Raskrinkavanje.ba

Kad Facebook proglašava ubojice

Nova lažna vijest globalnih razmjera rezultirala je prijetnjama smrću ženi koja je lažno optužena za ubistvo medicinske sestre Razan al-Najjar u Gazi.

Djevojka iz Bostona, 24-godišnja Rebecca Rum (njezino puno ime nije otkriveno zbog njene sigurnosti) proglašena je kao ubojica 21-godišnje Razan Ashraf al-Najjar, medicinske sestre koja je ubijena u petak navečer u Gazi dok je pružala prvu pomoć ranjenim.

Al Jazeera:

 Izraelske oružane snage ubile su palestinsku medicinsku sestru u petak kada je ona pokušala pomoći ranjenom demonstrantu na granici Pojasa Gaze, navode zdravstveni zvaničnici i svjedoci, dok iz Izraela navode kako su militanti napali njihove trupe iz ručnog naoružanja i bombama.

Najar, 21-godišnja volonterka-sestra, pogođena je dok je trčala ka utvrđenoj graničnoj ogradi, istočno od grada Khan Younis u Pojasu Gazi, u pokušaju da dođe do jednog ranjenika, navodi svjedok.

Nosila je bijelu uniformu i „podigla je ruke visoko u zrak kako bi na jasan način pokazala ko je, ali su izraelski vojnici pucali i pogodili je u grudi“, naveo je neimenovani svjedok agencije Reuters.

Lažna vijest o navodnoj ubici ove medicinske sestre, prvi put se pojavila na Facebook stranici Suhair Nafal, žene koja živi u Chicagu. Ona za sebe kaže da je “palestinsko-američka kršćanka koja osjeća dužnost da dijeli činjenice o ilegalnoj Izraelskoj okupaciji Palestine.”

Njena izvorna objava, objavljena u 8:25, ne tvrdi eksplicitno da je Rebecca ubila Najjar. Umjesto toga, postavljene su fotografije dvije žene, jedne pored druge, opisujući Rebeccu kao "američku cionistkinju iz Bostona bez ikakvih veza sa okupiranom Palestinom, koja se priključila Izraelskoj vojsci (da učestvuje u etničkom čišćenju autohtonog naroda Palestine).”

Nafal je zapravo fotografiju Rebecce i opis preuzela sa službene Facebook stranice Izraelske vojske koja je tamo objavljena još 2014. Na slici se vidi Rebecca kako stoji u pustinji, u punoj borbenoj opremi, smiješeći se u kameru dok drži M-16 pušku.

Tri sata nakon što je Nafal objavila navedenu fotografiju, Facebook stranica "Sloboda za Gazu", koja ima više od 100.000 pratitelja, postavila je svoju objavu, citirajući opis vojske iz 2014. godine i dodajući:

"Ova osposobljena ubica izvršila je ubojstvo 21-godišnje palestinske medicinske sestre”

Kako je navela za “The Times of Izrael”, Rebecca je zapravo službu u vojsci završila prije dvije i po godine. Nikad nije služila kao snajperistkinja kada je i bila u IDF-u, a trenutno ima 24 godine i radi u Izraelu. Sljedeći mjesec počinje podučavati izbjeglice engleski.

"Žao mi je što su moji prijatelji i porodica doživjeli prijetnje i da u svijetu društvenih medija nema načina da se zaštitite od prijetnji i laži", rekla je.

U međuvremenu su Nafal i stranica “Sloboda za Gazu” uredili su svoje postove. Nafal je zamijenila fotografiju Rebecce za drugu, neidentificiranu pripadnicu vojske IDF-a i uklonila opis Rebecce. Također, objavila je i drugu poruku u kojoj je rekla da nikada nije htjela implicirati da je Rebecca ubila Razan, ali da je Rebecca i dalje "terorist".

“Sloboda za Gazu” zadržala je svoj izvorni post netaknut, ali je dodala obavještenje govoreći da su svjesni da je tvrdnja bila lažna, navodeći "bio to ovaj ili onaj snajperista, da li je zaista bitno? Svi ubijaju nedužne palestinske muškarce, ženu i djecu."

Već sutradan objava je podijeljena više od 15.000 puta.

Nakon što je primila stotine prijetećih poruka, Rebecca je ugasila svoju Facebook stranicu,. Vratila ju je nakon što ju je kontaktirao zvaničnik kancelarije glasnogovornika IDF-a. Glasnogovornik IDF-a potaknuo je Rebeccu da napravi videozapis kao odgovor na lažnu vijest, koju je kasnije objavila “StandWithUsa”, pro-Izraelska grupa.

Facebook je nakon prijava korisnika uklonio prvobitne objave, međutim to nije spriječilo ostale da ovu lažnu vijest prenose i dalje. U roku od samo nekoliko sati, još prvi dan kada je objavljena, lažna vijest prevedena je na Francuski, Arapski, Španski, Turski, Malezijski i mnoge druge jezike svijeta.

Od domaćih portala, članak od ove lažne vijesti odlučili su napraviti “Sandžak press”, “Islam press”, “Svjetlo dunjaluka” i  “Novi horizonti”. Svi oni dobili su ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Međutim ova vijest puno veći doseg ima na društvenim mrežama. Facebook stranice i dalje objavljuju ovu lažnu tvrdnju, a njihove objave dijele hiljade korisnika Facebooka.

 

(Raskrinkavanje.ba) 

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 04.06.2018

Saznajemo.net: Rebeca (lijevo) iz Bostona je osoba koja ubila #RazanALNajjar 

Koja je razlika između Rebece i Razan?

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.06.2018

Sandžak PRESS: Ko je ubio Razan AL Najjar?

Rebeca (lijevo) iz Bostona je osoba koja ubila #RazanALNajjar (lijevo).

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.06.2018

Islam PRESS: Ko je ubio Razan AL Najjar?

Rebeca (lijevo) iz Bostona je osoba koja ubila #RazanALNajjar (lijevo).

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.06.2018

Svjetlo-dunjaluka: Ko je ubio Razan AL Najjar?

Rebeca (lijevo) iz Bostona je osoba koja ubila #RazanALNajjar (desno).

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 04.06.2018

Novi horizonti: KO JE UBIO RAZAN AL NAJJAR?

Rebeca (lijevo) iz Bostona je osoba koja ubila #RazanALNajjar (desno).

  • Prenošenje lažnih vijesti