Kada anonimni portali donose ekskluzivu: Šešelj nije završio u bolnici

Kada osam anonimnih portala objavi eksluzivnu informaciju koju ne možete pronaći nigdje drugo, vjerovatno je u pitanju lažna vijest.

Ocijenjeni članci
Dobar Dan Lažna vijest; Nostalgično Prenošenje lažnih vijesti; Viralno Danas Prenošenje lažnih vijesti; Žena Portal Prenošenje lažnih vijesti; Super Čarobni Svijet Prenošenje lažnih vijesti; Globalno Prenošenje lažnih vijesti; Direktno.rs Prenošenje lažnih vijesti; Balkanika News Prenošenje lažnih vijesti;

Vijest koja govori da je Vojislav Šešelj završio u bolnici u teškom stanju, objavljena je  13. juna na portalu “Dobar dan”, a zatim prenesena na nekoliko sličnih anonimnih portala. Informacija se nije pojavila ni u jednom kredibilnom mediju.  

Uvodni dio članka donosi nekoliko detalja iz njegove biografije, a na kraju se nalazi svega nekoliko rečenica posvećenih navodnoj ekskluzivnoj vijesti:

I sa njim je gotovo: Vojislav Šešelj u teškom stanju prevezen u bolnicu
Kako smo uspjeli da saznamo, Šešelj je imao ozbiljne probleme sa zdravljem. Naime, radi se o njegovom problemu sa debelim crijevom. Kako je naša ekipa saznala Šešelj je u kritičnom stanju prevezen u bolnicu i bore se za njegov život. Naime, čini se da se kancer povratio i da Šešelj nije u najboljem stanju. Da li će se predsjednik radikala i ovaj put izvući ostaje nam da vidimo. Dosada je dobio mnoge bitke, tako da nas ne bi iznenadilo da dobije i ovu.

Portal “Dobar dan” kreiran je krajem decembra 2017. godine, a sve do danas na njemu ne postoji ime nijednog novinara ili urednika, kao ni bilo kakvi kontakt podaci. Portal nije direktno povezan ni sa jednom Facebook stranicom. Međutim, stranica pod nazivom “Ideje za dvorište” koja ima preko pola miliona lajkova, istog dana je podijelila koji se nalazi na slici desno. 

Ova Facebook stranica naime isključivo dijeli članke sa portala “Dobar dan”:

Nakon portala “Dobar dan”, još 7 ih je odlučilo prenijeti ovu vijest, te se pojavila i na nekoliko Facebook stranica.

Google pretraga, kao i pregled portala Srpske radikalne stranke na čijem čelu se nalazi Vojislav Šešelj, pokazuju da je nakon 13. juna Šešelj davao izjave i imao druge javne aktivnosti, to jest da nije “završio u bolnici”, kako tvrdi navedeni portal. Originalni članak ocjenjujemo kao lažnu vijest, a ostale kao prenošenje lažne vijesti.

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 04. 07. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Joe Biden “zaražen koronom” samo u klikbejt naslovu

Portal Slobodna Bosna je u naslovu svog članka ustvrdio da je predsjednik S...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me