Je li općinsko vijeće u Žepču usvojilo odluku o osnivanju RTV Herceg-Bosne?

Nije istinita informacija koja govori da je općinsko vijeće u Žepču usvojilo odluku o preuzimanju osnivačkih i vlasničkih prava nad RTV Herceg-Bosna. O prijedlogu će se naime tek glasati na sjednici koja treba biti održana 26. septembra.

Ocijenjeni članci
Grude.com Lažna vijest; Pristrasno izvještavanje;

Na osnovu prijave čitatelja, analizirali smo članak objavljen u petak, 20. septembra na anonimnom portalu “Grude.com”, pod sljedećim naslovom:

Muhamed Jusufović podržao RTV Herceg Bosne! Ranije osudio Komšića
Jedan od najprincipijelnijih lokalnih lidera u Federaciji BiH kad su općinska vijeća u pitanju, Muhamed Jusufović iz SDA, predsjednik Općinskog vijeća Žepče stavio je na dnevni red odluku da se sredstva iz Žepča uplate na račun Televizije Herceg Bosna.

Informaciju da se na dnevnom redu našla navedena odluka prvi je objavio “Klix” ranije istog dana u članku “Jusufović iz SDA stavio na dnevni red: Općina Žepče postaje vlasnik Televizije Herceg-Bosna”.

Nakon što je u uvodu članka navedeno da je Muhamed Jusufović stavio na dnevni red odluku “da se sredstva iz Žepča uplate na račun Televizije Herceg Bosna” - dalje se u tekstu portala “Grude” navodi kako je odluka već usvojena. 

Također, odlučeno je da Općina Žepče postane suosnivač ove televizije.

Ostatak teksta donosi nekoliko rečenica u kojima se Jusufović opisuje kao "principijelan čovjek", a koje predstavljaju pristrasno izvještavanje:

Koliko je Jusufović principijelan čovjek govori i činjenica da je Žepče s njim kao predsjednikom Općinskog vijeća proglasilo Željka Komšića personom non grata.
Žepče je jedna od najuspješnijih lokalnih zajednica u Federaciji BiH.
Da su svi kao Jusufović u ovoj zemlji bi se moglo lijepo živjeti.

Ono što nije navedeno u članku portala “Grude” jeste informacija koja govori da će se o navedenom prijedlogu odluke glasati na sjednici koja će biti održana u četvrtak, 26. septembra, a što je između ostalog naveo “Klix”:

Naredni četvrtak bit će održana sjednica Općinskog vijeća Općine Žepče, a na kojoj je kao treća tačka dnevnog reda stavljen Prijedlog odluke o preuzimanju osnivačkih i vlasničkih prava i obaveza nad društvom Radio-televizija Herceg-Bosne d.o.o. Mostar. 

Obzirom da odluka nije donesena, te da će se o prijedlogu glasati na sjednici koja treba biti održana 26. septemba, tvrdnju da je bilo kakva odluka usvojena ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 25. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Nepalu niko nije zapalio predajnik za 5G mrežu

Fotografija za koju se tvrdi da pokazuje požar predajnika 5G mreže u Nepalu...

Lažna vijest
Analiza
Portal Deblokada: Pandemija kao izgovor za homofobiju

U jeku pandemije novog koronavirusa SARS-CoV-2, anonimni portal Deblokada,...

Preko margine
Lažna vijest
Eiffelov toranj nije vidljiv iz Londona

Na popularnoj društvenoj mreži TikTok objavljen je video u kojem se tvrdi d...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me