Raskrinkavanje.ba

Je li američki AI dron ubio operatera?

Brojni regionalni mediji prenijeli su izjave američkog pukovnika Tuckera Hamiltona o simulaciji američke vojske u kojoj je dron kojim je upravljala vještačka inteligencija navodno ubio operatera. Hamilton je kasnije pojasnio da se loše izrazio i da je mislio na misaoni eksperiment, a ne na stvarnu simulaciju, što značajan broj medija nije prenio.

Foto: rawpixel.com, freepik

Na portalu Radio-televizije Srbije (RTS) 2. juna 2023. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Američki dron kojim je upravljala veštačka inteligencija ubio operatera tokom simulacije

RTS se u članku referiše na izlaganje pukovnika Tuckera Hamiltona, šefa za operacije i testiranje vještačke inteligencije u američkim vazduhoplovnim snagama. Hamilton je krajem maja u Londonu govorio na konferenciji čiji je domaćin bilo Kraljevsko aeronautičko društvo. Kako RTS  navodi, Tucker je tom prilikom opisao simulirani test u kome je dron, kojim je upravljala vještačka inteligencija, “ubio” operatera, jer su ga njegove instrukcije sprečavala da postigne misiju. 

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska, dron vazduhoplovnih snaga SAD pod kontrolom veštačke inteligencije ubio je operatera kako bi ga sprečio da se meša u napore da postigne misiju, rekao je zvaničnik prošlog meseca.

Veštačka inteligencija (VI) koristila je "veoma neočekivane strategije da postigne svoj cilj" u simuliranom testu, izjavio je pukovnik Taker Hamilton, šef VI testova i operacija u američkim vazduhoplovnim snagama, tokom samita o budućim borbenim vazdušnim i svemirskim sposobnostima održanom u Londonu u maju.

RTS dalje u tekstu prenosi Hamiltonove izjave u kojima on opisuje kako je tekao navodni simulirani test:

"Sistem je počeo da shvata da, iako su identifikovali pretnju, ponekad bi mu ljudski operater rekao da ne ubija tu pretnju, ali je dobio poene ubijajući tu pretnju. Šta je uradio? Ubio je operatera, jer ga je ta osoba sprečavala da ostvari svoj cilj", rekao je Hamilton u svom blogu.

Kaže da su trenirali sistem sa uputstvom da ne ubije operatera jer je to loše, kao i da će time izgubiti bodove.

"Šta počinje da radi? Počinje da uništava komunikacioni toranj koji operater koristi za komunikaciju sa dronom kako bi ga sprečio da ubije metu", naveo je Hamilton.

Kao izvor naveden je Guardian. U članku RTS-a takođe se prenosi da je Guardian kontaktirao Kraljevsko aeronautičko društvo i američko vazduhoplovstvo, ali da nije dobio komentar. Na sličan način o ovome su izvijestile desetine medija na našem govornom području. Između ostalih, slične članke objavili su Federalna, Klix, Index, Vreme, N1, RT, Logično, Euronews, Danas (.hr), Red portal, Zimo, Alo (.rs), Novosti (.rs), Republika i Bilten (.rs).

Iako u člancima navode da je riječ o simulaciji, neki mediji su u naslovima navodno ubistvo operatera predstavili kao stvaran događaj.

OVO JE ZASTRAŠUJUĆE: SVE JE ORGANIZOVALA VOJSKA SAD, DRON JE UBIO OPERATERA, A DALI SU MU I DA UPRAVLJA S F-16 (B92, Vesti)

Umjetna inteligencija koristila neočekivane strategije: Američki vojni dron kojim upravlja AI ubio svog operatera (Avaz)

"Napao je svakoga ko je ometao naredbu" Američki dron kojim je upravljala vještačka inteligencija ubio operatera (Srpska info)

Dron kojim upravlja veštačka inteligencija ubio operatera! (24 sedam)

Al ubija operatera veštačka inteligencija dron letelica (Radio balkanFox)

AI ubio svog operatera (Pogled.ba)

Američki vojni dron kojim upravlja AI ubio svog operatera (Tuzla-X)

(Ne)uspeli eksperiment američkog vazduhoplovstva: Veštačka inteligencija ubila operatora drona (RT)

 

Tvrdnje o simulaciji u kojoj je dron ubio operatera pronašli smo i na društvenim mrežama (1 ,2, 3)

 

Odakle je potekla ova tvrdnja?

 

Tucker Hamilton, šef AI testiranja i i operacija u američkim vazduhoplovnim snagama, učestvovao je na konferenciji “Future Combat Air & Space Capabilities Summit”, koju je od 23. do 24. maja organizovalo Kraljevsko vazduhoplovno društvo u Londonu. Hamilton je tom prilikom govorio o prednostima i opasnostima autonomnih oružanih sistema. Na stranici Kraljevskog vazduhoplovnog društva objavljeni su kratki osvrti na obraćanja govornika, među kojima je Hamiltonovo. U tekstu se navodi da je Hamilton upozorio na opasnosti prevelikog oslanjanja na vještačku inteligenciju, ističući da ju je lako prevariti, ali i da stvara neočekivane strategije za postizanje svog cilja. Kao primjer, Hamiltron je, kako se navodi, opisao navodni “simulirani test”, i to na način na koji su to prenijeli regionalni mediji. 

On napominje da je u jednom simuliranom testu dron kojim je upravljala vještačka inteligencija imao zadatak da izvrši SEAD misiju [Suzbijanje neprijateljske vazdušne odbrane], da identifikuje i uništi SAM lokacije  [projektili zemlja-vazduh], s konačnim “uradi ili nemoj uraditi” instrukcijama koje je dao čovjek. Međutim, budući da je u obuci potvrđeno da je uništenje SAM-a poželjna opcija, AI je tada odlučio da ljudske odluke o “zabrani” ometaju njegovu višu misiju – ubijanje SAM posada – i zatim je napao operatera u simulaciji.

Hamilton je rekao: “Trenirali smo ga u simulaciji da identifikuje i cilja SAM prijetnju. A onda bi operater rekao da je ubije. Sistem je počeo shvaćati da, iako je identifikovao  prijetnju, povremeno bi mu ljudski operater rekao da je ne ubije, za što on inače dobija bodove. Pa što je učinio? Ubio operatera. Ubio je operatera jer ga je ta osoba sprečavala da ostvari svoj cilj.”

Nastavio je: “Istrenirali smo sistem - 'Hej, ne ubijaj operatera - to je loše. Izgubit ćeš bodove ako to učiniš'. Dakle, što on počinje raditi? Počinje uništavati komunikacijski toranj koji operater koristi za komunikaciju s dronom kako bi ga zaustavio da ubije metu.”

Ubrzo su o ovome izvijestili i mediji na engleskom jeziku, pozivajući se upravo na ovu stranicu. To je uradio i Guardian, na čiji se članak pozvao najveći broj medija na našem govornom području. Slično kao i u domaćim medijima, u prvoj verziji Guardianovog članka navodilo se da je riječ o simulaciji koju je sprovela američka vojska. Guardian je naveo i da je kontaktirao Kraljevsko aeronautičko društvo i američko vazduhoplovstvo, ali da nije dobio komentar.

 

Da li se simulacija stvarno desila?

 

Međutim, uskoro se oglasilo američko vazduhoplovstvo demantujući da se opisana simulacija ikada desila. U izjavi za Insider, portparolka vazduhoplovstva Ann Stefanek rekla je: 

”Odjeljenje vazduhoplovstva nije provodilo takve simulacije AI dronova i ostaje posvećeno etičkoj i odgovornoj upotrebi AI tehnologije”, rekla je Stefanek. “Čini se da su pukovnikovi komentari izvučeni iz konteksta i trebali su biti anegdotski.”

Insider podsjeća da američka vojska posljednjih godina eksperimentiše s umjetnom inteligencijom. U međuvremenu je izmijenjen i tekst na stranici Kraljevskog vazduhoplovnog društva tako što je dodato pojašnjenje da je sam Hamilton priznao da se pogrešno izrazio te da nije na umu imao nikakav stvarni test niti simulaciju, već misaoni eksperiment.    

 [AŽURIRANJE 2/6/23 - u komunikaciji s AEROSPACE-om - pukovnik Hamilton priznaje da se  “pogrešno izrazio” u svom izlaganju na samitu FCAS Kraljevskog aeronautičkog društva i da je “simulacija sa AI dronovima” bila hipotetički "misaoni eksperiment", potekao izvan vojske i zasnovan na mogućim scenarijima i vjerojatnim ishodima, a ne na simulaciji USAF-a [Vazdušnih snaga SAD-a] u stvarnom svijetu: “Nikada nismo izvodili taj eksperiment niti bismo trebali kako bismo shvatili da je ovo moguć ishod”. On pojašnjava da USAF nije testirao upotrebu AI kao oružja na ovaj način (ni u stvarnim testovima, ni simulacijama) i kaže: “Uprkos tome što je ovo hipotetički primjer, ovo ilustruje izazove u stvarnom svijetu koje zadaju mogućnosti vještačke inteligencije i zbog čega su ratne snage posvećene etičkom razvoju AI.”]

Guardian je prvobitni članak izmijenio tako što je dodao demanti američkih vazduhoplovnih snaga. O tvrdnjama da je dron kojim je upravljala vještačka inteligencija "napao" svoje ljudske operatere i komunikacijske tornjeve tokom simulacije pisale su i platforme Full Fact i PolitiFact

Kako su domaći mediji o ovome izvještavali?

 

Neki mediji na našem govornom području u svojim su člancima objavili i reagovanje američkog vazduhoplovstva u kome se kaže da američka vojska nikada nije izvela takav test niti simulaciju, a to su:  Vice, Geopolitika news, Portal Zeta, Zagorje, Oružje online, Net (.hr), Jutarnji, Okvir, Telegram, Oslobođenje i Novi. Neki, poput portala Bug i Novine (.hr), sadrže i naknadno Hamiltonovo pojašnjenje.

Članci portala Dnevni plus i Bosnainfo sadrže ovu informaciju, no u njihovim je naslovima “ubistvo” operatera ipak predstavljeno kao stvarni događaj:

Dron sa veštačkom inteligencijom ubio svog operatera (Dnevni puls)

POSLJEDICE MOGU BITI KATASTROFALNE Dron kojim upravlja AI odbio naredbu i napao vlastite trupe (Bosnainfo)

Značajan broj medija čiji su članci predmet ove analize objavilo je nove tekstove u kojima se prenosi reagovanje američkog vazduhoplovstva ili naknadno pojašnjenje Tuckera Hamiltona. Neki od primjera su, između ostalih, portali Nova S, N1 Hrvatska i Klix. Ipak, i dalje su dostupni prvobitno objavljeni članci ovih medija koji ne sadrže objašnjenje da je pukovnik kasnije rekao da se loše izrazio te da nije bilo riječi o stvarnoj simulaciji koju je sprovela američka vojska.

Budući da je izvor tvrdnje o simuliranom testu pukovnik Hamilton koji je naknadno dodatno pojasnio da nije mislio na stvarni test, već na misaoni eksperiment, članci koji ne sadrže njegovo dodatno objašnjenje ili demanti vazduhoplovstva dobijaju ocjenu greška

Naslovi članaka u kojima su navodi da je AI dron ubio operatera predstavljeni kao stvarni događaj dobijaju ocjenu klikbejt.

Napomena

27.6.2023: Analizi je dodat i članak objavljen na portalu ATV. 
Napomena
21.6.2023. Portal Nova (.rs) je izmijenio članak, on sada sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

22.6.2023. Portali Alo, Republika, Danas (.hr), Telegraf, Mondo (.ba), Kurir, Novosti su izmijenili članake, oni sada sadrži tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

23.6.2023. Portal Alo online  je izmijenio članak, on sada sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

27.6.2023. Portali Informer i Bosna info su izmijenili članke oni sada sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

29.6.2023. Portal Tuzlanski je izmijenio članak, on sada sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

12.07.2023: Portal Srpska Info je izmijenio članak, on sada sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

11.8.2023. Portal RT Balkan je izmijenio članak, on sada sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

11.8.2023. Nakon što je portal Informer ispravio netačne tvrdnje u članku i dodijeljena mu ocjena ispravljeno, ovaj medij je vratio prvobitnu verziju članka koja sadrži netačne navode. Shodno navedenom ocjena ispravljeno je uklonjena.

9.8.2023. Portal Adria je izmijenio članak, on sada sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

10.10. 2023. Portal Analitika je izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

16.11. 2023. Portal Zimo je  izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

20.12. 2023. Portal Blic je izmijeni članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

1.2.2024. Portal Oslobođenje je u međuvremenu izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

2.4.2024. Red portal je u međuvremenu izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

8.4.2024. Portal Pink je u međuvremenu izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Greška 02.06.2023

Happy TV: Američki vojni dron, koji kontroliše AI, u simuliranom testu ubio svog operatera: Napao je svakog ko ga je ometao u izvršenju misije

Američka vojska je prihvatila veštačku inteligenciju i nedavno je koristila AI za kontrolu borbenog aviona F-16

 • Greška
Klikbejt 02.06.2023

24 sedam: Dron kojim upravlja veštačka inteligencija ubio operatera!

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska bespilotna letelica je dobila zadatak od kog nije htela da ostupi po svaku cenu

 • Klikbejt
 • Greška
Greška 03.06.2023

Glas Javnosti: SIMULACIJA POKAZALA LOŠU STRANU: Američki dron kojim je upravljala veštačka inteligencija "ubio operatera"

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska, dron vazduhoplovnih snaga SAD pod kontrolom veštačke inteligencije ubio je operatera kako bi...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Oslobođenje: Američki dron kojim je upravljala vještačka inteligencija ubio operatera tokom simulacije

– Sistem je počeo da shvata da, iako su identifikovali prijetnju, ponekad bi mu ljudski operater rekao da ne ubija tu pretnju, ali je dobio poene ubij...

 • Greška
 • Ispravljeno
Greška 04.06.2023

Croativ: POBUNA PROTIV ČOVJEKA AI dron, američkih zračnih snaga ‘ubio je operatera, a zatim napao komunikacijske tornjeve’

Dron AI američkih zračnih snaga ‘ubio je operatera, a zatim napao komunikacijske tornjeve’ u simulaciji dron MQ-4C Triton UAV bespilotna

 • Greška
Greška 02.06.2023

Nova srpska politička misao: Гардијан: Амерички дрон којим је управљала вештачка интелигенција убио оператера током симулације, како би га спречио да се меша у напоре да постигне мисију

У симулираном тесту који је организовала америчка војска, дрон ваздухопловних снага САД под контролом вештачке интелигенције убио је оператера како би...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Izdvojeno: VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA UBILA OPERATERA: Tokom simulacije AI ‘eliminisala’ kontrolora jer joj nije dozvolio da izvrši misiju

Hamilton je opisao simulirani test u kojem je dronu pokretanom umjetnom inteligencijom savjetovano da uništi neprijateljske protivvazdušne odbrambene...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Portal Analitika: Američki vojni dron kojim upravlja AI ubio svog operatera tokom simuliranog testa

Vještačka inteligencija (artificial intelligence – AI) koristila je "neočekivane strategije" kako bi ostvarila svoju misiju i napala svakoga ko se umi...

 • Greška
 • Ispravljeno
Greška 02.06.2023

Danas: Američki vojni dron koji kontroliše veštačka inteligencija ubio svog operatera tokom simuliranog testa

Veštačka inteligencija je koristila „neočekivane strategije“ da bi izvršila svoju misiju i napala svakoga ko se umešao u proces.

 • Greška
Greška 02.06.2023

Vojvodina uzivo: Američki vojni dron, koji kontroliše AI, u simuliranom testu ubija operatera

Nijedna stvarna osoba nije povređena u testu, ali veštačka inteligencija je koristila “veoma neočekivane strategije”

 • Greška
Greška 02.06.2023

Nova.rs: Američki vojni dron koji kontroliše veštačka inteligencija ubio svog operatera tokom simuliranog testa

Američka vojna bespilotna letelica, koju kontroliše veštačka inteligencija, ubija svog operatera u simuliranom testu da bi ga sprečila da se meša u na...

 • Greška
 • Ispravljeno
Greška 02.06.2023

Alo online: Američki dron, kojim je upravljala vještačka inteligencija, ubio operatera tokom simulacije

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska, dron vazduhoplovnih snaga SAD pod kontrolom vještačke inteligencije ubio je operatera kako b...

 • Greška
 • Ispravljeno
Greška 02.06.2023

N1.RS: Dron kojeg je kontrolisala veštačka inteligencija “ubio” svog operatora

U virtuelnom testu koji je organizovala američka vojska, bespilotna letelica vazdušnih snaga kojom upravlja veštačka inteligencija odlučila je da "ubi...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Informer: DRON UBIO OPERATERA! PENTAGON U ŠOKU, NAPALA IH VEŠTAČKA INTELGENCIJA?! Svet zanemeo nakon jezive simulacije vojske Sjedinjenih Država!

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska, dron vazduhoplovnih snaga SAD pod kontrolom veštačke inteligencije ubio je operatera kako bi...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Princip: Američki dron kojim je upravljala vještačka inteligencija ubio operatera tokom simulacije

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska, dron vazduhoplovnih snaga SAD pod kontrolom vještačke inteligencije ubio je operatera kako b...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Index: Američki vojni dron "ubio" operatera tijekom simuliranog testa

U SIMULIRANOM testu koji je organizirala američka vojska, dron zračnih snaga pod kontrolom umjetne inteligencije "ubio" je svog operatera kako bi ga s...

 • Greška
Klikbejt 02.06.2023

Radio Balkan Fox: Al ubija operatera veštačka inteligencija dron letelica

Američka vojna bespilotna letelica, koju kontroliše veštačka inteligencija, ubija svog operatera u simuliranom testu da bi ga sprečila da se meša u na...

 • Klikbejt
 • Greška
Greška 02.06.2023

Logično: AI dron američkog ratnog zrakoplovstva ‘ubio operatera, pa napao komunikacione tornjeve’ u simulaciji

Dron sa AI pogonom dizajniran za identifikaciju i uništavanje lokacija za rakete zemlja-vazduh odlučio je ubiti svog ljudskog operatera u simulacijski...

 • Greška
Greška 02.06.2023

RTRS: Američki dron kojim je upravljala vještačka inteligencija ubio operatera tokom simulacije

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska, dron vazduhoplovnih snaga SAD pod kontrolom vještačke inteligencije ubio je operatera kako b...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Nedeljnik: Dron kojeg je kontrolisala veštačka inteligencija “ubio” svog operatora

U virtuelnom testu koji je organizovala američka vojska, bespilotna letelica vazdušnih snaga kojom upravlja veštačka inteligencija odlučila je da “ubi...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Sputnik: Američki dron kojim je upravljala veštačka inteligencija „ubio“ operatera tokom simulacije

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska, dron vazduhoplovnih snaga SAD pod kontrolom veštačke inteligencije ubio je operatera kako bi...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Bilten: OVO JE DOKAZ KOLIKO JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA OPASNA, AMERTIČKA VOJSKA U ŠOKU

Američka vojna bespilotna letelica, koju kontroliše veštačka inteligencija, ubija svog operatera u simuliranom testu da bi ga sprečila da se meša u na...

 • Greška
Klikbejt 02.06.2023

Danas (.hr): Vojni dron s umjetnom inteligencijom 'ubio' svog operatera. Utjecao je na uspješnost testa?

Dron je za svaki obavljen zadatak dobio određene bodove, a rečeno mu je i da će izgubiti bodove ukoliko ubije svog operatera

 • Klikbejt
 • Greška
Greška 02.06.2023

eKapija: Američki dron kojim je upravljala veštačka inteligencija "ubio operatera"

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska, dron vazduhoplovnih snaga SAD pod kontrolom veštačke inteligencije ubio je operatera kako bi...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Klix: Američki vojni dron kojim upravlja AI "ubio" svog operatera tokom simuliranog testa

Umjetna inteligencija koristila je "neočekivane strategije" kako bi ostvarila svoju misiju i napala svakoga ko se umiješao u proces.

 • Greška
Greška 02.06.2023

Vidovdan: Амерички дрон којим је управљала вештачка интелигенција „убио“ оператера током симулације

У симулираном тесту који је организовала америчка војска, дрон ваздухопловних снага САД под контролом вештачке интелигенције убио је оператера како би...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Radio Televizija Srbije: Američki dron kojim je upravljala veštačka inteligencija ubio operatera tokom simulacije

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska, dron vazduhoplovnih snaga SAD pod kontrolom veštačke inteligencije ubio je operatera kako bi...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Federalna Televizija: AI koja je upravljala dronom 'ubila' svog operatera u simuliranom testu

U simuliranom testu koji je organizirala američka vojska, dron zračnih snaga pod kontrolom vještačke inteligencije „ubio“ je svog operatera kako bi ga...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Buka: Vještačka inteligencija na testu: Američki dron ubijao dok nije ostvario cilj

Nijedna stvarna osoba nije povređena, ali vještačka inteligencija je koristila „veoma neočekivane strategije“ u testu da bi ostvarila svoju misiju i n...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Morski.hr: Dron kojeg je kontrolirala umjetna inteligencija pokušao 'ubiti' svog operatora

Američka vojska organizirala je virtualni test u kojem je bespilotna letjelica zračnih snaga, a kojom upravlja umjetna inteligencija, odlučila "ubiti"...

 • Greška
Klikbejt 02.06.2023

Telegraf: Američki vojni dron, koji kontroliše AI, u simuliranom testu ubija operatera

Nijedna stvarna osoba nije povređena u testu, ali veštačka inteligencija je koristila "veoma neočekivane strategije"

 • Klikbejt
 • Greška
 • Ispravljeno
Greška 02.06.2023

Pink: OPASAN UM: Veštačka inteligencija tokom simulacije ubila operatera drona jer joj je smetao da ostvari cilj

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska, dron vazduhoplovnih snaga SAD pod kontrolom veštačke inteligencije ubio je operatera kako bi...

 • Greška
 • Ispravljeno
Klikbejt 02.06.2023

RT Balkan: (Ne)uspeli eksperiment američkog vazduhoplovstva: Veštačka inteligencija ubila operatora drona

Veštačka inteligencija koja je rukovala dronom u simulaciji misije uništavanja raketnih sistema zemlja-vazduh zaključila je da uništenje cilja apsolut...

 • Klikbejt
 • Greška
 • Ispravljeno
Greška 02.06.2023

Adria: Američki vojni dron koji kontroliše vještačka inteligencija u simuliranom testu „ubija“ svog operatera

Američka vojna bespilotna letjelica, koju kontroliše vještačka inteligencija (AI), ubija svog operatera u simuliranom testu da bi ga spriječila da se...

 • Greška
 • Ispravljeno
Greška 02.06.2023

Alo: INCIDENT U SIMULACIJI Američki dron pod kontrolom veštačke inteligencije iznenada "ubio" operatera

Američki dron pod kontrolom veštačke inteligencije izvršio je neočekivan potez tokom simuliranog testa. U naporima da ostvari svoju misiju, dron je "u...

 • Greška
 • Ispravljeno
Greška 02.06.2023

Kurir: OPASAN UM: Veštačka inteligencija tokom simulacije ubila operatera drona jer joj je smetao da ostvari cilj

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska, dron vazduhoplovnih snaga SAD pod kontrolom veštačke inteligencije ubio je operatera kako bi...

 • Greška
 • Ispravljeno
Greška 02.06.2023

Srpska RTV: Амерички дрон којим је управљала вештачка интелигенција убио оператера током симулације

У симулираном тесту који је организовала америчка војска, дрон ваздухопловних снага САД под контролом вештачке интелигенције убио је оператера како би...

 • Greška
Greška 02.06.2023

N1 HR: Dron kojeg je kontrolirala umjetna inteligencija “ubio” svog operatora u testu

U virtualnom testu koji je organizirala američka vojska, bespilotna letjelica zračnih snaga kojom upravlja umjetna inteligencija odlučila je "ubiti" s...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Tuzlanski: AI koja je upravljala dronom ‘ubila’ svog operatera u simuliranom testu

U simuliranom testu koji je organizirala američka vojska, dron zračnih snaga pod kontrolom vještačke inteligencije „ubio“ je svog operatera kako bi ga...

 • Greška
 • Ispravljeno
Greška 02.06.2023

Blic: Američki vojni dron, koji kontroliše AI, u simuliranom testu UBIO SVOG OPERATERA: Napao je svakog ko ga je OMETAO U IZVRŠENJU MISIJE

Američka vojna bespilotna letelica, koju kontroliše veštačka inteligencija, ubija svog operatera u simuliranom testu da bi ga sprečila da se meša u na...

 • Greška
 • Ispravljeno
Greška 02.06.2023

K1 info: Eto vam ta VEŠTAČKA INTELIGENCIJA: Američki VOJNI DRON, koji kontroliše AL, u simuliranom testu UBIO OPERATERA

Vojska SAD je prihvatila veštačku inteligenciju i nedavno je koristila za kontrolu borbenog aviona F-16

 • Greška
Greška 02.06.2023

Euronews Serbia: Američki vojni dron koji kontroliše veštačka inteligencija u simuliranom testu "ubija" svog operatera

Američka vojna bespilotna letelica, koju kontroliše veštačka inteligencija (AI), ubija svog operatera u simuliranom testu da bi ga sprečila da se meša...

 • Greška
Klikbejt 02.06.2023

Avaz: Umjetna inteligencija koristila neočekivane strategije: Američki vojni dron kojim upravlja AI ubio svog operatera

Nijedna stvarna osoba nije povrijeđena izvan simulacije

 • Klikbejt
 • Greška
Greška 03.06.2023

Novosti: AMERIČKI VOJNI DRON UBIO SVOG OPERATERA?!: Vojska SAD uz pomoć veštačke inteligencija testirala novu letelicu

AMERIČKA vojna bespilotna letelica, koju kontroliše veštačka inteligencija (AI), u simuliranom testu koji je organizovala vojska, ubila je svog operat...

 • Greška
 • Ispravljeno
Klikbejt 02.06.2023

Srpska info: "Napao je svakoga ko je ometao naredbu" Američki dron kojim je upravljala vještačka inteligencija ubio operatera

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska, dron vazduhoplovnih snaga SAD pod kontrolom vještačke inteligencije ubio je operatera kako b...

 • Klikbejt
 • Greška
 • Ispravljeno
Greška 02.06.2023

Gradski (.me): Američki vojni dron kojim upravlja AI ubio svog operatera tokom simuliranog testa

U simuliranom testu koji je organizirala američka vojska, dron vazdušnih snaga pod kontrolom AI ubio je svog operatera kako bi ga spriječio da se mije...

 • Greška
Klikbejt 02.06.2023

Tuzla-X: Američki vojni dron kojim upravlja AI ubio svog operatera

Sistem je počeo shvatati da su ljudski operateri ponekad naređivali da ne uništava određene mete

 • Klikbejt
 • Greška
Klikbejt 02.06.2023

B 92: Ovo je zastrašujuće: Sve je organizovala vojska SAD, dron je ubio operatera, a dali su mu i da upravlja s F-16

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska, dron vazduhoplovnih snaga SAD pod kontrolom veštačke inteligencije ubio je operatera.

 • Klikbejt
 • Greška
Greška 02.06.2023

Patria: VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA UBILA OPERATERA Tokom simulacije AI 'eliminisala' kontrolora jer joj nije dozvolio da izvrši misiju

SARAJEVO, (Patria) - U simuliranom testu koji je organizirala američka vojska, dron zračnih snaga pod kontrolom vještačke inteligencije „ubio“ je svog...

 • Greška
Klikbejt 02.06.2023

Vesti (.rs): Ovo je zastrašujuće: Sve je organizovala vojska SAD, dron je ubio operatera, a dali su mu i da upravlja s F-16

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska, dron vazduhoplovnih snaga SAD pod kontrolom veštačke inteligencije ubio je operatera.

 • Klikbejt
 • Greška
Greška 02.06.2023

Magazin Plus: Vještačka inteligencija na testu: Američki dron ubijao dok nije ostvario cilj

Nijedna stvarna osoba nije povređena, ali vještačka inteligencija je koristila „veoma neočekivane strategije“ u testu da bi ostvarila svoju misiju i n...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Alternativna televizija: Američki dron kojim je upravljala vještačka inteligencija ubio operatera tokom simulacije

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska, dron vazduhoplovnih snaga SAD pod kontrolom vještačke inteligencije ubio je operatera kako b...

 • Greška
Klikbejt 02.06.2023

Pogled: Umjetna inteligencija koristila neočekivane strategije: Američki vojni dron kojim upravlja AI ubio svog operatera

U simuliranom testu koji je organizirala američka vojska, dron zračnih snaga pod kontrolom umjetne inteligencije AI ubio je svog operatera kako bi ga...

 • Klikbejt
 • Greška
Greška 02.06.2023

Insajder: Gardijan: Američki vojni dron, kojim upravlja veštačka inteligencija, u simuliranom testu ubija operatera

Američka vojna bespilotna letelica, koju kontroliše veštačka inteligencija, ubija svog operatera u simuliranom testu da bi ga sprečila da se meša u na...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Vreme: Veštačka inteligencija na testu: Američki dron ubijao dok nije ostvario cilj

Nijedna stvarna osoba nije povređena, ali veštačka inteligencija je koristila „veoma neočekivane strategije“ u testu da bi ostvarila svoju misiju i na...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Pančevac: AMERIČKI DRON POD KONTROLOM VEŠTAČKE INTELIGENCIJE UBIO OPERATERA! Svet zanemeo nakon jezive simulacije vojske SAD!

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska, dron vazduhoplovnih snaga SAD pod kontrolom veštačke inteligencije ubio je operatera kako bi...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Dnevnik.rs: СИМУЛАЦИЈА ЗАПАЊИЛА Амерички дрон којим је управљала вештачка интелигенција „убио“ оператера

У симулираном тесту који је организовала америчка војска, дрон ваздухопловних снага САД под контролом вештачке интелигенције убио је оператера како би...

 • Greška
Greška 02.06.2023

Zimo dnevnik hr: Američka vojska testirala dron s umjetnom inteligencijom pa se iznenadila njegovim ponašanjem

Iako je naglasio kako ni jedna osoba nije bila ozlijeđena u ovoj simulaciji, pukovnik Hamilton dodao je kako se ne bi trebali previše oslanjati na umj...

 • Greška
 • Ispravljeno
Greška 02.06.2023

Red portal: Američki vojni dron kojim upravlja AI ubio operatera tokom simulacije 😶

Američka vojska je prihvatila veštačku inteligenciju i nedavno je koristila veštačku inteligenciju za kontrolu borbenog aviona F-16

 • Greška
 • Ispravljeno