Kad borba protiv segregacije postane ukidanje nastave na hrvatskom jeziku

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Stranačko saopštenje Demokratske fronte, odnosno Željka Komšića, u pojedinim medijima protumačeno je kao najava rata putem izmišljanja tvrdnje koje nema u izvornom saopštenju.

Ocijenjeni članci
Centralna Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; HBZ vijesti Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Priznajem.hr Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Portal braniteljski forum Manipulisanje činjenicama; Klikbejt;

Nekoliko medija prenijelo je saopštenje objavljujući članke sa tvrdnjom koja nema nikakvo uporište u sadržaju saopštenja. Ukidanje segregacije u obrazovnom sistemu „interpretirano“ je kao „ukidanje nastave na hrvatskom jeziku“. Članak je objavljen pod naslovom:

„KOMŠIĆ IZAZIVA 'RAT” Najavio ukidanje nastave na hrvatskom jeziku u BiH
'Hrvatski član Predsjedništva' Željko Komšić najavio ukidanje nastave na hrvatskom jeziku u BiH

Saopštenje DF-Željko Komšić je zlonamjerno interpretirano tako da se uklopi u naraciju o Komšićevoj nelegitimnosti. Drugim riječima, u Komšićevom saopštenju nigdje nije spomenut ni hrvatski jezik, ni „nastava na hrvatskom jeziku“. Evo, naime, kako izgleda taj dio članka prenesen na četiri različita portala (“Centrala”, “HBZ-vijesti”, “Priznajem”, “Portal braniteljski forum”):

„Kazao je i kako mu je plan raditi na postupnom približavanju svih u obrazovnim institucijama u nastojanju da se ukloni postojeća segregacija učenika u srednjim i osnovnim školama po nacionalnoj pripadnosti. Što bi značilo da bi se iz škola izbacila nastava na hrvatskom jeziku.
Provede li se to u dijelo bio bi to i formalni politički povratak u Jugoslaviju koja je u prvim godinama doslovno pokušala ukinuti hrvatski jezik no Komšić čini se bi mogao biti još i gori. Sasvim je sigurno da Hrvati u Herceg-Bosni to neće samo šutke gledati dok ih se pokušava utopiti u većinski bošnjački narod. Neodgovorni Komšić zaboravlja kako je počeo rat 91′, zašto je proglašena Herceg-Bosna i što bi to značilo danas.“

Integralna verzija saopštenja, pak, glasi

„Želim svoju energiju uložiti u mlade ljude, hoću da pričamo o Fondu otvorenih škola i postepenom približavanju u nastojanju da prevaziđemo segregaciju u srednjim i osnovnim školama. Hoću da počnemo mijenjati način kako razgovaramo o obrazovanju i prilikama za generacije koje dolaze. Hajde da pričamo o pozitivnim stvarima, možemo li tako krenuti sa ovim mandatom.“

Saopštenje u najvećoj mjeri govori o zatvaranju Ureda Predsjedništva u Mostaru, te njegovo stavljanje na raspolaganje studentima Univerziteta “Džemal Bijedić” i Sveučilišta u Mostaru. Naslov saopštenja je glasio „DF: Ured člana Predsjedništva u Mostaru staviti na raspolaganje studentima“, što su brojni mediji prenijeli u izvornoj verziji.

Zbog izmišljene tvrdnje koje nema u izvornom saopštenju Željka Komšića, ovaj članak ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama. Zbog činjenice da nije najavljeno ukidanje nastave na hrvatskom jeziku, što se u naslovu tvrdi, te zbog neopravdanog korištenja riječi “rat”, članak dobija i ocjenu klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 11. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 11 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: od Povorke ponosa do “čovjekolikih bića" na Blidinju i u Kalesiji

O prvoj bh. Povorci ponosa plasiran je niz dezinformacija i malicioznih čla...

Lažna vijest
U Kalesiji nije “rođeno čovjekoliko janje sa sedam nogu”

Fotografija za koju se tvrdi da prikazuje “čovjekoliko janje” iz Kalesije,...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
HINA i Index: Različito predstavljanje istih poruka

Hrvatska novinska agencija, “Index” i niz drugih medija, na različit način...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pristrasno izvještavanje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me