Raskrinkavanje.ba

Izmišljeni razgovor Bidena i pape

Društvenim mrežama dijeli se videoisječak koji prikazuje predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena, uz netačne tvrdnje da je Biden navodno pomislio da, umjesto pape, razgovara s afroameričkim bejzbol-igračem.

Na profilu Facebook korisnika Dragan Đura Đurić 12.4.2022. godine objavljen je videosnimak koji prikazuje Joea Bidena, predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, i papu Franju. Snimak je objavljen uz opis:

Bajden pomješao Papu sa crncem🔥🔥🔥
Bajden: "Vi ste poznati afro-američki bejzbol igrač"

Do trenutka pisanja ove analize videosnimak s ovog Facebook profila podijeljen je 1.000 puta te je imao 35 komentara, 272 reakcije i 63.000 prikaza. Istog dana, nekoliko sati kasnije, identičan snimak objavljen je i na Facebook stranici Srpska Vojska Krajine / Milicija Krajine i Twitter profilu Srbin bez granica (@Milorad71).

Na snimku u trajanju od 11 sekundi, koji je objavljen u svim navedenim objavama, ispisani su titlovi na engleskom jeziku. Prevod titlova glasi:

Hvala. Hvala puno na tome…
Vi ste slavni afričkoamerički igrač bejzbola u Americi. Znam..
Upravo Vas je nazvao afroamerikancem”.

Šta su činjenice?

Identične tvrdnje o tome da je Biden tokom razgovora s papom pomislio da razgovara s bejzbol-igračem afroameričkog porijekla na engleskom govornom području dijelile su se društvenim mrežama još 2021. godine.

Kako navodi Reuters u analizi objavljenoj 29.10.2021. godine, američki predsjednik Biden se tog dana sastao s papom. Ubrzo nakon posjete, društvenim mrežama dijelio se kratak videosnimak za koji korisnici/e tvrde da dokazuje da je Biden pogrešno oslovio papu.

Reuters je ustanovio da je videosnimak u trajanju od 11 sekundi izvučen iz konteksta.

Iako se prva riječ u Bidenovoj rečenici ne čuje u potpunosti, daljnji snimak pokazuje da je pričao o Satchelu Paigeu, afroameričkom bejzbol-igraču koji se pridružio Major ligi u svojim 40-ima, u znak pažnje na svoje i Francisove godine (78 i 84), kako su objavili The New York Times (ovdje) i CNN (ovdje).
Duži snimak razgovora može se vidjeti u izvještaju CNN-a oko vremenske oznake 5:37 (https://www.youtube.com/watch?v=WroZOfxsXE4&t=337s)
Biden zatim kaže (zajedno s italijanskim prevodiocem): „Obično bacači gube snagu u rukama kada napune 35 godina. On (Paige) je pobijedio na svoj 47. rođendan. Novinari su ušli u svlačionicu i rekli — zvao se Satchel Paige — ušli su i rekli: ‘Satch, niko nikada nije iznio pobjedu u 47. godini. Kako se osjećaš u vezi s pobjedom na svoj rođendan?’ Rekao im je, pogledavši u njih: “Dečki, ja na godine ne gledam tako. Gledam na to ovako: Koliko bi ti imao godina da ne znaš koliko imaš godina?’”
“Ti imaš šezdeset pet, a ja šezdeset!”, kaže Biden papi i obojica se nasmiju.

Dakle, na osnovu dostupnog snimka jasno je da je Biden govorio o igraču bejzbola koji je u 47. godini ostvario značajan sportski uspjeh te uporedio tu pobjedu, u šaljivom tonu, sa svojiim i papinim godinama.

Snimak u cijelosti takođe pokazuje da je Biden znao s kim razgovara i da nije “pomiješao” papu s bezjbol-igračem, kako se tvrdi u analiziranim objavama.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je “Bajden pomješao Papu sa crncem” ocjenjujemo kao lažnu vijest u objavi na Facebook profilu Dragan Đurić Đura. Sve kasnije objave identične tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Videosnimak, koji je kratki isječak dužeg snimka razgovora Bidena i pape, odnosno izmišljene Bidenove izjave navedene u titlovima, ocjenjujemo takođe kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 12.04.2022

Facebook profili i stranice: Dragan Đura

Бајден помјешао Папу

  • Lažna vijest