim riječima:
– Trojica pijanih Ukrajinaca su širila nacionalističku ideologiju. Oni su odvedeni u zatvor kada su dopisali nacistički pozdrav („zig hajl“) i docrtali „Hitlerove brkove“ maskoti Svetskog prvenstva u Kataru 2022, Laibu.
– Prije hapšenja, ukrajinski navijači su stigli da unište više od deset postera. Prilikom privođenja nisu pružali otpor, a u ovom trenutku se još uvek nalaze iza rešetaka – javila je pomenuta televizija.

Članak su potom objavili i Srpska Info, Katera, Centralni portal, Trebinje, Glas Balkana, E Brčko Banjaluka 24 i Logično. 

U člancima portala E Brčko, Glas Balkana, Centralni portal i Srpska info uvršten je i link objave sa Twitter naloga @PMed64293572 na kojem je objavljen navodni prilog Al Jazeere (1, 2, 3, 4). Isti video, ali ne sa Twittera, nego sa YouTube kanala “Tražimo istinu”, priložio je portal Logično u svom članku. U člancima portala Katera i Banjaluka 24 (1, 2) navodni prilog Al Jazeere nije objavljen.

Na platformi YouTube pronašli smo još jednu objavu istog videosnimka, za koji se navodi da prikazuje prilog sa Al Jazeere o navodnom hapšenju navijača iz Ukrajine (1). Snimak je takođe objavljen i na Facebooku i na Twitteru uz identične tvrdnje (1, 2).

Screenshot Knack
Sve pomenute objave donose isti snimak u trajanju od 47 sekundi, na kojem su prikazani kadrovi iz Katara te ispisi na engleskom jeziku o navodnom hapšenju tri navijača iz Ukrajine zbog širenja nacističke ideologije. Na snimku se nalazi i logo Al Jazeera televizije, što navodno dokazuje da je ovaj medij izvor videosnimka.

Je li Al Jazeera objavila snimak o ukrajinskim nacionalistima u Kataru?

Al Jazeera se o ovoj temi oglasila na svom zvaničnom Twitter nalogu za odnose s javnošću 24.11.2022. Tom prilikom demantovala je da je u programu ove medijske kuće ikada emitovan prilog o hapšenju tri navijača Ukrajine zbog širenja nacističke ideologije u Kataru. U kratkom saopštenju koje je Al Jazeera objavila navodi se:

Video pripisan Al Jazeeri dijeli se društvenim mrežama i u njemu se navodi da su navijači iz Ukrajine uhapšeni tokom FIFA Svjetskog kupa.
Video je posve lažan, a Al Jazeera nikad nije objavila vijest u vezi sa ovom pričom.

Tačnost navoda da je Al Jazeera objavila ovu vijest provjeravao je i Knack iz Belgije. Ovaj medij u svojoj analizi objavljenoj 24.11.2022. godine navodi kako videosnimak djeluje profesionalno. Izvor snimka je, kako se navodi u analizi, po svemu sudeći, ruski Telegram kanal.

Isti video nalazimo i na ruskom nalogu na Telegramu (arhivirano ovdje). Tamo je video već pregledan 380.000 puta. Izvještaj sa slikama takođe kruži na platformama BitChute i YouTube.

Knack je analizirao videosnimak te zaključio da je zapravo u pitanju niz fotografija, a ne videosnimak, a da je najveći broj njih zaista snimljen u Kataru. Fotografija navodno uhapšenih navijača iz Ukrajine dostupna je na internetu od ranije. Portparol Al Jazeere Ihtisham Hibatullah u e-mailu je za ovaj medij potvrdio da su njihovi nalazi tačni i da je videosnimak lažan.

U konačnici, pretraga termina na engleskom jeziku o hapšenju navijača Ukrajine u Kataru ne pokazuje da je ijedan kredibilni svjetski medij objavio takvu vijest.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je Al Jazeera izvijestila o tome da su u Kataru uhapšena tri navijača iz Ukrajine zbog širenja nacističke ideologije, objavljenu na portalu Večernje novosti, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Al Jazeera nikada nije objavila vijest o takvom događaju.

Sve kasnije objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.
 

Napomena

2.12.2002. redakcija portala Srpska Info dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka, koji je dopunjen tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

6.12.2022. redakcija portala Banjaluka 24 media takođe nam je dostavila izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka, koji je dopunjen tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

3.1.2023: Portal Večernje novosti (.ba) ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

13.10.2023:  Facebook (link) i X objava (link) koje su ocijenjene u ovoj analizi naknadno su povezane sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 29. 11. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me