Je li Dodik podijelio novinare?

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Portal "Klix" objavio je članak u kojem se tvrdi da je "novinarima je saopćeno da će Dodik dati istu izjavu, ali odvojeno za medije iz RS-a i za medije iz FBiH", što nije u potpunosti tačno.

Na portalu “Klix” je 11. decembra objavljen članak pod naslovom:

Dodikov protokol podijelio novinare: Prvo press za medije iz RS-a, a onda za sedmu silu iz FBiH

U članku se navodi da je novinarima saopćeno da će Dodik dati izjave odvojeno za medije iz Republike Srpske i medije iz Federacije.

Milorad Dodik, tačnije njegov protokol je prije početka press konferencije u Istočnom Sarajevu podijelio novinare u dvije grupe kojima će se obratiti.
Kako javlja reporter portala Klix.ba, novinarima je saopćeno da će Dodik dati istu izjavu, ali odvojeno za medije iz RS-a i za medije iz FBiH.

Ove tvrdnje su izazvale brojne reakcije u javnosti, ali i samih novinara. Slađan Tomić, novinar TV1, na svom Facebook profilu objavio je status koji prenosimo u integralnom obliku:

Jedna od najvećih medijskih manipualcija i spinova kojima sam prisustvovao je da je Dodik podijelio novinare iz RS-a i FBiH-a. Naravno da to nije istina. Naravno da na to nismo pristali. O čemu se radi? Nakon otkazivanja konsultacija Dodik je javio da će novinarima dati izjave u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu. Njegovi saradnici su nam rekli da neće biti press konferencije, ali da je Dodik voljan novinarima odgovarati, ali u tri grupe. Novinarka BN-a Slađana Jašarević je pitala možemo li 1 na 1, odgovor je bio "Ne, podijelite se u grupe". Na pitanje koliko grupa i kako da se dijelimo, odgovor je bio: "Kako vi hoćete." Sasvim je slučajno ispalo da su se mediji tako podijelili. A kako? Pa tako što mediji iz RS-a imaju dopisništva udaljena nekoliko stotina metara od zgrade dešavanja, dok smo mi ostali dolazili iz Sarajeva. Da, Dodik jeste napravio nešto što nije uredu, da Dodik unosi nestabilnsot, ali da kolege novinari i vi ste ga danas unijeli. Namjerno ili ne, ovom društvu ranjenom nacionalizmom nanijeli ste još jedan ubod. Na čast i etiku vam.

Tomić je ove navode demantirao i u emisiji BHRT Jutro za sve 13. decembra, u kojoj su učestvovale i Borka Rudić iz “Udruženja novinara BiH” te reporterka BHRT-a Selma Repeša, koja je potvrdila da novinarima nije rečeno da se podijele u 2 grupe, to jest na medije iz RS i one iz Federacije. Također je naglašeno i da nije u potpunosti tačno da su se sami novinari “podijelili po entitetima”, obzirom da je novinar “Dnevnog avaza”, Kenan Kešmer, bio u grupi u kojoj su bili novinari/ke iz Republike Srpske.

Portali “Face” i “Danas” prenijeli su članak sa “Klixa”, a “Faktor” je u članku posvećenom ovom događaju, između ostalog naveo da su “novinari pojedinih medijskih kuća sa sjedištem u Sarajevu su ipak uzimali izjave sa grupom iz RS-a”:

Klix je objavio informaciju da je Dodikov protokol tražio da se novinari podijele u dvije grupe, a saopćeno im je da će dati istu izjavu, ali odvojeno za medije iz RS-a i za medije iz FBiH, s tim da je rečeno da se novinari, ako žele, mogu priključiti kojoj god grupi žele. Međutim, on se prvo obratio grupi medija iz RS-a, dok su novinari iz FBiH ostali da čekaju, pa su poslije i oni dobili izjavu.
Prema onome što se može uočiti na fotografijama i snimcima, novinari pojedinih medijskih kuća sa sjedištem u Sarajevu su ipak uzimali izjave sa grupom iz RS-a.
Skandalozno je, sramotno je, dijeliti novinare u ovakvim slučajevima po bilo kojem principu, ali je još poraznije ako su se novinari "spontano" sami podijelili na one iz RS-a i one iz FBiH.

Sutradan je uslijedila reakcija kabineta Milorada Dodika, objavljena na portalu novinske agencije “Srna:

Portal Kliks zloupotrijebio gostoprimstvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH
Portal Kliks zluopotrijebio je jučerašnje gostoprimstvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i članova njegovog kabineta u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, proizvodeći u javnosti događaj o navodnoj segregaciji novinara iz Federacije BiH, koji uopšte nije ni postojao, rečeno je za Srnu u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Portal “Klix” prenio je reakciju kabineta Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u članku pod naslovom “Kabinet Milorada Dodika: Nismo dijelili novinare po entitetskoj pripadnosti”.

Prvi članak objavljen na “Klixu” je u međuvremenu članak uređen, tako da navedena tvrdnja sada glasi ovako:

Kako javlja reporter portala Klix.ba, novinarima je saopćeno da će Dodik dati istu izjavu, ali odvojeno, a mediji su se podijelili na one iz RS-a i medije iz FBiH.

Naslov članka objavljenog na “Klixu” ali i tvrdnju koja govori da je “novinarima saopćeno da će Dodik dati istu izjavu, ali odvojeno za medije iz RS-a i za medije iz FBiH”, ocjenjujemo kao dezinformacije.  Zbog činjenice da je tvrdnja u tekstu naknadno ispravljena, nju ocjenjujemo kao demantirano. Kontaktirali smo i portale "Danas" i “Facetv” odakle nismo dobili odgovor, a njihove članake ocjenjujemo kao dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 20. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Video koji “otkriva nove detalje” nestanka Mateja Periša nije autentičan

Regionalni mediji objavili su tvrdnju da viralni snimak iz restorana Savano...

Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Video njemačkog doktora koji širi neistine o vakcinama dijeli se i kod nas

Na društvenim mrežama dijele se videosnimci na kojima doktor Sucharit Bhakd...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Policija u Doboju nije navela da je oduzela “zastave Armije RBiH”

Niz portala u Bosni i Hercegovini ustvrdio je da je Policijska uprava Doboj...

Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me