Jedna izmišljena tvrdnja pretvorila je "bezinformaciju" u dezinformaciju

Portal “Alo” je, u već više puta objavljeni članak, dodao jednu rečenicu i stvorio dezinformaciju i klikbejt.

Portal “Samo Provjereno” je 20.11.2018. godine objavio članak o ubistvu Željka Ražnjatovića Arkana, najavljujući njegovu posljednju fotografiju za koju se, navodno, nije znalo.

POSLJEDNJA FOTOGRAFIJA ZLOČINCA ARKANA SKRIVA UŽAS ZA KOJI SE DO SAD NIJE ZNALO: Nastala je neposredno prije…

Najavljene “posljednje fotografije” u članku zapravo nema, iako se u tekstu spominje na jednom mjestu:

Ono što je interesantno i podjednako jezivo da su sva četvorica sa slike mrtva.

To je zapravo i jedina nova rečenica koja je ubačena u tekst koji postoji već više od dvije godine. Najranije pojavljivanje članka, bez spomenute rečenice, pronašli smo na “Telegrafu” i objavljen je 2016. godine, a godinu dana kasnije i na “Kuriru” 2017. godine. Oba puta sa drugačijim naslovom.

Kao izvor članka na “Samo Provjereno” navodi se “BH Dijaspora” gdje postoji fotografija Arkana sa još tri osobe bez informacije ko je na njoj.

CITAT: POSLJEDNJA FOTOGRAFIJA ZLOČINCA ARKANA SKRIVA UŽAS ZA KOJI SE DO SAD NIJE ZNALO: Nastala je neposredno prije ubistva! (BHDijaspora)

Međutim, originalni izvor ove, jednom rečenicom modifikovane, verzije članka je portal “Alo”. Članak na tom portalu je objavljen dva dana ranije, 18.11.2018. godine. 

CITAT: MINUT KASNIJE, GAVRIĆ JE USTAO OD STOLA Poslednja Arkanova fotografija skriva užas: Nastala je neposredno pre ubistva, a na njoj nešto jezivo (FOTO)  (Alo)

Fotografija, koja je naslovna tema članka, nastala je neposredno prije ubistva i  na njoj su Dragan Garić, Milenko Mandić i Željko Ražnatović Arkan, koji su ubijeni ubrzo nakon što je fotografija snimljena. Ljubomir Mihajlović, za kojeg na fotografiji stoji da je “preživjeo”, zapravo uopšte nije bio prisutan kada se ubistvo desilo i još uvijek je živ.

Ni fotografija nije novost. Za nju se zna najmanje pet godina, koliko je prošlo otkako je podijeljena na Facebook stranici “Puls Asfalta”. Tabloid “Alo” ju je odatle preuzeo zajedno sa pratećim opisom.

Dakle, ne postoji ništa novo, “užasno” ni “jezivo“ u vezi sa fotografijom koja je nastala tog dana, niti su sve osobe sa fotografije mrtve. Svi članci koji sadrže rečenicu: “Ono što je interesantno i podjednako jezivo da su sva četvorica sa slike mrtva”, dobit će ocjenu dezinformacija, a zbog senzacionalističkog naslova koji se temelji na toj dezinformaciji, svi članci će dobiti i ocjenu klikbejt.

Napomena 27.1.2021.

Portal Espreso je u ocijenjeni tekst uvrstio tačne informacije, pa u skladu s tim istom dodjeljujemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 21. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonaučne tvrdnje o zovi kao “lijeku” protiv teških i neizlječivih bolesti

Pojedini portali godinama objavljuju članke u kojima se tvrdi da zova može...

Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Lažna vijest
Svjetska zdravstvena organizacija nije proglasila 65-godišnjake “mladima”

Izmišljena klasifikacija dobnih skupina Svjetske zdravstvene organizacije,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Povratak stare teorije zavjere: Bolnice nisu dobijale novac da pogrešno liječe Covid-19

U članku jednog portala netačno se tvrdi da su bolnice u SAD-u dobijale nov...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me