Raskrinkavanje.ba

Joe Biden nije govorio o tome da je njegova administracija izliječila rak

U člancima nekoliko portala tvrdi se da je američki predsjednik Joe Biden govorio o tome kako je njegova administracija izliječila rak. Snimak govora i transkript pokazuju da to nije tačno.

Foto: Shutterstock
Na portalu Russia Today Balkan 26.7.2023. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Bajdenu se smeje pola Amerike i sveta: Iskorenio sam rak kakav poznajemo

U članku se izvještava o tome da je Joseph Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, govorio o tome kako je njegova administracija “efikasno iskorijenila rak kakav poznajemo”.

Predsednik SAD Džozef Bajden još jednom je postao meta ismevanja, ovog puta zbog izjave da je administracija na čijem je čelu efikasno "iskorenila rak kakav poznajemo".
Bajden je do suludog zaključka došao komentarišući krizu mentalnog zdravlja u okviru svoje "agende jedinstva", piše "Foks njuz".
"Jedna od stvari koju me stalno pitaju je, zašto su Amerikanci na neko vreme izgubili veru da su u stanju da urade velike stvari? Da možeš bilo šta da uradiš, Džo, šta bi uradio?", započeo je svoje bizarno izlaganje američki predsednik novinarima u Beloj kući.
A izabrao je, kaže, ni manje ni više nego - da izleči rak!  
"Gledali su me pitajući se zašto rak? Zato što niko ne misli da to možemo. Eto zašto! Zato što možemo. Iskorenili smo rak kakav poznajemo!", rekao je predsednik ostavljajući sve u čudu.

Članak je na Facebook stranici ovog medija objavljen uz komentar da je riječ o novoj bizarnoj izjavi.

Članak je objavljen i na portalima IN4S i Borba.

Šta je zaista Biden izjavio?

Biden je govor o novim mjerama svoje administracije za poboljšanje pristupa liječenju mentalnog zdravlja u SAD-u održao 25.7.2023. godine. 

Međutim, kako je u analizi objavljenoj 27.7.2023. godine zaključio Reuters, Biden nije govorio o tome “da je njegova administracija efikasno iskorenila rak kakav poznajemo", već je govorio o hipotetičkoj situaciji u kojoj bi on zaustavio rak da to može. Iste tvrdnje analizirao je i USA Today, takođe s istim zaključkom.

Da je govorio o hipotetičkom scenariju, a ne nečemu što je uradila njegova administracija, pokazuje i snimak Bidenovog govora koji u cijelosti možete poslušati na linku ovdje, kao i transkript na engleskom jeziku, koji je dostupan na linku ovdje

Na videosnimku koji je objavljen na zvaničnom YouTube kanalu Bijele kuće od 13:01 minuta može se čuti da Biden govori o hipotetičkoj situaciji:

Jedna od stvari koje me uvijek pitaju je: “Znate, zašto su Amerikanci na neko vrijeme izgubili vjeru u to da su sposobni da rade velike stvari?”
“Da možeš bilo šta da uradiš, Joe, šta bi uradio?” Rekao sam: “Izliječio bih rak”. I oni su me gledali: “Zašto rak?” Jer niko ne misli da možemo. Zbog toga. I možemo. Možemo zaustaviti rak kakav poznajemo.

Iako izgleda kao da je Biden rekao “možemo zaustaviti rak kakav poznajemo”, na samom se snimku zbog brzog i nejasnog govora ne čuje posve jasno koje je tačno riječi izgovorio u zadnjoj citiranoj rečenici.

Međutim, iz transkripta Bijele kuće, te cijelog konteksta njegovog govora, sasvim je jasno da nije govorio o tome kako je njegova administracija “iskorijenila rak” .

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju portala Russia Today Balkan i drugih pomenutih medija da je Biden govorio o tome “da je administracija na čijem je čelu efikasno iskorenila rak kakav poznajemo" ocjenjujemo kao dezinformaciju.
 

Napomena

10.8.2023. godine redakcija portala Russia Today Balkan dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 26.07.2023

RT Balkan: Бајдену се смеје пола Америке и света: Искоренио сам рак какав познајемо

Постали смо међународна шала", "Бајден ће сада излечити и деменцију", ређали су се коментaри на Твитеру

  • Dezinformacija
  • Ispravljeno