Raskrinkavanje.ba

Izmišljotina o “otimanju djece” krenula iz Velike Britanije, završila i kod nas

U proteklih par sedmica, Facebookom se dijeli fiktivni dijalog u kom učiteljica saopštava roditelju da je njegovo ili njeno dijete odvedeno u karantin na nepoznatu lokaciju zbog sumnje na simptome koronavirusa. Isti je predstavljen kao upozorenje, iako takva prijetnja zapravo ne postoji.

Na Facebook stranici Pravo na slobodu 13. augusta objavljena je fotografija djevojčice sa maskom, kojoj odrasla osoba mjeri temperaturu u učionici. Uz sliku je objavljen tekst u kom se roditelji “upozoravaju” na to da bi im djeca mogla biti de facto oteta - to jest, odvedena iz škole na nepoznatu lokaciju - ako im se “pojave simptomi koronavirusa”. 

Jedan slikovit primer nečega što su neki roditelji u dalekim zemljama poput Kine doživeli proteklih meseci.
Znam, mnogi će reći da je to daleko, baš kao što je i virus bio daleko u samom početku...
Zapamtite, ovo je fikcija koja je po nekim svedočanstvima u nekim zemljama i stvarna..
.
Učiteljica: Halo, žao mi je ali morali odvesti vaše dete u ispitni centar jer su mu se pojavili simptomi virusa.
Roditelj: Dobro, pa gdje je moje dete?
Učiteljica: Žao mi je ali ja ne mogu otkriti te informacije
Roditelj: je li moje dete u redu?
Učiteljica: Uveravam vas da je vaše dete u sigurnim rukama, a u međuvremenu trebate se i vi izolovati sa svojom porodicom 14 dana
Roditelj: Ne, sad dolazim po dete...
Učiteljica: Žao mi je, ali ako stignete u školu, nećemo imati drugog izbora nego pozvati policiju i skloniti vas iz prostorije
Roditelj: Je li ovo šala? To je moje dete!!!
Učiteljica: Žao mi je, ali prema novom COVID zakonu mi možemo izolvati vaše dete bez vašeg pristanka, ako primetimo simptome.
Roditelj: Pa kada ću videti svoje dete ?
Učiteljica: Kontaktiraćemo službenika za zaštitu dece, pa ćemo vam javiti..

Zamislite da je ovo bio poziv razredne starešine vašeg deteta...Zapamtite, Danska je već donela zakon koji ovo omogućuje…

U statusu se navodi da je dramatizovani razgovor između učiteljice i roditelja “fikcija”, ali da odgovara “svjedočanstvima iz nekih zemalja” u kojima se to već dešava, te da je u Danskoj već donesen zakon koji to dozvoljava. Status je podijeljen preko 2.500 puta.

Isti status objavila je 13.8.2020. Facebook stranica Televizija Zemun

Iako se u statusu spominju Kina i Danska kao navodni primjeri država koje već “otimaju djecu” za koju se sumnja da su zaražena koronavirusom, originalna priča nije krenula iz ovih zemalja. Naime, identične tvrdnje su se u danima prije objave na stranici “Pravo na slobodu” širile na engleskom jeziku, a u originalu su se odnosile na Kanadu i Veliku Britaniju. Ovaj status predstavlja “dorađeni” prevod jedne od takvih objava, o kojima su 14.8.2020.  pisali timovi za provjeru činjenica novinskih agencija Reuters i AFP

Reuters je u svom članku analizirao identično “upozorenje”, uz koje je išla i tvrdnja da će takvo postupanje biti moguće po “novoj legislativi” koja se uvodi u Velikoj Britaniji (link, link). Neke od ovih objava podijelene su više desetina hiljada puta. 

Reuters je utvrdio da ništa od navedenog nije tačno. Britanska ministarstva za obrazovanje, te za zdravstvo i socijalnu zaštitu, potvrdili su da roditelj ili staratelj moraju biti prisutni tokom pregleda:

(...) Odjel za obrazovanje (Departmet of Education - DfE) i Odjel za zdvastvo i socijalnu zaštitu (Department of Health and Social Care - DHSC) rekli su: “Ovlast službenika za javno zdravstvo da vrši pregled i da procjenu (pod paragrafom 10) i izoluje/zadrži (prema paragrafu 14) može biti upotrijebljena samo u prisustvu osobe koja je odgovorna za dijete ili, ako takva osoba nije prisutna, u prisustvu odrasle osobe koju službenik javnoj zdravstva smatra prikladnom s obzirom na stavove djeteta” (link). 
Nakon pojavljivanja objava na društvenim mrežama, poput onih na koje se poziva ovaj članak, ured Dječjeg komisionara zahtjevao je dodatna pojašnjenja.
Ured je rekao (tinyurl.com/y2y22erx): “Dobili smo potvrdu od DfE i DHSC da roditelj, njegovatelj ili zakonski staratelj mora biti prisutan kako bi se pregled izvršio u okviru ovih ovlasti.”

FullFact je također analizirao ove tvrdnje u članku 13.8.2020. i došao do istih informacija:

Vlada kaže da Agencija za javno zdravstvo Engleske može pregledati ili procijeniti da li dijete ima Covid-19, samo u prisustvu osobe poput njegovatelja, roditelja ili staratelja. Također kažu da, prema ovlastima iz Zakona o koronavirusu, ne bi mogli zadržati dijete bez znanja ili pristanka roditelja. Od djeteta bi se najvjerojatnije tražilo da se samoizolira kod kuće sa porodicom.

Kanadsku verziju istih tvrdnji, gdje se pak tvrdilo da je u Kanadi usvojen zakon koji omogućava stavljanje djece u karantin bez znanja i pristanka roditelja, analizirala je Agence France-Presse (AFP). Ni ove tvrdnje, kako se može pretpostaviti, nisu tačne. Kako je navedeno u analizi AFP-a, radi se o još jednom slučaju prilagođavanja objava koje su se originalno odnosile na Veliku Britaniju. Jedna od njih - koja je podijeljena čak 72.000 puta - prvobitno je objavljena bez naznake na koju se državu i čiji izmišljeni “zakon” odnosi, da bi zatim bilo naglašeno da se radi o Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tvrdnje da postoje “svjedočanstva” da se roditeljima u bilo kojoj državi oduzimaju djeca zbog simptoma bolesti Covid-19, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Zbog činjenice da je ovaj status predstavljen kao nešto što će se “dogoditi” roditeljima bez argumentacije i konkretnih dokaza, tvrdnju ocjenjujemo i kao teoriju zavjere. 

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 13.08.2020

Facebook profili i stranice: Pravo na slobodu: Oduzimanje djece

Jedan slikovit primer nečega što su neki roditelji u dalekim zemljama poput Kine doživeli proteklih meseci. Znam, mnogi će reći da je to daleko, ba...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest