Raskrinkavanje.ba

Jedan članak sa dva izmišljena naslova

Portal „Smesno“ nakon izmišljenih izjava u naslovima članaka o Bakiru Izetbegoviću, Miloradu Dodiku i  Šefiku Džaferoviću, uradio je isto i u slučaju članka posvećenog Habibu Nurmagomedovu nakon borbe sa Conorom McGregorom, koju je pratilo više desetina miliona gledalaca širom svijeta. I to ne jednom, nego dva puta.

Čini se da jedno recikliranje, sa vlastitim „uredničkim intervencijama“ nije bilo dovoljno autorima portala „Smesno“, te su jednu te istu vijest, prenesenu sa drugog portala, objavili dva puta pod različitim naslovima. Oba puta u senzacionalističkom maniru i bez ikakvog obaziranja na sadržaj članka.

„Ekskluzivna Vijest-Bosanac sa Habibom tukao Mcgregora zajedno a kad su ga prebili obojica su kaznjeni a evo i kako (VIDEO)“

„Tajna o kojoj se malo prica.Najbolji drug Habiba UFC prvaka je Bosanac iz Zavidovica a evo kako su zajedno pretukli Mcgregora poslije borbe.“

Jedan članak, dva različita naslova, oba bez bilo kakvog uporišta u tekstu. Članak je preuzet sa portala „Su-lux“ gdje je objavljen pod naslovom „Bosanac je vrlo lako mogao biti dio sinoćnjeg incidenta“, posvećen tuči nakon meča Nurmagomedov-Connor za titulu prvaka svijeta UFC-a (Ultimate Fighting Championship) u lakoj kategoriji. Članak se dalje bavi javnom podrškom koju je Nurmagomedovu pružio izvjesni J. J. Okanovich, inače UFC borac porijeklom iz Bosne i Hercegovine, te izražava olakšanje što se Bosanac tu noć nije nalazio u Las Vegasu.

“Pored Zubaire s Khabibove strane aktivan je bio i Islam Makhachev, a zanimljivo je da je pored ove dvojice jedan od najboljih Khabibovih timskih kolega bosanskohercegovački MMA borac J.J. Okanovich. Borac porijeklom iz Zavidovića je javno na društvenim mrežama poželio sreću Khabibu postavljajući više fotografija s dagestanskim borcem, a srećom nije se našao tamo kada se odvio čitav incident.”

Dakle, nigdje u sadržaju izvornog članaka se ne navodi da je Bosanac učestvovao u incidentu nakon meča, osim što je uz članak objavljeno i nekoliko zajedničkih fotografija sa Khabibom, očigledno preuzetih s neke društvene mreže. U članku, također, ne postoji ni bilo kakav video snimak, kako je to u naslovu najavljeno.

Zbog iznošenja tvrdnji koje nemaju uporište u tekstu, članak ocjenjujemo kao klikbejt i lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 08.10.2018

Smesno.info: Ekskluzivna Vijest-Bosanac sa Habibom tukao Mcgregora zajedno a kad su ga prebili obojica su kaznjeni a evo i kako (VIDEO)

Najveći meč u historiji UFC-a održan je prije deset sati, a još se nisu stišale reakcije na ishod meča i incident koji se desio nakon istog.

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 08.10.2018

Smesno.info: Tajna o kojoj se malo prica.Najbolji drug Habiba UFC prvaka je Bosanac iz Zavidovica a evo kako su zajedno pretukli Mcgregora poslije borbe.

Najveći meč u historiji UFC-a održan je prije deset sati, a još se nisu stišale reakcije na ishod meča i incident koji se desio nakon istog.

  • Klikbejt
  • Lažna vijest