Raskrinkavanje.ba

Kako je Vlašić lažno predstavljen kao “korona free” destinacija

Izvještavajući o aktivnostima da se turistički kapaciteti na Vlašiću prilagode pandemiji COVID-19, brojni mediji su Vlašić pogrešno proglasili “korona free” destinacijom - kako će se ispostaviti, na temelju loše formulisanog saopštenja Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona.

29.9.2020. na YouTube kanalu Agencija DAN je objavljen videoprilog o okruglom stolu na kojem su učestvovali predstavnici vlasti, zdravstvenog sektora i privatni investitori na Vlašiću. Prilog je na kanalu Agencija DAN, te na portalu Vlašić live objavljen sa naslovom:

Na Vlasicu u toku pripreme za "Corona-Free" zimsku sezonu

U članku portala Vlašić live se navodi kako je okrugli sto ogranizovan sa ciljem da se osigura da Vlašić bude turistička zona koja je “corona free” (odnosno zona bez virusa SARS-CoV-2).

(...) Današnji okrugli sto na Vlašiću okupio je predstavnike aktuelne vlasti, zdravstvenog sektora i privatne investitore sa jasnim ciljem: Osigurati da Vlašić ove zime bude Corona-Free turistička zona.
Prezentacija organizatora, ali i diskusija koja je uslijedila jasno pokazuje želju da se na ovom prostoru osiguraju svi uslovi za sprječavanje širenja zaraze, a da bi se to realizovalu u takve procese moraju biti uključeni svi.
Više sa ovog važnog skupa pogledajte u našem videu. (...)

U videoprilogu, koji se nalazi i u članku portala Vlašić live, prikazane su izjave Admira Hadžiemrića, načelnika Općine Travnik; prof.dr.sci Seada Karakaša, direktora Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona; mr. Samera Dolovaca, uvodničara; i Miroslava Matoševića, direktora Turističke zajednice SBK. Načelnik Hadžiemrić je na snimku govorio o tome da je okrugli sto bio prilika da se čuju ideje o tome kako napraviti Babanovac “korona free zonom”.

Evo danas smo bili zaista na jednom vrlo interesantnom događaju, dakle okrugli sto kako se prilagoditi i kako napraviti Babanovac free zonom, primamljivom za turiste, je l’ tako, free korona zonom. (...)

Ostali sagovornici nisu koristili termin “korona free zona”. Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK/KSB, u citiranoj izjavi je ukratko pojasnio da je riječ o pravilniku koji bi definisao sve korake da Vlašić dobije “interni certifikat sigurnosti destinacije”. Kako je Matošević objasnio, takav interni pravilnik značio bi da se svi pridržavaju navedenih propisa, kako bi se osigurala uspješna ali i sigurna sezona.

Izneseni su brojni problemi, što je znak da se ozbiljno pristupilo tematici, dovoljan broj odnosno, odličan broj prisutnih samom okruglom stolu je pokazao da postoji interes, i ono što je posebno važno jeste da je privatni sektor iskazao zainteresiranost za primjenom jednog ovakvog inovativnog standarda. Inovativnog, u Bosni i Hercegovini, kojim bi stvarno unaprijedili dodatno tu jednu sigurnost boravka gostiju. Evo, na neki način, kvalitetno odgovorili samoj pandemiji korona virusa. Konkretni zaključci odnose se da se formira tim i da se što prije formira tim koji će izraditi elaborat, koji će sadržavati jedan određeni pravilnik,  unutar kojeg, znači pravilnik, koji će definirati sve korake koje treba destinacija poduzeti da bi dobila taj jedan interni, opet kažem, interni, certifikat sigurnosti destinacije, u kojem svi sudionici te destinacije moraju se pridržavati tog certifikata i da se to realizira, znači, u što kraćem roku, sa ključnim subjektima, kao što su Zavod za javno zdravstvo, kao što je Ministarstvo zdravstva, kao što je Ministarstvo gospodarstva, privrede Općine Travnik, Turističke zajednice,  ali i sudionicima u destinaciji (...)

7.12.2020. Klix je objavio članak sa naslovom:

Covid-free zona je cilj svih hotelijera i ugostitelja na Vlašiću uoči nove zimske sezone

U članku je citiran Saša Naprta iz firme Winter d.o.o. koja zastupa dva hotela na Vlašiću. Naprta je izjavio da je cilj svih - kreirati Covid free zonu.

(...) Cilj svih hotelijera i ugostitelja na Vlašiću je kreirati Covid-free zonu. Aspekt sigurnost zahtijeva poštivanje svih aktuelnih i budućih epidemioloških mjera, od potpune i redovne dezinfekcije prostora, nadzora zdravlja uposlenika, pa do promjene uređenja vanjskih i unutrašnjih prostora kako bi se omogućila sigurna distanca između svake osobe. Dodatni faktor sigurnosti ove godine bit će osiguran za ljubitelje zimskih sportova, jer je planirano uspostavljanje dezinfekcionih tunela koji će zasigurno pomoći u minimiziranju rizika", kazao je Naprta. (....) 

Članak su potom objavili: Novum, Radio Tešanj, Radio Donji Vakuf, Bljesak, Sandžak live, In media, Bosanski, Bug.

Isti sagovornik je tvrdnju o “covid free” zoni ponovio u članku koji je objavio Radio Kameleon, 7.12.2020.

U članku o Vlašiću Oslobođenje je 12.1.2021. u naslovu ponovilo tvrdnju da je riječ o “covid free zoni”, dok takve tvrdnje u članku nema.

Vlašić – COVID FREE zona

O Vlašiću, kao planini koja je postala prva bh. korona free destinacija, Oslobođenje je pisalo i u članku objavljenom 3.1.2021. koji su zatim prenijeli i Bug, Jajce online, Klik Jajce.

O Vlašiću, kao “korona free” zoni ili COVID free zoni, izvijestio je i Avaz u članku od 16.12.2020, u kojem je navedeno da je “Vlašić prva ‘korona free’ destinacija u našoj zemlji”, a članak je prenio portal Dolina Lašve.

Na portalu Travnik je zatim 17.12.2020. objavljen članak o otvorenju zimske turističke sezone na Vlašiću, koje je planirano za 19.12, sa naslovom:

Vlašić, prva bh.'corona free’ destinacija spremna za zimsku turističku sezonu

U članku se, za razliku od naslova, ne navodi da je Vlašić “prva bh. korona free” destinacija.

Navedeno je kako je Turistička zajednica SBK-a razvila Interni COVID-19 protokol, te da će sva preduzeća na ovoj planini, koja ispunjavaju pravila definisana protokolom, dobiti certifikat Winter safe destination.

(...) Matošević je pojasnio da Protokol sadrži opsežan niz kriterija koje dionici turističke destinacije trebaju poduzeti prilikom odvijanja svojih turističkih aktivnosti, u okviru kojeg će preduzeća i drugi akteri koji se odluče na primjenu predloženih mjera dobiti certifikat „WINTER SAFE DESTINATION“ i sve pogodnosti koje on nudi.(...)

Članak je potom sa istom tvrdnjom u naslovima objavljen na sljedećim portalima: N1, Face, Akta, Art info, Avaz, Radio Donji Vakuf,  Furaj, 072 info, Hronika, Novum, Super info, Jajce online, Bug, Klik Jajce, Radio Bet, Centralna, Moj Cazin, Sarajke, TNT portal.

Na portalu O kanal.oslobođenje je takođe 17.1.2021. objavljen članak o tome da je Vlašić “proglašen korona free destinacijom”:

Planina Vlašić proglašena je prvom bh korona free destinacijom: Turistička sezona u punom je jeku

Članak je napisan na osnovu TV priloga O kanal, u kojem je novinarka izjavila kako je ova planina “proglašena prvom bh. free korona destinacijom”, bez ikakvog objašnjena ko ju je i kada “proglasio” takvom.

(...) Planina Vlašić proglašena je prvom bh free corona destinacijom. Osim brojnih atraktivnih sadržaja koje ova planina nudi, posjetioci strani ili domaći mogu biti bezbrižni kada je u pitanju zaštita od koronavirusa.(...)

U prilogu su prikazane izjave menadžerice hotela Sunce i direktora kompanije Ozon, koji nisu govorili o tome da je Vlašić “proglašen korona free destinacijom”. Goran Šarić, direktor kompanije Ozon, kratko je pomenuo “Covid protokol”, a njihove izjave se nisu našle u formi članka napisanog na osnovu priloga O kanala. Članak su potom objavili: Crna hronika, Extremno, Dnvijesti.

Potom je Klix 19.12.2020. objavio članak o konferenciji sa otvaranja zimske turističke sezone, sa naslovom u kojem se također navodi da je “Vlašić proglašen prvom bh. covid free destinacijom”:

Vlašić proglašen prvom bh. covid free destinacijom, sa snijegom očekuju i prve skijaše

U uvodu članka se navodi da je ova planina dobila Winter safe destination certifikat te proglašena za “prvu bh. covid free destinaciju”.

(...) Na bh. planini Vlašić dodjelom certifikata "Winter safe destination" otvorena zimska sezona, a ova planina proglašena je prvom bh. covid free destinacijom. (...)

Za razliku od naslova i uvoda, u ostatku članka se termin “covid free destinacija” ne pominje. Navodi se da je Turistička zajednica SBK-a razvila “interni COVID-19 protokol” na osnovu kojeg se može dobiti certifikat Winter safe destination.

(...) Turistička zajednica SBK je u okviru priprema za zimsku turističku sezonu utemeljila i razvila „Interni COVID-19 protokol“ koji, pored zakonom propisanih mjera nudi i opsežan spisak dodatnih preventivnih preporuka i kriterija za suzbijanje zaraze koronavirusom, kao i preporuke kako reagirati ako dođe do zaraze, a koji će se realizirati u saradnji s nadležnim partnerima.
Matošević je pojasnio da protokol sadrži opsežan niz kriterija koje dionici turističke destinacije trebaju poduzeti prilikom odvijanja svojih turističkih aktivnosti, u okviru kojeg će preduzeća i drugi akteri koji se odluče na primjenu predloženih mjera dobiti certifikat „WINTER SAFE DESTINATION“ i sve pogodnosti koje on nudi. (...)

Članak su objavili i sljedeći portali:  Bh dijaspora, Moj Cazin, Oslobođenje, Novum, Grad Busovača, Travnik grad, Super info, Jajce online, Nova Bila, Klik Jajce, Centralna, Dolina Lašve, Dnevnik, Notra, Blic vijesti, Vitez

Portali Travnik grad, Super info, Jajce online, Nova Bila, Centralna i Dolina Lašve su članke opremili naslovom u kojem se jasno tvrdi da certifikati Winter safe destination čine Vlašić prvom destinacijom u BiH koja je navodno “corona free”.

Dodijeljeni certifikati „Winter safe destination“ koji Vlašić čine prvom bh. ‘corona free’ destinacijom

U članku informativnog karaktera o dolasku na Vlašić i dočeku Nove godine kanal 6 je Vlašić nazvao “prvom kovid free destinacijom”, a članak su potom objavili i 072 info, Poskok, Oluja, Radio Donji Vakuf, Travnik, Bošnjaci, Bljesak, Srednja Bosna, Bolja Tuzla.

O otvorenju sezone na Vlašiću, kao korona free destinaciji, izvijestili su i sljedeći portali: Vlašić live, Srednja Bosna, Grad Busovača.

Krajem decembra 2020. godine, portali  RTV Lukavac, 072 info, Novum, BH portal, Glas Istine, Lašvanska dolina, Notra, Srce Bosne, Blic vijesti, Radio Ljubuški, Dolina Lašve i Srednja Bosna su tako izvijesti o Vlašiću kao o “covid free” planini.  

Portal Cazin je u članku objavljenom  27.1.2021, na dan objavljivanja ove analize, ponovio tvrdnju o Vlašiću kao “free korona zoni”.

Šta su činjenice?

Dakle, prvi zabilježeni pomen Vlašića kao “korona free zone” objavljen je na YouTube kanalu Agencija DAN. U istom prilogu zabilježena je i izjava načelnika Travnika Admira Hadžiemrića, koji je jedini od ukupno četiri sagovornika koristio takav termin. 

O izjavi ovog funkcionera detaljnije je pisao naš partnerski portal Istinomjer, u analizi koju u cijelosti možete pročitati na ovom linku.

Kako je u tom prilogu izjavio Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK-a, cilj skupa je izrada internog pravilnika koji bi definisao sve korake da Vlašić dobije “interni certifikat sigurnosti destinacije”, a ne da postane “korona free zona”.

Stoga je netačna tvrdnja koju je objavio portal Vlašić live da je “okrugli sto na Vlašiću okupio predstavnike aktuelne vlasti, zdravstvenog sektora i privatne investitore sa jasnim ciljem: Osigurati da Vlašić ove zime bude Corona-Free turistička zona”.

Potom je portal Travnik u naslovu članka, pred otvorenje zimske sezone na Vlašiću, naveo da je Vlašić “prva bh.'corona free’ destinacija” spremna za zimsku turističku sezonu, iako se to u samom članku i ne pominje.  

Skoro identično je postupio i Kanal O sa svojim prilogom i tekstom, gdje je, bez ikakvog objašnjenja, navedeno da je Vlašić “proglašen” prvom bh. korona free destinacijom. Zatim je Klix izvijestio, na dan otvorenja ski-sezone na Vlašiću, da je ova planina dobila Winter safe destination certifikat, te da je proglašena za “prvu bh. covid free destinaciju”.

Sve tvrdnje kojima je Vlašić navodno proglašen “korona free zonom” su netačne, budući da se iz internog COVID-19 protokola, koji je dostupan na ovom linku, jasno vidi da on ne definiše Vlašić kao “kovid free destinaciju”, kako je naveo načelnik Travnika, a kasnije i brojni mediji.

(...) Poduzeća i drugi akteri koji se odluče na primjenu ovih kriterija i predloženih mjera dobiti će certifikat WINTER SAFE DESTINATION i sve pogodnosti koje on nudi.  Upravo nositelji certifikata biti će promovirani kao poduzeća i akteri koji iznimno brinu o sigurnosti svojih gostiju i uposlenika (objava nositelja certifikata na službenim Internet stranicama) te će biti predmet preporuka od strane Turističke zajednice SBK/KSB u svojim promotivnim ali i u kampanjama drugih subjekata kampanjama i kao sigurni poslovni subjekti.
U realizaciji i provođenju Internog COVID-19 Protokola pored Turističke zajednice SBK/KSB koja je kreirala ovaj dokument i nositelj ovog projekta, sudjeluju i Općina Travnik, Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB, Dom zdravlja Travnik, privatno poduzeće Pharmamed i ljekarna Al Hana.(...)

 

Ovaj interni protokol predviđa dodatne mjere, pored već postojećih zakonskih mjera u BiH za suzbijanje pandemije virusa SARS-CoV-2.

(...) Interni COVID-19 Protokol  – WINTER SAFE DESTINATION je Interni-dobrovoljni Protokol koji pored propisanih (zakonskih) mjera u sprječavanju širenja COVID-19 virusa sadrži i niz dodatnih mjera po različitim kategorijama (smještaj – 20 i više postelja, smještaj – manje od 20 postelja, SKI LIFT, najma skijaške opreme, restorani, trgovine…) u cilju maksimalnog povećanja sigurnosti prilikom odvijanja  turističkih  aktivnosti u destinaciji tijekom zimske turističke sezone.
Radi se o opsežnom nizu mjera (kriterija) koja dionici turističke destinacije trebaju poduzeti prilikom odvijanja svojih turističkih aktivnosti tijekom zimske turističke sezone. (...)

 

Dokument je u cijelosti, u PDF verziji, dostupan na ovom linku u kojem se nigdje ne navodi da je Vlašić “proglašen kovid free destinacijom”. Riječ je, kako se i navodi u uvodu, o internom dokumentu koji omogućava sigurnije odvijanje turističkih aktivnosti na ovoj planini.

(...) INTERNI COVID – 19 PROTOKOL: „WINTER SAFE DESTINATION“, je interni protokol na SBK/KSB koji služi sigurnijem odvijanju turističkih aktivnosti u destinacijama tijekom pandemije COVID-19 virusa za vrijeme zimske turističke sezone. Obuhvaća niz aktivnosti kojima će se pospješiti siguran boravak turista i posjetitelja u destinacijama i doprinijeti sprječavanju širenja zaraze u turističkom objektu, turističkom mjestu, turističkoj destinaciji i osigurava viši stupanj zdravstvene sigurnosti uposlenika i drugih dionika u funkciji turizma (...)

 

Raskrinkavanje je kontaktiralo i Turističku zajednicu SBK-a odakle su nam potvrdili da Vlašić nije proglašen “covid free destinacijom”. Iz turističke organizacije SBK-a istakli su da su medijma više puta ukazivali na to da se u izvještajima o Vlašiću koristi termin safe, odnosno sigurna zona, ne free, odnosno zona bez COVID-19.

Turistička zajednica SBK/KSB nikada nije proglasila Vlašić „covid free destinacijom“ niti ima za to mogućnost. Očito se radi o različitim interpretacijama Internog Covid 19 Protokola.
(...)
Naziv Internog protokola je WINTER SAFE DESTINATION, a naziv FREE koji se često pojavljuje u medijima je očito od strane medija pogrešno interpretiran tj. izjednačena su ta dva naziva. (Više puta smo medijima ukazivali da koriste naziv SAFE – SIGURNA).

Upravo iz tog razloga (copy-paste vijesti) mediji uobičajeno koriste naziv „Free Covid – 19 destinacija“ što je pogrešno i na što smo upozoravali, jer nitko danas u ovim okolnostima ne može tvrditi da je nešto ili netko zaštićen od utjecaja COVID-19 virusa, ali da se može povećati stupanj sigurnosti, to svakako.

 

U dokumentu se na nekoliko mjesta spominje “FREE COVID-19 SAFE DESTINATION PROTOKOL”, kao što je to slučaj u odjeljku o vidljivim obavijestima i informiranjima: 

U objektu istaknuti na vidno mjesto sve potrebne naljepnice i drugi promotivni materijal, koje će biti definirane Internim COVID-19 SAFE DESTINATION Protokolom:
✓ Turistička brošura ili letak dostavljena od TZ SBK/KSB – interni sustav FREE COVID –19 SAFFE DESTINATION sa svim uputama,
✓ Letak - informacije o COVID - 19 i higijenske mjere opreza i prakse kao i pravila koja moraju slijediti gosti,
✓ Plakat - ovaj objekt je prihvatio korištenje internog sustava COVID 19 koji podrazumijeva da se u ovom objektu pored Zakonom propisanih mjera zaštite od COVID – 19 poduzimaju i dodatne mjere propisane Internim FREE COVID-19 SAFFE DESTINATION PROTOKOLOM

 

Budući da se u dokumentu koristi konstrukcija “free COVID-19 safe destination”, Raskrinkavanje je kontaktiralo Turističku zajednicu SBK-a, koja je izdala dokument, sa upitom da li je na osnovu toga moguće Vlašić nazvati “korona free destinacijom”. Iz Turističke zajednice su izjavili da to nije moguće, te da na certifikatu ne postoji termin free.

Po pitanju fraze „FREE COVID -19 SAFE DESTINATION PROTOKOL“ ona se odnosi jedino na dio u kojemu su obrađene VIDLJIVE OBAVIJESTI I INFORMIRANJE tj. prvenstveno na letak „Ukoliko osjetite simptome“ i definitivno samo na temelju toga se ne može tumačiti da je Vlašić „Covid Free“ destinacija. Na svim drugim mjestima u dokumentu koristi se sa naziv WINTER SAFE DESTINATION. Pri izradi letka i drugih promotivnih materijala koje smo dostavljali u smještajne objekte nismo koristili taj naziv.
Letak na: https://ski.srednjabosna.ba/wp-content/uploads/2020/12/Letak-Interni%20protokol.pdf 
Fraza „FREE COVID -19 SAFE DESTINATION PROTOKOL“ koja propisuje naziv na plakatu, veže se dokument Interni COVID-19 Protokol „Winter safe destination“ i definitivno je greška pri pisanju (radilo je više autora i bilo je raznih „radnih“ naziva te je vjerojatno propušteno da se izbriše „FREE“), ali sam kontekst rečenice poziva na dokument u čijem nazivu nema „Free“.
 

Iz Turističke zajednice su nam dostavili i primjer certifikata koji se dodjeljuje ugostiteljskim objektima, a na kome također ne postoji fraza “covid free”.
Na plakatu (certifikatu) koji se dodjeljivao je ispravljena ta greška i ne postoji naziv „FREE“.
U skladu s tim (ako pratite izjave direktora Turističke zajednice/intervju uživo/) nikada se nije koristio termin FREE nego SIGURNA destinacija.

 

Komentar smo zatražili i od Gorana Čerkeza, pomoćnika ministra za javno zdravlje FBiH i člana Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koji nam je u telefonskoj izjavi rekao da ovo tijelo nije konsultovano po pitanju Vlašića kao “korona free” zone te istakao da je opšteg mišljenja da skijališta nisu rizična za prenos virusa SARS-CoV-2, nego kafane, te okupljanja u zatvorenom.

Zbog svega navedenog, tvrdnju da su na “Vlašiću u toku pripreme za "Corona-Free" zimsku sezonu” Agencije DAN i portala Vlašić live ocjenjujemo kao grešku, s obzirom da je netačna tvrdnja došla iz zvaničnih izvora koji su govorili o planovima za nastupajuću sezonu.   

Ocjenu lažna vijest dajemo tvrdnji portala Travnik da je “Vlašić prva bh. 'corona free’ destinacija spremna za zimsku turističku sezonu”; da je “planina Vlašić proglašena prvom bh. korona free destinacijom”, kako je to naveo O kanal; te tvrdnju da certifikati Winter safe destination Vlašić čine prvom bh. ‘corona free’ destinacijom, iz članka portala Travnik grad. Sve kasnije objave ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti

Napomena 28.1.2021.

Nakon objavljene analize, kontaktirala nas je portparolka Turističke zajednice SBK/KSB, Aldijana Dizdar, koja nam je rekla da “vijest nije pogrešno prenešena niti je lažna, već je naslov nespretno kreiran”. U prilogu ovog emaila dostavljen je i odgovor na našu analizu, kojeg potpisuje direktor Turističkog ureda Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević.

U odgovoru, koji u cjelosti možete pročitati na ovom linku, Matošević navodi da su mediji, nakon otvaranja zimske turističke sezone na Vlašiću, 19.12.2020. dobili email u čijem je naslovu navedeno da je “Otvorena zimska turistička sezona/Dodijeljeni certifikati ‘Winter safe destination’ koji Vlašić čine prvom bh. 'corona free' destinacijom”.

"(...) Nakon otvaranja zimske turističke sezone i prezentacije Internog Covid-19 protokola, ispred Turističke zajednice SBK/KSB, medijima je dostavljena saopćenje sa naslovom: Otvorena zimska turistička sezona/Dodijeljeni certifikati „Winter safe destination“ koji Vlašić čine prvom bh. 'corona free' destinacijom. Sam naziv „corona free“ je namjerno stavljen pod navodnike u smislu, ne da je proglašena već da se nastoje poduzeti sve mjere kako ne bi došlo do širenja zaraze na području planine Vlašić, te da je cilj da Vlašić bude sigurna destinacija.(...)"

Ovu informaciju nismo dobili u odgovoru koji nam je Turistička zajednica SBK/KSB dostavila 25.1.2021. i koji smo uvrstili u analizu. U tadašnjem odgovoru na naše pitanje da prokomentarišu medijske navode da je “Vlašić dobio certifikat koji dokazuje da je to “corona free” destinacija” odgovoreno nam je da takav komentar niko iz ove organizacije nije službeno dao:

"(...) Taj komentar nikada nitko službeno nije dao iz Turističke zajednice, tj. za destinaciju se ne izdaje certifikat (radi se vjerojatno o medijskim naslovima). Službeno koristimo naziv SAFE- SIGURNA DESTINACIJA u skladu sa nizom donesenih mjera i aktivnosti koje doprinose povećanju sigurnosti od covid-19 virusa. Ako pogledate detaljno izjave iz Turističke zajednice gdje se citiraju izjave ili bilo koji prilog na TV sa izjavama, tako nešto nije spomenuto od strane Turističke zajednice.(...)"

Takođe, u istom odgovoru, Turistička zajednica SBK/KSB je navela da su više puta medijima skrenuli pažnju da ne koriste termin “free” nego “safe”, bez pomena da je sam email koji je poslat redakcijama u BiH, sadržao tvrdnju da je dodijeljen certifikat “koji Vlašić čini prvom bh. 'corona free' destinacijom”.

Time što nas ova ustanova nije obavijestila o tome kakav su email poslali medijima, i sa kakvim naslovom, Raskrinkavanje je, vjerujući izvoru koji bi trebao biti kredibilan, pogrešno ocijenilo medijske tvrdnje kao lažnu vijest, odnosno prenošenje lažne vijesti.

Dakle, suprotno informacijama koje smo ranije dobili, u ovom slučaju je zvanični izvor - Turistička zajednica SBK/KSB - medijima dostavio saopštenje u kojem se tvrdi da dodijeljeni certifikati “čine Vlašić prvom bh. ‘korona free’ destinacijom”. Ovaj termin su zatim mediji prenijeli u izvornom ili nešto izmijenjenom obliku, pri čemu su neki od njih naveli da je Vlašić “proglašen” takvom destinacijom - što je, takođe, pogrešan zaključak na koji ih je moglo navesti ovakvo saopštenje turističke zajednice. S obzirom na te nove činjenice koje smo saznali jučer, sve medijske izvještaje u ovoj analizi ocjenjujemo kao grešku.

Napomena: 1.2.2021.

Redakcije portala Crna Hornika i Bh dijaspora su članke dopunile tačnim navodima, te su ocijenjeni i kao ispravljeno.

Napomena: 2.2.2021.

Redakcija portala Cazin je članak dopunila tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno. 27.1.2021. redakcija Face TV portala je takođe dostavila izmijenjen članak, koji je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Greška 19.12.2020

072 Info: VLAŠIĆ: Prva bh. ’corona free’ destinacija spremna za prve posjetioce

Ove godine, za razliku od prethodnih, službeno otvaranje zimske turističke sezone na području SBK, usljed pojave pandemije koronavirusa, bit će održan...

 • Greška
Greška 18.12.2020

Super info: Vlašić: Prva bh. ‘corona free’ destinacija spremna za zimsku turističku sezonu

Ove godine, za razliku od prethodnih, zvanično otvaranje zimske turističke sezone na  području SBK/KSB, uslijed pojave pandemije koronavirusa, biće ob...

 • Greška
Greška 07.12.2020

Sandzaklive: Covid-free zona je cilj svih hotelijera i ugostitelja na Vlašiću uoči nove zimske sezone

Pandemija koronavirusa sa sobom je donijela i nove ciljeve u organizaciji zimske sezone na bh. planini Vlašić koja je omiljena kod gostiju iz regije,...

 • Greška
Greška 19.12.2020

Vlašić Live: Otvorena zimska sezona na Vlašiću: Naša planina je prva “corona-safe” destinacija u BiH!

Za razliku od prethodnih godina, uz dosta izmijenjene uslove prilagođene trenutnoj epidemiološkoj situaciji danas je na Vlašiću svečano otvorena zimsk...

 • Greška
Greška 19.12.2020

Akta: Vlašić, prva bh. "corona free" destinacija, spremna za zimsku turističku sezonu

Ove godine, za razliku od prethodnih, zvanično otvaranje zimske turističke sezone na području Srednjobosanskog kantona (SBK), uslijed pojave pandemije...

 • Greška
Greška 19.12.2020

Klix: Vlašić proglašen prvom bh. covid free destinacijom, sa snijegom očekuju i prve skijaše

Na bh. planini Vlašić dodjelom certifikata "Winter safe destination" otvorena zimska sezona, a ova planina proglašena je prvom bh. covid free destinac...

 • Greška
Greška 29.12.2020

072 Info: Sve što trebate znati prije dolaska na Vlašić

Vlašić je odavno prepoznat kao vrhunska novogodišnja destinacija koja svake godine okupi brojne posjetitelje iz svih krajeva svijeta.

 • Greška
Greška 21.12.2020

Dolina Lašve: OTVORENA ZIMSKA TURISTIČKA SEZONA / DODIJELJENI CERTIFIKATI „WINTER SAFE DESTINATION“ KOJI VLAŠIĆ ČINE PRVOM BH. ‘CORONA FREE’ DESTINACIJOM

Sedamnaest godina zaredom zimska turistička sezona, započinjala je uz brojne zanimljive sportsko-zabavne aktivnosti, međutim kako je naglasio direktor...

 • Greška
Greška 03.01.2021

Klik Jajce: Vlašić je planina koja ima dušu

Vlašić je jedinstven turistički brend i turistički dragulj srednje Bosne, koji je od davnina poznat kao veoma važno turističko odredište, upravo zbog...

 • Greška
Greška 19.01.2021

Ekstremno: Planina Vlašić proglašena je prvom bh korona free destinacijom: Turistička sezona u punom je jeku

Zimska turistička sezona na Vlašiću u punom je jeku. Lijepo vrijeme, dovoljne količine snijega i uređene staze izmamile su veliki broj građana iz cije...

 • Greška
Greška 17.12.2020

Travnik.ba: Vlašić, prva bh.'corona free’ destinacija spremna za zimsku turističku sezonu

Ove godine, za razliku od prethodnih, zvanično otvaranje zimske turističke sezone na području SBK/KSB, uslijed pojave pandemije koronavirusa, biće obi...

 • Greška
Greška 19.12.2020

Moj Cazin: Vlašić proglašen prvom bh. covid free destinacijom

Na bh. planini Vlašić dodjelom certifikata “Winter safe destination” otvorena zimska sezona, a ova planina proglašena je prvom bh. covid free destinac...

 • Greška
Greška 20.12.2020

BH dijaspora: Vlašić proglašen prvom bh. covid free destinacijom, sa snijegom očekuju i prve skijaše

Na Vlašiću je zvanično otvorena zimska turistička sezona

 • Greška
 • Ispravljeno
Greška 19.12.2020

NoTra: Prva bh. ’corona free’ destinacija spremna za prve posjetitelje

Ove godine, za razliku od prethodnih, službeno otvaranje zimske turističke sezone na području SBŽ, uslijed pojave pandemije koronavirusa, bit će održa...

 • Greška
Greška 18.12.2020

N1: Vlašić, prva bh. "corona free" destinacija, spremna za zimsku turističku sezonu

Ove godine, za razliku od prethodnih, zvanično otvaranje zimske turističke sezone na području Srednjobosanskog kantona (SBK), uslijed pojave pandemije...

 • Greška
Greška 21.12.2020

Srednja Bosna: Vlašić ide nekim boljim putem: Naša planina je prva ”corona-free” destinacija u BiH!

Jučerašnja ceremonija otvorenja zimske sezone na planini Vlašić definitivno nije onakva na kakvu smo navikli.

 • Greška
Greška 29.12.2020

Poskok: Sve što trebate znati prije dolaska na Vlašić

Vlašić je odavno prepoznat kao vrhunska novogodišnja destinacija koja svake godine okupi brojne posjetitelje iz svih krajeva svijeta. Dok su se pretho...

 • Greška
Greška 07.12.2020

Kameleon: Zimsko-praznična čarolija na Vlašiću: Skijanje, bordanje i doček Nove godine

Napokon stižu zimske radosti – skijanje, bordanje i sve lijepo što uz to već ide. Ukoliko ne znate gdje da provedete ove zimske dane onda je planina V...

 • Greška
Greška 17.12.2020

Hronika: Vlašić: Prva bh.'corona free’ destinacija spremna za zimsku turističku sezonu

Turistička zajednica SBK/KSB: Samo sigurna destinacija će imati svoje goste!

 • Greška
Greška 17.12.2020

Klik Jajce: Vlašić, prva bh.’corona free’ destinacija spremna za zimsku turističku sezonu

Ove godine, za razliku od prethodnih, zvanično otvaranje zimske turističke sezone na području SBK/KSB, uslijed pojave pandemije koronavirusa, biće obi...

 • Greška
Greška 19.12.2020

Novum: Otvorena zimska turistička sezona / Dodijeljeni certifikati „Winter safe destination“ koji Vlašić čine prvom bh. 'corona free' destinacijom

Za razliku od prethodnih godina, uz dosta izmijenjene uslove i prilike zbog pojave pandemije koronavirusa, na Vlašiću je danas zvanično otvorena zimsk...

 • Greška
Greška 17.12.2020

Centralna: Vlašić, prva bh.’corona free’ destinacija spremna za zimsku turističku sezonu

Ove godine, za razliku od prethodnih, zvanično otvaranje zimske turističke sezone na području SBK/KSB, uslijed pojave pandemije koronavirusa, biće obi...

 • Greška
Greška 07.12.2020

IN Media: Covid-free zona je cilj svih hotelijera i ugostitelja na Vlašiću uoči nove zimske sezone

Pandemija koronavirusa sa sobom je donijela i nove ciljeve u organizaciji zimske sezone na bh. planini Vlašić koja je omiljena kod gostiju iz regije,...

 • Greška
Greška 20.12.2020

Grad-Busovača: Otvorena zimska turistička sezona: Vlašić prva bh. ‘corona free’ destinacija

Za razliku od prethodnih godina, uz dosta izmijenjene uvjete i prilike zbog pojave pandemije koronavirusa, na Vlašiću je jučer službeno otvorena zimsk...

 • Greška
Greška 16.01.2021

Dolina Lašve: “AVAZ” NA VLAŠIĆU: PRVA “CORONA FREE” DESTINACIJA KRCATA TURISTIMA

Svi ski-liftovi su u funkciji, a posjetioci, osim u skijanju, uživaju i u šetnji, svježem zraku i sankanju

 • Greška
Greška 19.12.2020

Blic Vijesti: VLAŠIĆ Prva bh. ’corona free’ destinacija spremna za prve posjetitelje

Ove godine, za razliku od prethodnih, službeno otvaranje zimske turističke sezone na području SBŽ, uslijed pojave pandemije koronavirusa, bit će održa...

 • Greška
Greška 19.12.2020

ARTinfo: Prva bh. ’corona free’ destinacija spremna za prve posjetitelje

Ove godine, za razliku od prethodnih, službeno otvaranje zimske turističke sezone na području SBŽ, uslijed pojave pandemije koronavirusa, bit će održa...

 • Greška
Greška 07.12.2020

Novum: Covid-free zona je cilj svih hotelijera i ugostitelja na Vlašiću uoči nove zimske sezone

Pandemija koronavirusa sa sobom je donijela i nove ciljeve u organizaciji zimske sezone na bh. planini Vlašić koja je omiljena kod gostiju iz regije,...

 • Greška
Greška 29.12.2020

Travnik.ba: Sve što trebate znati prije dolaska na Vlašić

Vlašić je odavno prepoznat kao vrhunska novogodišnja destinacija koja svake godine okupi brojne posjetitelje iz svih krajeva svijeta. Dok su se pretho...

 • Greška
Greška 07.12.2020

Klix: Covid-free zona je cilj svih hotelijera i ugostitelja na Vlašiću uoči nove zimske sezone

Pandemija koronavirusa sa sobom je donijela i nove ciljeve u organizaciji zimske sezone na bh. planini Vlašić koja je omiljena kod gostiju iz regije,...

 • Greška
Greška 27.01.2021

Cazin net: Prelijepi prizori sa Vlašića jutros- staza čarobna- zovu se free-korona zonom

Prekrasne slike nam jutros šalje jedan od čitatelja našeg portala sa bh. ljepotice Vlašić.

 • Greška
 • Ispravljeno
Greška 29.09.2020

Vlašić Live: Vlašić ove zime kao Corona-Free zona

Današnji okrugli sto na Vlašiću okupio je predstavnike aktuelne vlasti, zdravstvenog sektora i privatne investitore sa jasnim ciljem: Osigurati da Vla...

 • Greška
Greška 19.12.2020

Radio Bet: PRVA BH. ’CORONA FREE’ DESTINACIJA SPREMNA ZA PRVE POSJETIOCE

Ove godine, za razliku od prethodnih, službeno otvaranje zimske turističke sezone na području SBK, usljed pojave pandemije koronavirusa, bit će održan...

 • Greška
Greška 29.12.2020

Bošnjaci (.net): SVE ŠTO TREBATE ZNATI PRIJE DOLASKA NA VLAŠIĆ

Vlašić je odavno prepoznat kao vrhunska novogodišnja destinacija koja svake godine okupi brojne posjetitelje iz svih krajeva svijeta. Dok su se pretho...

 • Greška
Greška 07.12.2020

Bljesak: Covid-free zona je cilj hotelijera i ugostitelja na Vlašiću

Iako snijega nema, povoljne vremenske temperature proteklih dana omogućile su rad topova za umjetni snijeg, a svi se nadaju da će uskoro i prirodni bi...

 • Greška
Greška 29.12.2020

Bolja Tuzla: Sve što trebate znati prije dolaska na Vlašić

Vlašić je odavno prepoznat kao vrhunska novogodišnja destinacija koja svake godine okupi brojne posjetitelje iz svih krajeva svijeta. Dok su se pretho...

 • Greška
Greška 07.12.2020

Bosanski: Covid-free zona je cilj svih hotelijera i ugostitelja na Vlašiću uoči nove zimske sezone

Pandemija koronavirusa sa sobom je donijela i nove ciljeve u organizaciji zimske sezone na bh. planini Vlašić koja je omiljena kod gostiju iz regije,...

 • Greška
Greška 18.12.2020

Radio Donji Vakuf: Vlašić, prva bh.’corona free’ destinacija spremna za zimsku turističku sezonu

Ove godine, za razliku od prethodnih, zvanično otvaranje zimske turističke sezone na  području SBK/KSB, uslijed pojave pandemije koronavirusa, biće ob...

 • Greška
Greška 17.12.2020

TNT Portal: Vlašić, prva bh.’corona free’ destinacija spremna za zimsku turističku sezonu

Ove godine, za razliku od prethodnih, zvanično otvaranje zimske turističke sezone na području SBK/KSB, uslijed pojave pandemije koronavirusa, biće obi...

 • Greška
Greška 29.12.2020

Kanal 6: Sve Što Trebate Znati Prije Dolaska Na Vlašić

Vlašić je odavno prepoznat kao vrhunska novogodišnja destinacija koja svake godine okupi brojne posjetitelje iz svih krajeva svijeta. Dok su se pretho...

 • Greška
Greška 17.01.2021

O Kanal (Oslobođenje): (VIDEO) Planina Vlašić proglašena je prvom bh korona free destinacijom: Turistička sezona u punom je jeku

Pored ugodnog smještaja u hotelima Blanka, Sunce i Pahuljica, posebnu pažnju privlači bogata ponuda dodatnih sadržaja za sve generacije

 • Greška
Greška 18.01.2021

Crna Hronika: PLANINA VLAŠIĆ PROGLAŠENA JE PRVOM BH KORONA FREE DESTINACIJOM: TURISTIČKA SEZONA U PUNOM JE JEKU

Zimska turistička sezona na Vlašiću u punom je jeku. Lijepo vrijeme, dovoljne količine snijega i uređene staze izmamile su veliki broj građana iz cije...

 • Greška
 • Ispravljeno
Greška 03.01.2021

Oslobođenje: Vlašić je planina koja ima dušu

Otvorena je zimska turistička sezona, dodijeljeni certifikati Winter Safe Destination te spremljene ponude za posjetioce

 • Greška
Greška 29.12.2020

Bljesak: Sve što trebate znati prije dolaska na Vlašić

Prva covid free destinacija već proteklog vikenda primila je prve ovogodišnje skijaše, a interes za dolazak tijekom zime na ovu ljepoticu u Srednjoj B...

 • Greška
Greška 19.12.2020

Avaz: Prva bh. ’corona free’ destinacija spremna za prve posjetioce

Turistička zajednica SBK je u saradnji s nadležnim partnerima utemeljila i razvila „Interni COVID-19 protokol“

 • Greška
Greška 20.12.2020

NovaBila.info: Otvorena zimska turistička sezona / Dodijeljeni certifikati „Winter safe destination“ koji Vlašić čine prvom bh. ‘corona free’ destinacijom

Za razliku od prethodnih godina, uz dosta izmijenjene uvjete i prilike zbog pojave pandemije koronavirusa, na Vlašiću je jučer službeno otvorena zimsk...

 • Greška
Greška 20.12.2020

Grad-Busovača: Otvorena zimska turistička sezona: Vlašić prva bh. ‘corona free’ destinacija

Za razliku od prethodnih godina, uz dosta izmijenjene uvjete i prilike zbog pojave pandemije koronavirusa, na Vlašiću je jučer službeno otvorena zimsk...

 • Greška
Greška 12.01.2021

Oslobođenje: Vlašić – COVID FREE zona

S obzirom da su trenutne okolnosti uzročnik stresa kod većine građana Bosne i Hercegovine, stavljen je imperativ na zadovoljenje dva standarda - sigur...

 • Greška
Greška 18.01.2021

DN-Vijesti: PLANINA VLAŠIĆ PROGLAŠENA JE PRVOM BH KORONA FREE DESTINACIJOM: TURISTIČKA SEZONA U PUNOM JE JEKU

Zimska turistička sezona na Vlašiću u punom je jeku. Lijepo vrijeme, dovoljne količine snijega i uređene staze izmamile su veliki broj građana iz cije...

 • Greška
Greška 16.01.2021

Avaz: "Avaz" na Vlašiću: Prva "corona free" destinacija krcata turistima

Svi ski-liftovi su u funkciji, a posjetioci, osim u skijanju, uživaju i u šetnji, svježem zraku i sankanju

 • Greška
Greška 07.12.2020

Bug.ba: Covid-free zona je cilj hotelijera i ugostitelja na Vlašiću

Pandemija koronavirusa sa sobom je donijela i nove ciljeve u organizaciji zimske sezone na bh. planini Vlašić koja je omiljena kod gostiju iz regije,...

 • Greška
Greška 19.12.2020

Jajce-online: Otvorena zimska turistička sezona: Dodijeljeni certifikati „Winter safe destination“ koji Vlašić čine prvom bh. ‘corona free’ destinacijom

Za razliku od prethodnih godina, uz dosta izmijenjene uslove i prilike zbog pojave pandemije koronavirusa, na Vlašiću je danas zvanično otvorena zimsk...

 • Greška
Greška 18.12.2020

FACE TV: Vlašić, prva bh. "corona free" destinacija, spremna za zimsku turističku sezonu

Ove godine, za razliku od prethodnih, zvanično otvaranje zimske turističke sezone na području Srednjobosanskog kantona (SBK), uslijed pojave pandemije...

 • Greška
 • Ispravljeno
Greška 17.12.2020

Novum: Vlašić, prva bh.'corona free' destinacija spremna za zimsku turističku sezonu / Samo sigurna destinacija će imati svoje goste

Ove godine, za razliku od prethodnih, zvanično otvaranje zimske turističke sezone na području SBK/KSB, uslijed pojave pandemije koronavirusa, biće obi...

 • Greška
Greška 30.12.2020

Radio Donji Vakuf: Sve što trebate znati prije dolaska na Vlašić

Vlašić je odavno prepoznat kao vrhunska novogodišnja destinacija koja svake godine okupi brojne posjetitelje iz svih krajeva svijeta. Dok su se pretho...

 • Greška
Greška 29.12.2020

Srednja Bosna: Sve što trebate znati prije dolaska na Vlašić

Vlašić je odavno prepoznat kao vrhunska novogodišnja destinacija koja svake godine okupi brojne posjetitelje iz svih krajeva svijeta. Dok su se pretho...

 • Greška
Greška 19.12.2020

Dnevnik.ba: Prva bh. ’corona free’ destinacija spremna za prve posjetitelje

Ove godine, za razliku od prethodnih, službeno otvaranje zimske turističke sezone na području SBŽ, uslijed pojave pandemije koronavirusa, bit će održa...

 • Greška
Greška 03.01.2021

Jajce-online: Vlašić je planina koja ima dušu

Vlašić je jedinstven turistički brend i turistički dragulj srednje Bosne, koji je od davnina poznat kao veoma važno turističko odredište, upravo zbog...

 • Greška
Greška 19.12.0200

Travnik-grad: Dodijeljeni certifikati „Winter safe destination“ koji Vlašić čine prvom bh. ‘corona free’ destinacijom

Za razliku od prethodnih godina, uz dosta izmijenjene uslove i prilike zbog pojave pandemije koronavirusa, na Vlašiću je danas zvanično otvorena zimsk...

 • Greška
Greška 18.12.2020

Travnički info: Vlašić, prva bh. ‘corona free’ destinacija spremna za zimsku turističku sezonu

Ove godine, za razliku od prethodnih, zvanično otvaranje zimske turističke sezone na  području SBK/KSB, uslijed pojave pandemije koronavirusa, biće ob...

 • Greška
Greška 19.12.2020

Centralna: Otvorena zimska turistička sezona / Dodijeljeni certifikati „Winter safe destination“ koji Vlašić čine prvom bh. ‘corona free’ destinacijom

Za razliku od prethodnih godina, uz dosta izmijenjene uslove i prilike zbog pojave pandemije koronavirusa, na Vlašiću je danas zvanično otvorena zimsk...

 • Greška
Greška 19.12.2020

Furaj: Vlašić, prva bh. ‘corona free’ destinacija spremna za zimsku turističku sezonu

Ove godine, za razliku od prethodnih, zvanično otvaranje zimske turističke sezone na području SBK/KSB, uslijed pojave pandemije koronavirusa, bit će o...

 • Greška
Greška 20.12.2020

Vitez info: VLAŠIĆ: Prva bh. ’corona free’ destinacija spremna za prve posjetitelje

Ove godine, za razliku od prethodnih, službeno otvaranje zimske turističke sezone na području ŽSB, uslijed pojave pandemije koronavirusa, bit će održa...

 • Greška
Greška 03.01.2021

Bug.ba: Zimski dragulj BiH: Vlašić je planina koja ima dušu

Vlašić je jedinstven turistički brend i turistički dragulj srednje Bosne, koji je od davnina poznat kao veoma važno turističko odredište, upravo zbog...

 • Greška
Greška 29.12.2020

Oluja: Sve što trebate znati prije dolaska na Vlašić

Vlašić je odavno prepoznat kao vrhunska novogodišnja destinacija koja svake godine okupi brojne posjetitelje iz svih krajeva svijeta. Dok su se pretho...

 • Greška
Greška 17.12.2020

Jajce-online: Vlašić, prva bh.’corona free’ destinacija spremna za zimsku turističku sezonu

Ove godine, za razliku od prethodnih, zvanično otvaranje zimske turističke sezone na području SBK/KSB, uslijed pojave pandemije koronavirusa, biće obi...

 • Greška
Greška 17.12.2020

Bug.ba: Vlašić, prva bh. ‘corona free’ destinacija spremna za zimsku turističku sezonu / Samo sigurna destinacija će imati svoje goste

Ove godine, za razliku od prethodnih, zvanično otvaranje zimske turističke sezone na području SBK/KSB, uslijed pojave pandemije koronavirusa, biće obi...

 • Greška
Greška 07.12.2020

Radio Tešanj: Covid-free zona je cilj svih hotelijera i ugostitelja na Vlašiću uoči nove zimske sezone

Pandemija koronavirusa sa sobom je donijela i nove ciljeve u organizaciji zimske sezone na bh. planini Vlašić koja je omiljena kod gostiju iz regije,...

 • Greška