Jesu li organizatori Povorke Hayatu zabranili snimanje?

Ova analiza je označena kao: Preko margine

"Hayat" je u malicioznom i neprofesionalnom članku iznio dezinformaciju o tome da je ekipi ove medijske kuće "zabranjeno da na profesionalan način medijski zabilježi" bh. Povorku ponosa, uz navode i da se organizatori povorke “tobože bore” za “nekakva prava”.

Ocijenjeni članci
Hayat Dezinformacija; Pristrasno izvještavanje;

Na portalu “Hayat” televizije, osmog septembra objavljen je članak sa naslovom koji tvrdi da je ovoj medijskoj kući zabranjeno snimanje prve bh. Povorke ponosa: 

BRUKA NA POVORCI U SARAJEVU: ORGANIZATORI HAYATU ZABRANILI SNIMANJE, TOLIKO O NJIHOVOJ BORBI ZA PRAVA DRUGIH
Ekipi Hayat TV-a, samim tim i javnosti, ostalo je danas uskraćeno da normalno, profesionalno izvještava sa Prve povorke LGBTIQ populacije u Sarajevu.
Naime, naša ekipa je stigla na skup no od strane organizatora istim je bilo zabranjeno da na profesionalan način medijski zabilježi ovaj događaj.

Redakciji “Hayata” smo devetog septembra poslali upit u potrazi za objašnjenjem kako i zašto je njihovoj ekipi zabranjeno “da na profesionalan način medijski zabilježe ovaj događaj”. Odgovor do objavljivanja ove analize nismo dobili. 

Povodom članka na portalu navedene televizije, kontaktirali smo i organizacioni odbor Povorke odakle smo dobili objašnjenje. Odgovor Lejle Huremović, članice organizacionog odbora, prenosimo u cjelosti:

"Nije postojala nikakva zabrana snimanja televiziji Hayat. Svi/e novinari/ke koji su imali akreditaciju su imali neometan pristup skupu u pokretu. Informacija o akreditaciji medija je direktno komunicirana sa medijima, putem maila koji je poslan medijskim kućama, a formular za akreditaciju je bio objavljen na našoj zvaničnoj stranici 15. avgusta, sa napomenom da akreditacija za medijske profesionalce/ke traje do 26. avgusta. Rok za akreditovanje je čak bio i produžen i svako ko se javio do četvrtka, 5. septembra, bio je akreditovan.
Radi se o tome da se ova televizija nije unaprijed akreditovala, što su uradili svi mediji koji su snimali povorku iznutra. Novinarka Hayata, Adisa Gojak, nazvala me je i rekla da im nije dozvoljen ulaz, te sam joj potvrdila da bez akreditacije ne mogu ući kao medij, to jest ne mogu unijeti profesionalnu opremu za snimanje, ali da mogu ući bez kamera ako to žele. Organizatori/ce nisu nikome zabranili/e da izvještava sa povorke, niti da u njoj učestvuje, ali su redari/ke na ulazu u povorku imali/e jasne upute o postupanju i njih su se držali bez obzira na to koji je medij u pitanju." 

Ove riječi potvrđuju i objave na Facebook i web stranici Povorke ponosa:

Molimo sve cijenjene medije da popune formular za akreditovanje novinara/ki, fotoreporter/ka ili bilo kojeg drugog medijskog profesionalca/ke koje će prisustvovati praćenju prve Bh. povorke ponosa. Cilj akreditiranja jeste jednostavnija komunikacija i ulazak u samu povorku, budući da će svi učesnici/e, pa tako i medijski profesionalci/ke biti pregledani na ulazu. Kako ne bismo stvarali gužvu, molimo sve medije da se prijavite najkasnije do 26. augusta, a formu za prijavu možete naći u nastavku.

Organizacioni odbor je dakle jasno 15. avgusta putem svoje Facebook i web stranice, ali i putem maila, pozvao medije da se akredituju za izvještavanje sa Povorke ponosa. 

Obzirom da nije istinita tvrdnja da je ekipi “Hayata” “od strane organizatora zabranjeno da na profesionalan način medijski zabilježi ovaj događaj”, već činjenica da ekipa “Hayata” nije izvršila akreditaciju za izvještavanje sa Povorke ponosa - istu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Da su svi mediji koji su izvršili akreditaciju mogli neometano pristupiti Povorci sa svojom opremom, pokazuju i mnogobrojni medijski izvještaji

Nakon priče o zabrani profesionalnog izvještavanja, “Hayat” u svom članku uz očitu malicioznost navodi i da se organizatori povorke “tobože bore” za “nekakva prava”:

Organizatori ove povorke koji se njome tobože bore za svoja prava jer ih im je neko uskratio, pokazali su da zapravo nepoštuju tuđa.
Ometanjem rada ekipe Hayat TV narušili su osnovno načelo demokratije, slobodu izvještavanja, govora…
Toliko o onima koji se bore za nekakva prava.

Obzirom na ton i terminologiju koju je “Hayat” koristio, članak ocjenjujemo i kao pristrasno izvještavanje. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 11. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Joe Biden “zaražen koronom” samo u klikbejt naslovu

Portal Slobodna Bosna je u naslovu svog članka ustvrdio da je predsjednik S...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me