Raskrinkavanje.ba

Jedna istina i tri laži: Šta su činjenice o fudbaleru Demirbayju i seksističkim komentarima?

Njemački fudbaler Kerem Demirbay uputio je seksistički komentar sutkinji koja ga je još 2015. godine izbacila s utakmice. Na društvenim mrežama se godinama kasnije dijele dezinformacije o tome šta je tom prilikom rekao, kao i ko mu je izrekao kaznu. Uz likovanje se dodatno tvrdi i da je nakon toga nastavio sa seksističkim ponašanjem, iako dostupne informacije pokazuju suprotno.

Foto: Mikolaj Barbanell, Shutterstock

Na Facebooku je viralna objava od 31. marta 2023. godine s tvrdnjama o navodnom osvetničkom potezu fudbalera Kerema Demirbayja. 

Prema navodima iz objave, on je igrač koji je, nakon što je izbačen s utakmice, fudbalskoj sutkinji “rekao da je ženama mjesto u kuhinji”. Isto je navodno ponovio i na utakmici ženskog fudbala koju je sudio kao kaznu za seksistički komentar, tokom koje je navodno iz igre izbacio osam igračica.

Njemačka sudijka izbacila je turskog igrača Karima Demirbaya, a prilikom izlaska joj je rekao da je ženi mesto u kuhinji
Suspendovan je na 5 utakmica, a donesena je i odluka FIFA-e da sudi žensku utakmicu kako bi se naučio poštovati žene.Kada je sudio utakmicu, izbacio je 8 igračice.
Pitali su ga zašto je to uradio, rekao je jer je ženi mesto u kuhinji.

Na Facebooku smo pronašli na desetine objava s ovim tvrdnjama, kojima je oformljena platforma za širenje mizoginih komentara korisnika/ca te društvene mreže. Koliko je priča utemeljena u činjenicama?

Kerem Demirbay, tadašnji fudbaler njemačkog kluba Fortuna Düsseldorf, jeste pri isključenju s utakmice protiv FSV Frankfurt (odigrane 29.11.2015) uputio seksistički komentar sutkinji Bibiani Steinhaus. On je, prema sudijskom izvještaju, koji je ona sačinila nakon utakmice, rekao da “ženama nije mjesto na fudbalskom terenu”, izvijestio je DW. Ipak, iako jeste uputio seksistički komentar sutkinji, Demirbay nije kazao da je “ženama mjesto u kuhinji”, kako se tvrdi na Facebooku.

Ni tvrdnja da je FIFA donijela odluku o tome da Demirbay sudi žensku fudbalsku utakmicu nije tačna. Prema pisanju DW-a, Njemački fudbalski savez (DFB) je taj koji je turskog igrača prvobitno planirao kazniti s pet utakmica zabrane igranja, no konačna odluka bila je petosedmična suspenzija. Nakon utakmice, tada dvadesetdvogodišnji Demirbay se javno i lično izvinio sutkinji Steinhaus. Njegov klub mu je odredio kaznu od 10.000 eura te naložio da sudi utakmicu ženskog fudbala. U zaključku, to nije uradila FIFA, već njegov tadašnji klub Fortuna Düsseldorf  (1, 2). 

Pretragom sportskih stranica nismo uspjeli pronaći detaljniji izvještaj s utakmice koju je Demirbay sudio (osim ovog u kojem nisu navedeni svi detalji). Ova utakmica mlađih selekcija odigrana je 5.12.2015. godine, a igračice tima SSVg 06 Haan pobijedile su suparnice iz Blau-Weiß Langenberg rezultatom 6:0. Međutim, ne postoje dokazi da je Demirbay izbacio osam igračica s utakmice niti da im je tom prilikom rekao da im je mjesto u kuhinji.

Teoretski je moguće da se utakmica odigra s osam isključenih igrača/ica, pod uslovom da oba tima imaju najmanje sedam igrača/ica, odnosno da su iz svakog tima isključena po četiri igrača/ice. Ipak, činjenica da je za jedan seksistički komentar Demirbay bio drakonski kažnjen ukazuje na to da istu grešku vjerovatno ne bi ponovio tokom utakmice koju je sudio po kazni, na što ukazuju i dostupni podaci i medijski izvještaji.

U Facebook objavi o Demirbayjovom suđenju podijeljene su fotografije s utakmice koje oslikavaju generalno dobru atmosferu, a stranica njegovog kluba je u komentaru navela kako su se tog dana mogla vidjeti mnoga sretna lica kako kod igračica, tako i kod trenera i roditelja. Opisano je da je Demirbay pogriješio i zažalio zbog ranijeg komentara te da želi da se iskupi.

Foto: Facebook.com 

Osim toga, prvi stvarni događaj vezan za seksistički komentar upućen sutkinji bio je značajno medijski popraćen. Mediji su prenosili i članke o tome da je za kaznu sudio utakmicu ženskog fudbala i uputio izvinjenje za raniju grešku. S druge strane, o navodnom slučaju izbacivanja osam igračica s utakmice, uz ponovljeni komentar da “ženi mjesto u kuhinji”, nije izvještavao niko kredibilan. Iz svega ovoga može se naslutiti da priča o osam isključenja, uz ponovljeni seksistički komentar, također nije tačna. Za dodatnu potvrdu ovih informacija obratili smo se upitom Fudbalskom klubu Fortuna Düsseldorf.

Odgovor kluba od 11.4.2023.

Poštovani Amar Karađuz,

stvar koju ste istražili i Facebook komentar koji ste citirali je lažna vijest.

Lijepi pozdrav

Finja Wendland

Stvarne ili izmišljene, izjave poput ovih da ženama nije mjesto na fudbalskom terenu i da je njihovo mjesto u kuhinji, kao i dodatni mizogini komentari i teorije koje se uz njih dijele na društvenim mrežama, ne predstavljaju samo dezinformacije. Njima se promovišu i vrijednosti i narativi patrijarhata po kojim se žene ne bi trebale ostvarivati u “muškim” poslovima, nego bi trebale ostati vezane za domaćinstvo i kuhinju. 

Shodno činjenicama, tvrdnje da je Kerem Demirbay “rekao da ženi nije mjesto u kuhinji” te da ga je FIFA kaznila suđenjem utakmice ženskog fudbala ocjenjujemo kao dezinformacije.

Tvrdnje da je s utakmice koju je sudio za kaznu isključio osam igračica te da je tom prilikom ponovio seksistički komentar ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Napomena

13.4.2023: U prvobitno objavljenom tekstu su tvrdnje da je s utakmice koju je sudio za kaznu Demirbay  isključio osam igračica te da je tom prilikom ponovio seksistički komentar, zbog nedostatka dokaza ocijenjene kao neprovjereno. Nakon objavljivanja teksta, 11. aprila 2023. godine dobili smo odgovor od fudbalskog kluba Fortuna Düsseldorf koji je potvrdio da su i ove tvrdnje netačne. Shodno novim informacijama, ocjena za ove tvrdnje je promijenjena iz neprovjereno u lažna vijest, a odgovor kluba je uvršten u tekst.

 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 31.03.2023

Facebook profili i stranice: Facebook profil: Kerem Demirbay

  • Lažna vijest
  • Dezinformacija