“Izraelski kolač” niti je izraelski, niti izaziva paralizu

Od druge polovine 2019. godine, internetom kruže različite verzije priče o biskvitu koji sadrži tablete koje izazivaju paralizu. Nijedna od njih nije tačna.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Na Facebook stranici Savjetnici 28. februara 2020. godine objavljen je video snimak na kom osoba raspakuje biskvit po imenu “Luppo”, mrvi ga i u njemu pronalazi dvije tablete. Objava ovog videa popraćena je sljedećim natpisom:

OVO SU IZRAELSKI PROIZVODI U KOJE STAVLJAJU TABLETICE DA IZAZIVAJU PARALIZU....OPREZ!!!!!!!!

Isti video, sa istim opisom, objavljen je 5 dana ranije na Facebook profilu Nevzeta Catic-Bjelic. Snimak objavljen na ovom profilu se nalazio na ovom linku, ali je u međuvremenu izbrisan. Ova objava je brzo postala viralna i zabilježila je čak 7.400 dijeljenja i preko 300 reakcija, kao što se može vidjeti na sačuvanom screenshot-u. 

OVO SU IZRAELSKI PROIZVODI U KOJE STAVLJAJU TABLETICE DA IZAZIVAJU PARALIZU....OPREZ!!!!!!!!

Snimak se pojavio i na drugim privatnim profilima, iako sa znatno manjim “uspjehom” od gore navedene.

Ovo su seke Izraelski proizvodi u koje stavljaju tabletice da izazivaju paralizu

Na našem govornom području, putem Facebooka, ovaj je video dijeljen i ranije, ali u prethodnoj verziji u opisu nije bila tvrdnja da se radi o “izraelskim proizvodu”. Takvu objavu pronašli smo na profilu osobe Ivan Marilo, gdje je objavljena u novembru 2019, uz tvrdnju da je riječ o proizvodu iz Turske koji se prodaje u Italiji:

Vesti iz Italije
Video koji pokazuje kolač po imenu ''LUPPO'' koji dolazi iz Turske i isti je uvezen u Italiju. U njemu se nalaze dve tablete koje navodno ako se unesu u organizam izazivaju doživotnu paralizu. (...)
S obzirom da Aleksandar Vučić planira da uveze paradajz iz Albanije, moguće je da će se ovaj kolačić, pored toliko kvalitetnih konditorskih kompanija u našoj zemlji, plasirati i na našem tržištu i zato trebamo biti krajnje oprezni šta kupujemo. 
 

Tvrdnja da se radi o izraelskom proizvodu koji sadrži “parališuće” tablete je samo posljednja u nizu. Slične tvrdnje, popraćene istim videom, su se prethodno pojavljivale na drugim jezicima, te su već bili predmet analize stranih fact-checking portala. 

Verzija u kojoj je Luppo opisan kao turski proizvod koji sadrži tablete za paralizu, a koji je kao takav bio namijenjen tržištima Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, također je bila viralna u novembru 2019. godine. Kako se može vidjeti na slici dole, jedna takva objava na Facebooku podijeljena je skoro 90.000 puta. Portal za provjeru činjenica Snopes je u analizi objavljenoj 12. novembra iste godine raskrinkao navedene tvrdnje. 

Tvrdnje da se radi o turskom proizvodu namijenjenom tržištu Italije, dijelile su se i na Twitteru, a njima se bavio francuski portal The Observer u analizi objavljenoj 18.11.2019. godine. 

U januaru 2020. godine, isti je video bio dijeljen na Facebooku u Indiji, uz tvrdnju da se radi o kineskim kolačićima koji sadrže tablete za paralizu. U vezi s tim, fact-checking portali Factly (20.01.2020.) i Boom (24.01.2020.) su u svojim analizama dokazali neistinost ovih tvrdnji.

Šta su činjenice?

Biskvit sa snimka nije izraelske proizvodnje, nego se radi o kolačiču sa punjenjem od kokosa turske kompanije Şölen, koji je proizveden za tržište Iraka. Iz ove kompanije su za Snopes potvrdili da se “Luppo” sa ovakvim omotom ne prodaje ni u SAD ni u Izraelu:  

(Snopes): Glasnogovornik Şölen-a, turske kompanije koja proizvodi Luppo kremasti kolačić sa okusom kokosa, potvrdio je da se konkretno taj proizvod prodaje u Iraku. To opovrgava tvrdnju koja se naširoko dijelila u porukama upozorenja, da je slatkiš “Proizveden u Turskoj i izvezen u SAD i Izrael.” Jeste proizveden u Turskoj, ali je prodaje jedino u Iraku.

Snopes prenosi i informaciju da je za turski fact-checking portal Teyit rečeno da je mogući motiv ovog videa diskreditacija turskih brendova u Iraku, zbog tursko-kurdskih tenzija.

(Snopes): Novinari koji dolaze iz regiona rekli su Teyit-u da bi kontaminacija krem kolačića sa okusom kokosa prikazana u videu mogla biti dio politički motiviranog nastojanja da se diskredituju popularni turski brendovi, zbog aktuelnih kurdsko-turskih tenzija.

Naime, prema nalazima do kojih je došao Teyit, video je najvjerovatnije snimljen u regiji Kurdistan na sjeveru Iraka. 

(Snopes): Teyit je zaključio da je video najvjerovatnije snimljen u Kurdistanu, regionu na sjeveru Iraka, zbog toga što se pri kraju snimka čuje kurdski jezik Sorani, ali i zbog toga što se u zamrzivaču može vidjeti brend piletine “As Piliç”, koji se prodaje u tom kraju.

Snopes-u je također rečeno da nikakve tablete nisu ni mogle biti ubačene u kolačiće jer se u procesu proizvodnje koristi nekoliko sistema za filtriranje koji blokiraju prolazak čestica većih od 0,7 mm:

(Snopes): Kompanija Sölen je priložila brojne dokumente koji pokazuju sigurnosne certifikate za pogone u kojima se proizvode njihovi proizvodi, uključujući i Luppo kolačić sa punjenjem od kokosa. 
Najznačajnije u svemu jeste što je glasnogovornik naglasio da se među brojnim sistemima za filtriranje koji se koriste u proizvodnom procesu smjese, kreme, čokolade i punjenja različitih Luppo proizvoda, nalazi i onaj koji blokira prolazak bilo koje čestice veće od 700 mikrona (0.7 milimetara) po visini i širini. 

Iz kompanije koja se bavi proizvodnjom slatkiša saopšteno je da je na osnovu više analiza nezavisnih tijela za praćenje ispravnosti hrane ustanovljeno da navedeni kolačići ne sadrže nikakve otrovne supstance: 

 (The Observer): Ako biste pogledali katalog na Sölenovoj web stranici, ne biste naišli na kokosov biskvit u plavom omotu. Međutim, proizvođač je potvrdio turskom fackt-checking portalu Teyit da oni zaista proizvode ovaj kolačić. Oni su ustupili Teyit-u kopije laboratorijske inspekcije iz septembra, urađenu od strane nezavisne revizijske ustanove, koje pokazuju da ovaj slatkiš ne sadrži nikakve otrovne supstance.  

Ostaje pitanje kako su se tablete našle u kolačiću prikazanom na videu, s obzirom da se tako nešto ne može desiti u procesu proizvodnje. The Observer je došao do zaključka da je otpakovani kolačić zamjenjen drugim, u koji su prethodno stavljene tablete:

(The Observer): Štaviše, video pokazuje da ruka koja drži kolačić nakratko (kraće od jedne sekunde) nestaje iz vidokruga. Nakon što se ruka ponovo pojavi na ekranu, ako se zaustavi snimak vidi se mala okrugla rup na površini kolača, koja, čini se, odgovara mjestu gdje se nalazi tableta (...)
Iako je samo na osnovu snimka to nemoguće dokazati, potpuno je moguće da je, u momentu kada je ruka koja je držala kolačić nestala sa videa, neko drugi joj dodao kolačić u koji su stavljene tablete.

Iz svega prethodno iznesenog, zaključujemo da se radi o videu koji je lažiran, i da se na osnovu pisanih dokaza koje je proizvođač ovih slatkiša priložilo, u zapakovanom proizvodu nisu mogle naći nikakve tablete. 

Tvrdnju da se radi o izraelskom proizvodu - ili o turskom proizvodu “plasiranom” na italijansko tržište - koji sadrži “tablete koje izazivaju paralizu” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ovu ocjenu dobijaju sve objave na Facebook profilima i stranicama u kojima je video snimak popraćen nekom od ovih tvrdnji. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 13. 03. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vakcine ne izazivaju “poremećaje”. Virusi izazivaju ozbiljne bolesti.

Facebookom se već neko vrijeme dijeli video snimak javnog govora Marije Sto...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Upozorenje o opasnosti za Hajdučka vrata pretvoreno u lažnu vijest i klikbejt

Hipotetska “vijest iz budućnosti” o rušenju spomenika prirode Hajdučka vrat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano
Dezinformacija
Šta je stvarno rekao Aljoša Čampara o anonimnoj prijavi protiv Osmana Mehmedagića Osmice?

Članak na portalu N1 manipulativno je predstavio izjavu Aljoše Čampare o to...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me