Raskrinkavanje.ba

Kada medijima skandal nije dovoljan - oni ga “pojačaju” klikbejtom

Neukusni “performans” na splitskom karnevalu iskorišten je kao klikbejt u naslovima nekoliko članaka koji su ga predstavili kao “novi napad na vaterpoliste ‘Zvezde’”.

U Splitu se 9. februara trebala odigrati vaterpolo utakmica između beogradske “Crvene Zvezde” i domaćeg “Mornara” u sklopu jadranske lige. Međutim, utakmica nije odigrana. Dok su trojica vaterpolista “Zvezde” provodili vrijeme u jednom od splitskih kafića, na njih je fizički nasrnula grupa huligana. Povod za napad bila su klupska obilježja, odnosno dres Crvene Zvezde koji je nosio jedan od igrača. Huligani su od igrača tražili da im preda dres, nakon čega su ga i fizički napali.

Sudeći prema naslovima nekoliko članaka koji su objavljeni juče, napad na vaterpoliste u Splitu se prije par dana - ponovio.

“Dnevni avaz” je tako 3.3.2019. objavio članak naslovljen:

Vaterpolisti Zvezde ponovo napadnuti u Splitu

Sličan naslov objavio je i “Alo” koji je takođe eksplicitno naveo kako su “vaterpolisti Zvezde ponovo napadnuti”, dok su “Večernje novosti” navele da se u Splitu desio novi skandal kada su “bacali vaterpoliste”:

NOVI SKANDAL U SPLITU: Bacali vaterpoliste, spalili Pupovca (VIDEO) (Večernje novosti)

DA LI JE OVO MOGUĆE? Vaterpolisti Zvezde PONOVO NAPADNUTI u Splitu! Narod ostao u šoku, dogodio se veliki preokret (VIDEO) (Alo)

Iz samih članaka se, međutim, vidi da se nije radilo o novom napadu već o performansu koji je izveden u sklopu karnevala održanog 2. marta. Dio povorke bio je i kamion s maškarama obučenim u dresove Crvene zvezde. Performans se ogledao u tome da je kamion s maškarama “napadnut” od strane drugih učesnika karnevala koji su imali uloge huligana. Nakon što su “napadači” obučeni u trenerke i opremljeni palicama odradili svoj dio posla “zvezdaš”, odnosno još jedan učesnik karnevala koji je imao ulogu vaterpoliste iz Beograda, skočio je u more.

Ovaj događaj je u velikom broju medija u Hrvatskoj i Srbiji naišao na osude, a ovo su neki od naslova članaka koji o tome izvještavaju:

 • VIDEO / Na karnevalu u Splitu "Zvezdaše" ponovo bacali u more (24sata)
  Krnjevalska povorka u Kaštel Sućurcu i ove godine je pokazala kako tamošnji građani ideju maškara u potpunosti ne razumiju.

 • (VIDEO) Splićani na karnevalu odglumili napad na vaterpoliste Zvezde (Dnevnik.ba)​​​​​Karnevalska povorka u Kaštel Sućurcu i ove godine je pokazala kako pojedini građani ideju maškara u potpunosti ne razumiju.

 • Dno dna: Hrvati, sramite se! (VIDEO) (Mondo)
  Na karnevalu u Kaštel Šućurcu izveden skandalozan skeč u kojem je prikazan incident u Splitu kada su napadnuti vaterpolisti Zvezde

 • VIDEO Šala koja je prešla sve granice: 'Vaterpolisti Crvene zvezde' opet završili u moru (RTL)
  S jednog kamiona u povorci je odjekivala pjesma navijača Crvene zvezde koji su ubrzo 'napadnuti'

 • VIDEO: U Kaštelima spalili krnju Pupovca, inscenirali su i sramotni incident sa splitske rive, momci u dresovima Crvene zvezde skakali su u more (Jutarnji)

Iz svih navedenih naslova i članaka jasno je kako je u pitanju performans i dio karnevalske povorke, što nije bio slučaj sa naslovima objavljenim u “Večernjim novostima”, “Alo” i “Avazu”. Obzirom da svi navedeni naslovi netačno najavljuju članak, odnosno obzirom da naslovi nisu u skladu sa suštinom tekstova, ocjenjujemo ih kao klikbejt i dezinformaciju.

Napomena:

2.9.2022: Portal Novosti ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 03.03.2019

Sport.Avaz: Vaterpolisti Zvezde ponovo napadnuti u Splitu

Tek što je Balkan arhivirao nemili događaj, dogodio se novi "incident"

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 02.03.2019

Novosti: NOVI SKANDAL U SPLITU: Bacali vaterpoliste, spalili Pupovca (VIDEO)

Na tradicionalnom karnevalu u Kaštelima blizu Splita glavna je zabava bila da se vaterpoliste ”Crvene zvezde” ”baca” u more, dok je na kraju spaljena...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 03.03.2019

Alo: DA LI JE OVO MOGUĆE? Vaterpolisti Zvezde PONOVO NAPADNUTI u Splitu! Narod ostao u šoku, dogodio se veliki preokret (VIDEO)

Tek što je Balkan arhivirao nemili događaj, dogodio se novi "incident".

 • Klikbejt
 • Dezinformacija