Raskrinkavanje.ba

Kada izvor demantuje preneseni medijski izvještaj

Na sugestiju čitaoca, provjerili smo članak koji je objavljen na portalu "Saff" i prenesan na nekoliko drugi portala.

Članak na Saffu, pod nazivom "Hasan Nasrala: Bio sam radostan kad je srušen Mursi, u Siriji se borimo zbog šiizma, a ne zbog Asada", objavljen je 13.03.2018. godine. Tekst je prenesen sa Iranskog web portala “Fardanews” i tematizirao je navodni sastanak generalnog sekretara Hezbolaha Hasana Nasrale sa grupom iranskih državljana nastanjenih u Libanu.

Ne ulazeći u samu tematiku članka, zahvaljujući linku koji nam je poslao naš čitalac, na stranici "Fardanews" saznali smo da je Hezbolah u potpunosti demantovao izvještaj. Članak je izbrisan, a "Fardanews" je uputio izvinjenje čitaocima zbog propusta.

Isti članak su prenijeli i “Islam press” i “Sandžak press”, navodeći “Saff” kao izvor.

Kontaktirali smo sva tri medija sa upitom za komentar, nakon čega je "Saff" uklonio članak sa stranice, bez objave demantija ili izvinjenja čitaocima. “Sandžak press” nas je obavijestio da će oni uraditi isto, ali do momenta objave to nisu učinili. Od Islam pressa nismo dobili nikakvu povratnu informaciju te je vijest još uvijek dostupna. Zbog činjenice da je prvobitni izvor medijskog teksta demantovao navode naknadno, portalima koji su prenijeli vijest dajemo ocjenu greška.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Greška 12.03.2018

Saff: Hasan Nasrala: Bio sam radostan kad je srušen Mursi, u Siriji se borimo zbog šiizma a ne zbog Asada

Iranski web portal Fardanews objavio je poduži tekst u kojem govori o sastanku lidera Hezbolaha Hasana Nasrale sa grupom iranskih državljana nastanjen...

  • Greška
Greška 13.03.2018

Islam PRESS: Hasan Nasrala: Bio sam radostan kad je srušen Mursi, u Siriji se borimo zbog šiizma a ne zbog Asada

Iranski web portal Fardanews objavio je poduži tekst u kojem govori o sastanku lidera Hezbolaha Hasana Nasrale sa grupom iranskih državljana nastanjen...

  • Greška
Greška 13.03.2018

Sandžak PRESS: Hasan Nasrala: Bio sam radostan kad je srušen Mursi, u Siriji se borimo zbog šiizma a ne zbog Asada

Hasan Nasrala: Bio sam radostan kad je srušen Mursi, u Siriji se borimo zbog šiizma a ne zbog Asada

  • Greška