Raskrinkavanje.ba

Iznenadno Novalićevo gostovanje u naslovu

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Prilikom prenošenja tuđih autorskih vijesti, “Medion” se odlučio izmisliti i izjavu premijera Federacije.

Na portalu “Klix” je 20. jula objavljen članak pod naslovom:

Freelanceri iz FBiH koji zarađuju u inozemstvu dužni su platiti porez čak i retroaktivno od 2015.

Članak tematizira namjeru Vlade FBiH da oporezuje prihode “freelancera” koji se uplaćuju iz inostranstva - i to retroaktivno:

Porezna uprava FBiH je prije pola godine počela aktivnosti na prikupljanju informacija o građanima FBiH koji zarađuju novac u inozemstvu i naplaćuju ga putem PayPala ili nekih drugih servisa. Analizom je utvrđeno da su 843 osobe iz FBiH u posljednje tri godine ostvarili ukupan prihod od 37 miliona KM i to godišnje od 10.000 KM i više."Porezna uprava je uputila poziv svim fizičkim osobama – rezidentima Federacije BiH koji ostvare prihod iz inozemstva po osnovu dohotka i priliva novca da prijave i plate porez na dohodak. Obveznik poreza na dohodak je rezident Federacije BiH koji je ostvario dohodak po bilo kom osnovu u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak i priliv novca u vidu poklona oporezivih po kantonalnim propisima", kazali su nam iz te institucije.
Sve osobe koje su u periodu od 2015. do 2017. godine ostvarile prihod iz inozemstva, dužne su da u roku od 30 dana Poreznoj upravi Federacije BiH prijave i plate porez na dohodak po osnovu ostvarenih prihoda u navedenom periodu.

Jedini sagovornik u ovom članku jeste neimenovana osoba iz Porezne uprave Federacije BiH. Međutim, portal “Medion” je preuzeo ovaj članak i predstavio ga kao izjavu Fadila Novalića, čija je fotografija iskorištena i kao ilustracija istog.

U toj verziji, naslov izgleda ovako:

Fadil Novalic-Freelenceri ce morati davat 10% zarade drzavi njima to nista ne znaci a drzavi ce pomoci za izgradnju autoputa

Obzirom da je tekst članka identičan onome na “Klixu”, u njemu nema pomena Fadila Novalića, ne postoji njegova izjava, niti se pominje gradnja autoputeva.  

Zbog nepodudaranja naslova sa tekstom članak ocjenjujemo kao klikbejt, a obzirom da je autor ovog naslova izmislio i izjavu i sagovornika, dobija i ocjenu lažna vijest.

Napomena: 28.7.2018.

Nakon objavljivanja ove analize, na istom portalu se pojavio još jedan sličan članak, čiju analizu donoimo u nastavku.

Portal "Medion" nastavio je manipulisati člancima, naslovima i izjavama, i to ponovo sa Fadilom Novalićem u fokusu. 

Novi članak je objavljen pod sljedećim naslovom:

Fadil Novalic poslao poruku Freelencerima ko god ne plati novac drzavi ja cu se licno potrudit da bude kaznjen.Niko nema za pravo da novac u BIH ne oporezuje (VIDEO)

Tekst koji se nalazi unutar ovog članka skoro pa je identičan još jednom "Klixovom" članku, ovaj put iz aprila 2017. Zanimljivo je da je za "Klix" Novalić govorio upravo o lažnim vijestima:

"Vidim da su društvene mreže preplavljene informacijama nekih lažnih portala o navodnim zakonima koje planiramo uvesti. Neko je pisao o porezu za one koji odlaze raditi u inozemstvo, što je ne samo apsurdno, nego i ustavom zabranjeno, jer svi naši građani imaju slobodu kretanja i to pravo im niko ne smije oduzeti. Bila je tu i neka vijest o nametima narodnim kuhinjama, koja mislim da je krajnje neprimjerena jer se neko baš ružno poigrava osjećajima najsiromašnijih koji koriste usluge kuhinja", kazao je Novalić.

"Medion" je dakle iskoristio članak sa "Klixa" iz prošle godine koji govori o lažnim vijestima o premijeru Novaliću, da bi kreirao novu lažnu vijest. Kao što je to bio i u prethodnom članku, izjava navedena u naslovu je potpuno izmišljena te zbog toga i ovaj članak ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Unutar članka, nakon redova koje potpisuje "Klixu", nalazi se jedna dodatna autorska rečenica. Ponovo, potpuno izmišljena, puna gramatičkih grešaka, a i ovaj put je prenosimo u integralnom obliku:

Takodjer Fadil Novalic je porucio da porez koji je predvidjec za Frelencere je uredno pokrenut po zakonu i da nista nije mimo zakona i da je svako duzan da platit od 2015 do sad.Gradjani su zestoko reagovali na ovaj gest neki su porucili da nemaju novac a neki da nece platit i da ce najavit strajk ispred vlade

Članak je podijeljen na Facebook stranici "Dnevna doza robijaša", koja je jedna od stranica ovog portala na kojoj se redovno dijele njegovi linkovi:

Zbog nesklada naslova sa tekstom članka, isti dobija i ocjenu klikbejt. Identičan članak objavljen je i na portalu "vestivesti2info" koji je dobio ocjene prenošenje lažne vijesti i klikbejt. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 21.07.2018

Medion: Fadil Novalic-Freelenceri ce morati davat 10% zarade drzavi njima to nista ne znaci a drzavi ce pomoci za izgradnju autoputa

Porezna uprava FBiH je prije pola godine počela aktivnosti na prikupljanju informacija o građanima FBiH koji zarađuju novac u inozemstvu

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 26.07.2018

Medion: Fadil Novalic poslao poruku Freelencerima ko god ne plati novac drzavi ja cu se licno potrudit da bude kaznjen.Niko nema za pravo da novac u BIH ne oporezuje (VIDEO)

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je za Klix.ba kako ne planira uvesti porez ljudima koji iz BiH odlaze raditi u...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 26.07.2018

Vesti vesti 24 info: Fadil Novalic poslao poruku Freelencerima ko god ne plati novac ja cu se licno potrudit da bude kaznjen.Niko nema za pravo da novac u BIH ne oporezuje

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je za Klix.ba kako ne planira uvesti porez ljudima koji iz BiH odlaze raditi u...

  • Klikbejt
  • Prenošenje lažnih vijesti