Jeste online nastava, ali nije u Crnoj Gori

Veliki broj korisnika/ca društvenih mreža podijelio je fotografiju djevojčice koja uči okružena stadom koza, pogrešno navodeći da je fotografija nastala na Goliji, u Crnoj Gori.

Na Twitter nalogu Stevan Salatic 22.3.2021. godine objavljena je fotografija na kojoj je prikazana djevojčica koja, sjedeći ispred laptopa, uči dok se u pozadini vidi stado koza. Fotografiju prati opis u kome se objašnjava da je nastala početkom marta na Goliji, u Crnoj Gori:

 Golija, Crna Gora, početak marta 2021. 

Onlajn nastava ❤❤❤

Na fotografiji se, takođe, nalazi oznaka lokacije na kojoj stoji Golija. Na ovom nalogu post je sakupio 2.573 lajkova, a retweetovan je 172 puta.

Dan kasnije, 23.3.2021, ova fotografija je objavljena na Facebook stranici Istorija Srbske Crne Gore, praćena istim tvrdnjama o vremenu i mjestu njenog nastanka.

Golija (Crna Gora) mart 2021 god.

Onlajn nastava ❤️

Do trenutka pisanja ove analize, objava je podijeljena 322 puta i zabilježila je 1.900 interakcija.

Identična fotografija objavljena je i na Facebook stranicama Domaći proizvodi Crne Gore- Za bolju budućnost, AGAPE, Svet oko nas-VR, Crnogorski Vremeplov, St. Sava Bookstore - Milwaukee, te na Facebook profilima Stefan Savic i Mile Nenezic, dok su na pojedinim profilima dijeljeni screenshoti objava sa stranica Istorija Srbske Crne Gore i Domaći proizvodi Crne Gore - Za bolju budućnost(1, 2, 3, 4, 5 ).

Na Facebook profilima Rikan Dejan i Boris Radonjic fotografija djevojčice je objavljena bez navođenja gdje i kada je nastala. Ipak, i u ovoj verziji Golija je označena kao lokacija na samoj fotografiji.

U nekoj od pomenutih verzija, fotografija se našla i u javnim Facebook grupama Banjani i Oputne Rudine, Naši koreni RS i Ambasada Smeha.

 

Je li fotografija nastala u Crnoj Gori?

 

Fotografija, koja je na društvenim mrežama na našem govornom području dijeljena sa tvrdnjom da je nastala na Goliji, u Crnoj Gori, objavljena je 19.3.2021. godine u članku italijanskog portala L'Adige. Članak govori o desetogodišnjoj djevojčici Fiammette koja, dok prati svog oca koji čuva stado koza, istovremeno “uči na daljinu”. 

 Njezino ime nije Heidi, ali ovo je djevojčica koja među svojim kozama  "uči na daljinu". Svaki dan, u Val di Soleu.

Fiammetta Melis ima deset godina i pohađa četvrti razred škole u Mezzolombardu, ali u  periodu lockdowna, kako joj je majka zauzeta poslom, ne može ostati sama kod kuće. Zato, s radošću, prati oca.

Njen otac Massimiliano Melis je pastir i stočar, porijeklom iz Sardinije, dobro poznat u Val di Soleu, gdje svakog ljeta drži svoje životinje u Malghet di Terzolas. Ovih dana, sa stadom koza, miruje iznad tvrđave Samoclevo, a s njim je i Fiammetta.

Na sajtu TGCOM24 20.3.2021. objavljena je fotogalerija u kojoj se, pored pomenute, nalazi još nekoliko fotografija ove djevojčice, a neke od njih su očigledno nastale istog dana. Sljedećeg dana ovaj mediji je objavio i članak o djevojčici.

TGCOM24 prenosi i izjavu male Fiammette koja objašnjava kako funkcioniše proces učenja iz prirode.

"Ujutro stavimo kompjuter na sto, takođe imam i stolicu. Uključimo ga kako bih odmah mogla ući u video lekciju, zatim pripremim bilježnice, u njih stavim kamenčić, da vjetar ne bi okretao stranice. Lijepo je, daje mi inspiraciju za pisanje i čini me sretnijom i čak zainteresovanijom", kaže Fiammetta. "Logističke probleme rješavamo zahvaljujući pristupnoj tački mobilnog telefona. Srećom, konekcija je dobra u Val di Soleu", objašnjava otac.

Zanimljivu priču o djevojčici Fiammetti objavili su i drugi italijanski mediji (1, 2, 3).

Kako se navodi u nekim od članaka, Fiammettinu fotografiju je snimio njen otac Massimiliano na području Samocleva.

Ova fotografija objavljena je i na Facebook stranici skijališta Val di Sole sa koje je podijeljena 3.600 puta, te na zvaničnom Twitter nalogu Turističke zajednice Valli di Sole, Peio i Rabbi - Trentino.

Dakle, fotografija zaista prikazuje djevojčicu koja “uči na daljinu”, no ona nije nastala na Goliji, u Crnoj Gori, već u italijanskoj pokrajini Trentino, u mjestu Samoclevo. Stoga, objava na Twitter nalogu Stevan Salatic dobija ocjenu lažna vijest, a ostale objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu  prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 30. 03. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Antivakcinaške izmišljotine o robotima iz vakcina koji sklapaju nanotehnologiju

Na društvenim mrežama su viralne tvrdnje australijskog doktora da roboti iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Aspirin Plus C ne sadrži grafen

Na društvenim mrežama šire se tvrdnje da Aspirin Plus C sadrži grafen. U pi...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Viralni rendgenski snimak ne prikazuje povrede saudijskog fudbalera

Mnogi mediji iz regiona objavili su sliku rendgenskog snimka lobanje, uz tv...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me