Jacob iz Oregona predstavljen kao pretučena beba pronađena u kontejneru u Tuzli

Čitateljka nam je prijavila fotografiju koja se pojavila na privatnom Facebook profilu i koja kruži ovom društvenom mrežom, uz tvrdnju da ista prikazuje pretučenu bebu pronađenu u kontejneru. Na fotografiji je zapravo beba po imenu Jacob iz Oregona, a ista datira iz 2016. godine.

Tvrdnje da se radi o bebi iz Tuzle na svom Facebook profilu je objavio Marinko Lamešić, uz fotografije djeteta sa tjelesnim povredana. U opisu fotografije, vrlo nepismeno i konfuzno, navedeno je kako je u Tuzli pronađena pretučena beba, čija je majka uhapšena zbog pokušaja ubistva:

Prva stvar koju smo uradili jeste google pretraga fotografije, kojom se može ustanoviti gdje i kada je fotografija objavljena.

Rezultati pretrage pokazali su da fotografija postoji od 2016. godine. Na njoj nije pretučena beba iz Tuzle, nego Jacob Marbury iz Oregona. Istu je na svom Facebook profilu objavio njegov otac Joshua Marbury,  21. maja 2016. godine, uz tvrdnju da je djetetu povrede nanijela osoba koja ga je čuvala (bejbisiter/ka). O tome su, između ostalih pisali i “NY daily news” i “Oregon live”. 

Napomena 17.4.2018.

U prvobitno objavljenoj analizi navedeno je da optužnica protiv bejbisitera odbačena. Naknadno je redakcija "Raskrinkavanja" uvidjela da je napravila propust. Naime, bejbisiter Markell Hilaire za nanošenje tjelesnih povreda djetetu osuđen je na 3 mjeseca zatvora. 

Cijela priča, dakle, nema nikakve veze sa Tuzlom. Kontaktirali smo korisnika Marinka Lamešića sa upitom o izvoru informacije, međutim do trenutka objavljivanja ove analize, nismo dobili odgovor.

Napomena 16.4.2018: MUP TK: opisani događaj nije evidentiran

Potvrdu da se navedeni događaj nije desio dobili smo i od MUPa Tuzlanskog kantona, a odgovor na upit prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

Shodno Vašem upitu od 13.04.2018.godine, izvršili smo neophodne provjere uslužbenim evidencijama Operativnog centra MUP-a TK i Policijskim stanicamau PU Tuzla.S tim u vezi,  obavještavamo Vas da u Operativnom centru MUP-a TK i PU Tuzla nije evidentiran niti prijavljen događaj opisan u Vašem upitu, dakle radi se o netačnoj informaciji.

S poštovanjem,

Uprava policije MUP TK

Napomena 18.4.2018.

Nakon objavljivanja analize dobili smo novu prijavu čitatelja o prenošenju ove vijesti. Redakcija “Raskrinkavanja” je zatim istražila i ostala prenošenja, a naknadni dio analize slijedi u nastavku.

Portal “Viva novosti” objavio je članak 12. aprila i zadržao prvobitnu tvrdnju da se radi o bebi pronađenoj  u Tuzli. Ovaj portal napravljen je 25. januara i nema dostupan impressum.

“Vijesti 24-7” i “Savršena domaćica” također su prenijeli izvorni članak 13. aprila. Dan kasnlije to su uradili i portail “Atraktiva in”, “Zanimljivosti” i “Red mag”, a dva dana kasnije “Ažurne vijesti”, “Vicevi i ispovijesti” i  “E vijesti”, a 18. aprila to je uradio i portal “Vijesti iz svijeta 24”.

Portal “Uz kafu” je 18. aprila odlučio promijeniti dio priče. Naime, u svim dosadašnjim člancima stoji da je beba navodno pronađena u Tuzli. Na ovom portalu, ta informacija je drugačija, odnosno tvrdi se da je beba pronađena u Sarajevu:

Danas je u Sarajevu  pronađena beba (18 mjesec starosti_)pretucena i sa mnogo ozbiljnih ozljeda prevezena je na UKC.

Cilj ovakvih članaka je imati što više klikova, a to se postiže na nekoliko načina. Tokom analize ovih članaka uočili smo mehanizme za povećavanje broja klikova koje smo u ranijim analizama identifikovali. Na sljedećoj fotografiji možete pogledati dio objava sa Facebooka na kojima se dijele linkovi članaka:

Kao i u prethodnim slučajevima, očavamo nazive različitih stranica, od recepata, dnevnih doza, vijesti i slično. Nije bitno kakav je naziv stranice i šta ona predstavlja - ukoliko ima znatan broj pratitelja savršena je za dijeljenje linkova. 

Nakon što čitatelji kliknu na lažnu vijest, vlasnici portala i dalje nisu zadovoljni. Ionako besmislen i netačan tekst pun grešaka i napisan izuzetno nepismeno, vlasnici portala zajedno sa fotografijama podijelili su na nekoliko dijelova/stranica. 

Nakon prvog uvodnog dijela, slijedi poruka da kliknete na drugu stranicu i nastavite čitati ostatak članka:

I da bio pročitali članak do kraja i vidjeli sve fotografije, u ovom slučaju morate kliknuti 3 puta. Na ovaj način, broj klikova na članku i zarada portala povećava se za isto toliko puta. 

Sve članke u ovoj analizi ocjenjujemo kao lažne vijesti. 

(raskrinkavanje.ba)

Raskrinkali smo
Facebook Lažna vijest; Red mag Lažna vijest; Vijesti iz svijeta 24 info Lažna vijest; Vicevi i ispovijesti Lažna vijest; Ažurne vijesti Lažna vijest; Uz kafu Lažna vijest; E vijesti Lažna vijest; Atraktiva Lažna vijest; Vijesti 24-7 Lažna vijest; Viva novosti Lažna vijest; Savršena domaćica Lažna vijest; Zanimljivosti (.eu) Lažna vijest;
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 13. 04. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 dana

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: otrovne laži Assadovih fanova

U sedmici iz nas, Raskrinkavanje se bavilo teorijama zavjere vezanima za napade...

Lažna vijest
Piši briši: Anonimni susjedi i porodično nasilje

Na osnovu upita čitatelja, analizirali smo članak koji govori o tome da Semir...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Navijači Reala izmislili izjavu Colline

Ronaldov gol iz penala u 97. minuti bio je tema mnogih poznavalaca nogometa,...

Lažna vijest Greška Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com