Kako od izjave napraviti klikbejt: Dragan Čović i "američke sankcije"

Intervju koji je politički analitičar i profesor Dušan Janjić dao beogradskom Insajderu, manipulativno i senzacionalistički je predstavljen u nekolicini online medija: njegovo mišljenje postalo je kategorička izjava, a mogućnost postala izvjesnost.

Ocijenjeni članci
Fresh press Klikbejt; Haber Klikbejt; Podrška Željku Komšiću Klikbejt; BH dijaspora Klikbejt; Slobodna Bosna Klikbejt;

Sve je počelo sa intervjuom koji je politički analitičar i univerzitetski profesor Dušan Janjić dao Insajderu. Janjić je u tom razgovoru iznio svoje mišljenje o tome da postoji mogućnost da Sjedinjene Američke Države uvedu sankcije i predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću. Izjavu prenosimo u cjelosti.

„Mislim da je pitanje procedure da li će Dragan Čović, lider HDZ BiH dobiti sankcije Sjedinjenih američkih država. Ta inicijativa postoji. Oni sada to dosta efikasno rade i pokušavaju da očiste teren Trampu, jer je i dalje jako naslijeđe prethodne administracije. Moguće je i pooštravanje postojećih sankcija i uvođenje novih. Do februara taj sistem sankcija, koji je postao mio Trampu, bi se mogao proširiti. Ja upozoravam i ove iz Prištine i Beograda da bi mogli da se nađu u tom društvu ako ne ispoštuju njegov potpis. On lako potpisuje i stavlja sankcije, a to se jako teško skida - kaže za Insajder politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić.
Sankcije Čoviću su najavljene zbog priče dva protiv jedan, reorganizacija, odnosno obilježavanje, hrvatske etničke teritorije, možda i napuštanje Bosne. To je ta priča. Nije ni Dodik kažnjen što je Milorad Dodik već zato što je promijenio politiku. 

Nekolicina medija iz Bosne i Hercegovine, poput Oslobođenja ili BN Televizije, prenijeli su Insajderov članak ostavljajući upitnik u naslovu, kako je to uradio i sam Insajder - „Da li Amerikanci uvode sankcije Draganu Čoviću?“

Međutim, cijeli niz drugih online medija i portala  navod iz intervjua sa Janjićem prenio je kao kategoričku izjavu, proglašavajući mogućnost za izvjesnost. Odnosno, izjava je u naslovima predstavljena kao činjenica, dok je originalni naslov promijenjen, te je uklonjen i upitnik.

„Američke sankcije Draganu Čoviću zbog obilježavanja hrvatske etničke teritorije“
- (Haber, Fresh press, Podrska Željku Komšiću)

Sa druge strane, portali "Slobodna Bosna" i "BH dijaspora" također su promijenili originalne naslove, učinivši ih senzacionalističkim. Iako na kraju naslova ovaj put postoji upitnik, on je dodatno dramatizovan:

„Padaju maske širom BiH, političarima odzvonilo: Amerikanci uvode žestoke sankcije Draganu Čoviću?!“ (BH dijaspora)

Ovakvi naslovi ne odaju sliku o tome da se radi o izjavi, nego o činjeničnom stanju. U zaključku, mišljenje jednog analitičara je i dalje samo mišljenje. Predstavljanje mišljenja kao činjenicu, i to isključivo u naslovu (jer sadržaj članaka identičan je Insajderovom) predstavlja klasični primjerak senzacionalističkog pristupa novinarstvu.

Upravo zbog toga, mediji koji su izjavu u naslovu prenijeli kao činjenicu, dobijaju ocjenu klikbejt. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 12. 08. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Kobe Bryant nije govorio o Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori

Kobe Bryant nikada nije izjavio da su “Kosovo i Metohija i Crna Gora neospo...

Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Lažne izjave, pogrešni pečati, nepostojeći zakoni i izmišljeni porezi

Sedmicu iza nas obilježili su klikbejt naslovi u kojima su "gostovali" novo...

Lažna vijest
Laž ponavljanjem ne postaje istina: (Malo) sutra u Njemačku bez vize III

Iako to anonimni portali tvrde već 4 godine, u Njemačkoj nije, niti će biti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me