Raskrinkavanje.ba

Je li dječak uhapšen zbog krađe hljeba i sira?

Facebookom kruži priča o dječaku koji je navodno uhvaćen kako u prodavnici krade “hljeb i pakovanje sira”. Dječak sa fotografije je, zapravo, 2012. godine osuđen zbog ubistva, a ne zbog krađe hrane.

Na Facebook stranici SANDžAČKI LAV 13.3.2021. objavljena je fotografija sa popratnom pričom o navodnoj presudi koju je sudija izrekao kradljivcu:

Presuda koju je izrekao sudija kradljivcu

Petnaestogodišnji dječak bio je uhvaćen kako krade u jednoj prodavnici u Americi. U pokušaju da pobjegne obezbjeđenju, dječak je polomio i jednu policu za namjernice.

Nakon što je sudija saslušao slučaj upitao je dječaka: „Da li si stvarno ukrao nešto? Da li si ukrao hljeb i pakovanje sira?“

Dječak je oborene glave s pogledom u vrh svoje obuće odgovorio: „Da.“

Sudija: „Zašto si krao?“

Dječak: „Bio sam u potrebi.“

Sudija: „Nisi li mogao to kupiti a ne krasti?“

Dječak: „Nisam imao novca da to kupim.“

Sudija: „ Mogao si tražiti novac od porodice.“

Dječak: „Ja imam kući samo majku. Moja majka je bolesna i bez posla. Hljeb i sir sam ukrao za nju.“

Sudija: „Zar ne radiš ništa, zar ti nemaš neki posao?“

Dječak: „Radio sam na autopraonici. Uzeo sam dan slobodno kako bih pomogao svojoj majci i zbog toga sam dobio otkaz.“

Sudija: „Zar nisi tražio neku vrstu pomoći.“

Dječak: „Kada sam izašao iz kuće obratio sam se najmanje na pedeset adresa tražeći bilo kakva posla ali bez uspjeha. Na kraju sam se odlučio na ovaj korak.“

Nakon što je završio svoj razgovor s dječakom, sudija je obznanio svoju presudu govoreći: „Krađa, posebno krađa hljeba je veoma sraman kriminalni akt. I svi mi ovdje smo odgovorni za ovaj kriminalni čin. Svako onaj ko je danas prisutan u ovoj sudnici, a i ja sam takođe među njima, je odgovoran za ovaj kriminal. Tako da se svako od prisutnih kažnjava kaznom od 10 dolara. Niko ne može napustiti sudnicu dok ovdje ne položi 10 dolara.“

Sudija je tada izvadio iz svog džepa novčanicu od 10 dolara, uzeo je olovku i počeo pisati – plus određujem kaznu, za dotičnu prodavnicu, koja je gladnog dječaka predala policiji u iznosu od 1000 dolara. Ukoliko izrečena kazna ne bude uplaćena u narednih sat vremena, ista prodavnica ima da bude zatvorena.

Sud će se izvinuti ovom dječaku nakon što mu bude urućen sav ovaj sakupljeni novac.

Nakon što su čuli presudu prisutni nisu mogli sakriti svoje suze. Dječak je ostao bez riječi gledajući u sudiju. Sudija je napustio sudnicu skrivajući svoje suze.

Pitam se, da li su naša društva, naši administrativni sistemi, našim sudovi spremni donijeti ovakvu presudu?

Chanakya je rekao, „Ako osoba bude uhvaćena dok krade hljeb, svi ljude te zajednice, društva i države treba da se stide.“

Naravno, ovakve presude su upravo ono čemu nas je podučavao učitelj svijeta Muhamed s.a.v.s. kad je jasno istako, „Nije istinski vjernik onaj ko zanoći sit a njegov komšija gladan.“

Nakon što se prvobitno pojavila na stranici SANDžAČKI LAV, istu fotografiju sa popratnom pričom objavili su i mnogi drugi Facebook profili i stranice, među njima i Facebook profil glumca Dragana Marnkovića Mace

Ovu fotografiju, uz identične tvrdnje, 15. marta objavili su i portali Oaza Znanja, a zatim i Karafeke i Zgubidan, pod sljedećim naslovima:

Presuda koju je izrekao sudija kradljivcu: Ovo će vas iznenaditi! (Oaza znanja)

PRESUDA KOJU JE IZREKAO SUDIJA KRADLJIVCU – istinita priča koja izaziva suze (Karafeke)

Presuda koju je izrekao sudija kradljivcu (Zgubidan)

Šta su činjenice?

Rezultati Google pretrage fotografije koja je priložena uz priču donose fact-checking analizu portala AFP, koji je istražio tvrdnje koje kruže uz fotografiju. AFP je analizirao objavu Facebook korisnika iz Mijanmara od 16.7.2020, koja sadrži iste tvrdnje o “kradljivcu”, no ove tvrdnje “kruže” Facebookom i duže od toga. Naprimjer, istu objavu na stranici Saving Human Lives na Facebooku je 29.6.2020. podijelilo blizu 15 hiljada korisnika/ca ove društvene mreže. 

Kako AFP navodi, fotografija je originalno objavljena 3.1.2012. na web stranici američkih novina The Florida Times-Union.

U opisu fotografije stoji:

Vlasti su 2. juna objavile da je 12-godišnji Cristian Juan Fernandez optužen za prvostepeno ubistvo, što ga čini najmlađim optuženikom za ovo krivično djelo u povijesti Jacksonvilla. Optužen je za smrt svog dvogodišnjeg polubrata Davida Galarrage.

Galarraga je umro u martu od posljedica frakture lobanje, krvarenja mozga i modrica na lijevom oku i nosu. Porodica je rekla da je imao nesreću dok se igrao u igraonici.

Cristianova majka Biannela Marie Susana (25) optužena je u aprilu za teško ubistvo krivim nehatom. U nalogu za njeno hapšenje stoji da je došla kući i zatekla Galarragu kako ne reaguje, ali nije nazvala 911.

AFP navodi i da je u januaru 2018. godine lokalna TV stanica Action News Jax u Jacksonvillu izvijestila je da je Fernandez, tada 19-godišnjak, trebao biti pušten na uslovnu slobodu. Odslužio je sedam godina u pritvoru za maloljetnike nakon što se izjasnio krivim za ubistvo iz nehata.

Na osnovu gore navedenih informacija, možemo zaključiti da dječak sa fotografije nije optužen za krađu “hljeba i pakovanja sira”, već za prvostepeno ubistvo. On se naknadno izjasnio krivim za ubistvo iz nehata, te je odslužio sedam godina u pritvoru za maloljetnike kao kaznu za ovo krivično djelo. 

Zbog svega navedenog, tvrdnje Facebook stranice SANDžAČKI LAV, da je dječak sa slike optužen za krađu “hljeba i pakovanja sira”, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dobija i portal Oaza znanja, koji je prvi tvrdnje objavio u medijskom prostoru, a sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Dopuna

24.3.2021. - Nakon objave naše analize, iste tvrdnje koje su bile predmet ove analize su prenešene na portalima Čudo i Moja BiH (.live) te i ovim portalima dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 13.03.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica SANDžAČKI LAV: Priča o zatvoreniku

Presuda koju je izrekao sudija kradljivcu

  • Lažna vijest
Lažna vijest 15.03.2021

Oaza Znanja: Presuda koju je izrekao sudija kradljivcu: Ovo će vas iznenaditi!

Presuda koju je izrekao sudija kradljivcu

  • Lažna vijest
Lažna vijest 15.03.2021

Zgubidan: Presuda koju je izrekao sudija kradljivcu

Presuda koju je izrekao sudija kradljivcu

  • Lažna vijest
Lažna vijest 15.03.2021

Kerefeke: PRESUDA KOJU JE IZREKAO SUDIJA KRADLJIVCU – istinita priča koja izaziva suze

PRESUDA KOJU JE IZREKAO SUDIJA KRADLJIVCU

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 15.03.2021

Čudo: Presuda koju je izrekao sudija kradljivcu

Presuda koju je izrekao sudija kradljivcu Petnaestogodišnji dječak bio je uhvaćen kako krade u jednoj prodavnici u Americi. U pokušaju da pobjegne...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 15.03.2021

Moja BiH: Presuda koju je izrekao sudija kradljivcu: Ovo će vas iznenaditi!

Presuda koju je izrekao sudija kradljivcu Petnaestogodišnji dječak bio je uhvaćen kako krade u jednoj prodavnici u Americi. U pokušaju da pobjegne ob...

  • Prenošenje lažnih vijesti