Izmišljotine o sadržaju dokumenta Ujedinjenih nacija

Na društvenim mrežama dijeli se tvrdnja da prema smjernicama Ujedinjenih nacija o seksualnom obrazovanju svako dijete treba imati seksualnog partnera. Ove navode je, iako su netačni, objavio i portal Epoha.

Foto: davit85, freepik

Na Facebooku su 8. maja 2023. godine objavljene fotografije u čijem se opisu tvrdi da prema smjernicama Ujedinjenih nacija (UN) o seksualnom obrazovanju, namijenjenim osnovnim školama, svako dijete treba imati seksualnog partnera.

Ujedinjeni narodi su izdali dokument "Međunarodne tehničke smjernice  o seksualnom obrazovanju" To je službena smjernica za osnovne škole diljem svijeta❗

🌑 "Svako dijete treba imati seksualnog partnera", kažu Ujedinjeni narodi koji normaliziraju dječju pedofiliju."Mala djeca su seksualna bića koja moraju imati seksualne partnere, a sa seksom početi što prije. Seks je ljudsko pravo bez obzira na dob. Zbog toga se u vrtićima i osnovnim školama djeca moraju učiti razvijanju požude i seksualne želje, učiti samozadovoljavanju , gradite istospolne veze, koristite internetsku pornografiju i naučite različite seksualne tehnike poput oralnog seksa.”To je ograničeni sažetak službenih smjernica koje su Svjetska zdravstvena organizacija i Ujedinjeni narodi izdali obrazovnim vlastima diljem svijeta. 

Objava sadrži tri slike, odnosno screenshota iz spomenutih smjernica na engleskom jeziku, s naglašenim pojedinim dijelovima. Za svaku od njih u opisu je dato "objašnjenje" šta one prikazuju.

Tvrdnje da Ujedinjene nacije kažu da svako dijete treba imati seksualnog partnera pronašli smo na još nekoliko profila (12).

Tvrdnju je 12. maja 2023. objavio i portal Epoha u članku koji je opremljen naslovom: "Najstrašnije izvješće SZO-a i UN-a o seksualizaciji male djece u osnovnim školama, koje ćete ikad pročitati". Riječ je o obimnom tekstu, koji je opisan kao "činjenično izvješće" koje otkriva "kako Svjetska zdravstvena organizacija i Ujedinjeni narodi seksualiziraju malu djecu u razredima osnovnih škola diljem svijeta kako bi normalizirali pedofiliju". Između ostalog, članak se referiše i na "Međunarodne tehničke smjernice za seksualno obrazovanje", ali i na druge dokumente.  

U članku su objavljeni i screenshoti 16, 17. i 71. strane spomenutih smjernica na engleskom jeziku (iste one koje se dijele i u Facebook objavama), a na kojima su označeni navodno sporni dijelovi. Svaku sliku prate i opisi na našem jeziku u kojima se "objašnjava" njihov sadržaj. 

 

Šta je UN objavio?

 

Navodi, kao i fotografije, potekli su iz članka objavljenog 26.3.2023. na stranici Stop World Control (Stop kontroli svijeta). Članak portala Epoha zapravo je prevod ovoga teksta. Stranica Stop World Control promoviše različite "zavjerološke" narative. Neke tvrdnje potekle s ove stranice već su bile predmet provjera fact-checking platformi širom svijeta (1, 2).

"Međunarodne tehničke smjernice o seksualnom obrazovanju", dokument koji se spominje u objavama i članku portala Epoha, objavljene su 2018. godine u saradnji nekoliko organizacija Ujedinjenih nacija. Riječ je o priručniku kojim se preporučuje sveobuhvatan model seksualnog obrazovanja s detaljnim instrukcijama o njegovom planiranju, provođenju i praćenju. U samom dokumentu objašnjeno je da se radi o revidiranoj i ažuriranoj verziji smjernica iz 2009. godine. Smjernice su osmišljene kao podrška zemljama širom svijeta u provođenju programa seksualnog obrazovanja i njihova je primjena na dobrovoljnoj osnovi.

Suprotno tvrdnjama iz analiziranih objava, ovaj dokument ne sadrži citat u kome se kaže da "svako dijete treba imati seksualnog partnera". Sličnu verziju tvrdnje, prema kojoj su Ujedinjene nacije rekle da svako dijete "mora" imati seksualnog partnera, prethodno su dijelili/e korisnici/e društvenih mreža na engleskom jeziku (1, 2), o čemu su već pisali Associated Press i Reuters. Ni jedno ni drugo nije tačno.

Kako navodi Reuters u svojoj analizi, "Međunarodne tehničke smjernice o seksualnom obrazovanju", ali i drugi dokumenti o seksualnom obrazovanju djece i adolescenata povezani s Ujedinjenim nacijama koji se pominju u članku stranice Stop World Control, ne sadrže navod da djeca moraju imati seksualne partnere. Will Zeck, šef Odjela za seksualno i reproduktivno zdravlje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (organizacije koja je jedan od izdavača priručnika), potvrdio je za Reuters da je citat lažan. On je kao neistinite okarakterisao i navode o seksualizaciji djece i promovisanju homoseksualnosti u smjernicama.

"[Program] CSE [Sveobuhvatno seksualno obrazovanje-Comprehensive sexuality education] je lažno optužen za seksualiziranje djece, prerano predstavljanje seksualno neprimjerenog materijala maloj djeci, pripremanje za seksualno zlostavljanje i promovisanje homoseksualnosti. Istina je da su koristi CSE-a po zdravlje dobro dokumentovane, dok ne postoje vjerodostojni dokazi koji bi poduprli te tvrdnje," ​​dodao je Zeck.

AP također navodi da UN dokument o seksualnom obrazovanju ne sadrži spomenuti citat, što je za ovaj medij potvrdio i zamjenik portparola UN-a, koji je dodao da ništa slično nije rečeno.
 

Šta prikazuju fotografije?

 

Fotografije iz spomenutih objava su screenshoti pojedinih dijelova priručnika, no oni ni na koji način ne podupiru tvrdnje da su Ujedinjene nacije rekle da svako dijete treba ili mora imati seksualnog partnera. Oni su pritom predstavljeni izvan konteksta uz opise koji samo djelomično ili na manipulativan način opisuju sadržaj teksta. Tako se, naprimjer, na strani 16. ovih smjernica kao ciljevi programa navode:

Sveobuhvatno seksualno obrazovanje (CSE) proces je podučavanja i učenja o kognitivnim, emocionalnim, fizičkim i društvenim aspektima seksualnosti, zasnovan na nastavnom planu i programu.

Cilj mu je opremiti djecu i mlade znanjima, vještinama, stavovima i vrijednostima koje će ih osnažiti da: ostvare svoje zdravlje, dobrobit i dostojanstvo; razviju društvene i seksualne odnose pune poštovanja; razmotre kako njihovi izbori utječu na njihovu vlastitu dobrobit i dobrobit drugih; te razumiju i osiguraju zaštitu svojih prava tokom cijelog života.

U pojedinim objavama screenshot ove stranice prati samo opis: "Cilj ovog dokumenta opisan je na stranici 16: Priprema djece za seksualne odnose". S druge strane, u članku portala Epoha navodi se: "Cilj mu je osnažiti djecu… da razviju seksualne odnose".

Slično je predstavljen i sadržaj druga dva screenshota. U drugom screenshotu, koji prikazuje 17. stranicu dokumenta, ustvari se govori o razvoju vještina kao što su donošenje informiranih odluka te sposobnost pregovaranja, a koje mogu pomoći mladima da uspostave zdrave i odnose zasnovane na poštovanju s drugim ljudima, uključujući ljubavne i seksualne odnose.

Na trećem screenshotu govori se o informisanju djece odgovarajućeg uzrasta o određenim temama koje se tiču seksualne privlačnosti i seksualnog ponašanja. Tačno je da se u priručniku predlaže da djeca u različitoj dobi dobiju informacije o masturbaciji, seksualnoj privlačnosti i stimulaciji. No, cilj nije podsticati djecu da imaju seksualne odnose, već ih naučiti šta je primjereno, a šta neprimjereno dodirivanje.

Dakle, smjernice Ujedinjenih nacija ne sadrže citat u kome se kaže da djeca trebaju imati seksualne partnere. Fotografije koje su objavljene uz ove navode jesu autentične, no ne dokazuju navedene tvrdnje. One su, pored toga, objavljene uz nepotpune i manipulativne opise i prevode.

Cilj navedenih smjernica nije podsticanje djece na seksualne odnose niti normalizacija pedofilije, već ukazivanje na važnost zdravih odnosa, zasnovanih na uvažavanju, i pružanje informacija da bi djeca znala napraviti razliku između prihvatljivih i neprihvatljivih oblika ponašanja i donositi odluke na osnovu tih informacija, kao i da bi znala koja su njihova prava koja su im zagarantovana.

Raskrinkavanje nije ulazilo u provjere ostalih tvrdnji objavljenih u članku portala Epoha.

Shodno navedenom, prvo pojavljivanje tvrdnje da je UN rekao da "svako dijete treba imati seksualnog partnera" na društvenim mrežama, kao i u članku portala Epoha, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostala pojavljivanja dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 22. 05. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Klikbejt naslovi s “otkrićem” o osobinama maloljetnog napadača iz Beograda

Izjave sudskog vještaka, pozvanog da komentariše javno dostupne informacije...

Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti o vakcinama, izmišljene izjave političara i “prvenstvo” u seksu

U prethodnoj sedmici, Raskrinkavanje se bavilo navodima o vakcinaciji proti...

Lažna vijest
Ne, seks nije sport u Švedskoj

Neki mediji su objavili “vijest” da je Švedska prva zemlja koja je “registr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me