Kada mediji od ubistva naprave “seks skandal”

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Mediji su krajnje neprofesionalo izvijestili o ubistvu mlade žene koje se dogodilo hotelskoj sobi u Švicarskoj.

Ocijenjeni članci
Avaz Dezinformacija; Klikbejt; Jutarnji.hr Dezinformacija; Klikbejt; Index Dezinformacija; Klikbejt; Srpska info Dezinformacija; Klikbejt; B1 info Dezinformacija; Klikbejt; Slobodna Dalmacija Dezinformacija; Klikbejt; BiH vijesti Dezinformacija; Klikbejt; Fokus Dezinformacija; Klikbejt; Demantirano; Big portal Dezinformacija; Klikbejt;

Švicarski grad Locarno je bio poprište ubistva 22-godišnje Ann Florence Reed. Njeno beživotno tijelo pronađeno je 9. Aprila 2019. godine na podu kupaonice u hotelske sobe u kojoj je odsjela sa svojim 29-godišnjim dečkom iz Njemačke, koji je uhapšen i optužen za njeno ubistvo.

Prenoseći vijest o ubistvu, britanski tabloidi su u naslov stavili neslužbenu informaciju da je uzrok smrti “seks igra”. Iz policijskih izvora “procurila” je informacija da je to obrazloženje koje je policiji dao njen dečko, koji je uhapšen i optužen za ubistvo. Mediji su u tome vidjeli priliku za senzaciju pa su naslovi koji ističu upravo “seks igru” objavljivani širom svijeta.

I na našem govornom području su mediji od ubistva napravili “seks skandal”. Tako je na portalu “Avaz” objavljen članak sa uznemirujućim nadnaslovom i netačnim naslovom:

ŠVICARSKA Gosti pozvali policiju nakon što su čuli snažno vrištanje iz sobe
Djevojka umrla u hotelu tokom spolnog odnosa: Seks-igrica pošla po zlu

U nastavku teksta je vijest koja u kojoj ne postoji ništa sporno i ništa što bi objasnilo senzacionalistički naslov.  

Gosti i osoblje hotela pozvali su policiju nakon što su čuli snažno vrištanje iz sobe u kojoj je 22-godišnjakinja bila smještena sa svojim 29-godišnjim dečkom iz Njemačke.
Dvadesetdevetogodišnjak državljanin Njemačke je priveden, a policiji je rekao da je Ana umrla tokom spolnog odnosa jer je seks-igrica pošla po zlu.
Djevojka je pronađena mrtva s manjim prijelomima i posjekotinama na tijelu, pišu švicarski mediji, prenosi Daily Mirror. Policija je izvijestila da je, najvjerovatnije, umrla od gušenja.
Njen dečko bit će zadržan u pritvoru i optužen za ubistvo, a švicarska policija u kontaktu je s britanskom kako bi tijelo djevojke što prije dopremili njenoj porodici.

Kao i većina medija koji su preuzeli ovu priču, i Avaz je u potpunosti ignorisao dijelove poput “manjih prijeloma”, “posjekotina na tijelu”, “snažnog vrištanja” te navod da je “umrla od gušenja”, pa je samo "seks-igrica" dospjela u naslov.

Sa druge strane, hrvatski portal “24sata” članak je “obogatio” informacijom o cijeni hotela u kojem je par odsjeo, dok je “Jutarnji list” podsjetio na luksuz.

Djevojku su našli mrtvu u utorak oko 7 sati, a svjedoci kažu da se iz njihove hotelske sobe po noći čula vika. Par je u hotel u grad Locarno u Švicarskoj stigao u ponedjeljak. Noćenje u hotelu košta oko 200 funti (oko 1720 kuna). /24sata.hr

GROZNA SMRT U LUKSUZNOM HOTELU NA OBALI JEZERA Javnost zgrožena epilogom strastvene noći, uhićen 29-godišnji Nijemac /jutarnji.hr

Oba portala su članak upotpunila fotografijama Ann Florence Reed koje su preuzete sa njenog ličnog Facebook profila.

Izvještavanje o slučaju u Švicarskoj razlikovalo se od onog u Velikoj Britaniji i kod nas. Asocijacija novinara iz Ticina je osudila način izvještavanja pojedinih medija i zatražila da se uklone fotografije žrtve koje su preuzete sa društvenih mreža.

Psihijatar i kriminolog Alessandro Meluzzi je za švicarske medije rekao kako je malo vjerovatno da je riječ o smrti koja je rezultirala “seks igrom”. U svojoj izjavi je također govorio o karakteristikama smrti koja nastupa kao posljedica “seks igre”, a koje se ne poklapaju sa dostupnim informacijama o slučaju smrti mlade Britanke. Za potpunu sliku onoga što se dogodilo treba sačekati nalaze autopsije nakon koje će biti sve jasnije šta se desilo, dodao je Meluzzi.

Mediji su u ovom slučaju istakli obrazloženje osobe optužene za ubistvo u naslov kako bi pridobili što veću pažnju koja se u konačnici pretvara u zaradu. Pri tom ni u jednom trenutku nisu imali poštovanja prema žrtvi i njenoj porodici. S obzirom na činjenicu da “seks-igra” nije zvanični razlog smrti, svi mediji će dobiti ocjenu dezinformacija, zbog isticanja samo tog aspekta u naslov, a svi objavljeni članci bit će ocijenjeni i kao klikbejt

Nakon što smo kontaktirali medije, portal "Fokus" je obrisao članak sa portala, te će dobiti ocjenu demantirano.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 17. 04. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Ne, španska aviokompanija ne otpušta 15.000 radnika

U klikbejt naslovima pojedinih portala netačno je ustvrđeno da španska avio...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Protein šiljka ne izaziva kardiovaskularne bolesti

Netačne tvrdnje o djelovanju proteina šiljka virusa SARS-CoV-2 već se mjese...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Lažna vijest
Protein šiljka ne “šeta” po tijelu nakon imunizacije

Netačne tvrdnje o djelovanju proteina šiljka virusa SARS-CoV-2 već se mjese...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me