Kad kazna putuje kroz vrijeme: Stvarne fotografije i lažne vijesti

Čitatelj Raskrinkavanja nam se obratio porukom na Facebooku, u kojoj je poslao link članka objavljenog na portalu Saznajemo, sa upitom da li je vijest istinita. 

Članak koji nam je proslijeđen objavljen je 29. novembra na portalu Saznajemo pod sljedećim naslovom:

Pogledajte Allahovu kaznu! Ovaj čovjek je zapalio Kur’an u Norveškoj (FOTO)

Cijeli članak sastoji se od dvije kratke rečenice i jedne fotografije:

Pogledajte Allahovu kaznu!
Ovaj čovjek je zapalio Kur’an u Norveškoj (FOTO)

Portal Saznajemo jedini je od portala na našim jezicima objavio ovu vijest. Međutim, fotografija kruži društvenim mrežama i objavljena je na nekoliko privatnih profila i stranica, između ostalog i na stranicama “Bošnjačka TV Novi Pazar” i “Ne gubi nadu u Allahovu milost”. 

Google pretragom fotografije došli smo do članka objavljenog u septombru ove godine na portalu AFP Fact Check koji analizira sličnu vijest objavljenu da drugim jezicima. 

Analiza AFP-a se bavi člancima i objavama na društvenim mrežama koji sadrže samo donju fotografiju koja prikazuje muškarca u bolničkom krevetu. Članci i objave sa društvenih mreža koje sadrže tu fotografiju, zajedno sa opisom da je u pitanju čovjek koji je zapalio Kur’an, kruže internetom od 2017. godine na portalima na različitim jezicima, primarno Indonezijskom. U toj verziji priče, čovjeku sa fotografije su, navodno, nakon što je zapalio Kur’an, “svi prsti zamaglili, propadali i postali crni. Osim toga, njegove su rane puštale i neugodan miris”, navode portali. U tim člancima i objavama koji se i danas dijele, nije bilo riječi niti o identitetu osobe, niti o detaljima pomenutog paljenja Kur’ana, poput lokacije na kojoj se događaj desio. 

Kako je AFP je ustanovio, nije tačna informacija da je čovjek sa fotografije iz bolničkog kreveta zapalio Kur’an. U pitanju je Paul Gaylord iz Oregona o kojem je još prije 7 godina pisao The Guardian.

The Guardian je još 2012. napisao kako “Paul Gaylord više nije u kritičnom stanju, već strahuje za prste i nožne prste nakon ugriza mačke od kojeg je dobio kugu, uzrokovanu bakterijom Yersinia pestis”. “Bio sam u komi 27 dana, tokom kojih su mi se ruke i noge zarazile i počeli crniti” rekao je Paul u intervjuu za The Guardian dvije godine kasnije.

Autor fotografije koju je objavio portal Saznajemo, oživio je priču iz 2017. godine, pri čemu joj je dodao još jednu fotografiju iznad slike Paula Gaylorda. 

Fotografija koja je dodana prikazuje lidera grupe “Stop islamizaciji Norveške” (SIAN), Larsa Thorsena. Ova grupa je organizovala anti-islamsko okupljanje u Norveškom gradu Kristiansand 16. novembra 2019. Tokom okupljanja su 2 kopije Kur’ana bačene u smeće, dok je Lars Thorsen jednu kopiju spalio.

Paul Gaylord, čovjek sa donje fotografije iz bolničkog kreveta, nema nikakve veze sa spaljivanjem Kur’ana u Norveškoj, koje je prikazano na gornjoj fotografiji, na kojoj je zapravo Lars Thorsen.

S tim u vezi, članak portala Saznajemo ocjenjujemo kao lažnu vijest

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 30. 11. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me