Kad HDZ sortira “smeće“

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

U “analizama” izbornog stožera HDZ BiH, sadržaj portala Vijesti proglašen je smećem 4 puta, Slobodna Bosna dvaput, a jednu ovakvu uvredu dobio je i Klix.

HDZ BiH je 19.9.2018. objavio je da pokreće stranicu degutantnog naziva “Smeće vijesti”. Stranicu je, kako je navedeno u saopštenju ove stranke, kreirao Izvršni izborni stožer HDZ-a BiH koji će “selektirati svaki dan, objavljene vijesti u medijima i druge oblike izražavanja za koje smatramo da ne odražavaju istinu i objektivnost, a koje se tiču političkog djelovanja naše stranke i naših kandidata.”
Saopštenje je, u nešto izmijenjenom obliku, postavljeno i na početnu stranicu “Smeće vijesti”. Iz ove verzije je izbačen dio gdje se pominje HDZ-ov izborni stožer:

U želji da točno i objektivno stječete sliku političkih i društvenih događanja u Bosni i Hercegovini i šire, odlučili smo selektirati vijesti i druge oblike izražavanja za koje smatramo da ne odražavaju istinu i objektivnost, a koje se tiču političkog djelovanja naše stranke i naših kandidata.
Čvrsto smo opredjeljeni za slobodu izražavanja i slobodu mišljenja. Posebno smatramo da je važna politička tolerancija u vrijeme kampanje. No, ipak dužni smo štititi istinu i objektivan pristup problemima i temama.
Zbog toga, sve tekstove u medijima, izjave i druge oblike komunikacije koji ne odražavaju načelo istinitosti smjestit ćemo u “Smeće vijesti” i javnost ćemo upoznavati s tim odlukama.
U nadi da dijelimo istu zabrinutost za objektivnost javnog prostora pozivamo Vas na suradnju. Upoznajte nas sa sadržajima za koje smatrate da nisu u duhu tolerancije, kulture javnog i političkog dijaloga.

Sama stranica je registrovana osam dana prije objave saopštenja, 11.9.2018. i ne sadrži nikakve podatke o vlasništvu i autorima/kama tekstova. Stranica je bila neaktivna do 20.9. kada je objavljen i prvi tekst posvećen “zaštiti istine, objektivnosti i kulturi dijaloga” - onako kako ih vidi izborni stožer HDZ-a.

Prvi članak koji je HDZ BiH proglasio smećem objavljen je na portalu „Vijesti“. Od tog trenutka, istom portalu će biti posvećeno ukupno 4 od 7 “analiza” HDZ-ovog izbornog stožera. Članak pod naslovom „Sprema li se brutalna prevara na izborima: HDZ negira krađu“, tematizira zabilježeni vrtoglavi porast broja birača registrovanih za glasanje poštom iz Hrvatske, uz dokumentovanu podršku, odnosno umiješanost potpredsjednika HDZ Hrvatske, Milijana Brkića.

HDZ-ov izborni stožer je na svojoj “istinoljubivoj” stranici objavio sliku članka, bez teksta ili linka na kom bi se isti mogao pročitati. Slika prikazuje tek naslov i ilustraciju, “zgodno” izostavljajući uvod koji se odnosi na dokumente objavljene na “Žurnalu” - to jest na vezu Brkića i Marija Bebića, člana HDZ-a Hrvatske i jednog od direktora Hrvatske pošte, sa registracijom birača koji bi iz Hrvatske glasali na izborima u BiH. Bez ikakvog suštinskog osvrta na sadržaj članka, HDZ ga preko svoje stranice za "monitoring medija" proglašava smećem čiji je cilj stvaranje „antihrvatske histerije“ i pritisak na Centralnu izbornu komisiju:

Smeće Vijesti – Antihrvatska propaganda s ciljem stvaranja straha i histerije

Nebrojeno puta do sada, svaki izborni ciklus u Bosni i Hercegovini stvara se medijski naboj i negativni društveni ambijent oko  izbornih prevara. Spinovi koji se stvaraju u kojekakvim političkim, medijskim i nevladinim centrima moraju biti jasno prepoznati kao propaganda koja ima cilj stvaranja antihrvatske histerije. Etiketiranje hrvatskog naroda, HDZ-a BiH, HNS-a BiH i koalicijskih stranaka dobro je uhodana praksa pojedinih medija koji na sve načine nastoje ispuniti politike određenih centara s ciljem skretanja pozornosti s ključnih političkih tema i događanja u cijeloj Bosni i Hercegovini.
(...)
Pokušajima spinovanja, zastrašivanja javnosti i stvaranjem pritiska na instituciju SIP-a BiH na sve načine pokušava se hrvatskom narodu uskratiti prava i mogućnost sudjelovanja i glasanja na Općim izborima u listopadu, uvlačeći u negativni kontekst HDZ BiH i sestrinsku stranku u Republici Hrvatskoj. Takva suradnja i pomoć koja je uvijek bila isključivo u domeni strogih zakonskih regulativa i normi pokazuje se kao “trn u oku” medijima koji na ovakav način žele napraviti bespotreban spektakl, stvaranje straha i uskraćivanje temeljnih i Ustavom propisanih prava jednog konstitutivnog naroda.

 

Drugi članak označen kao smeće objavljen je 21.9.2018. na portalu „Klix“ ("Na izborima će opet "glasati" hiljade mrtvih, na biračkom spisku u Stocu žena od 111 godina"). Povod za članak bio je Facebook status Demira Mahmutćehajića, člana SDP-a iz Stoca,  koji je govorio o neažuriranom biračkom spisku i u izjavi za „Klix“ iznio stav o uticaju HDZ i SNSD na Centralnu izbornu komisiju. To je ujedno i jedini podatak koji se vidi u “analizi” HDZ-ovog izbornog stožera, gdje je ponovo priložena samo fotografija dijela teksta, na kojoj je podvučeno ime Demira Mahmutčehajića. Komentar diskredituje cijeli tekst naprosto na osnovu činjenice da je u njemu izneseno Mahmutčehajićevo mišljenje o “mrtvim glasačima”.

Smeće Vijesti – “Iskustvo” u izbornim procesima kao metoda “poštenih” izbora

Može li sveukupna bosanskohercegovačka javnost biti objektivno, korektno i valjano medijski informirana i imati stvarnu sliku izbornih događanja ako je glavni komentator tih procesa osoba protiv koje se vodi sudski postupak i koja je na najbrutalniji način prekinula izborni proces i sudjelovala u tučnjavi i ozljeđivanju članova Izbornoga povjerenstva?  Prosudite sami!

 

Treća objavljena “analiza” nosi naziv „Smeće Vijesti – Pritisci, obmane i dezinformacije“ i odnosi se na članak portala „Slobodna Bosna“ sa naslovom „ŠEF MISIJE OSCE-a IMA RJEŠENJE: "Izbornu prevaru SPRIJEČITI REVIZIJOM, CIK treba da odluči hoće li izbori biti odloženi". Iako ovog puta nije "uslikan", portal “Vijesti” je izvor i ovog članka - radi se o intervjuu sa šefom misije OSCE u BiH, Bruceom Bertonom, objavljenom 20.9.2018. pod nazivom “Razlika u broju ličnih karata i biračkog spiska nije razlog za sumnju, revizijom spriječiti prevare”.  HDZ je u ovom slučaju presudio da je „Slobodna Bosna“ dezinformisala javnost izmišljenim naslovom, te da se i ovim putem vrši pritisak na CIK.
Ovog puta je uz sliku sadržaja označenog kao smeće priložena i slika koja bi trebala da pokaže kako izgleda “stvarna vijest” - barem po mišljenju izbornog stožera ove stranke:

Isti cilj, različite metode! Medijski pritisci na Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) kontinuirano se provode posljednjih dana s ciljem zbunjivanja, dezinformiranja i lažnog usmjeravanja javnosti. Metode za takvo što se režiraju na sve moguće načine. Prije samo nekoliko dana, šef misije OSCE-a u našoj zemlji istaknuo je kako on i njegova delegacija imaju puno povjerenje i daju potporu radu SIP-a BiH. Današnji naslov, u maniri estradnih vijesti, šalje jasan signal kako će OSCE izvršiti reviziju izbornog procesa te kako je upitno hoće li uopće doći do održavanja Općih izbora. Medijski pritisci, obmane i lažno informiranje kako u kontekstu domaćih, a isto tako međunarodnih institucija, moraju biti prepoznati!

No, iako Berton jeste izjavio da OSCE ima povjerenje u CIK, jednako je tačna i činjenica da je odgovorio na pitanja novinarke “Vijesti” o potencijalnim izbornim prevarama i neregularnostima, čijem je negiranju - barem na osnovu dosadašnjeg sadržaja - dominantno posvećena stranica “Smeće vijesti”. Naslov "Slobodne Bosne" - neosporno senzacionalistički - odnosi se na izjave koje Berton jeste dao portalu "Vijesti" dva dana nakon izjave koju je prenijela televizija "N1":

VIJESTI:
- Kakav je stav Misije OSCE-a o tezama da bi izbori trebalo da budu odgođeni, zbog sumnje u veliku izbornu prevaru?
BERTON:
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je još 2002. godine, u potpunosti prenijela organizaciju izbora u nadležnost Centralne izborne komisije BiH i izborne administracije na nižem nivou. Sada je na CIK-u i zakonodavnim i izvršnim strukturama ove države da odluče da li je neophodno donijeti tako drastičnu mjeru.
(...)
VIJESTI:
- Ogromna razlika između broja važećih izdatih bosanskohercegovačkih ličnih karata i broja registrovanih birača za izbore u oktobru bila je predmet hitnog sastanka IDDEEA-e i CIK-a. Prema ocjeni Misije OSCE-a, postoji li potreba da se u ovaj slučaj uključe istražni organi?
BERTON:
Ponavljam, ta razlika, sama po sebi, nije razlog da sumnjamo u nedostatak tačnosti ili integriteta biračkog spiska. Međutim, možda je potrebno izvršiti reviziju ili detaljnu razradu strukture numeričke razlike kako bi se spriječila bilo kakva mogućnost izborne prevare.

U ostala četiri članka, objavljena po jednom dnevno, HDZ se čak nije potrudio ni da objasni zašto je određena vijest proglašena smećem. Osim screenshota članaka na portalima „Slobodna Bosna“ i „Vijesti.ba“, nove “analize” sadrže tek naslove i niti jednu dodatnu riječ objašnjenja zašto su članci sporni.

Pored članka iz „Slobodne Bosne“ stoji samo naslov: „Objektivnost i logika režimskih medija“. U drugom slučaju, izjava Željka Komšića za portal „Vijesti.ba“ u naslovu se opisuje kao  „Promoviranje i sudjelovanje u rušenju Ustava BiH“. U trećem se ponovo na meti našao portal „Vijesti“ zbog prenošenja izjave Dragana Čovića da bi izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH stali "započeti projekti". To je ocijenjeno kao “Izazivanje straha prenošenjem “dorađenih” poruka”, iako je istu izjavu u identičnom obliku prenijelo na desetine drugih medija. HDZ ni ovdje nije objasnio na koji način je Čovićeva poruka  “dorađena”, to jest nekorektno prenesena.

U četvrtom slučaju - ponovo sa portala “Vijesti” - uopšte se ne radi o bilo kakvoj vijesti. Riječ je o autorskom članku Esada Durakovića, prenesenom sa portala “Depo”. Slika ovog članka na HDZ-ovom portalu je naslovljena “Poticanje na međunacionalnu mržnju je kazneno djelo” - za koje se, po svemu sudeći, optužuje Duraković zbog iznošenja stava da je izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH “patriotski i probosanski”, dok je izbor Dragana Čovića “antibosanski i usmjeren ka disoluciji BiH”.

 

 

HDZ je, dakle, na svom poluanonimnom “medijskom projektu” širokogrudo ocjenjivao ne samo vijesti, već i lične stavove koji mu se ne dopadaju, kao rušenje ustavnog poretka, izazivanje mržnje i straha, antihrvatsku propagandu i tome slično. U nevelikom “uzorku” od 7 objava, u smeću su se našle osobe i mediji čije viđenje dvije ključne teme se razlikuje od HDZ-ovog: jedna je kandidatura Željka Komšića za Predsjedništvo BiH, a druga izvještavanje o manipuliranju biračkim spiskovima i sa njim povezanim (ne)djelovanjem CIK-a.

Ono što je posebno zanimljivo u cijeloj priči je interakcija HDZ-ovog “kopanja po smeću” sa drugim medijima i portalima koji izvještavaju o predizbornoj kampanji u BiH, od kojih je nekolicina požurila da odbrani ovu stranku od kritika za pokretanje ovakvog "projekta". No, to je svakako tema za posebnu analizu. U svemu tome, posebno je ironična činjenica da je politička partija koja trenutno učestvuje u svim postojećim nivoima vlasti - od državnog, preko entitetskog i kantonalnog, do lokalnog - za jednu od svojih "analiza" iskoristila epitet - “režimski medij”.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Tijana Cvjetićanin Objavljeno: 26. 09. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Dokument o pristanku na vanrednu vakcinaciju predstavljen kao Pfizerova “zvanična objava”

Zavjerolog Saša Borojević objavio je na Facebooku fotografiju dokumenta za...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Vakcine za Covid-19 zaista postoje i nisu nikakvi “genetski tretmani”

Mila Alečković, poznata teoretičarka zavjere, u intervjuu objavljenom na Yo...

Lažna vijest Pseudonauka
Lažna vijest
Fotografija istrage protiv republikanskih političara iskorištena za lažnu vijest o izbornoj krađi u Americi

Na Facebook profilu Nikole Sandulovića, osnivača Republikanske stranke u Sr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me