Kad anonimni portal “otkriva” cijenu putarine

Na osnovu pretpostavke drugog portala, uredništvo anonimnog portala “BH dijaspora” je pri prenošenju u naslovu navelo netačnu informaciju koja govori da je “otkrivena cijena putarine” autoputa Sarajevo-Beograd.

Učitavanje vlastitih želja u stvarnost i predstavljanje stavova i mišjenja kao činjenica je jedan od omiljenih bosanskohercegovačkih „žanrova“. Portal „BH dijaspora“ je tako preuzeo tuđi članak i 27. februara “kidnapovao” sadržaj svojim naslovom:

„Autoput Sarajevo – Beograd ići će preko Žepča i Tuzle, a otkrivena je i cijena putarine!“

Tvrdnja da je otkrivena cijena putarine na budućem autoputu od Sarajeva do Beograda, čija gradnja još uvijek nije ni započela, naprosto nije tačna, što govori i sam tekst članka.

„Prema gruboj procjeni, bez preciznih detalja o trasi, riječ je o 275 kilometara. Uz pretpostavku da bi se i na toj trasi naplaćivala putarina kao i na Koridoru 5C od 12 feninga po kilometru, dolazimo do iznosa od oko 33 KM. Kada se tome doda spomenutih 6 KM za dio do Zenice, te 5 KM koji se plaćaju na postojećem autoputu Kuzmin – Beograd, dolazimo do pretpostavke da bi putarina od Sarajeva do Beograda mogla iznositi oko 44 KM u jednom smjeru. Ova cijena važi samo za putnička vozila, a množi se sa 2, 3 i 4 za veće kategorije – kombije, vozila s prikolicama, kamione, autobuse i sl.“

Dakle, riječ je o pretpostavci koju je portal “BH dijaspora” preuzeo iz drugog medija i predstavio kao činjenicu. Tačnije, članak je originalno objavljen na portalu „Biznis.info“, koji se vodio trenutnim cijena putarine na relaciji Sarajevo-Zenica. Drugim riječima, cijena putarine nije određena niti potvrđena. Jedinu “potvrdu” ovim pretpostavkama o cijenama dao je portal “BH dijaspora” i još 2 portala koja su članak preuzela u identičnom obliku.

Zbog činjenice da tvrdnja naslova nema uporište u tekstu, te da je u čistoj suprotnosti sa tekstom, članke ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 08. 03. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me