Još jedan klikbejt koji najavljuje “rat u Bosni i na Balkanu”

Trenutna politička kriza u Bosni i Hercegovini je nekima prilika za promoviranje klikbejt naslova koji najavljuju rat.

Portal Krvavi Balkan je 19.11.2021. godine objavio članak sa naslovom u kojem se navodi da je “rat sve bliže”, te se najavljuje da članak otkriva “kada kreće novi rat u Bosni i na Balkanu”:

Rat je sve blize.Kupujte puske evo kad krece novi rat u Bosni i na balkanu

U uvodnom paragrafu članka navodi se:

Šefica diplomacije EU Federica Mogherini prije nekoliko dana primila je pismo od trojice bivših visokih međunarodnih predstavnika u BiH (Šveđanina Carla Bildta, Britanca Paddyja Ashdowna i Nijemca Christiana Schwarz-Schillinga) u kojem je upozoravaju da bi potpora promjeni granica između Srbije i Kosova mogla prouzročiti konflikt i imati destabilizirajući utjecaj te ojačati zahtjeve za prekrajanje granica na Balkanu, a napose zahtjeve za podjelu BiH. Pozvali su povjerenicu Mogherini da hitno odbaci takve prijedloge.

Šta su činjenice?

Pregledom informacija koje se prezentiraju u uvodnom paragrafu može se zaključiti da se radi o članku koji je originalno napisan prije nekoliko godina. Naime, Federica Mogherini trenutno ne obnaša funkciju visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku. Ona je na istoj fuknciji bila do 30.11.2019. godine, a od 1.12.2019. godine funkciju obnaša Josep Borrell

Tekst je preuzet iz skraćene verzije originalnog članka, koja se prvi put pojavila na portalu Jutarnji 4.9.2018. godine. Potpuna verzija članka dostupna je u printanom izdanju magazina Globus od 7.9.2018. godine. Originalni naslov skraćene verzije glasio je:

PAKLENI SCENARIJ ZA NOVI RAT NA BALKANU Hoće li ovaj put EU reagirati na vrijeme i spriječiti sukob na svojim jugoistočnim granicama

U članku se polemizira o mogućim regionalnim implikacijama eventualnog dogovora između Srbije i Kosova o razmjeni teritorija.

Izgledno je da je portal Krvavi Balkan iskoristio ovaj stari članak u svrhe prikupljanja klikova na osnovu izazivanja straha tokom trenutne političke krize u Bosni i Hercegovini. 

Tvrdnje iz naslova o tome da je “rat sve bliže”, koji je ovaj portal izmislio prilikom preuzimanja članka, ne spominju se nigdje u tekstu. Sam članak također ne donosi ni odgovor na pitanje “kad kreće novi rat u Bosni i na Balkanu”, koji je najavljen u naslovu.

Zbog svega navedenog, tvrdnju portala Krvavi Balkan o tome da je “rat sve bliže”, kao i neutemeljenu najavu odgovora na pitanje “kad kreće novi rat u Bosni i na Balkanu”, ocjenjujemo kao dezinformaciju i klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Semir Džebo Objavljeno: 02. 12. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Katarakta ili katarza: Je li Ljubiša Ćosić pomiješao bolest oka i osjećanje?

Netačan prevod Facebook statusa poslužio je Oslobođenju da kritikuje gradon...

Dezinformacija
Prenošenje lažnih vijesti
Manipulativna tumačenja podataka o prijavljenim smrtima nakon primanja Pfizer vakcine

U prva tri mjeseca upotrebe Pfizer vakcine protiv Covid-19 prijavljene su 1...

Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija
Analiza
Pregled sedmice: 9. januar, Đoković i pandemija

U sedmici iza nas, Raskrinkavanje se bavilo dezinformacijama o aktuelnim de...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me