Kad borba protiv segregacije postane ukidanje nastave na hrvatskom jeziku

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Stranačko saopštenje Demokratske fronte, odnosno Željka Komšića, u pojedinim medijima protumačeno je kao najava rata putem izmišljanja tvrdnje koje nema u izvornom saopštenju.

Nekoliko medija prenijelo je saopštenje objavljujući članke sa tvrdnjom koja nema nikakvo uporište u sadržaju saopštenja. Ukidanje segregacije u obrazovnom sistemu „interpretirano“ je kao „ukidanje nastave na hrvatskom jeziku“. Članak je objavljen pod naslovom:

„KOMŠIĆ IZAZIVA 'RAT” Najavio ukidanje nastave na hrvatskom jeziku u BiH
'Hrvatski član Predsjedništva' Željko Komšić najavio ukidanje nastave na hrvatskom jeziku u BiH

Saopštenje DF-Željko Komšić je zlonamjerno interpretirano tako da se uklopi u naraciju o Komšićevoj nelegitimnosti. Drugim riječima, u Komšićevom saopštenju nigdje nije spomenut ni hrvatski jezik, ni „nastava na hrvatskom jeziku“. Evo, naime, kako izgleda taj dio članka prenesen na četiri različita portala (“Centrala”, “HBZ-vijesti”, “Priznajem”, “Portal braniteljski forum”):

„Kazao je i kako mu je plan raditi na postupnom približavanju svih u obrazovnim institucijama u nastojanju da se ukloni postojeća segregacija učenika u srednjim i osnovnim školama po nacionalnoj pripadnosti. Što bi značilo da bi se iz škola izbacila nastava na hrvatskom jeziku.
Provede li se to u dijelo bio bi to i formalni politički povratak u Jugoslaviju koja je u prvim godinama doslovno pokušala ukinuti hrvatski jezik no Komšić čini se bi mogao biti još i gori. Sasvim je sigurno da Hrvati u Herceg-Bosni to neće samo šutke gledati dok ih se pokušava utopiti u većinski bošnjački narod. Neodgovorni Komšić zaboravlja kako je počeo rat 91′, zašto je proglašena Herceg-Bosna i što bi to značilo danas.“

Integralna verzija saopštenja, pak, glasi

„Želim svoju energiju uložiti u mlade ljude, hoću da pričamo o Fondu otvorenih škola i postepenom približavanju u nastojanju da prevaziđemo segregaciju u srednjim i osnovnim školama. Hoću da počnemo mijenjati način kako razgovaramo o obrazovanju i prilikama za generacije koje dolaze. Hajde da pričamo o pozitivnim stvarima, možemo li tako krenuti sa ovim mandatom.“

Saopštenje u najvećoj mjeri govori o zatvaranju Ureda Predsjedništva u Mostaru, te njegovo stavljanje na raspolaganje studentima Univerziteta “Džemal Bijedić” i Sveučilišta u Mostaru. Naslov saopštenja je glasio „DF: Ured člana Predsjedništva u Mostaru staviti na raspolaganje studentima“, što su brojni mediji prenijeli u izvornoj verziji.

Zbog izmišljene tvrdnje koje nema u izvornom saopštenju Željka Komšića, ovaj članak ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama. Zbog činjenice da nije najavljeno ukidanje nastave na hrvatskom jeziku, što se u naslovu tvrdi, te zbog neopravdanog korištenja riječi “rat”, članak dobija i ocjenu klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 11. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Irma, Draginja, Kamelija: Izmišljeni/e ljekari/ke reklamiraju lažne lijekove

Internet-stranice s intervjuima izmišljenih ljekara/ki u kojima oni/e navod...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne prijeti Twitteru sankcijama ako ne vrati cenzuru

Intervju sa zvaničnicom Evropske komisije objavljen tokom Svjetskog ekonoms...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Ne, recept “žene iz Bosne” ne liječi rak

Portalima se već više od sedam godina dijeli recept za pripravak od đumbira...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me