Kad anonimni portal “otkriva” cijenu putarine

Na osnovu pretpostavke drugog portala, uredništvo anonimnog portala “BH dijaspora” je pri prenošenju u naslovu navelo netačnu informaciju koja govori da je “otkrivena cijena putarine” autoputa Sarajevo-Beograd.

Ocijenjeni članci
BH dijaspora Dezinformacija; Klikbejt; 072 Info Dezinformacija; Klikbejt; Željezno Polje Dezinformacija; Klikbejt;

Učitavanje vlastitih želja u stvarnost i predstavljanje stavova i mišjenja kao činjenica je jedan od omiljenih bosanskohercegovačkih „žanrova“. Portal „BH dijaspora“ je tako preuzeo tuđi članak i 27. februara “kidnapovao” sadržaj svojim naslovom:

„Autoput Sarajevo – Beograd ići će preko Žepča i Tuzle, a otkrivena je i cijena putarine!“

Tvrdnja da je otkrivena cijena putarine na budućem autoputu od Sarajeva do Beograda, čija gradnja još uvijek nije ni započela, naprosto nije tačna, što govori i sam tekst članka.

„Prema gruboj procjeni, bez preciznih detalja o trasi, riječ je o 275 kilometara. Uz pretpostavku da bi se i na toj trasi naplaćivala putarina kao i na Koridoru 5C od 12 feninga po kilometru, dolazimo do iznosa od oko 33 KM. Kada se tome doda spomenutih 6 KM za dio do Zenice, te 5 KM koji se plaćaju na postojećem autoputu Kuzmin – Beograd, dolazimo do pretpostavke da bi putarina od Sarajeva do Beograda mogla iznositi oko 44 KM u jednom smjeru. Ova cijena važi samo za putnička vozila, a množi se sa 2, 3 i 4 za veće kategorije – kombije, vozila s prikolicama, kamione, autobuse i sl.“

Dakle, riječ je o pretpostavci koju je portal “BH dijaspora” preuzeo iz drugog medija i predstavio kao činjenicu. Tačnije, članak je originalno objavljen na portalu „Biznis.info“, koji se vodio trenutnim cijena putarine na relaciji Sarajevo-Zenica. Drugim riječima, cijena putarine nije određena niti potvrđena. Jedinu “potvrdu” ovim pretpostavkama o cijenama dao je portal “BH dijaspora” i još 2 portala koja su članak preuzela u identičnom obliku.

Zbog činjenice da tvrdnja naslova nema uporište u tekstu, te da je u čistoj suprotnosti sa tekstom, članke ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 08. 03. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Fadila Novalića o odlasku ljudi iz BiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić davao je izjave koje izazivaju čuđenj...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Kako su različiti mediji čuli Šarovićevu izjavu o nadležnostima?

SRNA i RTRS su selektivno prenijeli izjavu Mirka Šarovića o stavu SDS-a pov...

Manipulisanje činjenicama Cenzura Ispravljeno
Lažna vijest
Nebojša Vukanović nije objavio sliku “budućeg pasoša Republike Srpske”

Mnogobrojni mediji su fotografiju koju je Nebojša Vukanović objavio na svom...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me