Kako je, zapravo, nastala fotografija sarajevskih političara na bageru?

Na društvenoj mreži Twitter, a potom i u člancima nekoliko bh. portala, objavljena je fotografija na kojoj su Elmedin Konaković, Elvedin Okerić i Adnan Delić prikazani na bageru. Fotografiju prate i manipulativni opisi o tome kako je ona nastala.

Ocijenjeni članci
Faktor Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Twitter profil Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Gradačački Glas Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama;

Poplave koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu 5.11.2021. godine izazvale su pažnju brojnih medija, ali i korisnika/ca društvenih mreža. 
Tako je na Twitter profilu Reaktivni 6.11.2021 objavljen tweet o angažmanu političara iz Kantona Sarajevo u pružanju pomoći u poplavljenim naseljima, sa sljedećim tekstom:

Podiglo fotografa kašikom bagera da ih uslika u sred poplavljene trafo stanice. A narod nezahvalan…

Na priloženoj fotografiji nalaze se Elmedin Konaković, predsjednik partije Narod i prava,  Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, i Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo.

Istog dana, na portalu Faktor objavljen je članak s naslovom:
 

Slučaj "slikanje na bageru" postaje sve zanimljiviji: Kako je nastala ova fotografija

U članku je navedeno da “slikanje” članova stranke Narod i pravda tokom posjete poplavljenim područjima u Kantonu Sarajevo podsjeća na “safari”. Faktor, pozivajući se na Twitter objavu profila Reaktivni, navodi i kako su, zarad dobrih fotografija pomenutih članova Naroda i pravde, “trud morali uložiti i bageristi”.

Slikanje predsjednika i članova Naroda i pravde na bageru, dok obilaze poplavljena područja Ilidže kao da su na kakvom safariju, ne prestaje se komentirati na društvenim mrežama.
Tako je jedan tviteraš uočio zanimljiv detalj na fotografiji snimljenoj u blizini poplavljene trafostanice.
Naime, da bi Elmedin Konaković, Elvedin Okerić i Adnan Delić imali dobre fotografije za društvene mreže, trud su izgleda morali uložiti i bageristi.

Objava Twitter profila Reaktivni priložena je u ovom članku, a identičan članak su potom objavili i portali Gradačački glas i Viteški portal.

Šta su činjenice?

Fotografija na kojoj su Konaković, Okerić i Delić trenutno je javno dostupna na Twitter profilu Reaktivni te u člancima portala Faktor, Gradačački glas i Viteški portal.

Na Facebook profilu Elmedin Dino Konaković dostupan je videosnimak, objavljen 5.11.2021. u 18:30, dakle, dan prije objava pomenute fotografije na Twitteru i u navedenim medijima.

Na snimku se vidi scena prikazana na pomenutoj fotografiji, a u 2. minuti i 25. sekundi može se vidjeti i trenutak u kojem je nastala fotografija.

Snimak počinje kadrovima iz bagera koji kroz vodu prilazi zgradi, gdje je na jednom od prozora muškarac kojem je, kako se i čuje u 1. minuti i 15. sekundi snimka, dostavljena hrana.

U videosnimku se na početku (0:15) može čuti muškarac koji iz kašike bagera pita čovjeka na prozoru kako dostaviti "ovo" i koje su “baterije pod naponom”. Kvalitet tona na snimku je loš, ali se u jednom dijelu (0:32) čuje pitanje “kako ćemo vam dostaviti ovo, imate li motke”. Nakon kraće diskusije, odlučeno je da bagerista podigne prednji dio (kašiku) kako bi se uručila hrana.

Nakon što je hrana dostavljena, jedna od osoba koja je dostavila hranu i koja je bila na prednjem dijelu bagera okrenula se i fotografisala političare koji su se nalazili na donjem dijelu bagera. 

U ovom slučaju, opis fotografije na Twitter profilu Reaktivni je, dakle, manipulativan i netačan. 

Nije tačno da je fotograf podignut kašikom bagera kako bi političari imali fotografiju “usred poplavljene trafostanice”, kako to ovaj korisnik Twittera  tvrdi za Konakovića, Okerića i Delića, nego su oni bili na bageru čija je kašika podignuta kako bi se dostavila hrana osobama u poplavljenoj zgradi, te je tom prilikom nastala i fotografija.

Taj trenutak u kojem je fotografija nastala, kako smo i naveli, može se vidjeti u 2. minuti i 25. sekundi videosnimka.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je fotograf podignut kašikom bagera kako bi fotografisao političare Konakovića, Okerića i Delića, objavljenu na Twitter profilu Reaktivni, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i dezinformaciju.

Tvrdnje članka portala Faktor da su, zarad dobrih fotografija Konakovića, Okerića i Delića, “trud izgleda morali uložiti i bageristi”, takođe ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i dezinformaciju.

 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 09. 11. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 4 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Joe Biden “zaražen koronom” samo u klikbejt naslovu

Portal Slobodna Bosna je u naslovu svog članka ustvrdio da je predsjednik S...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me