Kada “sabereš kruške i jabuke” dobiješ 6.000 penzionera

“Večernji list” je objavio priču o privremenoj obustavi isplate penzija za 3.000 penzionera u BiH i 3.000 u inostranstvu. “Fokus” je u naslovu svog članka to predstavio kao da će 6.000 penzionera iz BiH ostati bez penzije.

U štampanom izdanju bh. verzije  “Večernjeg lista” 28.6.2018. godine objavljena je priča o obustavi isplata 6.000 penzija, koja se u online izdanju pojavila samo u vidu najave.  “Fokus” je na svom portalu istu priču naslovio ovako:

Više od 6.000 penzionera u BiH ostaje bez penzija

Ovdje nije riječ o 6.000 penzionera u BiH, već o njih 3.000 koji su svoje pravo na penziju ostvarili u Srbiji. Sve osobe koje su ostvarile pravo na penziju izvan BiH moraju svake godine dostaviti potvrdu da su živi. Tu potvrdu ovjerava nadležni Zavod za PIO/MIO zemlje u kojoj primalac penzije ima prijavljeno boravište.

CITAT Fokus: Tri hiljade korisnika koji žive u BiH, a penziju primaju iz Srbije, nisu dobili penziju za maj. Prema podacima Zavoda PIO Republike Srbije, 3.000 njihovih korisnika iz BiH im još uvijek nije dostavilo potrebne potvrde o životu, zbog čega im je do daljnjeg obustavljenja isplata penzija, piše Večernji list BiH.
(...)
Zbog navedenog problema iz Zavoda PIO Srbije su preko Federalnog zavoda PIO pozvali svoje korisnike da što prije dostave navedene potvrde kako bi im se mogla ponovo isplaćivati penzija.

Dakle, ovdje je riječ o 3000 građana BiH koji su dio ili čitavu penziju zaradili u Srbiji. Dalje se u tekstu navodi da će isplata penzija biti nastavljena čim potvrde budu dostavljene.

U drugom dijelu članka se govori o osobama koje nisu dostavile potvrde Federalnom zavodu PIO.

Isti problem ima i Federalni zavod PIO.
Naime, i oni su u proteklom razdoblju obustavili isplatu za nešto više od 3.000 korisnika.
Riječ je penzionerima koji penzije primaju iz Federalnog zavoda PIO, a žive u nekoj od susjednih zemalja.
Dakle, riječ je o osobama koje su dio života radile na području FBiH, međutim, sada žive u RS-u, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Njemačkoj…
Svi oni dužni su jednom godišnje dostaviti spomenutu potvrdu o životu kao dokaz koji služi za daljnju isplatu penzija.

Dakle, Federalni PIO čeka više od 3000 potvrda iz Republike Srpske i inostranstva od osoba koje su pravo na penziju ostvarile na području Federacije BiH.

Vijest koju je objavio “Fokus”, sa istim naslovom prenijeli su portali “Tuzlanski.ba” i “Fresh Press”. Na Facebook stranici portala “Fresh Press” vijest je podijeljena sa samo jednom rječju: “Žalosno…”  

Poslali smo upit prema sva tri navedena medija o spornom naslovu, a odgovor smo dobili samo od “Fokusa” koji je naslov ispravio te sada glasi:

Obustavljenja isplata penzija za 6.000 penzionera do dostavljanja potvrde

Naslov u kojem se najavljuje da će 6.000 penzionera u Bosni i Hercegovini ostati bez penzija nije tačan, niti ima uporište u samom tekstu. Članak portala “Fokus” će dobiti ocjenu klikbejt i demantirano, jer su izvršili korekciju naslova. Portal “Tuzlanski.ba” dobija ocjenu klikbejt, kao i “Fresh Portal”.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 03. 07. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Čemu služi priča o Ukrajini kao nacističkoj državi?

Od početka invazije na Ukrajinu ruska propaganda pokušavala je ovu državu d...

Analize
Lažna vijest
Imunizacija putem konzumacije mesa vakcinisanih životinja nije moguća

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Bill Ga...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Besramno predstavljanje zemljotresa u Turskoj i Siriji kao “uništavanje duboke države”

Razorni zemljotresi u Turskoj i Siriji, koji su odnijeli hiljade života, pr...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me