Kako od izjave napraviti klikbejt: Dragan Čović i "američke sankcije"

Intervju koji je politički analitičar i profesor Dušan Janjić dao beogradskom Insajderu, manipulativno i senzacionalistički je predstavljen u nekolicini online medija: njegovo mišljenje postalo je kategorička izjava, a mogućnost postala izvjesnost.

Sve je počelo sa intervjuom koji je politički analitičar i univerzitetski profesor Dušan Janjić dao Insajderu. Janjić je u tom razgovoru iznio svoje mišljenje o tome da postoji mogućnost da Sjedinjene Američke Države uvedu sankcije i predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću. Izjavu prenosimo u cjelosti.

„Mislim da je pitanje procedure da li će Dragan Čović, lider HDZ BiH dobiti sankcije Sjedinjenih američkih država. Ta inicijativa postoji. Oni sada to dosta efikasno rade i pokušavaju da očiste teren Trampu, jer je i dalje jako naslijeđe prethodne administracije. Moguće je i pooštravanje postojećih sankcija i uvođenje novih. Do februara taj sistem sankcija, koji je postao mio Trampu, bi se mogao proširiti. Ja upozoravam i ove iz Prištine i Beograda da bi mogli da se nađu u tom društvu ako ne ispoštuju njegov potpis. On lako potpisuje i stavlja sankcije, a to se jako teško skida - kaže za Insajder politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić.
Sankcije Čoviću su najavljene zbog priče dva protiv jedan, reorganizacija, odnosno obilježavanje, hrvatske etničke teritorije, možda i napuštanje Bosne. To je ta priča. Nije ni Dodik kažnjen što je Milorad Dodik već zato što je promijenio politiku. 

Nekolicina medija iz Bosne i Hercegovine, poput Oslobođenja ili BN Televizije, prenijeli su Insajderov članak ostavljajući upitnik u naslovu, kako je to uradio i sam Insajder - „Da li Amerikanci uvode sankcije Draganu Čoviću?“

Međutim, cijeli niz drugih online medija i portala  navod iz intervjua sa Janjićem prenio je kao kategoričku izjavu, proglašavajući mogućnost za izvjesnost. Odnosno, izjava je u naslovima predstavljena kao činjenica, dok je originalni naslov promijenjen, te je uklonjen i upitnik.

„Američke sankcije Draganu Čoviću zbog obilježavanja hrvatske etničke teritorije“
- (Haber, Fresh press, Podrska Željku Komšiću)

Sa druge strane, portali "Slobodna Bosna" i "BH dijaspora" također su promijenili originalne naslove, učinivši ih senzacionalističkim. Iako na kraju naslova ovaj put postoji upitnik, on je dodatno dramatizovan:

„Padaju maske širom BiH, političarima odzvonilo: Amerikanci uvode žestoke sankcije Draganu Čoviću?!“ (BH dijaspora)

Ovakvi naslovi ne odaju sliku o tome da se radi o izjavi, nego o činjeničnom stanju. U zaključku, mišljenje jednog analitičara je i dalje samo mišljenje. Predstavljanje mišljenja kao činjenicu, i to isključivo u naslovu (jer sadržaj članaka identičan je Insajderovom) predstavlja klasični primjerak senzacionalističkog pristupa novinarstvu.

Upravo zbog toga, mediji koji su izjavu u naslovu prenijeli kao činjenicu, dobijaju ocjenu klikbejt. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 12. 08. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimci zalaska sunca ne dokazuju da je ono bliže Zemlji nego što kaže nauka

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je udaljenost Sunca od Zemlje mnogo...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bazne stanice se kamufliraju iz estetskih razloga, ne zato što su opasne

Stari videosnimak na kojem radnici pokrivaju baznu stanicu na krovu kamufla...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Ukrajina nije najavila “holokaust Rusa koji podržavaju Putina”

Portal Nulta tačka objavio je članak u kome se tvrdi da Ukrajina najavljuje...

Lažna vijest Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me