Raskrinkavanje.ba

Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proizvoda” da bi “izbjegao bojkot”. U pitanju je besmislica – barkodovi ne označavaju zemlju porijekla proizvoda.

Foto: Freepik/ilustracija

Na Facebooku se dijele tvrdnje da je Izrael, u jeku eskalacije nasilja u Palestini, “promijenio barkod svojih proizvoda” iz 729 u 871. Navodi se da je to urađeno da se izbjegnu posljedice poziva na bojkot proizvoda iz Izraela.

U objavi na Facebooku od 1.11.2023. godine podijeljen je screenshot poruke u kojoj se navodi:

Promijenili su broj, tako da znate.
Izrael promijenio bar code svojih proizvoda da bi izbjegao bojkot.

Do vremena pisanja ove analize objava je podijeljena 1.400 puta. Tvrdnje da je Izrael “promijenio barkod” i da umjesto 729 on sad glasi 871 objavljene su na još nekoliko Facebook profila sa znatno manje interakcija (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7).

Je li Izrael “promijenio barkod”?
Barkodove na koje se odnose tvrdnje o Izraelu dodjeljuju GS1 organizacije u zemljama širom svijeta.

U našoj zemlji dodjeljuje ih GS1 BiH, i počinju brojem 387. Ipak, barkod ne označava zemlju porijekla proizvoda. Kako je navedeno na stranici GS1 u odjeljku “Najčešće postavljena pitanja”, prefiks ili početni broj na barkodu označava da se kompanija registrovala da dobije barkod u određenoj zemlji.

GS1 prefiks ne pokazuje zemlju porijekla. EAN-13 broj barkoda uvijek počinje sa GS1 prefiksom GS1 organizacije koja je dodijelila broj barkoda. GS1 prefiks ne označava da je proizvod proizveden u određenoj zemlji ili od strane određenog proizvođača; može biti proizveden bilo gdje u svijetu.

Pretraga termina “barkod 729” na engleskom jeziku pokazuje da se tvrdnja da je Izrael promijenio barkod iz 729 u 871 dijelila i na tom jeziku. Tačnost tvrdnje provjeravali su u svojim analizama Full Fact, Boom i Factly. Zaključak svih analiza je isti – Izrael nije mijenjao barkod svojih proizvoda.

Pretraga na stranici organizacije GS1 za broj 729 pokazuje da ga dodjeljuje organizacija u Izraelu, a pretraga za broj 871 pokazuje da barkodove s prefiksom od 870 do 879 dodjeljuje organizacija u Nizozemskoj.

Shodno navedenim činjenicama, najraniju objavu tvrdnje da je Izrael “promijenio barkod” iz 729 u 871 ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 01.11.2023

Facebook profili i stranice: Izrael barkod

Promijenili su broj, tako da znate.

  • Lažna vijest