Kako od izjave napraviti klikbejt: Dragan Čović i "američke sankcije"

Intervju koji je politički analitičar i profesor Dušan Janjić dao beogradskom Insajderu, manipulativno i senzacionalistički je predstavljen u nekolicini online medija: njegovo mišljenje postalo je kategorička izjava, a mogućnost postala izvjesnost.

Ocijenjeni članci
Fresh press Klikbejt; Haber Klikbejt; Podrška Željku Komšiću Klikbejt; BH dijaspora Klikbejt; Slobodna Bosna Klikbejt;

Sve je počelo sa intervjuom koji je politički analitičar i univerzitetski profesor Dušan Janjić dao Insajderu. Janjić je u tom razgovoru iznio svoje mišljenje o tome da postoji mogućnost da Sjedinjene Američke Države uvedu sankcije i predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću. Izjavu prenosimo u cjelosti.

„Mislim da je pitanje procedure da li će Dragan Čović, lider HDZ BiH dobiti sankcije Sjedinjenih američkih država. Ta inicijativa postoji. Oni sada to dosta efikasno rade i pokušavaju da očiste teren Trampu, jer je i dalje jako naslijeđe prethodne administracije. Moguće je i pooštravanje postojećih sankcija i uvođenje novih. Do februara taj sistem sankcija, koji je postao mio Trampu, bi se mogao proširiti. Ja upozoravam i ove iz Prištine i Beograda da bi mogli da se nađu u tom društvu ako ne ispoštuju njegov potpis. On lako potpisuje i stavlja sankcije, a to se jako teško skida - kaže za Insajder politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić.
Sankcije Čoviću su najavljene zbog priče dva protiv jedan, reorganizacija, odnosno obilježavanje, hrvatske etničke teritorije, možda i napuštanje Bosne. To je ta priča. Nije ni Dodik kažnjen što je Milorad Dodik već zato što je promijenio politiku. 

Nekolicina medija iz Bosne i Hercegovine, poput Oslobođenja ili BN Televizije, prenijeli su Insajderov članak ostavljajući upitnik u naslovu, kako je to uradio i sam Insajder - „Da li Amerikanci uvode sankcije Draganu Čoviću?“

Međutim, cijeli niz drugih online medija i portala  navod iz intervjua sa Janjićem prenio je kao kategoričku izjavu, proglašavajući mogućnost za izvjesnost. Odnosno, izjava je u naslovima predstavljena kao činjenica, dok je originalni naslov promijenjen, te je uklonjen i upitnik.

„Američke sankcije Draganu Čoviću zbog obilježavanja hrvatske etničke teritorije“
- (Haber, Fresh press, Podrska Željku Komšiću)

Sa druge strane, portali "Slobodna Bosna" i "BH dijaspora" također su promijenili originalne naslove, učinivši ih senzacionalističkim. Iako na kraju naslova ovaj put postoji upitnik, on je dodatno dramatizovan:

„Padaju maske širom BiH, političarima odzvonilo: Amerikanci uvode žestoke sankcije Draganu Čoviću?!“ (BH dijaspora)

Ovakvi naslovi ne odaju sliku o tome da se radi o izjavi, nego o činjeničnom stanju. U zaključku, mišljenje jednog analitičara je i dalje samo mišljenje. Predstavljanje mišljenja kao činjenicu, i to isključivo u naslovu (jer sadržaj članaka identičan je Insajderovom) predstavlja klasični primjerak senzacionalističkog pristupa novinarstvu.

Upravo zbog toga, mediji koji su izjavu u naslovu prenijeli kao činjenicu, dobijaju ocjenu klikbejt. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 12. 08. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Mediji reciklirali mjesecima staru vijest o poplavi kod Zvornika

Protekle sedmice se na nizu portala se pojavio članak u kojem se navodi da...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Demantirano
Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje ljudskim emocijama, iliti kako prikupiti interakcije na Facebooku

Brojne Facebook stranice koriste taktiku dijeljenja fotografija unesrećenih...

Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Lažni intervju sa Bakirom Izetbegovićem ponovo “isplivao” na Facebooku

Anonimni portal Svakodnevni je u martu 2020. objavio lažni intervju Bakira...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me