Jedna izmišljena tvrdnja pretvorila je "bezinformaciju" u dezinformaciju

Portal “Alo” je, u već više puta objavljeni članak, dodao jednu rečenicu i stvorio dezinformaciju i klikbejt.

Ocijenjeni članci
Samo Provjereno Dezinformacija; Klikbejt; BH dijaspora Dezinformacija; Klikbejt; Pravda Dezinformacija; Klikbejt; Espreso.rs Dezinformacija; Klikbejt; Ispravljeno; Alo Dezinformacija; Klikbejt; Federacija Dezinformacija; Klikbejt; Kladanjski Dezinformacija; Klikbejt;

Portal “Samo Provjereno” je 20.11.2018. godine objavio članak o ubistvu Željka Ražnjatovića Arkana, najavljujući njegovu posljednju fotografiju za koju se, navodno, nije znalo.

POSLJEDNJA FOTOGRAFIJA ZLOČINCA ARKANA SKRIVA UŽAS ZA KOJI SE DO SAD NIJE ZNALO: Nastala je neposredno prije…

Najavljene “posljednje fotografije” u članku zapravo nema, iako se u tekstu spominje na jednom mjestu:

Ono što je interesantno i podjednako jezivo da su sva četvorica sa slike mrtva.

To je zapravo i jedina nova rečenica koja je ubačena u tekst koji postoji već više od dvije godine. Najranije pojavljivanje članka, bez spomenute rečenice, pronašli smo na “Telegrafu” i objavljen je 2016. godine, a godinu dana kasnije i na “Kuriru” 2017. godine. Oba puta sa drugačijim naslovom.

Kao izvor članka na “Samo Provjereno” navodi se “BH Dijaspora” gdje postoji fotografija Arkana sa još tri osobe bez informacije ko je na njoj.

CITAT: POSLJEDNJA FOTOGRAFIJA ZLOČINCA ARKANA SKRIVA UŽAS ZA KOJI SE DO SAD NIJE ZNALO: Nastala je neposredno prije ubistva! (BHDijaspora)

Međutim, originalni izvor ove, jednom rečenicom modifikovane, verzije članka je portal “Alo”. Članak na tom portalu je objavljen dva dana ranije, 18.11.2018. godine. 

CITAT: MINUT KASNIJE, GAVRIĆ JE USTAO OD STOLA Poslednja Arkanova fotografija skriva užas: Nastala je neposredno pre ubistva, a na njoj nešto jezivo (FOTO)  (Alo)

Fotografija, koja je naslovna tema članka, nastala je neposredno prije ubistva i  na njoj su Dragan Garić, Milenko Mandić i Željko Ražnatović Arkan, koji su ubijeni ubrzo nakon što je fotografija snimljena. Ljubomir Mihajlović, za kojeg na fotografiji stoji da je “preživjeo”, zapravo uopšte nije bio prisutan kada se ubistvo desilo i još uvijek je živ.

Ni fotografija nije novost. Za nju se zna najmanje pet godina, koliko je prošlo otkako je podijeljena na Facebook stranici “Puls Asfalta”. Tabloid “Alo” ju je odatle preuzeo zajedno sa pratećim opisom.

Dakle, ne postoji ništa novo, “užasno” ni “jezivo“ u vezi sa fotografijom koja je nastala tog dana, niti su sve osobe sa fotografije mrtve. Svi članci koji sadrže rečenicu: “Ono što je interesantno i podjednako jezivo da su sva četvorica sa slike mrtva”, dobit će ocjenu dezinformacija, a zbog senzacionalističkog naslova koji se temelji na toj dezinformaciji, svi članci će dobiti i ocjenu klikbejt.

Napomena 27.1.2021.

Portal Espreso je u ocijenjeni tekst uvrstio tačne informacije, pa u skladu s tim istom dodjeljujemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 21. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Joe Biden “zaražen koronom” samo u klikbejt naslovu

Portal Slobodna Bosna je u naslovu svog članka ustvrdio da je predsjednik S...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me