Jacob iz Oregona predstavljen kao pretučena beba pronađena u kontejneru u Tuzli

Čitateljka nam je prijavila fotografiju koja se pojavila na privatnom Facebook profilu i koja kruži ovom društvenom mrežom, uz tvrdnju da ista prikazuje pretučenu bebu pronađenu u kontejneru. Na fotografiji je zapravo beba po imenu Jacob iz Oregona, a ista datira iz 2016. godine.

Tvrdnje da se radi o bebi iz Tuzle na svom Facebook profilu je objavio Marinko Lamešić, uz fotografije djeteta sa tjelesnim povredana. U opisu fotografije, vrlo nepismeno i konfuzno, navedeno je kako je u Tuzli pronađena pretučena beba, čija je majka uhapšena zbog pokušaja ubistva:

Prva stvar koju smo uradili jeste google pretraga fotografije, kojom se može ustanoviti gdje i kada je fotografija objavljena.

Rezultati pretrage pokazali su da fotografija postoji od 2016. godine. Na njoj nije pretučena beba iz Tuzle, nego Jacob Marbury iz Oregona. Istu je na svom Facebook profilu objavio njegov otac Joshua Marbury,  21. maja 2016. godine, uz tvrdnju da je djetetu povrede nanijela osoba koja ga je čuvala (bejbisiter/ka). O tome su, između ostalih pisali i “NY daily news” i “Oregon live”. 

Napomena 17.4.2018.

U prvobitno objavljenoj analizi navedeno je da optužnica protiv bejbisitera odbačena. Naknadno je redakcija "Raskrinkavanja" uvidjela da je napravila propust. Naime, bejbisiter Markell Hilaire za nanošenje tjelesnih povreda djetetu osuđen je na 3 mjeseca zatvora. 

Cijela priča, dakle, nema nikakve veze sa Tuzlom. Kontaktirali smo korisnika Marinka Lamešića sa upitom o izvoru informacije, međutim do trenutka objavljivanja ove analize, nismo dobili odgovor.

Napomena 16.4.2018: MUP TK: opisani događaj nije evidentiran

Potvrdu da se navedeni događaj nije desio dobili smo i od MUPa Tuzlanskog kantona, a odgovor na upit prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

Shodno Vašem upitu od 13.04.2018.godine, izvršili smo neophodne provjere uslužbenim evidencijama Operativnog centra MUP-a TK i Policijskim stanicamau PU Tuzla.S tim u vezi,  obavještavamo Vas da u Operativnom centru MUP-a TK i PU Tuzla nije evidentiran niti prijavljen događaj opisan u Vašem upitu, dakle radi se o netačnoj informaciji.

S poštovanjem,

Uprava policije MUP TK

Napomena 18.4.2018.

Nakon objavljivanja analize dobili smo novu prijavu čitatelja o prenošenju ove vijesti. Redakcija “Raskrinkavanja” je zatim istražila i ostala prenošenja, a naknadni dio analize slijedi u nastavku.

Portal “Viva novosti” objavio je članak 12. aprila i zadržao prvobitnu tvrdnju da se radi o bebi pronađenoj  u Tuzli. Ovaj portal napravljen je 25. januara i nema dostupan impressum.

“Vijesti 24-7” i “Savršena domaćica” također su prenijeli izvorni članak 13. aprila. Dan kasnlije to su uradili i portail “Atraktiva in”, “Zanimljivosti” i “Red mag”, a dva dana kasnije “Ažurne vijesti”, “Vicevi i ispovijesti” i  “E vijesti”, a 18. aprila to je uradio i portal “Vijesti iz svijeta 24”.

Portal “Uz kafu” je 18. aprila odlučio promijeniti dio priče. Naime, u svim dosadašnjim člancima stoji da je beba navodno pronađena u Tuzli. Na ovom portalu, ta informacija je drugačija, odnosno tvrdi se da je beba pronađena u Sarajevu:

Danas je u Sarajevu  pronađena beba (18 mjesec starosti_)pretucena i sa mnogo ozbiljnih ozljeda prevezena je na UKC.

Cilj ovakvih članaka je imati što više klikova, a to se postiže na nekoliko načina. Tokom analize ovih članaka uočili smo mehanizme za povećavanje broja klikova koje smo u ranijim analizama identifikovali. Na sljedećoj fotografiji možete pogledati dio objava sa Facebooka na kojima se dijele linkovi članaka:

Kao i u prethodnim slučajevima, očavamo nazive različitih stranica, od recepata, dnevnih doza, vijesti i slično. Nije bitno kakav je naziv stranice i šta ona predstavlja - ukoliko ima znatan broj pratitelja savršena je za dijeljenje linkova. 

Nakon što čitatelji kliknu na lažnu vijest, vlasnici portala i dalje nisu zadovoljni. Ionako besmislen i netačan tekst pun grešaka i napisan izuzetno nepismeno, vlasnici portala zajedno sa fotografijama podijelili su na nekoliko dijelova/stranica. 

Nakon prvog uvodnog dijela, slijedi poruka da kliknete na drugu stranicu i nastavite čitati ostatak članka:

I da bio pročitali članak do kraja i vidjeli sve fotografije, u ovom slučaju morate kliknuti 3 puta. Na ovaj način, broj klikova na članku i zarada portala povećava se za isto toliko puta. 

Sve članke u ovoj analizi ocjenjujemo kao lažne vijesti. 

Napomena 19.7.2018.

U julu 2018. godine opet je oživjela ova lažna vijest u istom obliku kao i ranije. Ovog puta objavila su je tri portala koja nemaju impresuma: Federacija.ba, Zanimljivosti.xyz i Ispovjesti24h. Sva tri portala su za ovu objavu dobili ocjenu lažna vijest. 

Napomena 14.11.2018.

 

Lažna priča o bebi u kontejneru i dalje se dijeli na društvenim mrežama i anonimnim portalima. 

Nakon nove prijave čitatelja, ustanovili smo da su sljedeći portali objavili članak nakon objavljivanja naše analize:

"najsladjizalogaj", "edukativno.info", "hixvijesti.info",  "lifestylerecepteka.info", "jednaistina.info",  "poslastica.com" i "zabavnimagazin.info".

Svi oni dobili su ocjenu lažna vijest. 

 

(raskrinkavanje.ba)

Analizirano na osnovu sugestije:
Majka pretukla bebu i bacila je u smeće
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 13. 04. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Sjemenke ne “čitaju” ljudsku DNK da bi izrasle u “superhranu”

Tvrdnja da sjeme jestive biljke može iz pljuvačke čitati informacije o spec...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me