Još jedan klikbejt koji najavljuje “rat u Bosni i na Balkanu”

Trenutna politička kriza u Bosni i Hercegovini je nekima prilika za promoviranje klikbejt naslova koji najavljuju rat.

Portal Krvavi Balkan je 19.11.2021. godine objavio članak sa naslovom u kojem se navodi da je “rat sve bliže”, te se najavljuje da članak otkriva “kada kreće novi rat u Bosni i na Balkanu”:

Rat je sve blize.Kupujte puske evo kad krece novi rat u Bosni i na balkanu

U uvodnom paragrafu članka navodi se:

Šefica diplomacije EU Federica Mogherini prije nekoliko dana primila je pismo od trojice bivših visokih međunarodnih predstavnika u BiH (Šveđanina Carla Bildta, Britanca Paddyja Ashdowna i Nijemca Christiana Schwarz-Schillinga) u kojem je upozoravaju da bi potpora promjeni granica između Srbije i Kosova mogla prouzročiti konflikt i imati destabilizirajući utjecaj te ojačati zahtjeve za prekrajanje granica na Balkanu, a napose zahtjeve za podjelu BiH. Pozvali su povjerenicu Mogherini da hitno odbaci takve prijedloge.

Šta su činjenice?

Pregledom informacija koje se prezentiraju u uvodnom paragrafu može se zaključiti da se radi o članku koji je originalno napisan prije nekoliko godina. Naime, Federica Mogherini trenutno ne obnaša funkciju visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku. Ona je na istoj fuknciji bila do 30.11.2019. godine, a od 1.12.2019. godine funkciju obnaša Josep Borrell

Tekst je preuzet iz skraćene verzije originalnog članka, koja se prvi put pojavila na portalu Jutarnji 4.9.2018. godine. Potpuna verzija članka dostupna je u printanom izdanju magazina Globus od 7.9.2018. godine. Originalni naslov skraćene verzije glasio je:

PAKLENI SCENARIJ ZA NOVI RAT NA BALKANU Hoće li ovaj put EU reagirati na vrijeme i spriječiti sukob na svojim jugoistočnim granicama

U članku se polemizira o mogućim regionalnim implikacijama eventualnog dogovora između Srbije i Kosova o razmjeni teritorija.

Izgledno je da je portal Krvavi Balkan iskoristio ovaj stari članak u svrhe prikupljanja klikova na osnovu izazivanja straha tokom trenutne političke krize u Bosni i Hercegovini. 

Tvrdnje iz naslova o tome da je “rat sve bliže”, koji je ovaj portal izmislio prilikom preuzimanja članka, ne spominju se nigdje u tekstu. Sam članak također ne donosi ni odgovor na pitanje “kad kreće novi rat u Bosni i na Balkanu”, koji je najavljen u naslovu.

Zbog svega navedenog, tvrdnju portala Krvavi Balkan o tome da je “rat sve bliže”, kao i neutemeljenu najavu odgovora na pitanje “kad kreće novi rat u Bosni i na Balkanu”, ocjenjujemo kao dezinformaciju i klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Semir Džebo Objavljeno: 02. 12. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Povorka ponosa i moralna panika oko Huggy Wuggy igračke

Raskrinkavanje je tokom protekle sedmice pisalo o nizu tema koje su bile ak...

Lažna vijest
Niti smilje raste samo na Balkanu, niti magično uklanja ožiljke od akni

Izvještavajući o učincima smilja na kožu, nekoliko portala iznijelo je neta...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Ispravljeno
Lažna vijest
Ruska vojska nije zaplijenila oružje koje je Francuska poslala Ukrajini

Portali iz regije prenijeli su netačne tvrdnje iz tweeta francuskog advokat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me