Raskrinkavanje.ba

Kada se satirični portal ne predstavi dovoljno detaljno

Tek nekoliko riječi objašnjenja u zaglavlju portala nije dovoljno jasna napomena da je u pitanju satira.

Čedomir Jovanović jedini je srpski političar koji je ove godine prisustvovao komemoraciji genocida u Srebrenici. Nije jedini srbijanski političar koji je posjetio Potočare i Srebrenicu, ali je jedan od rijetkih koji ima nedvosmislen stav o tome šta se u Srebrenici dogodilo u julu 1995. Evo, pak, kako je o tome „izvijestio“ „Zicer“.

Čeda Jovanović: Nekada sam se divio Arkanu i Legiji, a sada Naseru. On je pravi CAR!
Divio sam se Arkanu i Legiji u svojoj prošlosti. Kao i svi Srbi, činio sam mnogo grešaka. Ovde odavno ne dolazim zbog toga što tih 8.372 popisanih ljudi smatram žrtvama, već zbog mog prijatelja Nasera Orića. Njegova borba je zaustavila potpuni genocid nad Bošnjacima, koji bi za nas Srbe bio velika sramota. Zato sam zahvalan Naseru, on je pravi car i njemu zapravo dugujemo što zlo rata nije uzelo apokaliptične razmere, rekao je Jovanović.“

Tvrdnja da je Jovanović bio u Potočarima 11. jula ove godine je, kao što smo istakli, tačna. Izjava koja mu je pripisana u ovom članku, međutim nije. Cijeli niz srbijanskih medija, uključujući “Espreso”, “Mondo”, “Kurir”, “Telegraf”, “B92” i “Radio-televiziju Srbije” izvještavali su i o komemoraciji i o Jovanovićevoj posjeti. Izjava u kojoj se, pak, spominju i Željko Ražnatović Arkan i Milorad Ulemek Legija i Naser Orić, postoji samo na „Ziceru“.

Isto to se odnosi i na sljedeća dva članka kojima smo se bavili u ovoj analizi. Oba se bave razdvajanjem na rođenju braće i sestara koji se kasnije, kao uspješni ljudi, sretnu u životu. U jednom slučaju se to odnosi na dvojicu nogometaša, kasnije trenera, Sinišu Mihajlovića i Jack de Giera, a u drugom ni manje ni više nego na selektora hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića i premijerku Srbije, Anu Brnabić.  

„Razdvojeni u porodilištu ALI ŽIVOT DOKAZAO DA SU BRAĆA!“

„Ana Brnabić i Zlatko Dalić su BLIZANCI!“

U prvom od dva članka se tvrdi da su Siniša Mihajlović i Jack de Gier (trener Holandije) braća i da je to pokazalo genetsko istraživanje - koje nikad nije objavljeno. Fizička sličnost iz mlađih dana Mihajlovića i de Giera poslužila je očito kao motiv za članak, ali tu prestaje svaka veza sa stvarnošću i „autori“ „Zicera“ daju mašti na volju.

„Jednom prilikom Siniša se fotografisao sa Džekom i tu fotografiju pokazao svojim roditeljima. Tada je njegova majka ispričala tužnu priču kako je Siniša zapravo imao brata blizanca, koji je navodno umro pri porođaju. Nakon tog događaja Siniša je stalno pokušavao da sa Džekom dogovori da urade genetski test. Džek je izvesno vreme to odbijao ali je na nagovor zajedničkih prijatelja ipak pristao. Rezultati su bili poražavajući. Siniša i Džek ne samo da su rod, već su rođena braća – pokazali su testovi.“

Drugi članak donosi podjednako „ekskluzivnu“ vijest da su i Ana Brnabić i Zlatko Dalić također blizanci.

„Zicer je došao do ekskluzivne informacije da su Zlatko Dalić i Ana Brnabić zapravo rođeni brat i sestra, tačnije jednojajčani blizanci. Zlatka i Anu su razdvojili u porodilištu u Šibeniku. Ana je data srpskoj porodici u Srbiju, a Zlatko je završio u Livnu u Bosni. Oboje su zapravo nepoznatog porekla. Nikada se ne bi saznalo da su oni zapravo rođeni brat i sestra da medicinska sestra koja je preuzela bebe nije progovorila za jedanu lokalnu šibensku radio stanicu, te ukazala da je ona možda poslednji svedok ovog neverovatnog slučaja.“

Fizička sličnost između hrvatskog trenera i srbijanske premijerke bila je proteklih mjesec dana, tokom trajanja Svjetskog prvenstva u nogometu, predmetom šala i “mimova” na društvenim medijima. I tu također prestaje svaka veza sa stvarnošću.

Sva tri članka obrađena u ovoj analizi objavljena su u kategoriji “Ekskluzivno” koja izgleda ovako:

Facebook stranica ovog portala ne otkriva gotovo nikakve podatke:

Sve do sada viđeno odaje dojam da je u pitanju još jedan portal koji se bavi izmišljanjem događaja i vijesti. Činjenica da su neki naši čitaoci ozbiljno shvatili ove navode i prijavili ih kao lažnu vijest upućuje upravo na to.

Međutim, tek u zaglavlju ovog portala pronašli smo jednu bitnu napomenu: “Zicer je satirični magazin, bla, bla, bla”:

Čitatelji ovog portala, odnosno jedan dio njih, nisu vidjeli ovu napomenu. Upravo zato su jedni negativno ocijenili portal misleći da su u pitanju lažne vijesti, a drugi prijavili članak “Raskrinkavanju”.

Sve članke obrađene u ovoj analizi ocjenjujemo kao satiru. Satira ne predstavlja negativnu ocjenu, nego postoji da bi ukazala upravo na situacije poput ove. Nije potrebno da svaki članak na satiričnom portalu sadrži i napomenu o tome, ali smatramo da je napomena koja postoji nedovoljno vidljiva i jasna. Također, na Facebook stranici, koja donosi gotovo sve preglede ovog portala, ne postoji nikakva napomena da je u pitanju satirični portal, te ne postoji nikakav način da se tako nešto može pretpostaviti iz naslova, fotografije ili uvoda vidljivom na “šeru”.

Smatramo da bi portal, pogotovo iz razloga što nije dovoljno prepoznat kao satirični, trebao imati vidljiviju i jasniju napomenu o tome u samom vrhu portala, pored članaka, ili na bilo kojem vidljivijem mjestu od zaglavlja. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Satira 12.07.2018

Zicer: Čeda Jovanović: Nekada sam se divio Arkanu i Legiji, a sada Naseru. On je pravi CAR!

Čedomir Jovanović je obišao spomen područje u Potočarima i poklonio se Srebreničkim žrtvama rata.

  • Satira
Satira 08.07.2018

Zicer: Razdvojeni u porodilištu ALI ŽIVOT DOKAZAO DA SU BRAĆA!

Čuveni srpski fudbaler, a sadašnji trenet Siniša Mihajlović rođeni je brat holandskog fudbalera i takođe trenera Jack de Gier-a, pokazali su genetska...

  • Satira
Satira 07.07.2018

Zicer: Ana Brnabić i Zlatko Dalić su BLIZANCI!

Zicer je došao do ekskluzivne informacije da su Zlatko Dalić i Ana Brnabić zapravo rođeni brat i sestra, tačnije jednojajčani blizanci.

  • Satira