Kad anonimni portal “otkriva” cijenu putarine

Na osnovu pretpostavke drugog portala, uredništvo anonimnog portala “BH dijaspora” je pri prenošenju u naslovu navelo netačnu informaciju koja govori da je “otkrivena cijena putarine” autoputa Sarajevo-Beograd.

Ocijenjeni članci
BH dijaspora Dezinformacija; Klikbejt; 072 Info Dezinformacija; Klikbejt; Željezno Polje Dezinformacija; Klikbejt;

Učitavanje vlastitih želja u stvarnost i predstavljanje stavova i mišjenja kao činjenica je jedan od omiljenih bosanskohercegovačkih „žanrova“. Portal „BH dijaspora“ je tako preuzeo tuđi članak i 27. februara “kidnapovao” sadržaj svojim naslovom:

„Autoput Sarajevo – Beograd ići će preko Žepča i Tuzle, a otkrivena je i cijena putarine!“

Tvrdnja da je otkrivena cijena putarine na budućem autoputu od Sarajeva do Beograda, čija gradnja još uvijek nije ni započela, naprosto nije tačna, što govori i sam tekst članka.

„Prema gruboj procjeni, bez preciznih detalja o trasi, riječ je o 275 kilometara. Uz pretpostavku da bi se i na toj trasi naplaćivala putarina kao i na Koridoru 5C od 12 feninga po kilometru, dolazimo do iznosa od oko 33 KM. Kada se tome doda spomenutih 6 KM za dio do Zenice, te 5 KM koji se plaćaju na postojećem autoputu Kuzmin – Beograd, dolazimo do pretpostavke da bi putarina od Sarajeva do Beograda mogla iznositi oko 44 KM u jednom smjeru. Ova cijena važi samo za putnička vozila, a množi se sa 2, 3 i 4 za veće kategorije – kombije, vozila s prikolicama, kamione, autobuse i sl.“

Dakle, riječ je o pretpostavci koju je portal “BH dijaspora” preuzeo iz drugog medija i predstavio kao činjenicu. Tačnije, članak je originalno objavljen na portalu „Biznis.info“, koji se vodio trenutnim cijena putarine na relaciji Sarajevo-Zenica. Drugim riječima, cijena putarine nije određena niti potvrđena. Jedinu “potvrdu” ovim pretpostavkama o cijenama dao je portal “BH dijaspora” i još 2 portala koja su članak preuzela u identičnom obliku.

Zbog činjenice da tvrdnja naslova nema uporište u tekstu, te da je u čistoj suprotnosti sa tekstom, članke ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 08. 03. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Vladimir Putin nije izgubio vlast u Moskvi 

Ujedinjena Rusija, stranka koja podržava Vladimira Putina, pretrpjela je gu...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: od Povorke ponosa do “čovjekolikih bića" na Blidinju i u Kalesiji

O prvoj bh. Povorci ponosa plasiran je niz dezinformacija i malicioznih čla...

Lažna vijest
U Kalesiji nije “rođeno čovjekoliko janje sa sedam nogu”

Fotografija za koju se tvrdi da prikazuje “čovjekoliko janje” iz Kalesije,...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me