Raskrinkavanje.ba

Je li “suština pandemije” bilo prikupljanje DNK?

U programu Face televizije iznesene su tvrdnje da je “suština” pandemije Covid-19 bilo uzimanje DNK uzoraka putem brisa za testiranje i da su ovi uzorci pohranjeni u “baze”. Radi se o teoriji zavjere koja je objašnjena još na početku pandemije.

Foto: Freepik

U emisiji “Face to Face” koja je emitovana na Face TV-u 11.11.2023. godine gostovao je profesor Draško Aćimović, ekonomista i bivši ambasador BiH u Belgiji. Aćimović je razgovarao s voditeljem Senadom Hadžifejzovićem gotovo sat vremena o ratovima u Ukrajini i Gazi, kao i o drugim sukobima u svijetu, političkoj i finansijskoj situaciji u BiH i predviđanjima, kratko se dotičući, uz “zavjerološki” ton, i pandemije Covid-19. Snimak gostovanja objavljen je na YouTube kanalu Face TV-a, a na portalu je istog dana objavljen i članak u kojem je prepričana emisija, pod naslovom:

Aćimović ŠOKIRA: Korona bila uvod za sukobe! Prikupljen DNK cijelog svijeta!Imamo TREĆI SVJETSKI RAT

Relativno kratak dio razgovora o pandemiji sa samog kraja emisije istaknut je u dramatičnom naslovu članka portala Face. Ove tvrdnje dobile su posebnu pažnju i u članku, uprkos činjenici da je Aćimović komentarisao i niz aktuelnih dešavanja. Članak je napisan na senzacionalistički način, u alarmantnom tonu koji se postiže izdvajanjem izjava van konteksta i dodavanjem uzvičnika na kraj gotovo svake rečenice. U njemu se navodi:

Ovo nije teorija zavjere, ovo je istina: Korona je početak svih početaka!

Suština Korone bris koji se uzimao! Nisu to bile vakcine, nego bris! Centralizovano išao preko državnih, nije kroz privatne laboratorije!

Ne postoji ni jedan dio zemaljske kugle da nema DNK u bazi! Po prvi put u historiji prikupljen DNK cijelog svijeta! Kroz DNK svaku reakciju mogu prognozirati! Kćerka mi je pričala, radila je na umjetnoj intelegenciji, robotici, da su još prije par godina na jednom seminaru prezentovane misli putem umjetne inteligencije! Sjedite i vidite svoje misli na projektoru, na ekranu!

Ona je bila uplašena! Umjetna inteligencija je čitala njene misli i prenosila je na ekran! Zvuči stravično! Zamislite šta se sad dešava, kad su to imali tada! Nevjerovatne su stvari s kojima se može manipulisati i upravljati svijetom! Dešavaju se čudne stvari! Dešavaju se procesi koje niko ne može da objasni! Pitanje je da li to uopšte neko kontroliše?! Ili je to neki otuđeni centar moći!

Članci o Aćimovićevom gostovanju objavljeni su i na nekoliko drugih portala, ali bez tvrdnji o DNK i testiranju na koronavirus (1, 2).


Šta je rekao Aćimović?

Aćimović je u emisiji kazao:

Nešto veliko je počelo. U svakom slučaju to vidimo. Ono je počelo još s koronom koja je u suštini početak svih početaka, a ovo je sad nastavak.
(...)
Hadžifejzović: Za kraj da mi kažeš, čega je korona bila početak, a šta je ovo njen nastavak?

Aćimović: Mislim da je prvo korona, pa hajde sad možda da ne uđem u teoriju zavjere, ali mislim da je suština korone bio baš taj bris koji su uzimao. Znači nisu to bile… Suština nije bila vakcine i sve ostalo što je potencirano, nego baš taj bris koji se uzimao. Znamo da je centralizovano išao, znači nije mogao ići kroz privatne laboratorije, nego je išao kroz državne laboratorije, centralizovano prema gore. Tako da, u jednom određenom momentu vidite da ne postoji nijedan dio svjetske zemaljske kugle da nema DNK prikupljen u nekoj bazi. Znači, po prvi put u istoriji, bez obzira što imamo komercijalne firme poput, ne znam, Ancestry, My Heritage, Family Tree DNA i tako dalje, koje komercijalno rade prikupljanje DNK, gdje vas interesuje vaše porijeklo i tako dalje, i vi date svoj DNK slobodno. Ovo je po prvi u istoriji DNK cijelog svijeta prikupljen, što znači da kroz taj DNK možete apsolutno analizirati svaku reakciju, jer ako pogledate kroz analizu Health DNK na primjer, koju rade ove komercijalne, apsolutno svaku vašu reakciju mogu prognozirati. Mogu vam možda u vezi toga reći nešto što će vam možda biti interesantno. Moja kćerka je, starija kćerka je 2017, 2018. bila na Forbesu, među 30 najtalentovanijih, ona je rođena u Bosni i Hercegovini, rođena je u Banjaluci, bila je među 30 najtalentovanijih u svojoj oblasti, po Forbesu u Austriji. Ona je radila baš na vještačkoj inteligenciji, radila je na robotici i sjećam se da mi je pričala u jednom momentu da su prisustvovali na nekoj prezentaciji gdje su im prezentovali njihove misli na ekranu, znači još tih godina. Ona kaže da je ona bila uplašena.
(...)
Hadžifejzović: Kome će, kome, šta je to neki centar, moć, kome će tolika količina podataka, DNK podataka? I čemu?

Aćimović: Pa vjerujte mi, ja ne mogu na to pitanje odgovoriti, zaista ne znam. Ali pretpostavljam, gledajući analize tih DNK, na primjer gledao sam analizu samo što se tiče podataka vezanih za vaše zdravstveno stanje, to je nevjerovatno nešto, ali bukvalno nevjerovatno. Po tome mogu znati svaku vašu reakciju, svako apsolutno stanje u svakom momentu vašeg organizima i tako dalje. To su nevjerovatne stvari s kojima mogu manipulisati i upravljati svijetom, što oni vjerovatno sada i rade.

Aćimovićeve izjave imaju “zavjerološki” ton, primarno zbog činjenice da izjavom o “suštini korone” insinuira da je pandemija isplanirana za ostvarenje nekog cilja. On je analizirao domaću i globalnu politiku i iznio niz predviđanja za razvoj globalnih prilika, uz insinuacije da je sve povezano s nekom vrstom globalne kontrole i upravljanja svijetom. Ipak, on ni u jednom trenutku nije eksplicitno rekao da je “korona bila uvod za sukobe” niti da ovo “nije teorija zavjera, ovo je istina”.


Da li je pandemija iskorištena za prikupljanje DNK?

Teorija zavjere da su se uzorci koji su korišteni za PCR testiranje na SARS-CoV-2 za vrijeme pandemije Covid-19 zapravo čuvali i kompilirali u baze DNK pojavila se još na samom početku pandemije i o njoj je već pisalo Raskrinkavanje, ali i niz drugih fact-checking portala iz svijeta (1, 2, 3, 4).

PCR testiranje podrazumijeva prikupljanje uzorka iz usne i nosne šupljine birsom, koji se potom analizira PCR testom kako bi se utvrdilo da li je određeni virus prisutan u tom uzorku. Postupak je detaljnije objasnio genetičar prof. dr. Oliver Stojković u članku koji je napisao za web stranicu beogradske Beo-lab laboratorije 2020. godine:

PCR metoda je standardna metoda za umnožavanje i dokazivanje prisustva specifičnih gena, odnosno molekula DNK. S obzirom na to da je genetički materijal SARS-CoV-2  virusa u formi molekula RNK, virusni geni se najpre prepisuju (procedurom koja se zove reverzna transkripcija) u molekul DNK. Određeni virusni geni, sada u formi molekula DNK, se potom umnožavaju milijardu puta, kako bi se mogli detektovati. Ukoliko se u uzorku nalazi svega stotinak virusa, ovom metodom će se umnožiti i specifično detektovati geni karakteristični upravo za SARS-CoV-2 virus.

Prisustvo gena drugih virusa, pa čak i drugih veoma srodnih korona virusa (kao što su oni koji izazivaju običnu prehladu) se ovom metodom NEĆE detektovati. Zbog toga se kaže da je PCR test praktično 100% specifičan (jer se ne detektuju drugi virusi osim onog testiranog), kao i da je veoma senzitivan (jer se detektuje prisustvo od svega stotinak virusa u uzorku).

Ovde treba imati na umu da se bris uzet u ambulanti potapa u oko 3 mililitra medijuma, od čega se za izdvajanje virusne RNK uzima svega oko 0,3 mililitra odnosno deseti deo materijala.

Tačno je da pljuvačka sadrži DNK, ali nema razloga za sumnju da su ti uzorci zloupotrijebljeni. Biologinja dr. Tania Nolan na ovu temu govorila je za britanski Channel 4  u septembru 2020. godine:

Nema dokaza da se ovaj test ikada koristio za identifikaciju DNK nekog pojedinca. Iako ispitivanja koja se koriste u testu mogu otkriti i ljudski genetski materijal [a ne samo genetski materijal virusa], to se radi samo da bi se osiguralo da je test uspio i  “ne može dati informacije o DNK otisku na način koji je potreban za forenzička ispitivanja”, kaže dr. Tania Nolan, međunarodno priznata molekularna biologinja i stručnjakinja za PCR testiranje.

PCR testovi u BiH mogli su se raditi i u privatnim laboratorijima koje su verifikovale nadležne institucije. PCR testovi koriste se i za detektovanje drugih virusa, a tehnologija postoji od 1985. godine. 

Brisevi grla i nosa se u medicini uzimaju redovno već decenijama iz mnogobrojnih razloga. Osim toga, DNK se može naći i u uzorcima krvi, sperme, urina, kao i u zubima, ćelijama kože, u kosi i slično. Većina ljudi, u svrhu zdravstvenih pretraga, u nekom trenutku života daje uzorak svoje krvi ili druge tjelesne tečnosti, koji sadrži DNK. Nejasno je zbog čega bi, sve i da neko želi ili ima mogućnost prikupiti DNK uzorke čitavog stanovništva, to radio koristeći PCR testove, a ne mnogobrojne prethodno dobivene uzorke. Drugim riječima, teorija prema kojoj je pandemija inscenirana ili isplanirana da bi se “prikupili DNK podaci stanovništva” putem testova za Covid-19 je besmislena, primarno zato što se PCR testiranje i uzorci koji su za njega potrebni ni po čemu ne razlikuju od uzoraka koji su potrebni za druga medicinska testiranja koja se rutinski, redovno, provode već decenijama.

Nije jasno na šta je tačno Aćimović mislio kada je rekao da se uz pomoć DNK može “predvidjeti svaka reakcija”, ali DNK pojedinca pruža informacije o njegovom srodstvu i porijeklu, kao i genetskim bolestima ili genetskim abnormalnostima koje mogu dovesti do određenih bolesti i/ili poremećaja i koristi se i za identifikaciju u kriminalističkim istragama. 

Dakle, PCR testovi za vrijeme pandemije Covid-19 koristili su se za otkrivanje ili potvrdu infekcije. Teorija zavjere o prikupljanju DNK uzoraka tim putem je, kao i mnoge druge teorije zavjere o “planiranoj pandemiji” opovrgnuta još 2020. godine. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da je “suština korone bilo uzimanje brisa” i da se putem testiranja na virus SARS-CoV-2 prikupljao genetski materijal za “DNK baze” ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 11.11.2023

FACE TV: Aćimović ŠOKIRA: Korona bila uvod za sukobe! Prikupljen DNK cijelog svijeta!Imamo TREĆI SVJETSKI RAT

Draško Aćimović: Afriku niko ne spominje! Imamo nekolicinu ratova! Bliski Istok, Nagorno Karabah, Ukrajina... Kako ga god ko zvao, ovo je treći svjets...

  • Teorija zavjere