"Kada ovo napišete" dobijete ocjenu klikbejt

Na osnovu upita čitatelja analizirali smo članak sa naslovom koji govori da “kada ovo pročitate nikada više nećete piti aspirin”.

Link koji nam je čitatelj poslao odveo nas je na portal “Novost” gdje je članak objavljen 6. februara:

KADA OVO PROČITATE, NIKADA VIŠE NEĆETE PITI ASPIRIN: Evo kakve posljedice ćete imati zbog aspirina!

Članak su sa istim naslovom prenijeli “Bonita recepti”, “Magazin-x”, “Balkan news” i “Saznaj sve”.

Pretragom smo ustanovili da je originalno, članak objavljen ja portalu Radio Televizije Srbije još 2009. godine sa naslovom “Aspirin - korist i šteta”. U članku se, kako naslov i najavljuje, govori o pozitivnim i negativnim efektima ovog medikamenta.

Istraživači Univerziteta u Oksfordu proučili su više od 20 obimnih studija koje su isticale pozitivan učinak redovnog unosa manjih doza aspirina. Kod osoba koje su preživele srčani ili moždani udar nivo zaštitnog učinka je veoma visok, dok su kod osoba srednjih godina koje su dobrog zdravlja rezultati studija prilično diskutabilni. Rizik od krvarenja u mozgu ili stomaku koji se javlja kod uzimanja aspirina premašuje dobrobit od smanjenja mogućnosti pojave infarkta ili šloga. Terapija koja uključuje uzimanje aspirina mora biti strogo kontolisana od strane lekara, naročito ako su u pitanju pacijenti koji imaju povišen krvni pritisak, iako je to jedan od rizika pojave moždanog udara. Takođe, osobe koje konzumiraju veće količine alkohola, oni koji uzimaju lekove protiv infekcija, oni koji imaju čir, kao i oni koji su imali hiruršku intervenciju skloniji su pojavi neželjenih efekata pri uzimanju čak i veoma malih doza aspirina tokom dužeg perioda.

“Magazin-x” je 9 godina nakon objavljivanja originalnog članka, isti odlučio objaviti i na svom portalu, dodavši mu senzacionalistički naslov koji sa samim sadržajem nema mnogo veze. Dan kasnije, to je uradio portal “Novost.ba”, a zatim i ostali nabrojani portali.

Jasno je vidljivo da naslov kojim se “prepadaju” građani nema uporište u tekstu, s obzirom da se tekst bavi rizikom od nuspojava aspirina kod osoba koje imaju određene zdravstvene probleme, a ne otkrivanjem pogubnih “posljedica” kako je implicirano u naslovu.

Zbog korištenja vijesti stare 9 godina za neosnovano senzacionalističke objave i zbog nepodudarnosti između naslova i suštine članka, sve navedene članke ocjenjujemo kao klikbejt.

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 02. 03. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti iz Ukrajine, opasne tvrdnje o “lijekovima” i bizarne teorije o udaljenosti Sunca

U prethodnoj sedmici Raskrinkavanje se bavilo medijskim izvještavanjem o in...

Lažna vijest
Još jedna izmišljena doktorica “preporučuje” preparat kao lijek protiv dijabetesa

Na društvenim mrežama kruži novi lažni intervju s izmišljenom doktoricom u...

Lažna vijest
Pseudonauka
Savjeti opasni po život: Udaranje po ruci ne pomaže žrtvama srčanog udara

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se tvrdi da udaranje po un...

Pseudonauka
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me