Kada mediji od ubistva naprave “seks skandal”

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Mediji su krajnje neprofesionalo izvijestili o ubistvu mlade žene koje se dogodilo hotelskoj sobi u Švicarskoj.

Švicarski grad Locarno je bio poprište ubistva 22-godišnje Ann Florence Reed. Njeno beživotno tijelo pronađeno je 9. Aprila 2019. godine na podu kupaonice u hotelske sobe u kojoj je odsjela sa svojim 29-godišnjim dečkom iz Njemačke, koji je uhapšen i optužen za njeno ubistvo.

Prenoseći vijest o ubistvu, britanski tabloidi su u naslov stavili neslužbenu informaciju da je uzrok smrti “seks igra”. Iz policijskih izvora “procurila” je informacija da je to obrazloženje koje je policiji dao njen dečko, koji je uhapšen i optužen za ubistvo. Mediji su u tome vidjeli priliku za senzaciju pa su naslovi koji ističu upravo “seks igru” objavljivani širom svijeta.

I na našem govornom području su mediji od ubistva napravili “seks skandal”. Tako je na portalu “Avaz” objavljen članak sa uznemirujućim nadnaslovom i netačnim naslovom:

ŠVICARSKA Gosti pozvali policiju nakon što su čuli snažno vrištanje iz sobe
Djevojka umrla u hotelu tokom spolnog odnosa: Seks-igrica pošla po zlu

U nastavku teksta je vijest koja u kojoj ne postoji ništa sporno i ništa što bi objasnilo senzacionalistički naslov.  

Gosti i osoblje hotela pozvali su policiju nakon što su čuli snažno vrištanje iz sobe u kojoj je 22-godišnjakinja bila smještena sa svojim 29-godišnjim dečkom iz Njemačke.
Dvadesetdevetogodišnjak državljanin Njemačke je priveden, a policiji je rekao da je Ana umrla tokom spolnog odnosa jer je seks-igrica pošla po zlu.
Djevojka je pronađena mrtva s manjim prijelomima i posjekotinama na tijelu, pišu švicarski mediji, prenosi Daily Mirror. Policija je izvijestila da je, najvjerovatnije, umrla od gušenja.
Njen dečko bit će zadržan u pritvoru i optužen za ubistvo, a švicarska policija u kontaktu je s britanskom kako bi tijelo djevojke što prije dopremili njenoj porodici.

Kao i većina medija koji su preuzeli ovu priču, i Avaz je u potpunosti ignorisao dijelove poput “manjih prijeloma”, “posjekotina na tijelu”, “snažnog vrištanja” te navod da je “umrla od gušenja”, pa je samo "seks-igrica" dospjela u naslov.

Sa druge strane, hrvatski portal “24sata” članak je “obogatio” informacijom o cijeni hotela u kojem je par odsjeo, dok je “Jutarnji list” podsjetio na luksuz.

Djevojku su našli mrtvu u utorak oko 7 sati, a svjedoci kažu da se iz njihove hotelske sobe po noći čula vika. Par je u hotel u grad Locarno u Švicarskoj stigao u ponedjeljak. Noćenje u hotelu košta oko 200 funti (oko 1720 kuna). /24sata.hr

GROZNA SMRT U LUKSUZNOM HOTELU NA OBALI JEZERA Javnost zgrožena epilogom strastvene noći, uhićen 29-godišnji Nijemac /jutarnji.hr

Oba portala su članak upotpunila fotografijama Ann Florence Reed koje su preuzete sa njenog ličnog Facebook profila.

Izvještavanje o slučaju u Švicarskoj razlikovalo se od onog u Velikoj Britaniji i kod nas. Asocijacija novinara iz Ticina je osudila način izvještavanja pojedinih medija i zatražila da se uklone fotografije žrtve koje su preuzete sa društvenih mreža.

Psihijatar i kriminolog Alessandro Meluzzi je za švicarske medije rekao kako je malo vjerovatno da je riječ o smrti koja je rezultirala “seks igrom”. U svojoj izjavi je također govorio o karakteristikama smrti koja nastupa kao posljedica “seks igre”, a koje se ne poklapaju sa dostupnim informacijama o slučaju smrti mlade Britanke. Za potpunu sliku onoga što se dogodilo treba sačekati nalaze autopsije nakon koje će biti sve jasnije šta se desilo, dodao je Meluzzi.

Mediji su u ovom slučaju istakli obrazloženje osobe optužene za ubistvo u naslov kako bi pridobili što veću pažnju koja se u konačnici pretvara u zaradu. Pri tom ni u jednom trenutku nisu imali poštovanja prema žrtvi i njenoj porodici. S obzirom na činjenicu da “seks-igra” nije zvanični razlog smrti, svi mediji će dobiti ocjenu dezinformacija, zbog isticanja samo tog aspekta u naslov, a svi objavljeni članci bit će ocijenjeni i kao klikbejt

Nakon što smo kontaktirali medije, portal "Fokus" je obrisao članak sa portala, te će dobiti ocjenu demantirano.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 17. 04. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nove lažne nagradne igre lažnih Bingo Facebook stranica

Nekoliko Facebook stranica koje oponašaju vizuelni identitet trgovačkog lan...

Lažna vijest
Lažna vijest
Organizacija RAND nije kreirala izvještaj u kom se “planiraju rat i energetska kriza”

Portal Epoha u svom članku tvrdi da je organizacija RAND Corporation autor...

Lažna vijest
Analiza
Kako portali zloupotrebljavaju Istinomjer za političku promociju i diskreditaciju

Fact-checking portal Istinomjer čest je izvor vijesti za bh. portale. Ipak,...

Razabiranje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me