Kad se BiH „zatrese“ u lažnom mediju

Po ko zna koji put, anonimni portal je preuzeo članak iz drugog medija, i pritom izmislio tvrdnju u naslovu.

Članak preuzet iz drugog medija, sa vlastitom, senzacionalističkom uredničkom opremom, formula je za klikove na lažnim portalima. Tako je bilo i u slučaju portala “CIK media” koji je članak objavio 27. januara članak pod naslovom:

„Bakir je ovo ponudio Komšiću, odgovor će zatresti cijelu BiH“

Već iz prvog pasusa teksta uviđamo da nije u pitanju autorski tekst portala “CIK”, nego da je u pitanju članak koji je originalno objavljen na portalu “Klix”:

Lideri stranaka koje čine Bh. blok u četvrtak će, saznaje Klix.ba, održati sastanak na kojem će biti riječi o posljednjim dešavanjima, kako na političkoj sceni, tako i u samom Bh. bloku zbog pojedinačno iznesenih stavova u medijima o mogućem participiranju u vlasti.Susret je zakazan kod predsjednika Demokratske fronte (DF) Željka Komšića koji je za vikend izazvao blagi potres koji svojih političkih saveznika u Bh. bloku nakon izjave koja je protumačena tako da bi DF mogao krenuti ka vlasti.

Portal „CIK-media“ prepoznatljiv je po preuzimanju članaka iz drugih medija, kojima onda dodaje netačne i izmišljene naslove.  Naslov originalnog članka na “Klixu” je glasio „Sastanak u četvrtak: Hoće li Komšić zadati "smrtonosni udarac" Bh. bloku“? Članak govori o najavi sastanka Bh. bloka, te mogućoj koaliciji između SDA i DF.

Ponuda o kojoj se govori u tekstu jeste ponuda za formiranje vlasti i ništa konkretnije od toga:

Komšićeva izjava koju je dao u intervjuu za podgoričku Pobjedu proteklog vikenda dolazi nakon tajnog sastanka Bakira Izetbegovića i Željka Komšića koji je održan prošle sedmice.
Lider SDA je, prema svemu sudeći, Komšiću stavio ponudu na stol i sada čeka odgovor. I sigurno je da Izetbegović neće čekati dugo, jer evidentno je da je SDA krenula u konkretizaciju partnerskih odnosa za naredni mandat na federalnom i državnom nivou.

Odgovor Željka Komšića koji je, kako navodi “CIK media” “zatresao” BIH, glasi:

"Iako je opozicioni status u našem biračkom tijelu veoma popularan, bojim se da bi logika vječne opozicije u političkom smislu mogla doći glave i ljevici i političkim strukturama koje se zalažu za multietničku BiH. Jer građani će u jednom momentu s pravom reći, dobro, pa zašto mi uopće za vas glasamo", rekao je Komšić." (...)
Problem je to što Bh. blok nije politički profilisan. Suviše je među nama razlilčitih ideja. Da li će Bh. blok imati snage i volje da artikulira neku novu ideju, ne mogu reći lijevu, budući da Naša stranka tvrdi da je socijalno-liberalne orijentacije - ne znam. Možda vrijedi probati. Međutim, znajući kako to ide u BiH, moram reći da nisam optimista", rekao je Komšić.

S obzirom na to da je riječ o senzacionalističkom naslovu, koji nema uporište u tekstu, odnosno zbog činjenice da se nije "tresla BiH" kako se navodi u naslovu na portalu "CIK media", članak ocjenjujemo kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 04. 03. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me