Jedna izmišljena tvrdnja pretvorila je "bezinformaciju" u dezinformaciju

Portal “Alo” je, u već više puta objavljeni članak, dodao jednu rečenicu i stvorio dezinformaciju i klikbejt.

Ocijenjeni članci
Samo Provjereno Dezinformacija; Klikbejt; BH dijaspora Dezinformacija; Klikbejt; Pravda Dezinformacija; Klikbejt; Espreso.rs Dezinformacija; Klikbejt; Alo Dezinformacija; Klikbejt; Federacija Dezinformacija; Klikbejt; Kladanjski Dezinformacija; Klikbejt;

Portal “Samo Provjereno” je 20.11.2018. godine objavio članak o ubistvu Željka Ražnjatovića Arkana, najavljujući njegovu posljednju fotografiju za koju se, navodno, nije znalo.

POSLJEDNJA FOTOGRAFIJA ZLOČINCA ARKANA SKRIVA UŽAS ZA KOJI SE DO SAD NIJE ZNALO: Nastala je neposredno prije…

Najavljene “posljednje fotografije” u članku zapravo nema, iako se u tekstu spominje na jednom mjestu:

Ono što je interesantno i podjednako jezivo da su sva četvorica sa slike mrtva.

To je zapravo i jedina nova rečenica koja je ubačena u tekst koji postoji već više od dvije godine. Najranije pojavljivanje članka, bez spomenute rečenice, pronašli smo na “Telegrafu” i objavljen je 2016. godine, a godinu dana kasnije i na “Kuriru” 2017. godine. Oba puta sa drugačijim naslovom.

Kao izvor članka na “Samo Provjereno” navodi se “BH Dijaspora” gdje postoji fotografija Arkana sa još tri osobe bez informacije ko je na njoj.

CITAT: POSLJEDNJA FOTOGRAFIJA ZLOČINCA ARKANA SKRIVA UŽAS ZA KOJI SE DO SAD NIJE ZNALO: Nastala je neposredno prije ubistva! (BHDijaspora)

Međutim, originalni izvor ove, jednom rečenicom modifikovane, verzije članka je portal “Alo”. Članak na tom portalu je objavljen dva dana ranije, 18.11.2018. godine. 

CITAT: MINUT KASNIJE, GAVRIĆ JE USTAO OD STOLA Poslednja Arkanova fotografija skriva užas: Nastala je neposredno pre ubistva, a na njoj nešto jezivo (FOTO)  (Alo)

Fotografija, koja je naslovna tema članka, nastala je neposredno prije ubistva i  na njoj su Dragan Garić, Milenko Mandić i Željko Ražnatović Arkan, koji su ubijeni ubrzo nakon što je fotografija snimljena. Ljubomir Mihajlović, za kojeg na fotografiji stoji da je “preživjeo”, zapravo uopšte nije bio prisutan kada se ubistvo desilo i još uvijek je živ.

Ni fotografija nije novost. Za nju se zna najmanje pet godina, koliko je prošlo otkako je podijeljena na Facebook stranici “Puls Asfalta”. Tabloid “Alo” ju je odatle preuzeo zajedno sa pratećim opisom.

Dakle, ne postoji ništa novo, “užasno” ni “jezivo“ u vezi sa fotografijom koja je nastala tog dana, niti su sve osobe sa fotografije mrtve. Svi članci koji sadrže rečenicu: “Ono što je interesantno i podjednako jezivo da su sva četvorica sa slike mrtva”, dobit će ocjenu dezinformacija, a zbog senzacionalističkog naslova koji se temelji na toj dezinformaciji, svi članci će dobiti i ocjenu klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 21. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, širom svijeta ne gore “serveri i bankarski sistemi” i baš zbog toga to “nećemo čuti u vijestima”

Nepovezani slučajevi razornih eksplozija i požara koji su početkom avgusta...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Nije tačno da je “U Donjem Vakufu na vrh munare postavljena 5G bazna jedinica”

Fotografiju sa Facebook stranice Građansko buđenje u čijem opisu se tvrdi d...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Montaža, a ne vijest: Snimci “projektila koji razara Bejrut” nisu autentični

Nekoliko dana nakon eksplozije u glavnom gradu Libana, Bejrutu, pojavili su...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me