Kad se u Visokom sretnu “Alan Ford” i “Marti Misterija”

Portal Faktor objavio je vijest da će od 7. do 13. maja u Visokom biti održana međunarodna konferencija posvećena „energiji piramida“, uz učešče “svjetskih stručnjaka za piramide”.

“Faktor” je 15. aprila prenio najavu Fondacije „Arheološki park: bosanska piramida Sunca“ da će se u Visokom održati međunarodna konferencija sa učešćem međunarodnih stručnjaka za piramide. Tačnije, tema konferencije je „energija piramida“, a kako prenosi Faktor, učesnici su „vodeći“ u tom polju.

[1]Od 7. do 13. maja  u Visokom će biti održana međunarodna konferencija o energiji piramida. Tim povodom, svoj dolazak su potvrdili neki od vodećih svjetskih stručnjaka za piramide. 

Vijest, tačnije najava sama po sebi ne bi bila naročito sporna, da njen autor ne uzima zdravo za gotovo stav da se u Visokom uistinu nalaze piramide – čije bi samo postojanje promijenilo istoriju ljudske vrste – te bez ikakvog otklona navodi „stručne“ reference najavljenih govornika na konferenciji.

Raskrinkavanje je istražilo neke od učesnika konferencije, koji (u najboljem slučaju) dolaze sa duboke akademske margine na kojoj se sreću teorija zavjere i pseudo-nauka.

[2]„Iz Rusije dolazi prof.dr. Konstantin Korotkov s Univerziteta u Sankt Peterburgu koji je patentirao uređaje za proučavanje uticaja energije piramida na prostor i ljude. Uz njega će biti i čuveni graditelj piramida u Moskvi, St. Peterburgu i Tomsku Valery Uvarov.“

Dr. Valery Mihajlovič Uvarov je neka vrsta kulta u krugovima “ufologa” i teoretičara zavjere. Evo kako jedan od takvih portala, “Alternativa” piše o njemu:

[3]Član je ruskog geografskog društva, šef Odjela za istraživanje NLO-a pri Ruskoj akademiji nacionalne sigurnosti u St. Petersburgu, direktor Međunarodnog NLO instituta te je posvetio više od 14 godina u istraživanju drevnih egipatskih piramidalnih tehnologija. ... Valery Uvarov je upoznat sa istraživanjima paralelnih realiteta Zemlje i svrhom piramida na globalnom planu. Intenzivno radi na proučavanju utjecaja energije piramida na liječenje raka i drugih bolesti, podizanje imuniteta ili utjecaja na agrikulturu... Zbog svog visokog vojnog ranga, ima gotovo neograničeni pristup informacijama koje kontrolira Vlada Rusije. Imao je uvid u sve izvještaje o udesima neidentificiranih letjelica (NLO) tako da mu je poznato i podrijetlo tih letjelica.

Sljedeći na listi „stručnjaka” je Konstantin Korotkov, autor knjiga „Svjetlo poslije života: eksperimenti i deje o promjenama kirlijanskih fotografija”, „Aura i svijest: Novi stadij naučnog razumjevanja”  i „Ljudska energetska polja: Studija sa GDV bioelektrografijom“.
Ukratko, cijeli Korotkovljev „naučni opus“ temelji se na postojanju „aure“, odnosno snimanju „aure“ kako živih bića, tako i predmeta.

Potom slijede velika „naučna“ imena, prof. Dr. Jiten Bhat, te Ken Rohla.

Jiten Bhat se predstavlja kao „bioenergetski naučnik“ i utemeljitelj koncepta „yantra“ i „pyravastu“ piramida. Na svojoj stranici, Bhat u prepoznatljivom new age maniru nudi zainteresovanima „brzo i lako uputstvo da privuku više bogatstva i blagostanja od utemeljitelja pyravastua. Dokazane tehnike ispravljanja nedostataka vastua i Feng shuia bez fizičkih izmjena ili pomjeranja“. Pyravastu je po njegovim riječima u stanju unijeti „novi mir, prosperitet i sreću u vaš život. Pyravastu je nauka ostvarenja ravnoteže i harmonije korekcija na fundamentalnom nivou uz preprogramiranu pomoć piramide Yantra“.

Ken Rohla, pak, je pobornik jedne od najrasprostranjenijih teorija zavjere današnjice, postojanja kemtrejlsa (chemtrails). Rohla je istaknuti borac protiv ove izmišljene “pošasti”, koji tvrdi da kemtrejls može biti uklonjen upotrebom “orgonske ili skalarne energije”, te da „može račistiti nebo iznad vaše kuće“, kao i „neutralizovati štetnu EMF radijaciju i popraviti vaše mentalno i fizičko zdravlje“.

Pored stručnjaka za sve i skalarnu energiju, na konferenciji će se obratiti i Saša Nađfeji, izvršni direktor Centra za istraživanje i ekologiju „Duh Rtnja“. Planina Rtanj u Srbiji, je, slično kao i Visočica u BiH, od strane ovakvih “stručnjaka” proglašena za izvor čudotvorne energije, sa potencijalom da i sam “postane piramida”. Ali, pod uslovom da mu (po Nađfejievim riječima) „pružite ljubav“. Centar se naime, po vlastitim riječima, bavi istraživanjima koja se odnose na „piramidalnoi i kupasti reljef planine Rtnja i njene okoline kao i jonizujućih i geo zračenja.“ Drugim riječima – “šatrologijom”.

Sljedeći na listi gostiju je Goran Marjanović, također iz Srbije, koji će govoriti o “skalarnim valovima izmjerenim na bosanskim piramidama”. Marjanović je autor uistinu hrabre tvrdnja da je Nikola Tesla „imao direktan kontakt sa kosmičkim znanjem“, šta god to značilo, odnosno da je „bio svestan da će čovečanstvo tek za hiljadu godina shvatiti kosmičke zakone“, te “komunicirao sa Marsovcima“.

Posljednji na listi najavljenih govornika je Brahmarshi Patriji, koji je, po priznanju iznesenom na vlastitoj web-stranici „prosvjetljen 1979. nakon nekih ozbiljnih eksperimenata sa meditacijom“ (šta god to značilo). Patriji je i utemeljitelj Pokreta piramidalnih duhovnih udruženja (Pyramid Spiritual Societies Movement) čija je jedina svrha da širi „ananapasti meditaciju, vegetarijanizam, duhovnu nauku i dobrobiti energije piramida“.

Drugim riječima, nijedan od najavljenih gostiju na konferenciji koju organizuje fondacija Semira Osmanagića, nije, kako bi se to reklo, ni prošao pored nauke ili legitimne akademske karijere. Cijela stvar mnogo više podsjeća na hibrid stripova „Alan Ford“ i „Marti Misterija“, nego na bilo kakav “skup stručnjaka”.

Faktor” nikada nije odgovorio na naš upit o tome po kojim je kriterijima ovu “veselu družinu” predstavio kao svjetske stručnjake za bilo šta - uključujući i piramide.

Ovakvu najavu, stoga, ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Napomena

1.9.2023. Članci portala Bljesak i Haber koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom i dodata im ocjena zbog tehničkih razloga.

(raskrinkavanje)

Footnotes

  1. ^ Citat: Faktor 
  2. ^ Citat: Faktor
  3. ^ Citat: Alternativa
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 01. 05. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Namirnice sa šelakom ne sadrže insekte

Snimci korištenja aplikacije koja očitava bar kodove na namirnicama i preds...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s o...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me