Jesu li državljani BiH među “vodećim kriminalcima” u Austriji?

Mnogobrojni domaći portali objavili su, pozivajući se na izvještaj austrijske policije, neutemeljenu tvrdnju da se državljani BiH nalaze među vodećim kriminalcima u Austriji.

Foto: Freepik

Na portalu Prijedor 24, 7.3.2023. godine objavljen je članak opremljen naslovom u kojem se tvrdi da su “državljani BiH među vodećim kriminalcima u Austriji”.

U članku se navodi da je policija Austrije objavila izvještaj o kriminalu za 2022. godinu te su iza toga predstavljeni podaci iz Salzburga. Zatim se navodi da su državljani BiH na trećem mjestu  po broju “prijavljenih osumnjičenih”, međutim, nije najjasnije da li se to odnosi na podatke za Salzburg ili za kompletnu Austriju.

Nakon tri godine pandemije, policija Austrije je objavila izvještaj o kriminalu
(...)
Naime, broj krivičnih djela samo u Salcburgu je tokom 2022. godine porastao za 22,7 odsto. Kada je, konkretno, riječ o Salcburgu onda je tokom prošle godine prijavljeno 21 543 osumnjičena, a procenat stranaca među kriminalcima je iznosio čak 45 odsto.

Zanimljivo je da po broju prijavljenih osumnjičenih, državljani BiH nalaze na trećem mjestu, odmah iza Nijemaca i Rumuna.

Kriminalci iz BiH su prilično aktivni i u Lincu, pa tako u izvještaju stoji da se po broju krivičnih djela u ovom gradu nalaze na petom mjestom, iza Rumuna, Nijemaca, Turaka i Mađara.

Tvrdnje iz ovog članka, uz slične naslove, istog dana prenijelo je još nekoliko desetina medija iz BiH (1, 2, 3, 4, 5).


Šta su činjenice?

Iako se u naslovu članka navodi da su “državljani BiH među vodećim kriminalcima u Austriji”, u samom se članku ne spominju podaci o kriminalitetu u ovoj zemlji. Umjesto toga, spominju se podaci vezani za dva grada – Salzburg i Linz. I tvrdnja iz članka da se “po broju prijavljenih osumnjičenih, državljani BiH nalaze na trećem mjestu” odnosi se upravo na Salzburg, iako se iz naslova i ove formulacije može zaključiti da se tvrdnja odnosi na generalne podatke za kompletnu Austriju.

Članak objavljen na domaćim portalima, odnosno dio koji se odnosi na Salzburg, podudara se s člankom objavljenim na zvaničnoj stranici austrijske policije. Riječ je o policijskom izvještaju o statistici kriminaliteta za 2022. godinu za Salzburg, koji je objavljen 6. marta, a u kojem se navodi da su u 2022. godini u ovom gradu bile 31.664 prijave prekršaja, 22,7% više nego 2021. godine. U njemu se navodi i da stranci čine oko 45% ili 9.978 osumnjičenih za krivična djela u 2022. godini u Salzburgu te da su državljani Njemačke, Rumunije i Bosne i Hercegovine najzastupljeniji među osumnjičenim strancima.

S druge strane, podaci za koje se tvrdi da se odnose na Linz ipak se odnose na nešto drugo. Naime, tvrdnja da su državljani BiH peti po broju osumnjičenih stranaca podudara se s izvještajem o statistici kriminaliteta za 2022. godinu za Gornju Austriju – austrijsku saveznu pokrajinu čiji je glavni grad Linz.

Foto: Screenshot/Landespolizeidirektion Oberösterreich

Izvještaj za Linz pojedinačno, ili drugi izvor tvrdnje da su “kriminalci iz BiH u Lincu po broju krivičnih djela na petom mjestu”, nismo uspjeli naći. Ipak, podaci za Salzburg i pokrajinu Gornja Austrija ne podržavaju tvrdnju da su državljani BiH među “vodećim kriminalcima u Austriji”.

Naime, Federalni ured kriminalističke policije pri Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije 5.3.2023. godine objavio je izvještaj o statististici kriminaliteta u 2022. godini s podacima za cijelu Austriju. Bosna i Hercegovina se u izvještaju spominje samo jednom, u poglavlju o osumnjičenima. Navodi se da je broj osumnjičenih iz stranih država porastao u proteklih deset godina s 85.376 u 2013. godini na 128.594 u 2022. 

Navodi se i da je najviše osumnjičenih stranaca došlo iz Rumunije (14.468), pa potom iz Njemačke (12.919), Srbije (9.965), Turske (7.236), Mađarske (7.159), Sirije (6.504), Slovačke (6.173) i Afganistana (5.398). Tek se na devetom mjestu nalaze državljani/ke Bosne i Hercegovine, njih 4.794. 

Foto: Screenshot/Bundeskriminalamt

Prema podacima iz izvještaja, ukupan broj osumnjičenih lica prijavljenih u 2022. godini (i austrijskih i stranih državljana/ki) iznosio je 302.530. Oko 42% osumnjičenih bili/e su strani/e državljani/ke, a državljani/ke iz BiH čine 3,8% osumnjičenih stranaca. Osumnjičenih 4.794 državljanina/ki BiH tačnije čine 1,58% svih osumnjičenih u Austriji u 2022. godini.

Dakle, tvrdnja da su državljani BiH “među vodećim kriminalcima u Austriji” prosto je neutemeljena, jer čine tek nešto više od 1% osoba osumnjičenih za krivična djela u protekloj godini te manje od 4% od ukupnog broja osumnjičenih stranaca.

Shodno činjenicama, tu tvrdnju ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Napomena

22.3.2023.

Nakon objave ove analize, portali Banjaluka i ZOS Radio ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

23.3.2023.

Nakon objave ove analize, BL portal ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

24.3.2023.

Nakon objave ove analize, portali Nezavisne i Bijelinja (.org) ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

29.3.2023.

Nakon objave ove analize portal Srpska Info ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 22. 03. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Klikbejt naslovi s “otkrićem” o osobinama maloljetnog napadača iz Beograda

Izjave sudskog vještaka, pozvanog da komentariše javno dostupne informacije...

Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti o vakcinama, izmišljene izjave političara i “prvenstvo” u seksu

U prethodnoj sedmici, Raskrinkavanje se bavilo navodima o vakcinaciji proti...

Lažna vijest
Ne, seks nije sport u Švedskoj

Neki mediji su objavili “vijest” da je Švedska prva zemlja koja je “registr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me