Raskrinkavanje.ba

Kad HDZ sortira “smeće“

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

U “analizama” izbornog stožera HDZ BiH, sadržaj portala Vijesti proglašen je smećem 4 puta, Slobodna Bosna dvaput, a jednu ovakvu uvredu dobio je i Klix.

HDZ BiH je 19.9.2018. objavio je da pokreće stranicu degutantnog naziva “Smeće vijesti”. Stranicu je, kako je navedeno u saopštenju ove stranke, kreirao Izvršni izborni stožer HDZ-a BiH koji će “selektirati svaki dan, objavljene vijesti u medijima i druge oblike izražavanja za koje smatramo da ne odražavaju istinu i objektivnost, a koje se tiču političkog djelovanja naše stranke i naših kandidata.”
Saopštenje je, u nešto izmijenjenom obliku, postavljeno i na početnu stranicu “Smeće vijesti”. Iz ove verzije je izbačen dio gdje se pominje HDZ-ov izborni stožer:

U želji da točno i objektivno stječete sliku političkih i društvenih događanja u Bosni i Hercegovini i šire, odlučili smo selektirati vijesti i druge oblike izražavanja za koje smatramo da ne odražavaju istinu i objektivnost, a koje se tiču političkog djelovanja naše stranke i naših kandidata.
Čvrsto smo opredjeljeni za slobodu izražavanja i slobodu mišljenja. Posebno smatramo da je važna politička tolerancija u vrijeme kampanje. No, ipak dužni smo štititi istinu i objektivan pristup problemima i temama.
Zbog toga, sve tekstove u medijima, izjave i druge oblike komunikacije koji ne odražavaju načelo istinitosti smjestit ćemo u “Smeće vijesti” i javnost ćemo upoznavati s tim odlukama.
U nadi da dijelimo istu zabrinutost za objektivnost javnog prostora pozivamo Vas na suradnju. Upoznajte nas sa sadržajima za koje smatrate da nisu u duhu tolerancije, kulture javnog i političkog dijaloga.

Sama stranica je registrovana osam dana prije objave saopštenja, 11.9.2018. i ne sadrži nikakve podatke o vlasništvu i autorima/kama tekstova. Stranica je bila neaktivna do 20.9. kada je objavljen i prvi tekst posvećen “zaštiti istine, objektivnosti i kulturi dijaloga” - onako kako ih vidi izborni stožer HDZ-a.

Prvi članak koji je HDZ BiH proglasio smećem objavljen je na portalu „Vijesti“. Od tog trenutka, istom portalu će biti posvećeno ukupno 4 od 7 “analiza” HDZ-ovog izbornog stožera. Članak pod naslovom „Sprema li se brutalna prevara na izborima: HDZ negira krađu“, tematizira zabilježeni vrtoglavi porast broja birača registrovanih za glasanje poštom iz Hrvatske, uz dokumentovanu podršku, odnosno umiješanost potpredsjednika HDZ Hrvatske, Milijana Brkića.

HDZ-ov izborni stožer je na svojoj “istinoljubivoj” stranici objavio sliku članka, bez teksta ili linka na kom bi se isti mogao pročitati. Slika prikazuje tek naslov i ilustraciju, “zgodno” izostavljajući uvod koji se odnosi na dokumente objavljene na “Žurnalu” - to jest na vezu Brkića i Marija Bebića, člana HDZ-a Hrvatske i jednog od direktora Hrvatske pošte, sa registracijom birača koji bi iz Hrvatske glasali na izborima u BiH. Bez ikakvog suštinskog osvrta na sadržaj članka, HDZ ga preko svoje stranice za "monitoring medija" proglašava smećem čiji je cilj stvaranje „antihrvatske histerije“ i pritisak na Centralnu izbornu komisiju:

Smeće Vijesti – Antihrvatska propaganda s ciljem stvaranja straha i histerije

Nebrojeno puta do sada, svaki izborni ciklus u Bosni i Hercegovini stvara se medijski naboj i negativni društveni ambijent oko  izbornih prevara. Spinovi koji se stvaraju u kojekakvim političkim, medijskim i nevladinim centrima moraju biti jasno prepoznati kao propaganda koja ima cilj stvaranja antihrvatske histerije. Etiketiranje hrvatskog naroda, HDZ-a BiH, HNS-a BiH i koalicijskih stranaka dobro je uhodana praksa pojedinih medija koji na sve načine nastoje ispuniti politike određenih centara s ciljem skretanja pozornosti s ključnih političkih tema i događanja u cijeloj Bosni i Hercegovini.
(...)
Pokušajima spinovanja, zastrašivanja javnosti i stvaranjem pritiska na instituciju SIP-a BiH na sve načine pokušava se hrvatskom narodu uskratiti prava i mogućnost sudjelovanja i glasanja na Općim izborima u listopadu, uvlačeći u negativni kontekst HDZ BiH i sestrinsku stranku u Republici Hrvatskoj. Takva suradnja i pomoć koja je uvijek bila isključivo u domeni strogih zakonskih regulativa i normi pokazuje se kao “trn u oku” medijima koji na ovakav način žele napraviti bespotreban spektakl, stvaranje straha i uskraćivanje temeljnih i Ustavom propisanih prava jednog konstitutivnog naroda.

 

Drugi članak označen kao smeće objavljen je 21.9.2018. na portalu „Klix“ ("Na izborima će opet "glasati" hiljade mrtvih, na biračkom spisku u Stocu žena od 111 godina"). Povod za članak bio je Facebook status Demira Mahmutćehajića, člana SDP-a iz Stoca,  koji je govorio o neažuriranom biračkom spisku i u izjavi za „Klix“ iznio stav o uticaju HDZ i SNSD na Centralnu izbornu komisiju. To je ujedno i jedini podatak koji se vidi u “analizi” HDZ-ovog izbornog stožera, gdje je ponovo priložena samo fotografija dijela teksta, na kojoj je podvučeno ime Demira Mahmutčehajića. Komentar diskredituje cijeli tekst naprosto na osnovu činjenice da je u njemu izneseno Mahmutčehajićevo mišljenje o “mrtvim glasačima”.

Smeće Vijesti – “Iskustvo” u izbornim procesima kao metoda “poštenih” izbora

Može li sveukupna bosanskohercegovačka javnost biti objektivno, korektno i valjano medijski informirana i imati stvarnu sliku izbornih događanja ako je glavni komentator tih procesa osoba protiv koje se vodi sudski postupak i koja je na najbrutalniji način prekinula izborni proces i sudjelovala u tučnjavi i ozljeđivanju članova Izbornoga povjerenstva?  Prosudite sami!

 

Treća objavljena “analiza” nosi naziv „Smeće Vijesti – Pritisci, obmane i dezinformacije“ i odnosi se na članak portala „Slobodna Bosna“ sa naslovom „ŠEF MISIJE OSCE-a IMA RJEŠENJE: "Izbornu prevaru SPRIJEČITI REVIZIJOM, CIK treba da odluči hoće li izbori biti odloženi". Iako ovog puta nije "uslikan", portal “Vijesti” je izvor i ovog članka - radi se o intervjuu sa šefom misije OSCE u BiH, Bruceom Bertonom, objavljenom 20.9.2018. pod nazivom “Razlika u broju ličnih karata i biračkog spiska nije razlog za sumnju, revizijom spriječiti prevare”.  HDZ je u ovom slučaju presudio da je „Slobodna Bosna“ dezinformisala javnost izmišljenim naslovom, te da se i ovim putem vrši pritisak na CIK.
Ovog puta je uz sliku sadržaja označenog kao smeće priložena i slika koja bi trebala da pokaže kako izgleda “stvarna vijest” - barem po mišljenju izbornog stožera ove stranke:

Isti cilj, različite metode! Medijski pritisci na Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) kontinuirano se provode posljednjih dana s ciljem zbunjivanja, dezinformiranja i lažnog usmjeravanja javnosti. Metode za takvo što se režiraju na sve moguće načine. Prije samo nekoliko dana, šef misije OSCE-a u našoj zemlji istaknuo je kako on i njegova delegacija imaju puno povjerenje i daju potporu radu SIP-a BiH. Današnji naslov, u maniri estradnih vijesti, šalje jasan signal kako će OSCE izvršiti reviziju izbornog procesa te kako je upitno hoće li uopće doći do održavanja Općih izbora. Medijski pritisci, obmane i lažno informiranje kako u kontekstu domaćih, a isto tako međunarodnih institucija, moraju biti prepoznati!

No, iako Berton jeste izjavio da OSCE ima povjerenje u CIK, jednako je tačna i činjenica da je odgovorio na pitanja novinarke “Vijesti” o potencijalnim izbornim prevarama i neregularnostima, čijem je negiranju - barem na osnovu dosadašnjeg sadržaja - dominantno posvećena stranica “Smeće vijesti”. Naslov "Slobodne Bosne" - neosporno senzacionalistički - odnosi se na izjave koje Berton jeste dao portalu "Vijesti" dva dana nakon izjave koju je prenijela televizija "N1":

VIJESTI:
- Kakav je stav Misije OSCE-a o tezama da bi izbori trebalo da budu odgođeni, zbog sumnje u veliku izbornu prevaru?
BERTON:
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je još 2002. godine, u potpunosti prenijela organizaciju izbora u nadležnost Centralne izborne komisije BiH i izborne administracije na nižem nivou. Sada je na CIK-u i zakonodavnim i izvršnim strukturama ove države da odluče da li je neophodno donijeti tako drastičnu mjeru.
(...)
VIJESTI:
- Ogromna razlika između broja važećih izdatih bosanskohercegovačkih ličnih karata i broja registrovanih birača za izbore u oktobru bila je predmet hitnog sastanka IDDEEA-e i CIK-a. Prema ocjeni Misije OSCE-a, postoji li potreba da se u ovaj slučaj uključe istražni organi?
BERTON:
Ponavljam, ta razlika, sama po sebi, nije razlog da sumnjamo u nedostatak tačnosti ili integriteta biračkog spiska. Međutim, možda je potrebno izvršiti reviziju ili detaljnu razradu strukture numeričke razlike kako bi se spriječila bilo kakva mogućnost izborne prevare.

U ostala četiri članka, objavljena po jednom dnevno, HDZ se čak nije potrudio ni da objasni zašto je određena vijest proglašena smećem. Osim screenshota članaka na portalima „Slobodna Bosna“ i „Vijesti.ba“, nove “analize” sadrže tek naslove i niti jednu dodatnu riječ objašnjenja zašto su članci sporni.

Pored članka iz „Slobodne Bosne“ stoji samo naslov: „Objektivnost i logika režimskih medija“. U drugom slučaju, izjava Željka Komšića za portal „Vijesti.ba“ u naslovu se opisuje kao  „Promoviranje i sudjelovanje u rušenju Ustava BiH“. U trećem se ponovo na meti našao portal „Vijesti“ zbog prenošenja izjave Dragana Čovića da bi izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH stali "započeti projekti". To je ocijenjeno kao “Izazivanje straha prenošenjem “dorađenih” poruka”, iako je istu izjavu u identičnom obliku prenijelo na desetine drugih medija. HDZ ni ovdje nije objasnio na koji način je Čovićeva poruka  “dorađena”, to jest nekorektno prenesena.

U četvrtom slučaju - ponovo sa portala “Vijesti” - uopšte se ne radi o bilo kakvoj vijesti. Riječ je o autorskom članku Esada Durakovića, prenesenom sa portala “Depo”. Slika ovog članka na HDZ-ovom portalu je naslovljena “Poticanje na međunacionalnu mržnju je kazneno djelo” - za koje se, po svemu sudeći, optužuje Duraković zbog iznošenja stava da je izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH “patriotski i probosanski”, dok je izbor Dragana Čovića “antibosanski i usmjeren ka disoluciji BiH”.

 

 

HDZ je, dakle, na svom poluanonimnom “medijskom projektu” širokogrudo ocjenjivao ne samo vijesti, već i lične stavove koji mu se ne dopadaju, kao rušenje ustavnog poretka, izazivanje mržnje i straha, antihrvatsku propagandu i tome slično. U nevelikom “uzorku” od 7 objava, u smeću su se našle osobe i mediji čije viđenje dvije ključne teme se razlikuje od HDZ-ovog: jedna je kandidatura Željka Komšića za Predsjedništvo BiH, a druga izvještavanje o manipuliranju biračkim spiskovima i sa njim povezanim (ne)djelovanjem CIK-a.

Ono što je posebno zanimljivo u cijeloj priči je interakcija HDZ-ovog “kopanja po smeću” sa drugim medijima i portalima koji izvještavaju o predizbornoj kampanji u BiH, od kojih je nekolicina požurila da odbrani ovu stranku od kritika za pokretanje ovakvog "projekta". No, to je svakako tema za posebnu analizu. U svemu tome, posebno je ironična činjenica da je politička partija koja trenutno učestvuje u svim postojećim nivoima vlasti - od državnog, preko entitetskog i kantonalnog, do lokalnog - za jednu od svojih "analiza" iskoristila epitet - “režimski medij”.

(raskrinkavanje.ba)